Konu Başlıkları: Kainatın Efendisi
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 Kasım 2010, 11:24   Mesaj No:4

FECR

Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.108
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart

Tarih boyunca Peygamber algısında ifrat ve tefrit diyebileceğimiz iki tür yaklaşım olagelmiştir.Biri peygamberi sıradanlaştırma hareketi olarak karşımıza çıkarken diğeri peygamberi ilahlaştırma olarak karşımıza çıkmıştır.Kur'an'ın ortaya koyduğu peygamber imajı ise ne sıradanlaştırma ne ilahlaştırmadır.Biri ifrat,diğeri tefrit olan bu anlayışlar ayetlerle reddedilir.

Yukarıda akgün kardeşin alıntıladığı yazı tasavvuf kültürünün peygamber anlayışın uç noktasını ifade eden yazı olup kaynağı sağlam olmayan rivayetlerin toplandığı bir derleme bir yazıdır.Bu yazıda yazılanları gerek peygamberimiz hakkında gerekse hülefai raşidin hakkındaki yazılanların;
Ne Kur'an'da
Ne Sünnette
Ne akli delillerde
Ne de mantiki delillerle uyuşmadığını,Kur'an ve sünnetl biraz iştigal etmiş insanların kolayca anlayacağı bir durumdur.
Peygamberimizi tanımak için Kur'an'a bakmak gerekir ki en sağlam kaynaktır.Menkibe,masal,hikaye gibi eserlerle peygamberi tanımaya-tanıtmaya çalışmak herkesten önce Muhammed a.s'e saygısızlık etmektir.
Bu şekilde peygamber anlayışı insanları realiteden uzaklaştırır ve hayatın dışına iter,ayrıca utopik bir toplum oluşturur.Halbuki peygamberimiz a.s. bizzat hayatın içinden çıkmış,toplumu şaha kaldırmış,utopik değil realite bir peygamber olmuştur.
Hz.Muhammed a.s'ı Allah'ın tanıttığının dışında tanımaya/tanıtmaya çalışırsak,o peygamber ne bizim peygamberimiz olur, ne de biz o peygamberin ümmeti oluruz.Peygamberimizin ümmeti olmak,onun izinden gitmek,onun yaşadığı gibi yaşamak,Onun ahlakı olan Kur'an ile ahlaklanmak,onun metodunu benimsemek ve ona göre hareket etmekle mümkündür.
Alemlerin Hz.Muhammed için yaratıldığı,ilk yaratılan Hz.Muhammed a.s olduğu vs gibi peygamberi ilahlaştırmaya yönelik tüm rivayetler hadis usulü alimlerince uydurma olarak kabul edilir.Yukarıdaki anlatılan olaylar tahayyüllerden ibaret olup,gerçekle yakından uzaktan alakası yoktur.
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla