Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Nisan 2013, 21:58   Mesaj No:1

Bedia Özdemir Tokel

Medineweb Üyesi
Bedia Özdemir Tokel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Bedia Özdemir Tokel isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 25542
Üyelik T.: 04 Şubat 2013
Arkadaşları:8
Cinsiyet:
Mesaj: 72
Konular: 44
Beğenildi:39
Beğendi:3
Takdirleri:163
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Müslümanların güçlü kalesi '' AİLE'' çöküyor mu? -4- Bedia Özdemir Tokel

Müslümanların güçlü kalesi '' AİLE'' çöküyor mu? -4- Bedia Özdemir Tokel

Müslümanların güçlü kalesi '' AİLE'' çöküyor mu? -4-

Kadının yeterki geçinmeye niyeti olsun;
Her ne kadar ailenin reisi erkekse de asıl yuvayı kadın inşaa ediyor.Eğer kadın isterse yuvayı bütün zorluklara rağmen cennet bahçesi yapabiliyor.Erkeğini kendine aşık edebiliyor.Erkeğini toplumda saygın biri yapabiliyor.Erkeğini rezil de edebiliyor.Zaten şu söz de durduk yere söylenmemmiş.
'Kadın erkeği vezir de eder rezil de'...

K
adın eşine aşkı ve muhabbetiyle bütün zorlukların üstesinden gelebilir.Kadından aile maişetini temin ve cihad sakıt olmuştur.Çünkü onun daha mühim vazifeleri vardır.
Aileyi mamur,eşini memnun,evini tanzim,evladı talim,nesli temin,hasılı ; vasıflı cemiyetleri inşa etmenin altın anahtarı kadının elindedir.
Yalnız bu durum için bazı şartlar vardır. Bu şartlar oluşmadıkça kadından bu vazifeleri başarıyla yapması beklenemez.Hatta tam tersine bu şartların mevcut olmaması kadın için eza cefa ve zulümdür.Eşlerin mutluluğuna engel durumlar;
Eşlerden birinin
a- Dinden çıkması,
b- Zina etmesi,
c- Kayıp olması,
d- Cinsel kusurların bulunması,
e- Cinnet geçirmek,
f- Psikolojik hasta olmak(evlediğinde sağlıklıysa sonradan hasta olduysa durum daha farklı),
e- Vasat aklın altında bir akla sahip olması(aklı az olmak) ,
f- Kocanın evin nafakasını temin etmemesi
g-Kocanın kadına şiddet uygulaması(sözlü yada fiziki)...
Özellikle bu durumlar boşanmayı da mecbur kılar.

Bu şartlarda kadından ve erkekten mutlu bir yuva beklentisi boş bir hayal olur.Bunun gibi kusurlardan arınmış bir yuvada ise kadın da ve erkek de .üzerine düşen görevleri yaparsa huzurlu yuvalar kurmak kolaylaşır.
 
Rasululah efendimiz buyurdu ki;
Biliniz ki hepiniz çobansınız ve hepiniz gözettiğinizden sorumlusunuz.(Hadis,Buhari ,Müslim)

Mü'minlerin imanca en olgunları ahlakı en güzel olanlarıdır.Sizin en hayırlınız da kadınlara en güzel davrananızdır.(Hadis ,Tirmizi)

Evde internet kullanımın kontrollu olması ya da yasaklanması;
Nice ailelerin ,internetteki paylaşım sitelerinden yabancı kişilerle görüşmesiyle yıkıldığını biliyoruz.Ne yazık ki artık bu tehlikeli paylaşım siteleri sadece çocuklar için değil erkekler ve kadınlar içinde çok sakıncalı.
Bu yüzden gözettiğinden sorumlu erkek ilkönce kendisi için sonra da evdekiler için bu internetin evde nasıl kullanıldığını kontrol etmeli .Kullanımını konrollu yapmalı,gerekirse yasaklamalı.

Kadınlar ve erkekler kişisel bakımlarına ve kıyafetlerine dikkat etmeliler;.Eşlerden kişisel temizliğe dikkat etmeyen,ter kokan ,ağzı devamlı kokanlarda evliliğin bekasında tehlike oluşturuyorlar .Özellikle hanımlar eşlerin geleceği saati gözetleyerek,mübah olan şeylerle süslenmelidir,eşini gayet neşeli karşılamalıdır.Eşi için süslenmenin sevap olduğunu bilmelidir.Sadece kötü giyindiği için ,sadece ağzı koktuğundan dolayı,sadece çok konuştuğu için eşinden ayrılmak isteyenler vardır.

İstişare etmek; Rasulullah buyuruyor ki
''Kızlarını ilgilendiren hususlarda anneleriyle istişare edin.'' (Hadis,Ebu davud)

Rasululah efendimiz , mümin kadın ve erkeği birbiriyle istişare etmeye teşvik ediyor.Yani babalar kızları evlendirme hususunda kızların anneleriyle istişare eder.Rasulullah efendimiz Hudeybiyede Hz. Ümmü Seleme ile istişare etmiştir.
Aile için önemli kararlarda karı koca biraraya gelip istişare etmeli buluğa eren çocuk varsa bu istişareye bu çocuğuda dahil etmelidir.Çocuğun gelişimine de katkıda bulunan bu hareket önemlidir. Ama son kararı mutlaka baba vermelidir.
''Kadınlara danışın tersini yapın'' sözü safsatadır.

Kıskançlığın dozunu kaçırmamak;Rasulullah efendimiz buyuruyor ki;

''Gayretin bir kısmı var ki,Allahu Teala ona buğzeder.O da bir kişinin ,şek ve şüphe olmadığı halde hanımını kıskanmasıdır.''(Hadis,Ebu Davud)

Hz. Ali buyurdu;
''Sakın ifrat derecede aile efradını kıskanma.Zira böyle yaptığın takdirde kendini haklı çıkarmak için ona kötülük isnad edersin.''
Kıskançlığın fazlası yuvalar bozduğu gibi,Kıskanmamak da yine başka facialara yol açar.Eşler de kıskanmayı gerektirecek hal ve hareketten ve bakışlardan son derece sakınmalıdırlar.Hastalık derecesinde kıskanç olanlar tedavi olabilirler.
Hasan Basri hazretleri;
''Siz hanımlarınızın çarşı pazarlarda erkeklerle sıkışık bir şekilde gezmelerine müsamaha mı ediyorsunuz?Kıskanmayanı Allah zelil etsin.''
Yine Rasululah efendimiz buyudu ki;
''Muhakkaki Allah kıskanır.Mümin de kıskanır.Allahın kıskanması kulunun haram işlemesi iledir.''(Hadis,Buhari,Müslim)

Kız kaçırma ;Aileler razı olmadığı için kızı kaçırma yoluna giden gençler de evliliklerinde bir sürü problemle başbaşa kalıyorlar.Hanefi mezhebinde sadece kızın rızası yeterliyken şafi mezhebinde velinin rızası olmadan kız evlenemez. Böyle evliliklerde birinci problem ana baba hakkı hiçe sayıldığı için işler pek iyi gitmiyor..Dolayısıyla Allah rızası için yapılan bir evlilik olmaktan çıkıyor.Yine böyle evliliklerde kızın hiç söz hakkı olmuyor,Kayınvalide veya kocası kendin kaçtın geldin diyerek hiçbir konuda kıza söz hakkı tanımıyor.Eğer kendisine bir haksızlık yapılacak olursa geri döneceği veya dayanacağı bir kapı bırakmıyor.Yıllarca aileler arasında dargınlık sürüyor.Yine kız için bir nimet olan mehir,altın ,ev eşyası,düğün gibi prosedürlerden mahrum kalıyor.Genelde böyle evliliklerde kız çok mağdur oluyor.
Anne baba da gerçekten birbirlerini seven ve evlenmeyi mutlaka çok isteyen gençlere yol göstermeli,seçim çok kötü değilse sonuçlarına katlanmalarına müsade etmeli,inat ederek gençlerin bu yollara başvurmalarına yol açmamalılar.
 
Bitirirken;
Müslümanlarda ''AİLE'' kurumunun hızla irtifa ve itibar kaybettiğine hepimiz şahit olmaktayız.Bu dört yazıda ,bunun sebepleri ve çözümleri üzerinde durmaya ,çözümlere yaklaşmaya çalıştık.Allahu Teala ilk önce tüm müminlere iman kuvveti bahşetsin ki neticesi güzel ahlaktır.Güzel ahlakın da güzel geçim,neşe ve sürur olacağı aşikardır.Dünya hayatı imtihan yeridir.Hiç kimse mükemmel değildir.Herkes kendi kusurlarını düşünerek karşıdakini affetme yoluna gitmeli, intikam almaya çalışmamalıdır.Kadınlar( bazen de erkekler)diliyle erkekleri canından bezdirmekten vazgeçmelidir.Beddua etmemeli hayır duada bulunmalıdır.Kadınlar eşlerine nazik ve kibar hal hareket lisanla muamele etmeli.Erkeklerde kadınları hor görmeyerek, kabalık etmemelidirler.
Rasululah Efendimiz buyurdu;
''Kadın beş vakit namazını kılar,bir ay orucunu tutar,ırzını muhafaza eder,kocasına da itaat ederse cennet kapılarının dilediğinden girsin''(Hadis,Ebu Davud)
Yine erkek ve kadın aile hayatında bilmesi gereken önemli husus Eşi onun cenneti ve cehennemi olabilir.Bu bilinçte olan eşler birbirlerine duydukları aşk ve muhabbetle en zor meselelerin üstesinden geleceklerinden hiç kuşku yoktur.
Zira Ailenin bekasını ve devamını murad eden Allahu teala bu güç ve kudreti Allah rızasını gözeten ,birbirini seven eşlere fazlasıyla verecektir.



Bedia Özdemir Tokel
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Bedia Özdemir Tokel 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Concordance /El-Mu‘cemu’l-Müfehres li... Makale ve Köşe Yazıları Bedia Özdemir Tokel 0 798 10 Ağustos 2020 00:23
İYİLİK ORDUSU / BEDİA ÖZDEMİR TOKEL Makale ve Köşe Yazıları Mihrinaz 1 1807 01 Ocak 2019 15:08
KALB-İ-i SELİM OLMADIKÇA Makale ve Köşe Yazıları su damlası 2 1978 10Haziran 2018 17:36
İDDET BEKLEMEK Makale ve Köşe Yazıları Bedia Özdemir Tokel 0 1890 21 Aralık 2016 08:34
Evlilik Üzerine -1-/Gençlerin Evlilik Problemi Makale ve Köşe Yazıları BuRCu__ 1 2734 01 Eylül 2015 07:29