Konu Başlıkları: bilginize ihtiyacm var:(
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Mayıs 2013, 00:41   Mesaj No:8

ayücel

Medineweb Acemi Üyesi
ayücel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:ayücel isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 27122
Üyelik T.: 07 Nisan 2013
Arkadaşları:1
Cinsiyet:erkek
Mesaj: 47
Konular: 12
Beğenildi:2
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: bilginize ihtiyacm var:(

Alıntı:
seb-i aruz Üyemizden Alıntı Mesajı göster
kıymetli ablalarım abilerim.

beyaz eşyadan anlamıyorum o yüzden de sizlere sormak bilgi almak istişare etmek istedim benden daha tecrübeli oldugunuz için ve tabi fikirleriniz de önmli benim için.

beyaz eşya konusunda kararsız kaldık

arçelik mi
beko mu
ariston mu
... böyle gidiyo bu sizce hangisi daha ii ?

yardımcı olursanız çok sevinirim
Beyaz eşya alırken dikkat edilmesi gereken 10 nokta:
Beyaz eşyalar uzun yıllar kullandığımız hayatımızı kolaylaştıran ürünler arasında yer alıyor. Onlarca farklı marka, yüzlerce farklı model arasından seçim yapıp, doğru kararı vermek ise hiç de kolay değil. İşte seçiminizi yaparken işinize yarayacak 10 nokta.

1.Neye göre seçim yapmalıyım?
Beyaz eşya alırken, ihtiyaçlarınızı en üst seviyede karşılayacak şekilde seçim yapmalısınız. Ürünle ilgili beklentilerinizi bayiye net olarak iletmelisiniz. Ürünün, reklamında veya tanıtıcı broşüründe belirtilen özellikleri taşıyıp taşımadığını kontrol etmelisiniz. Yanıltıcı ibareler içeren veya gerçeği yansıtmayan ürünler ayıplı maldır. Alternatifler arasında kendinize en uygun ürünü seçerken dikkat edeceğiniz bir başka nokta da, eşyaların konacağı yer. Evinizde beyaz eşyanızı yerleştireceğiniz yerin ölçülerini önceden bilirseniz, ürünü aldıktan sonra yaşanabilecek yer sıkıntısının da önüne geçmiş olursunuz. Satın alımayı düşündüğünüz ürünün evinizin rengine ve tesisat durumuna uygun olup olmadığını da önceden tespit etmelisiniz. Aynı zamanda ürün alacağınız yetkili firmayı seçerken, teknik servis desteği olan markaları tercih etmelisiniz. Tüketici Danışma Hattı olan ürünleri tercih sıranızda önceleyebilirsiniz. Ürünün elektrik sarfiyatını öğrenmeli ve bu konuda karşılaştırma yapmalısınız. Özellikle şehir elektriğindeki ani azalma ve çoğalmalar makinelerin motorlarının yanmasına neden olabilir, seçtiğiniz markanın teknik destek ağının bulunduğunuz şehir ve semtte olması bu gibi durumlarda özellikle önem taşıyor.

2.Çok güzel gözüküyordu, aldım.
Siz de ürünün görünümünü güzel bulduğunuz için alanlardan mısınız? Bu bir çok tüketicinin seçimini belirleyen bir unsur. Oysa Doğubank Satış Yönetimi’nden Ahmet Turan, görünümün özellikle beyaz eşyada en son değerlendirilmesi gereken özellik olduğu vurguluyor. Çünkü bazı ürünler görüntüde çok güzel olmalarına rağmen işlevsellik olarak talebe cevap vermiyorlar. Gerek yerli, gerek yabancı beyaz eşyalarda ise, küçük gibi görünen ayrıntılar önem kazanıyor. Mesela, ürünün özellikleri, diğerlerinden düşükse, bazı özellikleri hiç yazılmıyor, böylelikle kıyaslama şansı ortadan kalkıyor. Örneğin; yıkama performansı C sınıfı olan bir modelde, çoğunlukla bu özellik hiç yazılmıyor. Dolayısı ile A sınıfı yıkama performansı olan bir modele göre bu özelliğin düşük olduğu vurgulanmıyor.

3.Bu çok kaliteli, çünkü çok para verdim.
Ürünün pahalı olması kaliteli olduğu anlamına gelmiyor. Beyaz eşya seçiminde fiyatın yanında performansa dönük göstergeler artık oldukça önemli. Seçiminizi yaparken kullanım kolaylığı ve işleviyle ilgilenmeniz gerekiyor. Araştırmalara göre ürünlerin tüm fonksiyonlarını kullanan tüketicilerin sayısı hala oldukça az. Üzerinde asla kullanmayacağınız, alternatifli ve ilginç çalışma seçenekleri olan modeller bir süre sonra kafanızın karışmasına yol açabiliyor. Öte yandan ürünün dayanıklı ve uzun ömürlü olması, güvenilir olması, tasarımının renk ve biçim gibi farklı özellikler taşıması ise ürünün kalitesini artırarak, fiyat farkını etkileyen unsurlar arasında yer alıyor. Markaların vaadettiği unsurları gerçekleştirip gerçekleştirmedikleri ve pazarda uzun vadede kalıp kalamayacakları da diğer unsurlar arasında yer alıyor.

4.Aynı ürünün fiyatı her yerde farklı.
Her ne kadar beyaz eşyaların fiyatları üreticiler tarafından aylık listeler halinde yayınlanıyor olsa da, aslında bunlar tavsiye edilen perakende satış fiyatlarıdır. Aynı marka ve model olan bir beyaz eşyanın fiyatı çeşitli yerlerde farklı fiyatlardan satılabiliyor. Dolayısıyla seçim yapmadan önce farklı markaların ürünlerine yönelik fiyat karşılaştırmasının yanı sıra, aynı ürüne yonelik fiyatları da iyice araştırmak gerekiyor. Bu tür karşılaştırmaları yapan web sitelerinden yararlanabilir böylece, aynı ürünlerin çok daha farklı fiyatlarla satılmakta olduğunu görebilirsiniz. Piyasada emsallerine göre ucuz olarak satışa sunulan bir ürünün servis hizmetleri veya yedek parçaları da pahalı olabilir. Satın almadan önce bu hususu da dikkate almalısınız.

5.Teknik servise gerek yok, kendim kurarım.
Hayır, acele etmeyin. Satın aldığınız bir beyaz eşyanın kurulumunun, mutlaka yetkili servis elemanları tarafından yapılmasını sağlamalısınız. Ürünün çalışır durumda olduğunu ve defolu olmadığını gözle muayene etmelisiniz. Ayrıca, kurulum için gelen yetkili servis personeline aldığınız eşyanın garanti belgesini imzalatmayı da sakın unutmayın. Bir ürünü yetkisi olmayan kişilere kurulum veya tamir ettirdiğiniz takdirde o ürün garanti kapsamı dışında kalacak ve sonra karşılaşacağınız ihtiyaç durumlarında gerekli yardımı alamayacaksınız.

6.Bir türlü çalıştıramıyorum.
Beyaz eşyanızı doğru kullandığınız emin misiniz? Hem beyaz eşyanızın ömrünü uzatmak hem de kullanımınızdan daha verimli sonuçlar almak için, beyaz eşyanıza ilişkin bilgileri yeterince öğrenmeniz gerekiyor. Siemens Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Bahriye Bayraklı Tavukçuoğlu, tüketicilerin beyaz eşya kullanımıyla ilgili yanlış bilgilere sahip olabildiğini belirterek, ender rastlanıyor olsa da, cihazların kendi amaçları dışında kullanıldığı durumlar olduğunu anlatıyor. Kurutma makinesinin tekstiller dışında kullanıldığına ya da meyve ve sebzelerin de bulaşık makinesinde yıkandığına dair örneklerle karşılaştıklarına değiniyor. Bu konuyla ilgili en doğru çözümün, ürün alındığında kullanım kılavuzunun iyi okunması ve servis tanıtımları esnasında nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda servis teknisyenlerinden gerekli bilgileri almak olduğunu vurguluyor.

7.Ürün dört kez tamire gitti, yine arizalandi.
Doğubank Satış Yönetimi’nden Ahmet Turan en sık karşılaştıkları şikayetlerden birinin de, ürünlerin bir yıl içinde beş kez tamire gitmesi olduğunu belirtiyor. Tüm bu tamirler sonucunda şikâyetleri giderilemeyen tüketiciler olduğunu, oysa haklarını bilen bir müşterinin zaten ürünü beş kez tamire göndermediğini anlatıyor. Tüketici kanunlarına göre bir ürün, satın alınan bir ürün bir yıl içinde aynı yerden ikiden fazla, farklı yerlerden dört defadan fazla ya da garanti süresi içinde farklı yerlerden altı defa arızalanırsa satın aldığı beyaz eşyanın yenisi ile değiştirilmesini talep edebiliyorsunuz. Arızanın giderilmesi için çağırmış olduğunuz servislerden mutlaka servis tutanağı (servis fişi) talep etmelisiniz. Aksi halde söz konusu haklarınızı talep etme konusunda sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

8.Beyaz eşyam üç haftadır serviste.
Satın aldığınız bir beyaz eşyanın herhangi bir problemi varsa, bu ayıbı 30 gün içersinde satıcı firmaya bildirerek, sözleşmeden dönme (ücret iadesi) veya yenisi ile değiştirilmesi ya da ücretsiz tamirini isteme gibi haklara sahipsiniz. Aynı zamanda bu probleme neden olan değerin bedelden düşülmesi veya eşyanın ayıbından kaynaklanan bir zarar gördüyseniz tazminat isteme hakkınız da bulunuyor. Servise tamire giden bir ürünün tamir süresi 15 iş gününü geçtiği zaman, yetkili o ürüne eş değer bir ürünü kullanımınıza sunmak durumunda kalıyor. Aynı şekilde tamir süresi asgari 30 iş gününü geçtiği takdirde ise ürününüzü yenisi ile değiştirme hakkına sahipsiniz. Bu süreye cumartesiler dahil Pazar günleri dahil değildir.

9.Garanti belgesi olmasa olur mu?
Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Genel Başkanı Ömer Keser, satışa sunulan ürünlerin üzerinde etiket bulunup bulunmadığına dikkat etmek gerektiğini belirtiyor. Ürünlerin üzerinde TSE ve CE işaretlerinin olması da önem taşıyan diğer konulardan biri. Aynı zamanda, satın alırken fatura istemeli, ürün ile birlikte garanti belgesi ve güncel servis bilgilerini içeren Türkçe kullanma kılavuzu verilip verilmediğine dikkat etmelisiniz. Eğer tüm bunlar verilmiyorsa ürünü satın almayın, zira herhangi bir bozulma ya da ürünün çalışmaması durumunda, şikayetinizi dile getireceğiniz yetkili bulunamayacak ve sorununuzu çözecek teknik servis imkanlarından yararlanma şansınız olmayacaktır.

10.Yanlış mı biliyorum?
Türkiye Pazarlama ve Satıştan sorumlu Arçelik Genel Müdür Yardımcısı Şirzat Subaşı, tüketicilerin beyaz eşya kullanımında bildikleri genel yanlışlara değiniyor. Örneğin, çoğu tüketicinin, kirli bulaşıklarını bulaşık makinesine koymadan önce suyla çalkaladığını, hatta yıkadıktan sonra makineye yerleştirdiğini söylüyor. Oysa, hijyen açısından bakıldığında insan eli 65 derece ısıya dayanamazken, bulaşık makinesinde ısı 65 dereceye kadar yükselerek gerekli hijyenik temizlik yapılabiliyor. Bonn Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre ise, makinenin su tüketiminin elde yıkamaya göre 1/10 seviyesine indiğini ortaya çıkıyor. Subaşı, bulaşık makinesi kullanımıyla oluşan enerji tüketiminin, elde yıkamaya göre yüzde 50 daha az olduğuna da dikka çekiyor. Ya da elektrik süpürgesinin motor gücü ne kadar artarsa, ürünün o kadar daha iyi temizlik yaptığı da yaygın inançlar arasın yer alıyor. Halbuki Subaşı, çekiş gücünü belirleyenin motor gücü değil, emiş basıncı olduğunu ifade ediyor. Hortum uzadıkça da emiş gücünde kayıp yaşanıyor. Ayrıca, çok güçlü bir motorla sahip süpürge ile yapılan temizliğin, tarla çapalamakla aynı zorluk seviyesinde olduğunu anlatıyor. Zemine yapışan süpürge fırçası, temizlik yaptığı kadar zeminin dokumasına da zarar veriyor.

Dünya Gazetesi
Gülfem ÇETİN
__________________
"Ya hayır söyle ya da sus!"kimseye-söyleme000

"İnsanın süsü yüz
Yüzün süsü göz
Aklın süsü dil
Dilin süsü sözdür."
Alıntı ile Cevapla