Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28 Temmuz 2008, 23:58   Mesaj No:7

KEVİR

Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:KEVİR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1676
Üyelik T.: 05 Mayıs 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 340
Konular: 70
Beğenildi:4
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: Özgür İradeHakkında Düşündüren Sorular

Bir konuyu açıklığa kavuşturmak lazımdır. Allah fabrikayı yaratmıştır ancak ürünün ne olacağı fabrikayı işleten sana aittir. Allah ilim öğretmiştir, ancak ilimin nasıl işleneceği sana bırakılmıştır. Allah düşünce olgusunu yaratmıştır, ancak neyi düşüneceğini sana bırakmıştır. yani Allah bu kafa karıştırıcı soruları düşünmeyi sana vermedi, sana sadece düşünce olgusunu verdi, düşünce kavramını verdi, ne düşüneceğine sen karar verirsin.
Kısacası Allah sana sermaye vermiştir, ancak sermayayi nasıl kullanacağın sana bırakılmıştır. şimdi bu bilgiler gölgesinde sorulara bakalım.

- Allah hırsızların hırsızlık yapmalarını ve çaldıklarını rızık yapıp yemelerini yasaklamıştı, zaten bu yasağı deldikleri için hırsızlara had cezası vardır
-Allah cisimmidir? Sizce insan cisimmidir?. bence insanında, evreninde madde olup olmadığını bilemeyiz, dış dünya ile iletişimimizi sağlayan duyularımız bizi yanıltıyor olabilir. bana kalırsa evrende madde diye bir şey yoktur. biz evreni bile anlamamışken Allahın yapısını nasıl anlayalım. ikincisi eğer evren cisim ise yaratıcı cisim olamaz, çünkü yaratıcı yarattığını kapsayan bir cevher olmak durumundadır.
-Kötülük insanın iradesiyledir. Allah kötülüğü yapacağını bilir ama yapmanı istemez ama engelde olmaz, sınav gereği
-bütün olaylar kadermidir? kader tanımına bağlı,
-Kötülük Allahtan değildir. Bizim hayır şer allahtandır derken kastettiğimiz şer, ölüm, iflas, açlık,deprem gibi kavramlardır. zina kaynağını insan iradesinden alır.
-Olaylar önceden belli ise neden dua ediyoruz, neden peygamberler yada melekler geleceği bilmiyor. demekki bellilik kavramı ve gelecek bilgisi kavramı sadece Allahtadır. o zaman sen Allahın bilgisini sorguluyorsundur, Allahın ne bildiğini bilmediğin halde neyi sorguluyorsun
-Allah insanın ne dua edeceğini biliyor ama karışmıyor. irade etmişti derken bu kavramı burda biliyor anlamında kullanıyoruz.
-Dua etmek kaderdenmidir? kader tanımına bağlı
-Kader ile dua bağdaşırmı, kader tanımına bağlı
-Allahım beni saptırma derken, Allah yardım istenendir saptıran değildir. yani bir sapma durumu mevcudiyet kazanacaksa sen o sapma durumunun hayat bulmasını engelle demektir. örneğin doktora beni kurtar diyoruz, bu doktorun bizi hasta ettiği anlamına gelebilirmi?
Allah şeytandan korusun dersen evet Allahın şeytandan korumadıklarıda var. Allah bana yürüyene ben koşarım der, bana sırtını dönene koşarım demez. demekki allaha sırtını döneni Allah şeytandan korumuyor. bu bir torpil değil ektiğini biçmedir, daha doğrusu adalettir.

Kader konusuna gelince, herşey yazılmıştır ve insan yazılanın dışına çıkamaz düşüncesi bir hurafedir.böyle bir şey varsa sınavın anlamı yoktur. sınav varsa böyle bir kavramın anlamı yoktur.
Benim anladığım kader şudur: Allahın geleceği bilmesi.bu durumda sınava engel değildir. örneğin öğretmen öğrencisinin seviyesini tahmin ettiği halde yinede onu sınav yapar.çünkü ıspat lazımdır.
__________________
Çağımızın en büyük tutkusu köleliktir.
Alıntı ile Cevapla