Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27 Mayıs 2013, 14:11   Mesaj No:1

RemLe

Medineweb Aktif Üyesi
RemLe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:RemLe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 164
Üyelik T.: 14 Eylül 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:bayan
Memleket:Allah bilir
Yaş:34
Mesaj: 171
Konular: 81
Beğenildi:14
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Türkiye’de Dini Yayıncılık Ortak Akıl Toplantısı

Türkiye’de Dini Yayıncılık Ortak Akıl Toplantısı

‘Türkiye’de Dini Yayıncılık Ortak Akıl Toplantısı’ İstanbul’da gerçekleştirildi

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Basın Yayın Birliği Başkanlığının ortaklaşa düzenlediği ‘Türkiye’de Dini Yayıncılık Ortak Akıl Toplantısı’ İstanbul’da gerçekleştirildi. Cevahir Asya Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, yayınevi sahiplerinin bilginin, marifetin ve irfanın elçileri olduğunu söyledi.

İslami yayıncılık yapan yayınevlerinin aynı zamanda dini Mübin-i İslam’ı en doğru şekilde okuyuculara iletmekle görevli olduğunu belirten Başkan Görmez şöyle konuştu;

“Belki bu asırda, bu çağda en büyük değişim kitabın bir tüketim nesnesine dönüşmesi, okuyucunun da bir tüketici olması oldu…”

Bu vazifeyi deruhte eden her birimiz aynı zamanda okuyucularımızla doğrudan ahlaki bir ilişki içerisine girmiş oluyoruz. Dolayısıyla zaman zaman bu toplantıları yapmak, geçmişe yönelik değerlendirmeler yapmanın, geleceğe yönelik planlama yapmanın son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Doğrusu belki bugün üzerinde en çok durulması gereken en önemli husus, dünyada her konuda meydana gelen değişimlerin ve dönüşümlerin yayınlarımıza nasıl etki ettiğidir. Yayıncılarımızı ve yayınlarımızı, kitaplarımızı, kitabı okumayı, kalemi hangi yönden nasıl etkilediği üzerine hepimizin durması gerekiyor. Sadece dini yayıncılığın değil, bütün olarak yayın hayatının hızlı ve önemli bir değişim ve dönüşüm yaşadığını hepimiz gözlemliyoruz. Bu değişimin mahiyetini tespit edebildiğimizden emin değilim. Belki bu değişimin mahiyeti üzerinde durmamız gerekiyor. Öyle zannediyorum ki, bu asırda en büyük değişim kitabın bir tüketim nesnesine dönüşmesi, okuyucunun da bir tüketici olması oldu. Bunun çok iyi tahlil edilmesi lazım. Bunu birlikte değerlendirmemiz gerekiyor.

“Yayın dünyası, hem ülkemizde hem küresel ölçekte daha az zamanda tüketilebilecek kitaplar üretme çabasına girdi…”

Yayın dünyası, hem ülkemizde hem küresel ölçekte daha az zamanda tüketilebilecek kitaplar üretme çabasına girdi. Medeniyeti inşa eden metinlerden acaba vaz mı geçtik? Medeniyeti inşa eden metinler yayınlamayacak mıyız? İnsanların talepleri değişti diye biz bu metinler, bu kitaplar üzerinde ısrar etmeyecek miyiz? Daha çok hızlı tüketilen metinler üzerinde durmaya başladık. Ayrıca bir kitabı yayınlarken mümkün olduğu mertebede metinlerin azlığına görsel malzemenin çokluğuna dikkat etmeye başladık. Çünkü talep öyle gelmeye başladı.

“Bir kamu kurumu olarak yayın dünyasına yön vermek yerine, birlikte yön bulmak istiyoruz…”

Bir kamu kurumu olarak yayın dünyasına yön vermek yerine, birlikte yön bulmak istiyoruz. Birlikte nasıl bir yön tayin etmemiz gerektiği konusunda konuşmanın daha faydalı olacağını düşünüyoruz. Bizim de buna ihtiyacımız var. Sadece yayıncı dostlarımızın sivil yayıncılığa ihtiyacı yok, kamu yayıncılığı yapan müesseselerin de bu ortak akla çok ihtiyacı var. Yayın dünyası artık o kadar ihtiyaç ve trendler üretiyor ki, bunların arka planını, felsefesini ve dini yayıncılık bağlamında pedagojisini üretmeye vakit kalmadan kendimizi içerisinde buluyoruz.

“Üzerinde kafa yorulmayan bir ameliyeyle vakit doldurmak kendini harap etmektir…”

Bizim medeniyetimiz okuma üzerine kuruludur. Allah’ın yüce kitabını okumakla başlayan serüvenimiz, O’nun tarafından isimlendirilen bütün kâinatı, bütün mevcudatı okuma çabasıyla gelişir ve ancak gerçek bir okuma ameliyesi sonucudur ki, idrak dünyamız derinleşerek Cenab-ı Hak ile makul bir iletişim kurabilir. Üzerinde kafa yorulmayan bir ameliyeyle vakit doldurmak kendini harap etmektir. Basit bütçe tasarruflarıyla, infaklarla, hayır ve hasenatlarla başlayan ve dini Mübin-i İslam’ın bu topraklarda yeniden dirilmesini arzu eden niyetlerin ortaya çıkardığı yayıncılığımız, bu mübarek davanın gerçek emekçileri olarak her zaman saygıyı ve değeri hak etmektedir. Bununla beraber takdir ederseniz ki, bu emeklerin zayi olmaması için içinde bulunduğumuz anın gereklerini yeniden ele almak, mevcut birikimi daha doğru, daha ölçülü biçimde kullanmak, hizmetlerimizin birbirine eklenerek güçlenmesini sağlamak gerekir.

"Amacımız, dini yayıncılıktaki değişik ilgi ve yönelimler arasında bir ortak enerji üretmeyi başarmaktır…”

Bugün kitabın ve kalemin anlamı önemli ölçüde farklılaştı. İslam’ı anlatma konusundaki araçlar çoğaldı. Artık daha çok enstrümana sahibiz ama son tahlilde bütün bu verimliliği gölgede bırakan bir takım eksikliklerle de baş etmek zorundayız. Bunun bir tarafı aşktır, samimiyettir, teslimiyettir. Bir tarafı doğru zamanda doğru araçlara sahip olmaktır. Bir ortak akıl toplantısı olarak çerçevelendirdiğimiz bu buluşmada amacımız dini yayıncılıktaki değişik ilgi ve yönelimler arasında bir ortak enerji üretmeyi başarmaktır.

İki gün süren ve değerlendirme oturumuyla biten ‘Türkiye’de Dini Yayıncılık Ortak Akıl Toplantısı’na Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in yanı sıra Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar, Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Erul, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, Strateji Geliştirme Başkanı Dr. Necdet Subaşı, Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Yüksel Salman ve çok sayıda yayınevi temsilcisi katıldı.

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________
*Buda geçer ya hu*
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi RemLe 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
İmam-Hatip Okullarımız Kur'ân Kursları RemLe 0 2592 01 Aralık 2013 20:44
Umre Kayıtları Başladı Diyanetten Duyurular/Haberler YaŞuHa 7 2045 01 Aralık 2013 20:41
Kurban Bayramı Mesajı Diyanetten Duyurular/Haberler RemLe 0 2089 14 Ekim 2013 20:57
Arafat Vakfe Duası Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat RemLe 0 2308 14 Ekim 2013 20:38
Haccı ve Kurban’ı bir iç muhasebeye dönüştürelim Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat Medine-web 1 1974 22 Eylül 2013 21:57