Konu Başlıkları: **Bir Kitap Önerisi* /medineweb
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23 Temmuz 2013, 22:19   Mesaj No:6

EyMeN&TaLhA

Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:36
Cinsiyet:
Mesaj: 3.299
Konular: 784
Beğenildi:131
Beğendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Standart Cevap: **Bir Kitap Önerisi*






Risale Haber-Haber Merkezi
İki milyondan fazla okuyucuya ulaşan “Sabah Namazına Nasıl Kalkılır” isimli kitabın yazarı Cemil Tokpınar, yeni kitabı Can Simitleri’nde unutulan sünnet namazlar ile mübarek gün ve geceleri işliyor.
Nesil Yayınları’ndan çıkan Can Simitleri hakkında bilgi veren Cemil Tokpınar, asırlardır bütün insanların, şerrinden Allah’a sığındığı bir asırda yaşadığımızı belirterek, “Böylesi bir asırda bizi günah deryalarından kurtaracak can simitlerine ihtiyacımız var. Kitapta ele aldığım sünnet namazlar ile mübarek gün ve gecelerdeki ibadetler, özel nitelikli ve çok amaçlı kurtarıcı ve yüceltici fırsatlardır. Bu ibadetler, ‘can kurtaran, cana can katan can simitleridir” dedi.
Beş vakit namazın tüm zamanların en faziletli ibadeti olduğunu belirten Tokpınar, ancak Peygamber Efendimizin (s.a.v.) kıldığı teheccüd, evvâbîn, tesbih gibi namazların çok özel anlamları olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
“Bu namazların bir kısmı insanın o andaki ruh yapısıyla, bir kısmı da zaman dilimiyle ilgili özellikler taşır. Söz gelişi, evladı yoğun bakımda tedavi gören bir annenin kıldığı hacet namazındaki tâdil-i erkân, huşû ve yakîn hâli muhteşemdir. Bir günah sonucu pişmanlık ateşiyle yanarak gözyaşıyla secdeleri ışılattığınız öyle bir tevbe namazı kılarsınız ki, ömrünüzde öyle bir namaz kılmamışsınızdır. Muhteşem bir nimete veya müjdeye kavuşmanın coşkun ruh haletiyle kılınan şükür namazındaki aşkı, seher vaktini bereketlendiren teheccüddeki sohbet-i cânânı, sizi kararsızlık cenderesinden kurtarıp yüreğinizi ferahlandıran istihare namazındaki huzuru, bütün latifelerinizle doyasıya ibadet etmek için sarıldığınız tesbih namazındaki lezzeti, Ramazan gecelerini ihya eden teravihteki coşkuyu hangi namazda bulabilirsiniz?”
Farz namazları kılmanın mecburî olduğunu hatırlatan Tokpınar, sünnet olan nafile namazların özelliğini şöyle anlattı:
“Nafile namazlar hiçbir zorunluluk olmadığı hâlde kulun Allah’a olan sevgisini, aşkını, iştiyakını gösterir. Kul adeta, ‘Rabbim ben Seni çok seviyorum. Sana olan sevgi ve saygımı ifade etmek için beş vakit namaz yetmiyor. Seninle daha fazla sohbet etmek, Sana yalvarmak, dua etmek, derdimi dökmek, sonsuz rahmetinden ihsan ve ikramını istemek için daha fazla namaz kılıyorum’ demiş oluyor.
“Nafile namazlar ‘Beni zikir, dua, tesbih, namaz gibi ibadetlerle anın ki, ben de sizi rahmet, mağfiret, ikram, ihsan, lütuf ve ekstra yardımlarla anayım’ buyuran Rabbimizin emrine uymaktır. Bunlar kişinin Allah katındaki hatırını yüceltecek yatırımlardır. Efendimizin (s.a.v.) ifadesiyle farzlardaki eksikleri tamamlayacak fırsatlardır.
“Nafile namazların önemli bir özelliği de, tâdil-i erkân ve huşû egzersizi olmalarıdır. Nafile namazlara hassasiyet gösteren kimse, daha uzun, daha derin ve daha anlayarak namazlar kılmaya alışmış olur. Çünkü bu namazların zaman ve hâlet-i rûhiye bakımından özel etkileri ve imkânları vardır.”
Cemil Tokpınar’ın yeni kitabı Can Simitleri’nde iki ana bölüm var. Sünnet namazların işlendiği bölümde teheccüd, işrak, kuşluk, evvâbîn, hacet, tesbih, teravih, istihare, tevbe, hafıza, tahiyyetü’l-mescid ve şükür namazları gibi muazzam ibadetlerin yanında, ehemmiyetini tam idrak edemediğimiz bir farz namaz olan cenaze namazı işleniyor. İkinci bölümde ise Cuma, Üç Aylar, Ramazan, Mevlid Kandili; Regâib, Miraç, Berat ve Kadir geceleri, Zilhicce’nin ilk on günü ve i’tikâf anlatılıyor.
Can Simitleri kitabında tıpkı Sabah Namazına Nasıl Kalkılır’da olduğu gibi, nakille akıl, gelenekle gelecek sentezleniyor. Geçmiş örneklerle birlikte günümüzdeki hatıralar yan yana işlenerek bu ibadetlerin hayatın içinden ve pekala uygulanabilir olduğu vurgulanıyor.
İbadetlerin faziletleriyle beraber uygulama yöntemleri, bu ibadetlerin önündeki muhtemel engelleri aşma yolları, en verimli istifade usulleri teşvik edici bir üslupla ele alınıyor.


alıntıdır
Alıntı ile Cevapla