Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24 Temmuz 2013, 23:06   Mesaj No:3

Medineweb

Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik T.: 04 Şubat 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:erkek
Yaş:37
Mesaj: 4.833
Konular: 926
Beğenildi:339
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Hz.Muhammed ve evrensel mesajı(İbrahim Sarıçam) özeti

KISACA ÖNEMLİ GÜN VE OLAYLAR
Hz. Peygambrin Doğumu: 20 Nisan 571 Fil olayıdan 55 gün sonra ve kamerî aylardan Rebîülevvel'in 12. Gecesi
Aamcası Ebû Leheb'in câriyesi Süveybe kısa bir süre peygamberimizi emzirdi, süveybeden sütkardeşleri Hz. Hamza ve Ebû seleme.
Hz. Peygamber'in Sütannesi Halîme bint Ebû Züeyb'den sütkardeşleri Abdullah, Üneyse ve Şeymâ.
İlk Vahiy: (610) yılı Ramazan ayının 27. gecesinde sabaha karşı
Nur dağındaki Hira mağarasında gelmiştir. Bu ilk vahiy'den sonra vahye bir süre ara verildi buna "Fetretü'l-Vahiy" denir.
Habeşistan'a Birinci Hicret: Peygamberliğin 5. yılında (m. 615)
Birinci Habeş hicretine katılanların, 4 kadın, 11 erkek olmak üzere toplam 15 (bazı kaynaklarda on altı) kişiden ibaret oldukları kaynaklarda kaydedilmektedir. Bunlar, Osman b. Affan ve hanımı Rukıye, Ebû Huzeyfe b. Utbe ve hanımı Sehle bint Süheyl, Ebû Seleme ve hanımı Ümmü Seleme, Âmir b. Rebîa ve hanımı Leylâ bint Ebû Hasme, Zübeyr b. Avvâm, Mus'ab b. Umeyr, Abdurrahman b. Avf, Osman b. Maz'ûn, Ebû Sebre, Hâtıb b. Amr ve Süheyl b. Beydâ'dır. Görüldüğü gibi bunlardan bazıları hanımı ile birlikte gitmişlerdir.
Habeşistan'a İkinci Hicret: Peygamberliğin 6. yılında (m. 616)
Birinci Habeş hicretinden bir yıl sonra Câfer b. Ebû Tâlib'in başkanlığında 82 erkek ve 18 kadın, toplam 100 kişiden oluşan bir grup Müslüman daha Habeşistan'a hicret etti. Müşriklerin elçisi Amr b. Âs'ın Habeşistan Hükümdarı Necâşî'yi tahrik etmesi üzerine Câfer ona Meryem Sûresini okumuştur. Câfer b. Ebû Tâlib'in anlattıklarından etkilenen Necâşî'nin Müslüman olduğu söylenmektedir.
Hâşimoğullarına Boykot: Peygamberliğin 7. yılından (616), onuncu yılına (619) kadar (üç yıl).
Hz. Peygamber, Hz. Hatice ve Ebû Tâlib tüm servetlerini tüketmişlerdir. Şi'bu Ebû Tâlib'de Hâşimoğulları ile birlikte sıkıntı çeken Muttaliboğullarını daha sonra Kur'an-ı Kerim'de ifade edilen yakın akrabası (Zilkurbâ) arasına dahil etmiştir. Hâşimoğullarına, Muttaliboğullarıyla aynı derecede akraba olan Abdüşemsoğullarıyla Nevfeloğullarını ise Zilkurbâ'nın dışında tutmuştur.
Hüzün Yılı: 620
Boykotun sona ermesinden sonra, Resûlüllah'ı koruyan ve seven amcası Ebû Tâlib ve hanımı Hz. Hatice kısa süre arayla vefat ettiler. Bu yıl, Hz. Peygamber'in ifadesiyle üzüntü yılı (Âmü'l-Hüzn) oldu. Ebû Tâlib, boykotun kalkmasından sekiz ay yirmi gün sonra, Hz. Hatice de ondan kısa süre sonra, peygamberliğin 10. yılında, 10 Ramazan/19 Nisan 620'de vefat etti. Hz. Hatice vefat ettikten sonra Hz. Peygamber Hz.Hatice'yi Mekke'nin Hacûn adındaki mezarlığına (Cennetü'l-Muallâ) götürerek kendi elleriyle defnetti. O günlerde henüz cenaze namazı farz kılınmamıştı.
Sakif Kabilesini Ziyaret (Taif Yolculuğu) : Nübüvvetin 10. yılında(620) şevval ayının sonları Hz. Hatice'nin vefatından bir ay kadar sonra.
Hz. Muhammed (s.a.s.) yanına Zeyd b. Hârise'yi alarak Tâif'e gitmeye karar verdi. Taif'in ileri gelenlerinden Amr b. Umeyr'in oğulları Abdüyâlîl, Mes'ud ve Habîb'i İslâm'a davet etti ve kendisine yardım etmelerini istedi. Ancak hiç kimse onun davetini kabul etmedi. Yolun iki tarafına dizilerek, aralarından yürüyen Hz. Peygamber ve Zeyd'i taşa tuttular. Hz. Peygamber ve Zeyd, Utbe ve Şeybe'nin
bağında istirahat ettiler. Burada bu iki kardeşten birinin kölesi olan Addâs. efendilerinin emriyle Hz. Peygamber'e bir tabak üzüm sundu. Hz. Peygamber'in yemeğe başlarken "Bismillah" demesi Addâs'ın dikkatini çekti ve " Hz. Peygamber'in anlattıklarından etkilenerek Müslüman oldu. Sonunda Nevfeloğullarının başkanı Mut'im b. Adiy onu himayesine aldı ve oğullarıyla birlikte kendisini korudu.
Birinci Akabe Görüşmesi: Peygamberliğin 11. yılının (620) hac mevsiminde.
Akabe mevkiinde Yesrib halkından ve Hazrec kabilesine mensup 6 kişiyle karşılaştı. Es'ad b. Zürâre burada Müslüman olmuştur.
İsrâ ve Mi'rac : Receb m.621 (Beş vakit Namaz'ın Farz Kılınışı).
Birinci Akabe Bîatı : Peygamberliğin 12. yılında (621) Zilhicce ayında.
Birinci Akabe Görüşmesi'nde bulunan 6 kişinin de yer aldığı 10 Hazredi. 2 Evsli toplam 12 kişi tekrar görüştüler. Hiçbir şeyi Allah'a ortak koşmayacaklarına, hırsızlık ve zina yapmayacaklarına, çocuklarını öldürmeyeceklerine, iftira etmeyeceklerine, emirlerine uyacaklarına dair Hz. Peygamber'e bîat ettiler. Bu olaydan sonra Hz. Peygamber Yesrib halkına Kur'an'ı öğretmesi ve henüz Müslüman olmayanları İslâm'adavet için Mus'ab b. Umeyr'i gönderdi. Mus'ab. Es'ad b. Zürâre'nin evinde misafir oldu. Evs kabilesinin iki büyük kabile başkanlarından Sa'd b. Muaz ve Üseyd b. Hudayr Müslüman oldu.
İkinci Akabe Bîatı : Peygamberliğin 13. yılında (622) hac mevsiminde
2'si kadın toplam 75 Medineli Hz. Peygamber'le görüşmek üzere Mekke'ye geldiler. Yesrib'e davet ettiler. Hz. Peygamber amcası Abbas'la birlikte Akabe'ye geldi. Görüşme gizli yapıldı. Abbas, Hz. Ebû Bekir ve Hz. Ali'yi kritik noktalara gözcü tayin etti. Abbas yeğenini koruyup kollayacaklarsa götürebileceklerini söyledi. Onlarda namuslarını, kadınlarını, çocuklarını vr mallarını nasıl koruyorsa Hz. Peygamber'e kensinide o şekil koruyacaklarına dair biat(söz verdiler) ettiler. Bu biat'tan sonra Hz. Peygamber sahâbîlere Medîne'ye hicret etmeleri için izin verdi.
Hicret : İkinci Akabe biatından üç ay kadar sonra, Rebîülevvel ayında. (622)
Bu son bîattan üç ay kadar sonra, Rebîülevvel ayında o da Hz. Ebû Bekir'le birlikte Medine'ye hicret etti. Klavuzları henüz İslâm'ı kabul etmemiş olan Abdullah b. Üreykıt. Sevr Dağı'ndaki gizlenmeye elverişli mağaraya gittiler. Hz. Ebû Bekir'in azatlısı Âmir b. Füheyre koyunları bu bölgede otlatarak mağaranın yakınına getiriyor, onlar da sağıp taze süt içiyorlardı. Kızı Esmâ mağaraya yiyecek getiriyor, gündüzleri Mekke'de geçiren oğlu Abdullah da geceleri mağaraya gelerek şehirde olup bitenleri haber veriyordu. Hz. Peygamber hicreti esnasında Kubâ'ya uğradı Hz. Ali ilede orada buluştu.Bir süre orada kaldı Bu süre zarfında Kubâ mescidi inşa edildi kıble tarafına gelen duvarına ilk taşı Hz. Peygamber, onun yanına ikinci taşı da Hz. Ebû Bekir koydu.
Bu arada Akabe bîatlarından bir yıl önce Ebû Seleme'nin hicreti ile başlayan Mekke'li müslümanların Medine'ye hicreti, daha sonra da devam etti.
Cuma Namazının farz kılınışı: Hicretin 1. yılı (622)
Hz. Peygamber bir Cuma günü Kubâ'dan Medine'ye doğru hareket etti. Sâlim b. Avfoğullarının oturduğu Rânûnâ vadisinin ortasında arka arkaya iki hutbe okuyarak yüz kadar Müslümanın iştirakiyle Medine'deilk Cuma namazını kıldırdı. Buradaki mescid bugün "Cuma Mescidi" olarak bilinir.
Ezan'ın yürürlüğe konması: Hicretin 1.yılı (622) veya bir rivayete göre 2. (623) yılında ezan yürürlüğe konmuştur.
Abdullah b. Zeyd b. Sa'lebe'ye rüyasında ezan öğretilmiş ve o da ertesi gün Hz. Peygamber'e gelerek durumu anlatmıştı. Hz. Peygamber "Bu sâdık bir rüyadır" diyerek Bilâl-i Habeşî'ye ezan cümlelerini öğretti. Bilal-i Habeşî de Neccâroğullarına ait yüksek bir evin damına çıkarak ilk olarak sabah ezanını okudu. Daha sonra Mescid-i Nebevî'nin arka tarafına ezan okumak için özel bir yer yapıldı.
Alıntı ile Cevapla