Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08 Eylül 2013, 19:49   Mesaj No:2

EyMeN&TaLhA

Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:36
Cinsiyet:
Mesaj: 3.299
Konular: 784
Beğenildi:131
Beğendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Standart Cevap: İlâhiyat'lardan felsefe derslerinin kaldırılması cinayettir

Büşra Çağlar'ın haberi:

Felsefe tarihi dersleri müfredattan çıkarılırken, hadis, tefsir ve İslam hukuku derslerinin saati arttırıldı.

Yükseköğretim Genel Kurulunda alınan kararla, ilahiyat fakültelerinin lisans programında değişiklik yapıldı. Buna göre 2'inci sınıfta okutulan kelam tarihi, 3'üncü ve 4'üncü sınıf müfredatında yer alan sistematik kelam dersleriyle 3'üncü sınıfta okutulan İslam mezhepleri tarihi derslerinin saatleri azaltılarak, 'kelam ve İslam mezhepleri' adıyla birleştirildi.

KREDİLER DÜŞÜRÜLDÜ

Eski müfredatta sistematik kelam dersinin kredisi 4, kelam tarihi dersinin kredisi 2, İslam mezhepleri tarihi dersinin kredisi ise 4'tü. Yeni düzenlemeyle adı 'kelam ve İslam mezhepleri' olan dersin kredisi de 6 olarak belirlendi. YÖK, 2'şer kredi olan Türk İslam sanatları ve Türk dini musikisi derslerini de birleştirerek, 'İslam sanatları ve dini musiki' adlı tek ders haline getirdi. Bu dersin kredisinin de 2 olması kararlaştırıldı. Felsefe tarihi dersi müfredattan çıkarılırken, din psikolojisi, din sosyolojisi, din eğitimi ve din felsefesi derslerinin kredileri azaltıldı, hadis, tefsir ve İslam hukuku derslerinin kredileri ise arttırıldı.

HAZIRLIK SINIFI

YÖK kararında, hazırlık eğitmi esaslarına ilişkin ise şunlar kaydedildi: 'Mesleki Arapça öğretilmesi hedeflendiği için, hazırlık eğitimi ayrı bir yönergeyle dekanlıkça fakülte bünyesinde yürütülür. Her dönem eğitim süresi 18 haftadır. Dersler Arapça işlenir. Her dönem 9. ve 18. hafta kur geçme sınavları yapılır.'

Eğitim zarar görür

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal yapılan değişikliklerin İlahiyat Fakülteleri'yle istişare edilmeden yapıldığını belirtti. Prof. Ünal, Sanat Tarihi, İslam Tarihi, Tasavvuf Tarihi gibi derslerin kredilerinin azaltıldığını, Felsefe Tarihi'nin ise bütünüyle müfredattan kaldırıldığını ifade etti. Yapılan değişikliklerin ilahiyat fakültelerince hoş karşılanmadığını dile getiren Ünal; ' Tarih derslerinin kaldırılması ve ana bilim derslerinin kredilerinin azaltılması ile öğrencilerimize vereceğimiz eğitim zarar görmüş olur' şeklinde konuştu.

Bilgi açısından eksik kalırlar

Marmara İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Anay ise, 'YÖK'ün bu değişikliklerini onaylamıyorum. Felsefe Tarihi İlahiyatın dışa açılan yüzüdür. Yapılan değişikliklerle İlahiyatı kendi içine kapalı bir hale getirmiş ve eğitime darbe vurmuş olurlar. Batı biliminden ve tarihinden uzak bir eğitim vermek istemiyoruz' şeklinde konuştu. Doç. Dr. Anay, Sanat Tarihi, Felsefe Tarihi gibi derslerin bulunmadığı bir ilahiyat eğitiminde yetişen öğrencilerin bilgi ve donanım açısından eksik kalacağını ifade etti.

Yaşanan gerçekliklere aykırı

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Onat, kelam ve mezhepler tarihinin iki ayrı disiplin olduğunu, farklı derslerle öğrencilere verilmesi gerektiğini belirterek, 'Mezhep tartışmasının bu denli İslam dünyasını tehdit ettiği bir zaman diliminde, mezheplerle ilgili bilimsel bir araştırma yapan bir disiplinin kelam ile birleştirilerek işlevsiz kılınması yaşanan gerçekliklere aykırıdır' görüşünü savundu.


alıntıdır
Yeni Şafak
Alıntı ile Cevapla