Konu Başlıkları: Kuranı tanıyalım dersleri-1
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29 Nisan 2014, 14:19   Mesaj No:1

bargiran

Medineweb Acemi Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:bargiran isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 42290
Üyelik T.: 29 Nisan 2014
Arkadaşları:0
Cinsiyet:Min-RİCAL
Memleket:Şanlıurfa-Van
Yaş:32
Mesaj: 11
Konular: 2
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Kuranı tanıyalım dersleri-1

Kuranı tanıyalım dersleri-1

KUR’AN’I TANIYALIM DERSLERİ-1

FATİHA SURESİ:
Kuranın İlk suresi olan Fatiha iniş sırası olarak inen 5. Suredir. 7 ayettir. Besmele de onun ilk ayetidir.
Fatiha: açılış, açış, Başlangıç gibi anlamlara gelemktedir.
diğer isimleri:
ÜMMÜL KİTAB: kitabın annesi ,kuranın annesi,kitabın aslı
Seb’ul Mesani: tekrarlanan 7 ayet. (bu üç isim hadislerde geçen Resulullahın isimlendirmesidir)
ayrıca: Şifa, Kafiye,Vafiye, el-Esas, el-Hamd adlarıyla da anılır.
Mekke’de inen ilk surelerden biridir… hatta bir bütün olarak inen ilk suredir. Ondan önce inen ayetler surelerin bazı bölümleridir. Sure olarak tam inen ilk sure…
İmam mevdudinin dediği gibi bu sure sanki Kuranın Önsözü gibidir. Kuranın kısa bir özeti gibi durur. Bu sure aslında, Allah'ın kendi kitabını okumak isteyenlere öğrettiği bir duadır. Okuyucuya şu dersi öğretmek için Kitab'ın en başına yerleştirilmiştir: Eğer samimi olarak Kur'an'dan yararlanmak istiyorsan, Alemlerin Rabbi'ne bu şekilde dua etmelisin.
Fatiha ‘nın genel muhtevası:

1. Allaha hamd ile başlayıp onun Alemlerin Rabbi, alemlerin yöneticisi olduğunu haykırma ile başlıyor. Hemen sonrasında Onun Rahmet sıfatı dile getiriliyor ve bu sıfat ikiye ayrılıyor:
Rahman: Kafir-Müslüman ayırmadan Tüm kullara merhamet eden.
Rahim: Ahirette sadece İman edip Salih amel işleyenlere merhamet eden.
2. Hemen sonrasında da Ahiret ve Ceza hatırlatılıp O günün tek hakiminin Allah olduğu dile getirilir.
3. daha sonraki kısımlar müminler için örnek bir dua özelliği taşımaktadır. Ve duada da TEVHİDİN BEL KEMİği olan şu hususlar dile getirilmiştir:
-Sadece Allaha ibadet edilip boyun eğilmesi
-sadece ondan yardım istenilmesi
4. Sonrasında ‘’bizi doğru yola ilet’’ ifadesini öğretip , ‘’kendilerine nimet verdiklerinin yoluna’’ ifadesi ile Doğru yol yani İslam üzerinde olanların cennet ile nimetlendirildiklerini yani Akıbeti bildirilir.
• 5. en son olarak da ‘’kendilerine kızdıkların ve sapıkların yoluna iletme’’ ifadesi ile kafirlerin durumu bildirilip sure sonlandırılmıştır. Allahın kendine kızdıklarının YAHUDİLER, Sapıkların İse ‘’ HRİSTİYANLAR’’ oluyor. Alimler bunu şöyle açıklamıştır: Allah Yahudilere lanet etmiştir. Onlara kızmıştır. Hristiyanlar ise Allahın Hz. Meryemden (HAŞA) çocuk sahibi olduğunu iddia ederek sapıklığa düşmüşlerdir.

Adiyy İbnu Hâtim anlatıyor: "Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "(Fatiha'da geçen) el-mağdûb aleyhim (Allah'ın gazabına uğrayanlar) Yahudilerdir, ed-dâllîn (sapıtanlar) da Hıristiyanlar'dır".

Tirmizi, Tefsir 2, (2957).

Sure ile ilgili hadisler:

Ebu Saîd (radıyallahu anh) anlatıyor:

"Ben Mescid-i Nebevî'de namaz kılıyordum. Resûlullah beni çağırdı. Fakat (namazda olduğum için) icabet edemedim. Sonra yanına gelerek: Ey Allah'ın Resûlü namaz kılıyordum (bu sebeple cevap veremedim diye özür beyan ettim).

Bana: "Allahu Teâla Kitab'ında "Ey iman edenler, Allah ve Resûlü sizi çağırdıkları zaman hemen icâbet edin" buyurmuyor mu?" (Enfal, 24) dedi ve arkasından ilave etti:

"Sen mescidden çıkmazdan önce , sana Kur'ân-ı Kerîm'in (sevapca) en büyük sûresini öğreteyim mi?" dedi ve elimden tuttu. Mescidden çıkacağı sırada ben: "Sana en büyük sureyi öğreteceğim" dememiş miydiniz? dedim. Bana: "O sure Elhamdü lillâhi Rabbi'l âlemin dir ki(namazlarda tekrar tekrar okunan) yedi âyet (es-Seb'u'l-Mesânî) ve bana verilen yüce Kur'ân'dır" buyurdu.

Buhârî, Tefsir 1; Nesâî, İftitah 26; Ebû Dâvud, Vitr 15.

"Nefsimi kudret elinde tutan Zât-ı Zü'l-Celâl'e yemin ederim ki, Allah, Fâtiha gibi bir sure ne Tevrat'ta, ne İncil'de ne Zebur'da, ne de Furkân'da indirmemiştir. O (namazlarda) tekrarla okunan yedi âyet ve bana ihsân edilen yüce Kur'ân'dır."

Tirmizi, Sevâbu'l-Kur'ân 1, (2878).

İbnu Abbâs anlatıyor: "Cebrail , Hz. Peygamber'in yanında otururken yukarıda kapı sesine benzer bir ses işitti. Başını göğe doğru kaldırdı. Cibril dedi ki: "İşte gökten bir kapı açıldı, bugüne kadar böyle bir kapı asla açılmamıştı." Derken oradan bir melek indi. Cibril tekrar konuştu: "İşte arza bir melek indi, şimdiye kadar bu melek hiç inmemişti." Melek selam verdi ve Hz. Peygamber 'e :

"Sana verilen iki nuru müjdeliyorum. Bunlar, senden önce başka hiçbir peygambere verilmemişlerdi: Onların biri Fatihâ Sûresi, diğeri de Bakara Sûresi'nin son kısmı. Onlardan okuduğun her harfe mukabil sana mutlaka büyük sevap verilecektir. dedi.

Müslim, Müsâfirin 254; Nesâî, İiftihah 25.

****BARGİRAN****
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi bargiran 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
TEFSİR TARİHİ VE USULU 1. sınıf 6. UNİTE... Tefsir Tarihi Ve Usulü S.büsra 1 8125 30 Nisan 2014 17:48
Kuranı tanıyalım dersleri-1 Tefsir Çalışmaları bargiran 15 6512 29 Nisan 2014 14:19