Konu Başlıkları: Lokman Suresi /27 Ayeti
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03 Ekim 2008, 01:55   Mesaj No:2

seydanur

Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:seydanur isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 4172
Üyelik T.: 29 Eylül 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 74
Konular: 17
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cvp: Lokman Suresi /27 Ayeti


Denizler Mürekkep Olsaydı

Lokman Suresi 27 Ayetin Izahi

وَلَوْ أَنَّمَا فِي الْأَرْضِ مِن شَجَرَةٍ أَقْلَامٌوَالْبَحْرُ يَمُدُّهُ مِن بَعْدِهِ سَبْعَةُ أَبْحُرٍ مَّا نَفِدَتْكَلِمَاتُ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ

Eğer yeryüzündeki ağaçlarin hepsi kalem olsa, deniz de, , arkasından yedi deniz daha
Kendisine yardim ederek mürekkep olsa,yine de ´in kelimeleri tükenmez.
Muhakkak ki Aziz´dir,Hakimdir



Yaratılışın başında bir söz var; "kün-ol""Ol". Demekle var eden Kudret, aynı buyrukla yoklukta varlık cilvelerigösterir. Biz de bir kelimeyiz ve çevremiz çeşit çeşit kelimelerle dolu.
"Hayatımız yazılmış bir kelimedir. Kudret Kalemiyle yazılmış hikmetlibir sözdür; görülüp, işitilerek Cenâb-ı Hakk'ın güzel isimlerinedelalet eder. (...) Güyâ, (Yaradan) semayı, şimşekler, yıldırımlar, gökgürültüleri ve yağmur damlaları ile konuşturuyor. Nasıl zemininkafasını, hayvanat ve nebatat denilen mânidar kelimeleriyle söyleştiripmükemmel sanatını kâinata gösteriyor, öyle de o kafanın bir kelimesiolan nebâtları ve ağaçlar da, yapraklar, çiçekler, meyvelerkelimeleriyle konuşup, yine muhteşem sanatını merhametli güzellikleriniilân ediyor. Yine birer kelime olan çiçekleri ve meyveleri detohumcuklar kelimeleriyle konuşturup sanatının inceliklerini şuurluvarlıklara tâlim ediyor."
"De ki: -Rabbimin kelimelerini yazmak için deniz mürekkep olsa ve bir okadar da, ilâve edilse, Rabbimin kelimeleri bitmeden denizlertükenirdi." (Kehf/109)
"Eğer yeryüzündeki ağaçlar kalem, deniz mürekkep olsa, arkasından yedideniz daha ona katılıp (mürekkep) olsaydı,yine de ALLAH'ın kelimeleribitmezdi." (Lokman/27).
Bu iki âyetin ifade tarzında ilmi bir gerçeğe işaret eden hârika birincelik sezilmektedir. Şöyle ki, Kehf suresinin ayetinde ("el-bahr"yani "malum deniz" mürekkep olsa ve "bir o kadarı" da ilave edilse)denilirken Lokman suresinde ise ("el-Bahr" yani "malum deniz" mürekkepolsa, arkasından "yedi deniz" de ona katılsa) buyurulmaktadır. "Bir okadarı" ve "Yedi deniz" birbirine karşılıklı ve eş değerdedir.İncelediğimiz zaman görürüz ki, Dünya'daki bütün denizlerin yüz ölçümü361 milyon kilometre karedir. Bunun yaklaşık olarak yarısı olan 180milyon kilometre karesi, Büyük Okyanus"un yüzölçümüdür. Gerisi de diğerdenizlerin yüzölçümü oluyor.
Her iki âyette geçen "Rabbimin kelimeleri" ifadesi ile ilâhikelimelerin sonsuz olduğu anlatılıyor. Cenâb-ı Hakk'ın ilim ve kudretgibi sıfatları sonsuz olduğu gibi ezeli kelâmı da sonsuzdur. Nihayetiolmayan ilâhi kelimeler için denizler mürekkep olsa elbette bitiremez.
Kur'ân-ı Kerim, kâinatı bir kitap gibi ele alarak, içindekilerin birerâyet olduğunu ifade ediyor:" Gökleri ve yeri yaratması, dillerinizin verenklerinizin birbirinden ayrı olması O'nun (ALLAH'ın)âyetlerindendir". (Rum/22) Devam eden diğer ayetlerde de uyku, korku,şimşek,rüzgâr, yağmur da İlâhi ayetlerden sayılmıştır. Fussilet ve Şurasurelerinde gece, gündüz, güneş, ay, gökler, yer, canlı varlıkların dailâhi ayetlerden olduğu bildirilmiştir.
Her an bütün melekler ilâhi ilhamlarla, hayvanlar ilâhî sevkkelimeleriyle varlıklarını sürdürürler. Yaradanın kelimeleri çokçeşitlidir. Elbette İlâhi Kudret'in kelimeleri ile İlâhi Hikmet veİlmin Kaderi kelimeleri başka başkadır. Sağımızdan, solumuzdan,içimizden dışımızdan rengarenk kelimelerle sarılmış durumdayız.
Cemil Meriç'e göre ise kelimeler bir başka âlem:
"Kelime ormanda uyuyan dilber; şâir, uzaklardan gelen şehzade. Öyleseveceksin ki kelimeleri, sana yetecekler. Senin yıldızların kelimeler,söyle raksetsinler, alev saçlarıyla sonsuz bahçesinde hayâllerinin.Kelimeler benim sudaki gölgem, okşıyamam onları, öpemem. Bir davetolarak güzel kelime ve duâlarda muhterem. Gönülden gönüle köprü,asırdan asıra merdiven. Kelime, kendimi seyrettiğim dere. Kelimesonsuz. Kelime adem. Kuşlara benzer kelimeler, odana dolarlar birakşam. Nereden gelirler bilinmez. Kâh çığlık çığlığadırlar, kâh sesleriişitilmez.. Çiçeğe benzer kelimeler; turuncu, erguvan, beyaz. Birrüzgâr sürükler hepsini. Bulutlara güven olmaz. Senin türben kelimeler.Yuvarlanırken tırnaklarını kâğıda geçirmek istiyorsan; kağıda, yaniebediyete."

Alıntı ile Cevapla