Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03Haziran 2017, 21:09   Mesaj No:6

FECR

Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.107
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart

Alıntı:
kul coşkun Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Verdiğin bilgiler için teşekkürler ama Hz. Musa'nın annesi ilham yoluyla da olsa rasul olmamasına rağmen gayb O'na bildirilmiştir. demek ki gayb bildirilmesi için illa ki rasul olmaya gerek yok anlamı çıkmaz mı burada. Kardeşim, sen de kabul ediyorsun Hz. Musa'nın annesine gayb bildirilmiştir.
Hz.Musanın annesine gayb bilgisi verildiği nerede yazıyor? Gayb kelimesinin adı bile geçmez.Ayette vahiy geçer. Vahiy kelimesi Arapça vhy kökünden türetilmiştir. Kelimenin sözlük anlamı ‘ilham etme’, ‘işaret etme’, ‘imada bulunma’, ‘fısıldama’, vb. anlamları içerir.
Meselâ Zekeriya’nın (a.s.) işaret ederek toplumuna Allah’ı teşbih etmelerini anlattığı söylenirken vhy fiil kökü kullanılmaktadır (19/Meryem 11).

Bir başka yerde, Şeytan’ın ve cinlerin ilham etmesinden (vhy) söz edilmektedir (6/En’am 112). Burada ise ses olmadığı gibi görüntü de bulunmamaktadır.

Bir başka yerde Allah, Hz. Musa’nın annesine “Musa’nın başına bir şey gelmesinden korkuyorsa onu denize bırakmasını” emretmiştir. Burada da vhy fiil kökü kullanılmaktadır (20/Ta-Ha 38). Allah
Hz. İsa’nın Havarileri’ne de benzeri bir şekilde ilham etmiştir (5/Mâide 111).

Ayrıca Allah’ın bal arısına vahyettiği belirtilmektedir (16/Nahl 68,69). Burada vahiy onların yaratılışına, kendilerine has içgüdülerinin Allah tarafından yerleştirilmesi şeklinde yorumlanmıştır.
Allah’ın yere ve gökyüzüne de çeşitli emirleri vermesi vhy fiili ile anlatılmaktadır. Buna göre vahiy kelimesini sözlük anlamına göre şöyle tanımlayabiliriz:

“Bir bilgiyi, bir düşünceyi, bir emri, konuşmada olduğunun aksine ses kullanmaksızın ve çoğu zaman üçüncü şahıslara gizli kalacak şekilde aktarmaktır;

Yüce Allah’ın bütün varlıklara fıtratlarına uygun hareket etme içgüdüsünü yerleştirmesidir.”




.
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla