Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Ağustos 2017, 22:20   Mesaj No:2

nurşen35

Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:61
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.476
Konular: 1144
Beğenildi:4415
Beğendi:3686
Takdirleri:14203
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

Hedy: Hac ve umre menasikiyle [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...],

Udhiyye: Kurban bayramı sebebiyle kesilen kurban,

Dem: Ceza kurbanı koyun ve keçi cinsinden kesilen kurban,

Bedene: Ceza kurbanı büyük baş cinsinden kesilen kurban,

Hedy Kurbanıyla Yükümlü Olanlar: Temettu veya kıran haccı yapanların kesmesi vaciptir.
a-) Tatavvu Hedy
Hac veya umre yaparken yükümlülük bulunmadığı halde kesilen kurbanlardır.
b-) Vacip Hedy
1-) Temettu ve Kıran Hedy: Hanefiler’e göre bu kurban bir seferde iki ayrı ibadetin yapılmasından dolayı “şükür kurbanı” Dem-i şükrandır. Şafiler’e göre temettu haccında hac için ihrama mikatta girilmeyip Mekke’de girilmesinden dolayı, kıran haccı’nda ise iki ayrı ibadetin bir tek ihramla yapılmasından doğan kusurun telafisi olarak ceza kurbanı (Dem-i cübran) olarak kesilir.
2-) Ceza Hedy: Hac ve umrenin vaciplerinin terki halinde
3-) İhsar Hedy: Hac ve umre için ihrama girdikten sonra vakfe veya tavaf yapamadan alıkonulan kimsenin kesmesi gereken kurban.
4-) Nezir Hedy: Harem bölgesinde kesilmek üzere nezredilen kurbandır.

Hedy Kurbanının Kesileceği Yer ve Zaman: Bütün hedy kurbanları harem bölgesinde kesilir. Eyyam-ı nahr günlerinde kesilen kurbanların Mina’da, bu günler dışında kesilenlerin ise Mekke’de kesilmesi efdaldir. Temettu ve kıran hediyleri (Hanefi, Maliki, Hanbeli) mezhebine göre bayramın ilk günü fecri sadık’tan itibaren kesilir. Eyyam-ı nahrda kesilmesi gereken kurbanların kesilmemesi halinde Ebu Hanife’ye göre biri kaza biri de ceza olmak üzere iki dem gerekir. İmameyn’e göre gerekmez. Şafi mezhebinde kıran ve temettu kurbanı Eyyam-ı nahr’dan önce kesebilir.
Çünkü caza kurbanıdır.


Hedy Kurbanların Etleri: Nafile olarak kesilen hedy ile temettu ve kıran için kesilen şükür kurbanı olarak kesilen kurbanın etini zengin-fakir, sahibi herkes yiyebilir. Ceza hedy’i ile ihsar hed’yin etinden sahipleri ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler ve zenginler yiyemez.

Kurban Yerine Oruç Tutmak: Temettu ve kıran haccı yapanların hed’y kesme imkânı bulunmayanlar üçü hac esnasında yedisi de hacdan sonra olmak üzere toplam on gün oruç tutarlar. Eyyam-ı nahr günleri geçmeden ve tıraş olmadan önce kurban kesmeye imkân bulunursa kurban kesmeleri gerekir.

Cinayetin Ceza ve Kefaretleri: [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...], bedene veya dem kesmek, sadaka, bedel ödemek ve oruç tutmak.
Hac ve Umrenin Bozulmasına Yol Açan ve Kaza Edilmesini Gerektiren Cineyetler 1-) Arafat vakfesini yapmadan cinsel ilişkide bulunması haccı ifsad eder. Ayrıca cinayetten dolayı dem gerekir.
2-) Arafat vakfesinden sonra ilk tehallülden önce cinsel ilişkide bulunulduğu zaman Ebu Hanife’ye göre bedene gerekir. Diğer mezheplerde hac ifsad olur.
3-) Umre için ihrama girip ilk dört şartını yerine getirmeden cinsel ilişkide bulunmak umreyi ifsad eder; dem ve kazası gerekir.

Deve veya Sığır Kesmeyi (Bedene) Gerektiren Cinayetler: 1-) Hanefiler’e göre Arafat’taki vakfeden sonra fakat ilk tehallülden önce (Yani henüz tıraş olmadan) cinsel ilişkide bulunmak bedene gerektirir. Diğer mezheplerde hac fasid olur.
2-) Ziyaret tavafını cünüp olarak yapmak.
Koyun veya Keçi Kesmeyi (Dem) Gerektiren Cinayetler:

Hac ve Umrenin Vacipleriyle Alakalı Dem Cezaları:
1-) Mikatı ihramsız geçmek,
2-) Sa’yin tamamını veya dördünü [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...],
3-) Müzdelife vakfesini özürsüz terk etmek,
4-) Şeytan taşlamayı bir gün terk etmek veya çoğunu terk etmek,
5-) Ziyaret veya umrenin tavafının son üç şavtını terk etmek,
6-) Veda tavafını en az dört şavtını terk etmek,
7-) Farz ve vacip tavaflarda setr-i avrete uymamak,
8-) Ziyaret ve umre tavaflarını abdestsiz, kudum ve veda tavaflarını cünüp olarak yapmak,
9-) Arefe günü Arafat’tan güneş batmadan evvel ayrılmak,
10-) Ebu Hanife’ye göre ihramdan çıkmak için Harem bölgesi dışında veya bayram günlerinden sonra tıraş olmak.
B-) İhram Yasaklarıyla Alakalı Dem Cezaları:
1-) Bir defada vücudun veya bir uzvun tamamına güzel koku yahut yağ sürmek. Değişik yerlerde ve zamanlarda sürülürse her uzuv için ayrı ayrı ceza gerekir.
2-) Vücudun veya saç sakal gibi bir uzvun tamamına süslenmek için yağ, jöle, briyantin sürmek.
3-) Erkekler tam ve gündüz ya da gece giyim eşyası giymek başı veya yüzü örtmek.
4-) Saçın veya sakalın en az dörtte birini veya başka bir uzvun tamamını tıraş etmek.
5-) Bir defada bütün tırnakları veya bir elin yahut bir ayağın tırnaklarının tamamını kesmek. Tırnakların tamamını kesmeyip bir kısmı kesilirse tırnak başına sadaka verilir.
6-) İlk tehallülden sonra henüz ziyaret tavafını yapmadan cinsel ilişkide bulunmak.
7-) İhramlı iken cinsel ilişkiye götürecek şehvetle öpmek.

C-) Fıtır Sadakası Bağışını Gerektiren Cinayetler: 1-) Uzvun tamamına değil bir kısmına koku sürmek,
2-) Saç ve sakalın dörtte birinden az kısmını tıraş etmek,
3-) El ve ayaktaki tırnaklardan bir kısmını kesmek,
4-) Giyim eşyasını bir [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...],
5-) Kudum veya veda tavafını abdestsiz yapmak,
6-) Veda tavafı veya sa’yin dördüncü şavttan sonraki şavtlarını eksik yapmak,
7-) Farz ve vacip olmayan tavaflarda setr-i avrete uymamak,
8-) Bir günde atılan taşlardan yarısından sonrasını eksik atmak,
9-) İhramlı veya ihramsız birini tıraş etmek.

D-) Bedel Ödemeyi Gerektiren Cinayetler: a-) Karada Yaşayan Av Hayvanları ile İlgili Olanlar: Hanefilere göre kara hayvanı avlanınca bedeli ödenir. Bu bedel miktarı sadaka verilir ya da her bir fıtır sadakası karşılığında oruç tutulur ya da bu meblağ ile hedy kurbanı alınıp Harem bölgesinde kesilir.
b-) Harem Bölgesinin Avları ve Bitkileriyle İlgili Olanlar: Bu bölgenin avının avlanması yalnız ihramlılar için değil kendiliğinden biten her türlü canlı bitkiyi ağaç ve otların koparılması yasaktır. Avlanan kimse kıymetini tasadduk eder. Yerine oruç caiz olmaz.
İnsanların ekip diktiği bitkileri koparmakla ceza gerekmez.


Özür Sebebiyle İhram Yasaklarına Uymamak: Hastalık veya geçirilen bir kaza sebebiyle başın tıraş edilmesi ya da örtülmesi gibi semavi bir mazeretle yapılırsa ceza olarak dem gerekmez kişi muhayyerdir. İsterse üç gün oruç tutar isterse altı yoksulu doyurur veya Harem bölgesinde bir dem keser. Hanefilere göre bilgisizlik, yanılma, unutma, tehdit gibi semavi olmayan mazeretlerle işlenen yasaklar için muhayyerlik yoktur. Diğer üç mezhepte muhayyerlik vardır.

Cinayet, Ceza ve Kefaretlerin Ödeme Zamanı ve Yeri: Belirli bir süre yoktur. Çünkü bütün kefaretler gecikmeli olarak (Terahi ) yapılabilecek vacip türündendir. Vefatına kadar ödenmeyen ve ödenmesini vasiyet etmeyen günahkârdır. Mirasçıların ödemeleriyle borç eda edilir. Oruç, sadaka ve bedelini ödeme cezalarının belirli bir vakti yoktur. Ceza kurbanları ise diğer hedy kurbanları gibi ancak Harem bölgesinde kesilir.

İhsar ve Fevat: Hac veya umre yapmak üzere İhrama girdikten sonra herhangi bir Sebeple tavaf ve vakfe yapma imkânının ortadan kalkmasıdır.
Şafilere göre İhsar yalnız düşman engellemesiyle olur.
a-) İhsar Sebebiyle İhramdan Çıkma: Umre veya ifrad haccı [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...], şayet kıran haccı için ihrama girmişse iki adet, ihsar hedyi keserek ihramdan çıkar. Hanefiler’e göre ihsar hedyi de Harem bölgesinde kesilmelidir. Şafiler bulunduğu yerde keser, kurban kesimiyle ihramdan çıkar, Şafi tıraş olmadıkça ihramdan çıkamaz aksi halde dem cezası gerekir.
b-) İhsar Sebebiyle Yapılamayan Menasikin Kazası: Hac ve umrenin kazası gerekir. Hanefiler’e göre hac için ihrama girenler bir hac ve umre, kıran haccı için ihrama girmiş olanlar bir hac iki umre, umre için ihrama girmiş olanlar bir umre kaza ederler. Şafiler’de aynısı kaza edilir.

Fevat: Arefe günü zeval vaktinden fecrin doğmasına kadar olan süre içinde bir an bile olsa Arafat bölgesinde bulunamayan kimse o yıl ki hacca yetişmemiş olur bu durumda:
1-) İfrad hacısı ise umre yaparak ihramdan çıkar sonra kaza eder.
2-) Temettu hacısı ise umre yaparak ihramdan çıkar haccı kaza eder.
3-) Kıran hacısı ise umrenin tavaf ve say’ini yapmış ise bir umre yaparak ihramdan çıkar. Umrenin tavaf ve say’ini yapmamışsa ilk önce onları yapar daha sonra bir umre daha yapar tıraş olup ihramdan çıkar. Hanefilere göre haccı fevt olanların kurban kesmeleri gerekmez. Diğer üç mezhebe göre keser.


Hacda Vekâlet:

İbadetlerde Vekâlet: a-) Namaz, oruç, itikâf gibi sadece beden ile yapılan ibadetlerde vekalet olmaz. Yükümlünün sorumluluğu kalkmaz.
b-) Zekât, kurban, sadaka gibi mal ile yapılan ibadetlerde vekâlet caizdir.
c-) Hac gibi hem bedeni hem de mali ibadetlerde ise yükümlünün bizzat edadan aczi halinde vekâlet caizdir. Mazeret sebebiyle bizzat haccedemeyecek durumda olan kimselere vekâleten yapılan hac, onlar adına yapılmış olur. Üzerine farz olmuş kimselerin bedel göndererek üzerinden sakıt olur. Kişi bu farzı eda etmek için ölmeden vasiyet etmişse sorumludur. Mirasçılar ister vasiyet etsin ister etmesin mirasın 1/3’ü ile yerine bedel gidilirse üzerinden sakıt olur. Şafilerde vasiyet olsun ya da olmasın mirasçıların ölenin yerine hacca gidilmesi gerektiği düşünülür. Çünkü hac Allah hakkıdır.

Farz Olan Hac İçin Vekâlet Şartları: 1-) Adına haccedilen kimsenin mutlak surette haccetmekten aciz olmalıdır. Aksi halde hac nafile olur borç düşmez.
2-) Adına haccedilecek kişiye hac önceden farz olmalıdır. Aksi halde yapılan hac nafile olur ileride borçlanabilir.
3-) Bedel gönderilecek kişi müslüman, akıllı, ergenlik çağına ulaşmış veya mümeyyiz olmalıdır. Henüz buluğa ermemiş mümeyyiz bir çocuk veya bir kadın vekâleten başkası adına hac yapabilir. Şafiler’de bedel önceden hac yapmış olmalı.
4-) Vekil ihrama girerken sadece gönderen adına niyet eder. Kendi adına ya da birden fazla kişinin adına niyet ederse kendi adına haccetmiş olur parayı iade eder.
5-) Vekil için ücret şart koşulmamalıdır. Vekil parayı israf etmemeli ve kalan parayı iade etmeli.
6-) Bedel gönderen kişinin hac masrafı gönderen tarafından karşılanmalıdır. Eğer kendi parasını harcarsa müvekkilin üzerinden hac borcu düşmez. Şafilerde düşer.
7-) Adına haccedilen kişi kendisi için haccedilmesini vekilden istemiş olmalıdır.
İzin ve vasiyeti olmadan yapılan hac ile borç düşmez. İmam Şafi’ye göre düşer.
8-) Vekil haccı bizzat kendisi yapmalıdır. Eğer yetkili kılınmışsa mazeretle bir diğerine vekil kılar aksi halde parayı iade eder.
9-) Vekil gönderenin isteğine uymalı, onun istediği haccı yapmalıdır. Aksi halde bedelini iade eder. (Ebu Hanefi’ye göre)
10-) Adına haccedilmesini vasiyet eden kimse vekilin nereden gönderilmesini istemişse oradan, belirtmemişse aynı şartlarda herhangi bir yerden gönderir.
11-) Vekil gönderen adına yapılacak menasiki tamamlamadıkça kendisi için umre yapmamalıdır. Aksi halde parayı iade eder.
12-) Vekil yürüyerek değil vasıtaya binerek haccetmelidir. Vasıta ücretinin kendisine kalması için yürüyerek hac yaparsa parayı iade eder. Kendisi için haccetmiş olur.
Peygamberimizin ilk ve son haccı hicretin 10. Yılı veda haccıdır.

Veda Haccı:Haccetü’l-kemal, ve’t-temam, Haccetu’l-belağ, Haccetu’l-İslam gibi isimler verilmiştir.
Efendimizin Yaptığı [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Hz. Peygamber’in Hicretin 7. Yılında Hudeybiye umresi, Hicri 8. Yılında Mekke’nin fethi ve aynı yıl Taif-Hüneyn dönüşü ve son olarak Veda haccındaki umre.

KURBAN14

Kurban: Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlık sağlamaya vesile olan şey demektir.

Udhiyye: Kurban bayramı sebebiyle kesilen kurbana denir.

Kurban Kesmenin Hükmü:Hanefilere göre vacip, Şafiiler’de sünnettir.

Kurban Çeşitleri Udhiyye, adak, akika, hedy, ceza ve kefaret, sevabı ölüye bağışlanmak üzere ve kesilen kurban. Vasiyetin ya da adağının olması halinde kesilir ve etinin tamamı dağıtılır.


Kurban Kesme Yükümlülüğü Müslüman olmak, akıllı [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...], mukim olmak, yani yolcu olmamak, nisap miktarı mala sahip olmak Ebu Hanife, Maliki ve Hanbeliler’e göre kurban kesmek için belirli bir akıl baliğ şartı yoktur. İmam Muhammed ve Şafii’ye göre akıl baliğ şarttır. Hanefiler’de İmam Muhammed’in görüşü fetvaya esastır. Yolcular için kurban kesme mecburiyeti yoktur


Nisap: Dinen asgari zenginlik ölçüsüdür.

Nisabı Ğına: Oturmuş istikrar bulmuş zenginlik ölçüsü, zekât ve fitre verir, kurban keser.

Nisabı İstiğna: [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...], fitre verir, zekât ve fitre alamaz, zekât vermez.

Kurbanlık Hayvan ve Kesimi Koyunun erkeği, diğerlerinin dişisi efdaldir. Malikilere göre etine parasına ortaklık kurban kesilmesi caiz değildir koyun ve keçi bir yaşını, sığır ve manda iki yaşını deve ise beş yaşını doldurunca kurban edilebilir.


Kurban Kesmenin Vakti: Hanefiler’de kurban bayramının 1. 2. 3. günü akşama kadardır. Şafiiler de 4. günü de kesilebilir. Bir kimse tek başına keseceğim diye aldığı kurbanlığa sonradan ortak alabilir. Alınan kurbanlık hayvan kaybolursa, yerine kurbanlık alındıktan sonra bulunursa, sadece birisi (iyisi) kesilir. Kurbanlık [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...], zengin yerine bir başkasını alır fakir almaz.


Kesim İşlemi: Ehli kitabın kestiği yenir, her ferdin kendi kurbanını kesmesi efdaldir. Kurban, bismillahi Allah’ü ekber denilerek kesilir. Besmeleyi kasten terk eden bir kimsenin kurbanlık eti Ebu Hanefi’ye göre yenilmez. Kurbanı vekilin kesmesi halinde, sahibinin de Bismillah demesi gerekir.

Kurban Kesmenin Hükmü: Kan akıtmaktır. Hayvana acı vermemek için şoka sokmak caizdir. Adak olarak kesilen hayvanın etinden kesenin usul ve furusu yiyemez, eğer yerse bedeli ödenir. Kurban etinin ya da diğer parçalarının satılıp gelir elde edilmesi caiz görülmemiştir. Kurbanlık hayvanın sütünden ve yününden kesmeden evvel faydalanmak caiz görülmemiştir. Kurbanlık hayvan kesildikten sonra yünü kesilip evde ihtiyaçta kullanılabilinir, satılmaz. Akika Kurbanı: Çocuğun doğumunda, şükür için kesilen kurbandır.

Akika: Yeni doğan çocuğun başındaki sarı tüyün adıdır.
KEFARETLER15

Kefaret: Sözlükte örten, gizleyen anlamına gelir. İşlenen bir kusur ve günahtan dolayı Allah’ u Teâla’dan af ve mağfiret dilemek niyetiyle yapılan ceza özelliği de bulunan bir tür mali ve bedeni ibadettir.
1-) Oruç Bozma Kefareti: [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...], herhangi bir mazereti bulunmaksızın oruçlu olduğunu bilerek orucunu kasten bozan kimseye gereken kefarettir. Hanefiler ve ulemanın çoğunluğuna göre kasten yeme içme ya da cinsi temas halinde kefaret gerekir. Şafiilere göre sadece kasten cinsi temas halinde kefaret gerekir.

Kefareti: Köle azat etmek, 60 gün oruç ya da 60 fakiri sabahlı akşamlı doyurmak. Hanefiler ve ulemanın çoğunluğu kefarette sırayı gözetmeyi esas alır. Peş peşe tutmak gerekir. Kadınların özel halleri ayırsa da zarar vermez. Kefaret orucunu geceden niyetlenmek gerekir


2-Yemin Kefareti:Mün’akit yeminin bozulması halinde kefaret gerekir.

Kefareti: Köle azat etmek, on [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...], 3 gün oruç tutmak. Hanefi ve Hanbeliler bu üç gün orucun peş peşine tutulmasını şart görürler.

3- Zıhar Kefareti

Zıhar: Sözlükte sırt anlamına gelir. Cahiliyede erkeğin karısına artık sen bana anamın sırtı gibisin demesiyle onu kendisine haram kılmasıdır.

Kefareti: Köle azat etmek, 60 [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...], 60 fakire fidye vermek.
4-) Adam Öldürmenin Kefareti

Muahid: Anlaşmalı gayri müslim demektir. Bir Müslümanın; Müslüman, zımmi veya anlaşmalı gayri müslimi hataen öldürmesi halinde keffaret gerekir.

Kefareti: Köle azat etmek, 60 gün oruç. Fakihlerin çoğunluğuna göre kasten adam öldürmede de kefaret gerekir.
5-) Hacda Tıraş Olma Kefareti Hac niyetiyle ihrama giren kimsenin ihram süresince tıraş olması yasaktır. Bu yasağın mazeretle ihlali halinde Kefaret: Üç gün oruç tutmak, 6 fakire fidye vermek, ya da kurban kesmek.

6-Hayızlı Kadınla Cinsi Münasebet Kefareti Hayızlı kadınla cinsi münasebet haramdır. Ebu Hanefi’ye göre tövbe etmeli, diğer bir gurup âlime göre kanamanın ilk günlerinde 1 dinar son günlerin de ise yarım dinar sadaka vermelidir. Bu kocanın zorlamasıyla olmuşsa yalnız kocaya, her iki tarafın isteğiyle olmuşsa, her birine düşer. Bu temasın kasten, unutarak olması sonucu değiştirmez.

ADAK VE YEMİNLER16

Adak: Mahiyeti Arapça’da nezir (adak) diye geçer. Bir kimsenin dinen yükümlü olmadığı ibadet cinsinden bir şeyi kendisi için vacip kılmasını ifade eder. Kişinin farz ve vacip cinsinden bir ibadeti yapacağına dair Allah’u Teâla’ya söz vererek o ibadeti kendisine borç kılmasıdır.

Adağın Şartları: Adakta bulunan kimsenin Müslüman, akıllı ve buluğa (ergenlik çağına) ermiş bir kimse olması gerekir.

Adak Konusunda Aranan Şartlar 1- Adanan şeyin farz veya vacip cinsinden olması gerekir.
2- Adanan ibadet maksut yani bir farzın şartı olamaz. ( Örneğin Abdest olmaz )
3- Adanan husus kişinin o an ya da daha sonra yapması gereken bir husus olmamalı.
4- Adanan şeyin maddeten mümkün olması ve meşru olması.
5- Adanan fiil Allah’a isyan, bid’at, günah ve masiyet içermemelidir.


Adağın Hükmü Herhangi bir şarta veya zamana bağlı olmayan adaklar, geciktirilmeden adanma anından itibaren gerekli hale gelir. Şart gerçekleşmeden adak yerine getirilirse geçersizdir. Yerine getirilmesi gelecek bir zamana bağlı [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...], Ebu Hanife ve Ebu Yusuf’a göre önceden de yerine getirilebilir. Adağın etinden sahibi usul ve für’usu yiyemez.

Yeminler

Mahiyeti: Sözlükte, kuvvet, sağ taraf, sağ el, ant kasem ve benzeri anlamlara gelir. Fıkıh dilinde kasem adı verilir.


Yemin Sözleri: Allah adına yemin ederim, Allah şahit, Rahim olan Allah hakkı için, Vallahi, Billahi, Tallahi gibi sözlerdir. Aynı şekilde Allah’ın isim ve sıfatlarıyla bağlantı kurularak söylenen, yemin ederim, üzerine ahd olsun şu yemeği yemek bana haram olsun. Allah’ın isim ve sıfatları zikredilmeden yapılan örfi yeminler de yemin hükmündedir.

Örneğin: Kâbe hakkı için, Kur’an çarpsın, ekmek çarpsın gibi… Bir kimse meşru olmayan bir şeye yemin ederse yeminini tutmaz bozar ve kefaret öder.

Yemin Çeşitleri

1- Lagv Yemini: Yanlışlıkla ağızdan çıkan yemin bir kimsenin borcunu ödediğini sanarak borcumu ödedim diye yemin etmesi kefaret gerekmez.

2- Ğamus Yemini: Geçmiş zamana ait yalan üzere yemin etmesi halinde kefaret yeterli görülmez onun için kefaret gerekmez tövbe istiğfar yapmalı. İmamı Şafi’ye göre kefaret gerekir.

3-Mün’akit yemin: Mümkün ve geleceğe ait bir konuda yapılan yemindir kefaret gerekir.
HARAMLAR VE HELALLER17

Bahire: Beş kere doğuran ve beşinci yavrusu dişi olan deveye denir kulağı çentilir, sağılmaz, sütü putlara bırakılır.

Saibe: Put namına serbest bırakılan ve sütünden yalnızca misafirlerin faydalandığı devedir.

Vâsile: Biri erkek, diğeri dişi olmak üzere ikiz doğuran koyun veya deveye denir.

Ham: On nesli [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...], serbest bırakılırdı.

Behimeti En’am: Yenmesi mutat olan hayvanlar.

Zi Mihlep: Pençesi ile avını parçalayan yırtıcı kuşlar.

Zinap: Ağzının dört yanında uzun ve sivri dişleri olan hayvana denir.

Eti Yenen Hayvanlar Dört Guruptur 1- Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar.
2- Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabani sığır ve zebra gibi vahşi hayvanlar.
3- Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşların etlerinin helal olduğunda fakihler görüş birliğindedir.
4-Çekirge sünnette helal sayılmıştır.

7- Eti Yenmeyen Hayvanlar Üç Kısımdır:
1-Domuz,
2- Allah’tan başkası adına kesilen hayvan.
Törenlerde, açılış ve karşılamalarda kesilen hayvanlar ise Allah’ın adı anılarak kesildiği, uğruna kesilen şahıs veya kuruma bir kutsiyet atfedilmediği sürece bu gurupta yer almaz.
3- Meyte tabir edilen yani İslami ölçülere göre kesilmemiş hayvan veya kendiliğinden ölmüş hayvanın etidir. Eti yenen hayvanların tespitinde çerçeveyi en dar tutanlar Hanefiler iken en geniş tutanlar Malikilerdir.

Tilki: Hanefilerden Ebu Yusuf ve İmam Muhammed, Şafii, Hanbeli ve bazı Malikilere göre helaldir.

Tavus Kuşu ve Papağan: Şafii Mezhebi’nde haram diğer üç mezhepte helaldir.

Ayı: Hanefi ve Şafiilere göre haram, Maliki ve Habbeliler’e göre helaldir.

Zurafa: Şafiilerde haram, diğer 3 mezhepte helaldir.

Kirpi: Hanefi ve Hanbeliler’de haram, Şafii ve Malikilerde helaldir.
Çakal, sincap, samur, sansar, sırtlan, keler, [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...], çaylak, kuzgun, baykuş, atmaca, kaplumbağa, köstebek, kertenkele, salyangoz ve her türlü haşarat Hanefi mezhebine göre caiz değildir.


Tavşan: Dört Sünni mezhebe göre caiz iken bazı sahabe ve tabiin bilginlerine göre mekruhtur

At Eti: Dört mezhepte genel kabul görüşe göre helaldir. Ebu Hanife’ye göre tahrimi mekruhtur.

Evcil Eşek Eti: Dört mezhepçe genellikle kabul edilen hüküm ehli merkeplerin etinin haram olduğu yönündedir. Bir kısım Maliki ve Hanefiler’ den Bişr el-Merisi ehli eşek etini helal sayarlar.

Katır Konusunda Üç Durum Söz Konusu a) Her iki tür helal ise helal

b) Her iki tür haram ise haram
c) Biri helal diğeri haram ise Hanefiler ve Malikiler ananın hükmü, Şafi ve Hanbelilerde haramdır. Dört mezhepte de anası eşek olan katır, haram sayılmıştır.


Su Hayvanları Balık türleri bütün mezheplerde helaldir, şu var ki; Hanefilere göre kendiliğinden ölmüş ve su üzerine çıkmış balık yenmez.
Balık türü dışında kalan midye, kurbağa, yengeç gibi su hayvanlarını yemek Hanefi Mezhebinde helal değildir. Diğer üç mezhebe göre sadece suda yaşayan her türlü hayvan kendiliğinden ölmüş bile olsa yenilir.

Hem Karada Hem Suda Yaşayan Hayvanlar Bu hayvanlar: Kurbağa, kaplumbağa, yengeç, yılan, timsah
Hanefi ve Şafilere göre bunlar helal değildir.

Malikiler ‘e göre bu beş hayvan yenilir.
Hanbeliler: Timsah, yılan, kurbağa helal değildir,
Kaplumbağa ve yengeç yenebilir ama tezkiye gerekir.
Hayvan Etleri İle İlgili Bazı Meseleler

Cellale: Pislik yemiş kara hayvanına.
Pislik yemiş hayvanlardan tavuk için 3, Koyunlar için 4, sığır ve develer 10 gün hapsedilir, daha sonra helal olur. Balığın tuttuğu balık eğer parçalanmamışsa yenebilir helaldir. Yumurta: Hayvanın yumurtası caizdir yenilir. Süt: Hanefilere göre atın sütü mubahtır.


Hınzırla İlgili Fıkhi Hükümler: Kur’an ‘da tür itibariyle haram olan tek hayvan hınzırdır. Hınzır eti Yahudilik ve Hıristiyanlıkta da haramdır.

İncil’de: Pavlus’a göre çarşıda alınıp satılan her şey helaldir. İnsanı ağzına giren değil ağzından çıkan kirletir denilmiştir. Hınzırlar Müslümanlar için mütekavvim hukuken değerli mal sayılmaz. Ancak Hanefi ve Malikilere göre hınzır maldır gayri müslimler için, telef edilmesi halinde tazmin gerekir. Hınzırın derisi tabaklansa bile caiz değildir. Bazı âlimler hınzırın derisinin tabaklandığı zaman sıvı değil de katı işlerde kullanılabileceğini düşünürler


Alıntı...
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla