Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03 Eylül 2020, 17:25   Mesaj No:1

nurşen35

Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:61
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.476
Konular: 1144
Beğenildi:4414
Beğendi:3686
Takdirleri:14203
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart DHBT Sınavına Nasıl Çalışmalıyım...

DHBT Sınavına Nasıl Çalışmalıyım...

Değerli imam adayı kardeşim, Dhbt sınavına çalışmanın ve iyi bir puan almanın formülünü veriyorum. Bu şekilde çalışırsanız iyi puan alırsınız.

1- İlmihal kitabını eline al ve abdest, namaz konusunu oku. Sonra konuyla ilgili çözümlü Dhbt soru kitaplarıyla çalış. Bu şekilde çalışmanın faydasını göreceksin.

2- İlmihal konusunu okumadan, sadece soru çözerek konuyu anlaman mümkün değildir. Örneğin: Zekâtla ilgili konuyu okumadan soru çözümüne geçersen zekâtın şartlarını bilemezsin. Zekatın kaç şartı olduğunu soru çözerek ve hatta beş yüz tane soru da çözsen bilemezsin. Ama ilmihal kitabından zekatın şartları şunlardır diye bir bilgi öğrendikten sonra konuyla ilgili on yirmi soru çözsen konuyu hemen kavrarsın.

3- Sınava çalışan bir çok aday test kitapları üzerinden çalışıyor. En başarısız çalışma şekli test kitapları üzerinden çalışmaktır. Buna konu anlatımlı Dhbt kitapları da kısmen dahildir. Zira konular zorunlu olarak özet anlatılmaktadır.

4- Örnek olarak namazın içinde kaç tane şart olduğunu bilmiyor olduğunuzu farz edin. Konuyu okumadan soru çözümüne geçtiniz. Aşağıdakilerden hangisi namazın içindeki şartlardan biri değildir ya da hangisi namazın içindeki şartlardan biridir şeklinde onlarca, hatta yüzlerce soru çözseniz, toplamda altı şart olduğunu bilmeniz imkansızdır. Zira bu şartların nerede son bulacağını soru üzerinden öğrenemezsiniz. Ama altı şartı olduğunu önceden konuyu okuyarak öğrenmiş olsaydınız, beş on soru ile konuyu kapatıp başka konuya geçebilirsiniz.

5- İlmihal konularının büyük bir kısmını tek başınıza okuyarak öğrenebilirsiniz. Ancak talak, adet, hutbe, fıkıh usulü gibi bazı konuları okuyarak öğrenemezsiniz. Bu nedenle bazı konuları ya da anlamakta güçlük çektiğiniz konuları bir hocadan yardım alarak öğrenin. İlim, iki kişi ile olur.

6- Telefonla, WhatsApp'la ders çalışmanın neredeyse hiçbir faydası yoktur. Facebooktaki Dhbt sayfalarından ümit beslemeyin. Bu sayfaların size faydası değil, zararı olur. En büyük zararı zaman kaybıdır.

7- Bildiğiniz konuları bir kenara not edin. Bilmediğiniz konuları sindire sindire okuyun. Sınavda Siyer, Akide, Fıkıh Usulü, Hadis, Tefsir, Dinler Tarihi, İlmihal, Tecvit gibi tüm konulardan mesul olduğunuzu unutmayın. Bazı arkadaşlar sadece ilmihale çalışarak Dhbt sınavına hazırlanmış olduğunu zannediyor. Tüm konulardan çalışmanız gerekir.

8- Sınav için çalışmanın yeri camilerdir. Hergün olmasa da düzenli bir şekilde camide çalışın. Evde çalışmak zordur, iki arkadaş eğer konuşmayı, çay içmeyi, yemek yemeyi çok seviyorsa bu şekilde de ders çalışmaları zordur.

9- Önemli gördüğünüz, ilk defa duyduğunuz, dikkatinizi çeken yerleri çizmekle yetinmeyin. Bunları bir defa yazıya dökmek, on defa okumak sayılır. Her konuyla ilgili madde madde özetiniz olsun. Elalemin özeti, elaleme aittir. Kendi özetiniz olsun.

10- İyi bir puan almanın püf noktası; konuyu oku, diğer konuya geçmeden en az üç Dhbt kitabından soru çöz, yeni konuya geç, konuyu sorularla kavra, sonra diğer konuya geç. Tüm kitabı baştan sona okuyup soru çözümüne geçme! Zira sadece ilmihalde bile yüzlerce konu var.

11- Konuyu okumadan on tane Dhbt kitabının tüm sorularını çözen ile konuyu okuyarak iki tane Dhbt kitabı çözen kişi arasında ikinci arkadaş daha başarılı olur.

12- Hangi Dhbt kitabı? Öncelikle deneyimli hocaların hazırladığı kitaplar daha faydalıdır. Yani yazdıklarını anlayan hocaların kitabı daha faydalıdır. Zira ne yazdığını ve ne sorduğunu biliyor. Bu konuda kitap ismi vermeyeceğim. Zira her kitabın faydasını gören arkadaşlar var. En az üç tane soru kitabınız olsun.

13- Din Kültürü Alan Bilgisi (Dkab) kitaplarının çok faydalı olacağını düşünüyorum. Bunlardan da bir iki kitaptan soru çözmenizi tavsiye ederim.

14- Geçen senelerde çıkan tüm soruları kesinlikle çözün. Çıkmış sorular, çıkacak soruların habercisidir.

15- Hedefiniz geçen sınavlardaki en düşük puanı alarak mülakata çağrılmak olmasın. Hedefiniz en yüksek puan olsun.

16- Ekmek demekle karın doyurulmadığı gibi sınava çalışıyorum demekle de sınava çalışılmış olmuyor. Bu sınavda öğrendiğiniz bilgiler din görevlisi olduğunuz sürece en iyi sermayeniz olacaktır. Soru bankası ile çalışan, ileride bankalarla haşir neşir olmaya devam edecektir. Buna dikkat edin!

Hepinize başarılar diliyorum.

Murat Padak
Şanlıurfa Diyanet Eğitim Merkezi Eğitim Görevlisi
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi nurşen35 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Gündem Korona Aşısı Gündem/ Manşetler Esma_Nur 6 1275 10 Aralık 2020 12:20
DHBT Muhteşem Özetler DHBT-Hazırlık/Notlar/Özetler nurşen35 4 1975 08 Aralık 2020 18:40
Kıssaları Hayatımıza Taşıyalım Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler nurşen35 1 768 08 Aralık 2020 17:46
TENKİD Serbest Kürsü nurşen35 0 715 08 Aralık 2020 12:44
Vitir Namazını Niye Kılıyoruz Biliyor musunuz... Namaz-Abdest-Teyemmüm nurşen35 0 796 04 Aralık 2020 13:56