Konu Başlıkları: "Çilek Reçeli" ve İncelikleri
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08 Eylül 2020, 19:04   Mesaj No:1

Mihrinaz

Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Mihrinaz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.398
Konular: 1269
Beğenildi:11839
Beğendi:8986
Takdirleri:26241
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart "Çilek Reçeli" ve İncelikleri

"Çilek Reçeli" ve İncelikleri

Evde Çilek Reçeli Tarifi ve Püf Noktaları
Çilek reçeli püf noktası;

1-Çilek alırken mutlaka en küçük olanlarını seçin.

2-Mutlaka almadan önce tadına ve kokusuna bakın, lezzetli ve kokulu olanları alın.

3-Reçelde limon suyu yerine limon tuzu kullanırsanız daha uzun ömürlü olduğu eskiden beri söylenir 1 kilo çilek için 1 çay kaşığı limon tuzu yeterlidir. limon suyu gibi tuzunu da ocaktan indirmeden 3-4
dakika önce uygulamanız yeterlidir.
4-Reçeli kavanozlara doldurduktan sonra soğumadan kapağını kapatmayın küf tutabilir, kapağını kapatmadan önce üzerinde köpük varsa mutlaka alın , köpüğü almazsanız reçelin daha çabuk şekerlemesini ayrıca kısa ömürlü olacaktır.
5-Reçel ne kadar koyu kıvamlı olursa o kadar uzun ömürlü olur.




Çilek Reçeli İçin Malzemeler ;

1 kilo küçük boy kokulu çilek

&5 su bardağı toz şeker (yada damak tadına göre tercih edebilirsiniz) 1 tane limonun suyu veya

&1 çay kaşığı limon tuzu (Limon tuzu kullanımı en altta not bölümünde anlatılmıştır)



Çilek Reçeli Tarifi

☆Çilekleri bol su ile zedelemeden yıkayarak temizleyin , yapraklarını düzgünce kesin, büyük çilekler aldıysanız üzülmeyin büyük çilekleri dörde bölebilirsiniz , tekrar sudan geçirin , süzgeç yardımıyla suyunu süzün

☆Geniş bir tencereye çilekleri koyun çileğin kilosu kadar toz şeker koymalısınız çilek ne kadar olursa olsun mutlaka kilosu kadar toz şeker koymalısınız yani 1’e 1 ölçü şeklinde

☆Çilek ve üzerine koyduğunuz şekerler oldukça derin bir tencerede 1 gece tencerenin kapağı kapalı olarak beklemeli Bekleyen çileleri ertesi gün orta hararetli ateşe koyup pişirin , ara ara karıştırın.

☆Çilek kaynamaya başladığında üzeride oluşan köpükleri kaşık yardımıyla alın , bunu çilek reçelinin tadında ekşime olmasın ve daha berrak gözüksün diye yaptığımızı unutmayın. orta hararette kaynamaya başlayan çileklerin altını kısın kıvamı bir süre sonra yaklaşık 20 dakika sonra koyulaşacak tabi bu arada ara ara karıştırmalısınız , karıştırırken çileğin kaşıktan hızlı veya yavaş akmasından koyuluğunu anlayabilirsiniz. eğer hızlı akıyorsa bir sürede daha kaynatın ,

☆Reçelin altını kıstık dan sonra 10 dakika içinde koyulaştığında bir adet limonun suyunu sıkıp reçele ekleyin , yaklaşık 7 dakika daha kaynatıp reçelin olup olmadığını anlamak için daha önce nar reçelinde uygulamıştık bunda da deneyelim , reçelden 1 tatlı kaşığı alın önceden buzlukta soğuttuğunuz tabağa damlatın tabağı eğdiğiniz de yavaş akıyorsa olmuş demektir , hızlıysa biraz daha pişmesi ve kıvamının oturması gerekir.

☆Ocaktan aldığınız reçel ılındığında kavanozlara doldurunuz. Afiyet Olsun, Kolay Gelsin.

Alıntı Püf noktaları:

●Reçelin köpüklerini almak yerine minik bir parça tereyağı atmak reçeli daha parlak yapar.
●Reçeli kaynatırken, derin bir tencere kullanıp, kapağını da kesinlikle kapatmamalıyız, yoksa reçel kararır.
●Çelik tencere kullanacaksak, altını kapattıktan sonra kaynama devam ettiği için beş dakika kadar bekleyip başka bir kaba almalıyız ki, pişme devam etmesin ve dolayısıyla kararma yapmasın.Soğumasını orada beklemek gerekiyor.
●Reçelin şekerlenmemesi için limon tuzu kullanın.
●Reçeli uzun süre kullanmayacaksanız kavanoza kaynaması bittikten on dakika sonra koyun ve ağzını hemen sıkıca kapatıp, ters çevirin..Bu şekilde küflenme ya da bozulma olmadan uzun süre dayanıyor.
●Ama tüketmeye hemen başlayacaksanız, iyice soğumadan kapağını kapatmayın yoksa küflenir.
●Mümkün mertebe az karıştırın ki çilekler ya da diğer hassas meyveler ezilmesin.
●Her zaman kontrollü olmanızı, reçelinizin başından ayrılmamanızı öneririm, sık sık köpüğünü almalısınız.
●Unutmayın ama reçel ne kadar koyu kıvamlıysa o kadar iyi dayanır ve bozulmaz..
●Eğer şeker kullandığınız meyvadan fazlaysa bu durumda mutlaka şekerlenecektir.
●Reçeli saklamak için 17-21 derecelik bir ısı gerekmektedir. (Vitamin kaybı olmaması ve içinde bakteri ürememesi açısından)
●Şekerle su önceden kaynatılıp da üzerine sert bir meyve atılırsa, meyvenin pişme süresi az olur. Az olunca da reçeliniz küflenir. Küflenmemesi için meyvenin önceden pişmiş olması gerekir.
●Yumuşak bir meyveyi de eğer önceden haşlarsanız, şeker suyu içine alana kadar dağılır, marmelat olur.
●Reçeli evde yaptığımız zaman şeker kullanıyoruz. Halbuki dışarıda hazır satılan reçellerde glikoz kullanılıyor, 3-5 yıl raflarda dayanmaları için içlerine koruyucu katkı maddeleri katılıyor.
●Hazır reçeli kaşıkla akıttığınız zaman glikozdan dolayı jöle gibi akar. Ev reçeli ise damla damla ve daha akışkandır.
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Mihrinaz 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Dört Entrikacı mı Dört Dahi mi? Duhatul Arab İslam/Dinler/Mezhepler Kara Kartal 1 78 09 Nisan 2024 00:40
Fakire Makarna Sadakası Medineweb.net Videolar Kara Kartal 1 65 08 Nisan 2024 17:02
Başörtülü Bacıma Ters Kelepçe İslami Haberler Mihrinaz 1 46 08 Nisan 2024 03:17
Merhemet Duyğusu Sende Yoxdursa Şiirler ve Şairler Mihrinaz 0 69 05 Nisan 2024 15:20
Gazze Perdenin Yırtıldığı Yer Makale ve Köşe Yazıları Mihrinaz 0 66 01 Nisan 2024 03:25