Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18 Eylül 2020, 14:04   Mesaj No:8

Mihrinaz

Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Mihrinaz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.398
Konular: 1269
Beğenildi:11841
Beğendi:8986
Takdirleri:26241
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

VÂRİS OLAN ALLAH'ın TECELLÎLERİ

1- Kitaba varis olanlar

Vahyin hakiki sahibi Allah olduğu halde, onu nesilden nesile miras bırakması, Allah'ın el VÂRİS isminin tecwllisidir.

Mal ve servet tükenen şeylerdir. Varlık mertebelelerinin en aşağısı olan dünyaya aittir. Bu sebeple; mal ve servete yüzünü dönen Hakka sırtını dönmüş olur.

Buna rağmen Allah serveti sahipsiz birakmamıştır. İnsanı imtihan için yarattığı mal ve servetin, ölenin ardından ortada kalmaması için kurallar koymuştur.Zira sahipsiz kalan mal ve servet insanoğlunun başına daha büyük zararlar açmaktadır.

Allah ölenden geriye kalan mal ve serveti dahi sahipsiz ortada bırakmazken, hakikatin taşıyıcısı olan vahyisahipsiz bırakır mı? İlki insanın karnını, ikincisi gönlünü doyurur. Allah vahiy gibi ebedi bir değeri ortada bırakmazdı bırakmadı da.

Vahiy mirasını üstlenenler vahyi karşı üç tavır gelistirdiler:
Sonra Kitabı kullarımız arasında seçtiklerimize miras verdik. Onlardan kimisi nefislerine zulmederler. Onlardan kimisi orta bir yol izlerler. Onlardan kimisi de Allah'ın izniyle, hayırlarda ileri geçmek için yarış ederler. İşte bu (üstün ve) büyük fazilettir. Fatır 32

Bu ilahi kelamın varisleri Ümmeti Muhammed'dir. Hz Muhammed'in vahye ilişkin sorumluluğu onun vefatından sonra ümmetine miras kalmıştır. Kuran Hz Peygamber'in şahsı için zikrettiği her fazilet ve ödülü, Ümmeti içinde zikretmiştir. Hz Peygamber'in ardından risalet kesintiye uğramamış sadece ferdi risaletten içtimai risalete geçilmiştir diyebiliriz. "İçinizden hayra çağıran.. bir topluluk bulunsun" (Ali İmran 104) ayeti bunu ifade eder.

- Vahye varis olduğu halde kendilerine zulmedenler kimlerdir?

- Vahye karşı sorumluluğunu yapmayan herkestir. Bunun içine bu zââfı taşıyan Ümmeti Musa'da, Ümmeti İsa'da, Ümmeti Muhammed de girer...

2- Sakın vahye baba mirası muamelesi yapmayın!

Vahye kimse babasından miras kalan mal muamelesi yapamaz. Öyle yapan biri elbette ilahi vahye de bir mirasyedi gibi davranacaktır. Vahyin sahibi Allah'tır. Ona mirasyedi gibi davrananın elinden vahyi alır, layık olana verir. Bunun tarihteki en tipik örneği İsrailoğullarıdır.

Onlar, hakikatin bilgisi kendilerine ulaştıktan sonra, sırf aralarındaki kıskançlık yüzünden birbirlerine düştüler: Ve eğer Rabbin tarafından daha önceden belirli bir vâdeye kadar ertelendiğine dair bir yasa konmasaydı, haklarındaki hüküm hemen infaz edilirdi. İşte onların ardından gelen (eski) vahyin (son) vârisleri de, bu (vahiy)den dolayı tereddütle karışık bir şüphe içindedirler."(Şura 14)

Araf 169 da bu hakikat geçer.

Esasen Kuran'da, kitaba varis olup da ona ihanet edenlerden söz eden her ayetin doğrudan muhatabı, Kuran'a iman eden mümin ve müslümanlardır.
İsrailoģuları üzerinden müslümanlara verilen mesaj nettir:
Sakın yahudileşmeyin. Vahyin mirasyedisi olmayın! Vahyin mirasına konduğunuz için kendinizi "seçkin" ve "üstün" zannetmeyin! Böyle yaparsanız siz de yahudileşmiş olursunuz! Zira vahiy babanızdan miras kalan dünyalıklara benzemez. ONUN SAHİBİ ALLAH'TIR. Eğer siz onu taşımanın sorumluluğunu üstlenmezseniz, Allah bu mukaddes emaneti verecek birilerini bulur.

Devam edecek...
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla