Konu Başlıkları: BİR AYET BİR YORUM
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16 Mayıs 2009, 10:21   Mesaj No:7

NUR

Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:NUR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 127
Üyelik T.: 10 Eylül 2007
Arkadaşları:4
Cinsiyet:
Memleket:ankara
Yaş:31
Mesaj: 1.805
Konular: 527
Beğenildi:30
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart re: BİR AYET BİR YORUM

Ayeti yorumlamadan önce bu surenin Mekki mi Medeni mi olduğunu bilmek bizleri daha sağlıklı sonuçlara götürür.Hac suresinin bir kısmı Medine'de , bir kısmı da Mekke'de nazil olmuştur.Muhtemelen bu ayetler Mekkidir.Çünkü müşriklerden, Allah'ın yanında başka varlıklara tapanlardan, medet umanlardan bahsediyor.

Kendisine kullanılmaya hazır bir akıl verilmiş olan insanın, duyuları bile olmayan, ne kendisine ne başkasına zararı veya yararı dokunmayan bir şeyden medet umması, akılla bağdaştırılacak bir davranış değildir.
İşte bu ayet grubunda, aklını kullanmayıp da, aslında kendileri kul olan, kendilerine bile hayırları dokunmayan kişi ve nesneleri Allah’a eş koşanlar kınanmaktadır. Ayette “ellezine (kişiler)” ve “ıbadün (kullar)” sözcükleri kullanılmak suretiyle, Allah’a eş koşanların yelpazesi oldukça geniş tutulmuştur. Buna göre, yaşayan ve ölmüş olan azizler, azizeler, sözde evliyalar, kutsallık yakıştırılan kişiler ile put, fetiş gibi sembolik şeyler, idoller ve kutsal bilinen tüm varlıklar bu kapsama girmektedir.

Allahu alem..
__________________
EN GÜZEL AŞK: ALLAH!
Alıntı ile Cevapla