Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23 Kasım 2009, 09:27   Mesaj No:2

Yitiksevda

Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart RE: HADİD SURESİ 22. AYET NE ANLATIYOR?

Teşekkürler Haluk abi bu güzel çalışmanız için katkı amaçlı şu eklemeleri yapayım Allah bizleri Kuran İslamı ile yaşayan kullardan eylesin.


Eğer Allah dileseydi, sizi tek bir ümmet kılardı; ancak dilediğini saptırır, dilediğini hidayete erdirir. Yaptıklarınızdan muhakkak sorumlu tutulacaksınız.
(Nahl 93)

Ayeti kerimede Allah dileseydi insanları aynı kabiliyette yaratır ve onları tek millet kılardı. Böylece onlar ihtilafa ve ayrılığa düşmezlerdi. Fakat onun hikmeti, insanları kendi tercihleri ile başbaşa bırakmayı uygun bulmuştur.İnsanlığın kendi tercihleri sonucu bir kısmı mutluluğu, bir kısmı da bedbahtlığı tercih eder. Allah’u tealanın Adaleti gereği, insanın kendi iradesi ile baş başa bırakma sureti ile yardımsız bırakarak dilediğini saptırır,lütfu gereği hidayete erdirir.Herkes kendi yaptığından sorumlu tutulacaktır.Kıyamet gününde, bütün yaptıklarınızdan sizi sorguya çekecek ve en küçük bir amelinizin dahi karşılığını size verecektir.

İşte Kuran’ı Kerimin kaderci muhataplarına kimi zaman alçaltan, kimi zaman umut veren, kimi zaman zorunlu bırakıldığı sanılan,bazen özgür bırakıyor görülen,bazen çoğul,bazen tekil olan, Muhteşem uslubu ile kemikleşmiş batıl inançları zireveye varan tartışma ve asabiyetleri dağıtmak için ilgisiz kalamayacaklarını en güzel bir uslup ile izah etmektedir.

Sorumluluk alanına giren konularda Allah’ın dilemesi Kulun dilemesi ile aynıdır, bu durumda zorlama yoktur ve herkes hak ettiğini bulacaktır.Bunun doğal sonucuda Rahmet ve Azaptır.

Sen sevdiğini hidâyete erdiremezsin, bilâkis, Allah dilediğine hidâyet verir ve hidâyete girecek olanları en iyi O bilir. (Kasas 56)


Eğer Allah, yaptıkları yüzünden insanları (hemen) cezâlandırsaydı, yeryüzünde hiçbir canlı yaratık bırakmazdı. Fakat Allah, onları belirtilmiş bir süreye kadar erteliyor. Vakitleri gelince (gerekeni yapar). Kuşkusuz Allah, kullarını görmektedir.(Fatır 45)

Ayeti kerimede özellikle vurgulanan Yaptıkları yüzünden ifadesi insanın özgür iradesini belirtmektedir.Kendi özgür iradesi ile yapmış olduğu Hayır ve Şerrin karşılığının olacağını ve Yapılan her şeyden Allah’ın haberdar olduğu belirtilmektedir.İnsan kendi yaptığı fiilden kendisi sorumludur özgür iradesinin seçimi iledir.Allah’ın her şeyi bilmesi apayrı bir şeydir.
Alıntı ile Cevapla