Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22 Ocak 2010, 18:00   Mesaj No:5

HALUK GÜMÜŞTABAK

Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Re: Kur'anda geçen veli sözlerinden neler anlamalıyız?

Değerli Yakuti rumuzlu arkadaşım bu ayeti örnek verip hatırlattığınız için teşekkür ederim. Bakın bahsettiğiniz ayetteki veli sözü ile aktarılan kelimenin gerçek anlamı neymiş isterseniz değişik meallerden onu da anlamaya çalışalım. Rabbim kur’anın birçok yerinde söylediğini, bir başka yerinde tersini söylemez. Bunu asla unutmamamız gerekir.

Diyanet Vakfı meali: Yunus 62: Bilesiniz ki, Allah'ın dostlarına korku yoktur; onlar üzülmeyecekler de.

Elmalı Hamdi Yazır: Uyan! Allah dostlarına ne korku vardır, ne de onlar mahzun olurlar.

Muhammet Esed: Unutmayın ki, Allah'a yakın olanların 84 korkmaları için bir sebep yoktur; onlar acı ve üzüntü çekmeyecekler

Sayın Muhammet Esed bu meali verirken 84 numarayla ek bir nok verip açıklama yapmış. Burada bahsedilen sözün ne anlatmak istediğini çok güzel nakletmiş. Allah ondan razı olsun. Sanırım şimdi tatmin olmuşsunuzdur arkadaşım.

(84: DİPNOT AÇIKLAMASI: Veliye fiili (velî ismi ve bu ismin çoğulu olan evliyâ’ sözcüğü de bu fiilden türetilmiştir) öncelikle bir şeyin bir başka şeye yakın olmasını ifade eder; bu anlamda Kur’an'da (örn. 2:257 ve 3:68'de), Allah'ın “inananlara yakın” (velî) olduğundan söz edilmektedir. Velî terimi münhasıran Allah için kullanıldığında, ya da münhasıran insanlar arası ilişkiyi belirtmek üzere insan için kullanıldığında her ne kadar Kur’an'da “yardımcı”, “dost”, “koruyucu” vb. anlamlar yükleniyor olsa da, sözcüğün bu ikincil anlamlarından hiçbiri -Allah'a karşı gözetilmesi gereken saygıyı zedeler gibi olduklarından- insanın Allah'a karşı tutumunu ya da O'nunla olan ilişkisini tanımlamak için uygun gözükmemektedirler. Sonuç olarak, yukarıda, müminleri Allah'ın evliyası olarak tanımlayan ifadenin, onların Allah'a karşı hep bilinçli ve duyarlı kimseler olması anlamında, “Allah'a yakın olanlar” ifadesiyle aktarılması yerinde olacaktır. Bu aktarım klasik müfessirlerin hemen hepsi tarafından da desteklenmiştir.)

Burada geçen bazı meallerde veli olarak aktarılan kişiler, Allahın emirlerine harfiyle uyan, onun yolundan giden Rabbi veli olarak seçmiş, tüm iman edenlerdir. SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜŞTABAK
Alıntı ile Cevapla