Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03Haziran 2010, 22:11   Mesaj No:1

KARAKÖSE

Medineweb Sadık Üyesi
KARAKÖSE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:KARAKÖSE isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5710
Üyelik T.: 18 Aralık 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:44
Mesaj: 326
Konular: 48
Beğenildi:13
Beğendi:0
Takdirleri:53
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Müslümanlarda Bilginin Kaynağı Paradoksu/M.METİN ADIGÜZEL

Müslümanlarda Bilginin Kaynağı Paradoksu/M.METİN ADIGÜZEL


İslam dini ve toplumsal alanlarda bilgi sahibi olmayı emreder. İslam tarihi boyunca Müslümanlar, her konuda gerçekleri ortaya koyacak bilginin sahibi olmayı bir peygamber emri olarak görmüşlerdir.

Günümüz Müslüman dünyasında da ilim sahibi olmanın gerekliliğinde sorun yoktur, ilmin nereden öğrenileceği konusunda sorun vardır.
Şöyle ki, birçok Müslüman özellikle dini ve toplumsal konularda rasgele kaynaklardan bilgi edinilmesinde bir beis görmemektedir. Sorgulamadan, önüne gelen her akıntıdan kabını doldurma da şüphe etmemek, Müslümanların mantık ve hak alanlarında körelmelerine sebebiyet vermiştir.

İslam insanlardan, bilgi yoluna adım atmadan önce düşünebilmeyi, sorgulayabilmeyi, duygulanabilmeyi, akıl edebilmeyi, özgür bir şekilde kabul yada reddedebilmeyi öğrenmelerini ister. Düşünmek, duygulanmak, bunları yaparken korkmadan sorgulayabilmek yaşam ilminin temel taşlarıdırlar. Bu sebeple düşünce olmadan ilme dayalı bir yaşamdan söz edilemez

Düşünemeyen insan dinin ne istediğini akledemez, akledemeyince herhangi bir yerden “dinin emridir” şeklinde duyduğu sözlere itibar edebilir. Yine aynı şekilde herhangi bir medya patronunun “falan olay şöyledir” demesi ile haksızı tespit ettiğine inanabilir. Bu inançla putperestliği tevhit, haksızı da haklı sanabilir. Allaha secde etme niyetiyle putların önünde eğilebilir ve cihat niyetiyle zalimlere omuz verip ezilenleri kılıçtan geçirebilir

Günümüz Müslümanlarından İslam âlimlerine, İslam uğrunda hayatını feda eden değerli düşünürlere hakaret eden çoktur. Hakaretlerinin tek delili ise bir başkasının da, söz konusu insanlara hakaret ettiğini görmüş olmalarıdır. Aynen bunun gibi, bir başkasını iman ederken gördüğü için, İslam ile alakası olmayan değerlere, hatta hurafelerin en ahmakçasına iman eden birçok Müslüman da vardır. Bu bir çıkmazdır, kendi yaşam ağacını baltalamaktır. İşin en acıklı tarafı ise saydıklarımızın İslam adına, İslam uğrunda yapılıyor oluşudur

Dini konularda görülen çarpıklıklar hurafelere kapı açarken, toplumsal alanda gören bilgi kirliliği zalimleri desteklemeye sebep olmaktadır. Kavmiyetçi, milliyetçi, nefsi duyguların etkisiyle; olayların iç yüzünü bilmeden gazetelerin, televizyonların, statükonun yönlendirmesi sonucu haklıyı haksız, haksızı haklı görerek, haksızı canla, başla savunan akıllara, kalplere zarar görüntüler oluşmaktadır.

Modern çağın Müslümanlarına baktığımızda azımsanmayacak kadar büyük bir kesiminin zalimlerin ve putların peşine düşmüş halde görmemizin tek sebebi kendilerini rasgele kaynaklara teslim etmiş olmalarındandır. İslam dünyasındaki fikir ayrılıklarının kavgalara, cinayetlere dönüşmesi rast gele kaynakların referans alınışından dolayıdır.
Kendisine verilen kılavuzu duvara asıp, gitmesi gereken yerin adresini sağdan soldan sorarak bulmaya çalışmak kaybolmak tehlikesini içerir.

Müslüman hangi konuda olursa olsun, kendisine anlatılanları akıl, kalp, vicdan süzgecinden geçirendir. Eğer geçiremiyorsa yeni iman ediyormuş gibi en başa, yani Allah vardır ve birdir gerçeğine dönmesi gerekir.


KARAKÖSE
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi KARAKÖSE 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Müslümanlarda Din İşleri Müdürlüğü... Makale ve Köşe Yazıları KARAKÖSE 0 1820 16 Mart 2012 15:51
Müslümanlarda Sahabe Paradoksu/M.METİN ADIGÜZEL Makale ve Köşe Yazıları Yitiksevda 6 3106 03 Ocak 2012 10:45
Müslümanlarda Hadis Paradoksu/M.METİN ADIGÜZEL Makale ve Köşe Yazıları Medine-web 22 7751 05 Ağustos 2011 09:04
Müslümanlarda Kuran Paradoksu/M.METİN ADIGÜZEL Makale ve Köşe Yazıları Medine-web 23 8870 20 Temmuz 2011 09:29
Müslümanlarda İman Paradoksu/M.METİN ADIGÜZEL Makale ve Köşe Yazıları Yitiksevda 4 1846 02 Mayıs 2011 09:36