Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14 Ekim 2010, 02:42   Mesaj No:8

BEDİİ HAMİT

Medineweb Paylaşımcı Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:BEDİİ HAMİT isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 12750
Üyelik T.: 19 Eylül 2010
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Memleket:HATAY
Yaş:67
Mesaj: 395
Konular: 20
Beğenildi:4
Beğendi:0
Takdirleri:60
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

Kur’an-ı Kerîmde peygamber kelimesinin yerine Resûl ve Nebî kelimeleri geçmektedir ki, Resul elçi ve Nebi de haber getiren anlamındadır

Kuranda bir tane bile peygamber kelimesine rastlayamazsınız . Çünkü Peygamber farsça bir kelimedir. Zaten bütün kargaşa buradan çıkıyor. Peygamberimiz hatemül enbiyadır. Nebilerin sonuncusu ama Resul kelimesi Kuranda Firavunun habercisi olarak bile kullanılmaktadır. alalade bir haberci yani elçi. Peki bu durumda Firavunun postacısı ( Elçisi ) peygamber miydi ?

Peygamber Farsçadır, resul veya nebi anlamında kullanılır.

Peygamber kelimesi peygam, peyam (=haber) ve ber (=getiren) kelimelerinden oluşmuş birleşik bir isim sıfat veya isim olup Farsça’dır

Peygamber, Farsça'da "haber taşıyan ve elçi" anlamlarına gelir

Resul, gönderildiği kimselere tebliğ etmek üzere elçilik vazifesini taşıyan kimsedir.

Resullah; Allah'ın seçtiği ve kendisine vahyettiğini tebliğe memur ederek insanlara gönderdiği kimsedir.

Resul kelimesi gönderilen manasına gelir ve Türkçedeki karşılığı elçidir. Kuran çevirilerinde elçi manasına gelen “resul” kelimesi ya aynen “resul” diye ya da “Peygamber” diye çevrilir. Kuran’da geçen “resul” kelimesinin tam karşılığı “elçi” kelimesidir. Bu kelime hem Allah’ın elçisi, hem de herhangi bir elçi manasında kullanılır. “Resul” diye geçen kelimeyi “elçi” diye çevirmek tam doğru bir çeviri olmaktadır. Bu elçi bir iş için bir yere görevli olarak gönderilmiş herkes olabilir. Allahın gönderdiği bir melek olabilir. Bir insan olabilir. Bir cin olabilir.Kurani Kerimdeki ilgili ayetler incelendiğinde bu çok net anlaşılır.Allahın Resulleri ardı kesilmeksizin sürekli gelmişlerdir.

Aşağıdaki ayetler de göreceğiz ki Allah Resul kavramını, elçi tayin ettiği, görevlendirdiği herkes için kullanmıştır. Yani anlayacağımız tabirle bunlar Peygamber değildir. Ama Peygamberler (Nebiler) için de aynı kelime kullanılmıştır. Bütün nebiler aynı zamanda resuldürler. İnsan olan her Allahın resulu de aynı zamanda bir nebidir.

Belkısın Hz. Süleymana gönderdiği elçiler Kuranda resul diye isimlendirilmiştir
NEML - 35 : Ve gerçekten ben onlara hediye göndereceğim. Böylece bakalım resuller ne ile dönecekler? .

Firavunun Hz. Yusufa gönderdiği elçi Kuranda resul diye isimlendirilmiştir.

YUSUF - 50 : Ve Melik: Onu bana getirin. dedi. Böylece ona, resul geldiği zaman Yusuf: Efendine dön ve ellerini kesen kadınların hali nedir, ona sor. dedi. Muhakkak ki; Rabbim onların hilelerini en iyi bilendir.

Melekler için resul yani elçi tabiri kullanılmıştır
Hac75: Allah insanlardan da ve meleklerden de resuller seçer. Muhakkak ki Allah, en iyi işitendir, en iyi görendir.

Ölüm melekleri için de Allah "resullerimiz" buyurmuştur
EN'AM - 61 : Ve O, kullarının üstünde kahhardır (kuvvet ve güç sahibidir).Ve üzerinize muhafaza edici (koruyucu) gönderir. Sizden birinize ölüm gelince, onu Resullerimiz vefat ettirir. Onlar (bunu yaparken) kusur etmezler.

Allah Kiramen Kâtibin meleklerinden de resul diye bahsediyor
ZUHRUF - 80 :Yoksa onlar; Bizim, onların sırlarını ve fısıltılarını işitmediğimizi mi sanıyorlar? Hayır, onların yanlarında bulunan Resullerimiz (kiramen kâtibin melekleri), yazıyorlar.

Cebrail A.S için de resul tabiri kullanılmıştır.
Tekvir (19-21) O (Kur’an), şüphesiz değerli, güçlü ve Arş’ın sahibi katında itibarlı, orada itaat edilen, güvenilir bir resulun (Cebrail’in) getirdiği sözdür


Meryem18,19: Dedi ki : "Eger sen sakınanlardan biri isen senden Rahman'a sığınırım". (Cebrail A.S.) Dedi ki :" Şüphesiz ki ben tezkiye olmuş bir oğlan çocuğu vermek için gelen Rabbinin resulüyüm'

HUD69: Ve andolsun Resullerimiz İbrâhîme müjde ile geldiler: Selâm dediler. O da: Selâm dedi. Bunun üzerine, çok geçmeden kızarmış bir buzağı getirdi.

HUD7: Ve resullerimiz Luta geldiği zaman onlardan dolayı üzüldü ve içi daralıp, telaşlandı. Ve: Bu çok kötü bir gün. dedi.

Resul kelimesi cinler için kendi içlerinden resuller tabiri ile kullanılmaktadır.
ENAM–130: Ey insan ve cin topluluğu! Size ayetlerimi anlatan ve bugününüze ulaşacağınız konusunda sizi uyaran içinizden resuller (elçiler) gelmedi mi? Kendi nefislerimize şahit olduk. dediler. Dünya hayatı onları aldattı. Ve kendilerinin kâfir olduğuna, kendileri şahit oldular.

HAC – 75: Allah, meleklerden ve insanlardan resuller seçer. Muhakkak ki Allah, en iyi işitendir, en iyi görendir.
__________________
EN BÜYÜK ALLAH BAŞKA BÜYÜK YOK. NE MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE
Alıntı ile Cevapla