Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi Abdulkadir Seven,Açılış Tarihi:  29 Nisan 2018 (20:48), Konuya Son Cevap : 03 Mayıs 2019 (09:31). Konuya 4 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı12Kez Beğenildi
  • 4 Beğenilen Abdulkadir Seven
  • 3 Beğenilen Nebevi Sevda
  • 2 Beğenilen Sükutu-Ezber
  • 2 Beğenilen Nebevi Sevda
  • 1 Beğenilen Nebevi Sevda
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 29 Nisan 2018, 20:48   Mesaj No:1
Medineweb Acemi Üyesi
Abdulkadir Seven - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Abdulkadir Seven isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 59513
Üyelik T.: 01 Mayıs 2018
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 44
Konular: 31
Beğenildi:55
Beğendi:1
Takdirleri:214
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Rahmet ayının arafesinde./Abdulkadir Seven

Rahmet ayının arafesinde./Abdulkadir Seven

Rahmet ayının arafesinde
Efendimiz (sas) bir kutsî hadîste, ALLAH’ın şöyle buyurduğunu bize bildiriyor: “İnsanoğlunun her amel ve ibâdeti kendisi içindir, yalnız oruç müstesna; çünkü o, benim içindir, onun özel kazancını ben vereceğim. Oruç (koruyucu) bir kalkandır. Oruç günü olunca kimse kötü söz söylemesin, bağırıp çağırmasın, cahilce davranmasın. Birisi sataşır veya bulaşırsa, ‘Ben oruçluyum, ben oruç tutmaktayım!’ desin.” (1)

İki farklı ibadetin insan üzerindeki tesir ve hikmeti oldukça etkileyicidir.

"Hac ve Ramazan". Kabe’de en sıkıntılı ve meşakkatli olduğunuz anda aklınıza ilk gelen sabır ve sükunet. Kızgınlık ve öfkenin doruğa çıktığı, gazabın merhameti körelteceği anda Rabden uyarı. "kamil ve olgun bir iman"

ALLAH ve Resulünden gelen buyruklara baktığımızda kâmil bir orucun, yalnızca yeme içme ve cinsel teması terk etmekten ibaret olmadığı, oruç tutan müminin her an ALLAH’ın huzurunda olduğunun şuuru içinde bulunması gerektiğini anlıyoruz. Bazen düştüğümüz zaaf, ayıp ve günah olan davranışlardan, oruçlu iken daha titizlikle uzak kalmanın af ve mağfiret içinde olmanın vukufiyetini idrak etmeliyiz. Oruç tutanlar, oruçlarını tüm uzuvlarıyla yapmalı, şekilcilikten uzak durmalıdır. Müslüman; gönülden bağlılık içinde, tüm organlarıyla bu ibadete katılmalı ve kalbini bile, kötü düşüncelerden arındırmaya çalışmalıdır.

Bir başka hadiste “Nice oruçlu vardır ki, orucundan kendisinde kalan yalnızca açlıktır, nice gece boyu namaz kılan vardır ki, namazından yanına kalan sadece uykusuzluktur.” (2)

Herkes uyurken uyanık olmak, Mevla’nın rahmet iklimine girmek, muhabbet ve merhamet meclisine dahil olan müstesna kullardan olmak er kişi olsa gerek.
Gece, tatlı ve yumuşak yatakları terk edeceksiniz ve ecir almayacaksınız. Gün boyu aç kalacaksınız, güneş tepenizde su diye inleyeceksiniz, kendinizi sıkacaksınız ama hiç ecir almadan darmadağın olup gideceksiniz. Elinize miski amber kokusu diye aldığınız size kokuşmuş bir irin olarak geri dönecek. Firdevs deyip su içeceksiniz ama karşınıza zakkum olarak çıkacak.

Biz mü’minler şunu iyi biliyoruz ki kendini tutmak adam işi, zor iş. Oruç bizi işte bu zor işe çağırıyor. Kendisini tuttuğumuzu sandığımız oruç, aslında bize kendimizi tutmayı öğretiyor. Yeme ve içme güdümüzü, şehvet güdümüzü denetim altına almayı öğütlüyor.

ALLAH Rasulu (sav) uyarıyor:

“Gerçekten şeytan ademoğlunun damarlarında dolaşır. Onun için açlıkla onun dolaşım kanallarını daraltın, sıkıştırın.” (3)
Oruç tutanların azlığına çokluğuna bakmaktansa oruca niyet edip de aç kalanları sorgulamak gerekir. Nefislerimizi sorgulamalıyız. Acaba oruca başlarken halimizle bitimindeki halimiz bir mi?

Şeytan zincire mahkumken bizlerde tüm uzuvlarımızı Rahmanın yoluna mahkum etmeliyiz. Ölüm gelmeden ölmenin, hesaba çekilmeden hesabı vermenin elbet yolunu bulmalıyız.

Rahmanın oruçluya bahş eylediği bu güzel nimetlere karşı neleri koruyup neleri kazanacağız derseniz o güzelim Rahmet denizine ulaşabilmek için özellikle aşağıdaki hususlara dikkat edilmeliyiz.

1- Gözü Korumak:

Kalbini meşgul edecek, kendisini ALLAH'ı hatırlatmaktan alıkoyacak, mahremi olmayan her türlü çirkinlikten gözleri muhafaza etmektir. Şeytanın zehirli oklarından kendini koruyanlar ne mutlu insanlardır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v): “Şehvet nazarı ile bakmak, şeytanın zehirli oklarından bir oktur. Kim ALLAH korkusuyla onu terk ederse, ALLAH (c.c.) ona öyle bir iman nasip eder ki, zevkini kalbinde duyar.” (4)

2- Dili Korumak:

Dilini, yalan, gıybet, ağız bozukluğu, galiz vb. sözlerden korumaktır.

Dil kötülüğün ana hatlarını oluşturur. İnsan ne çekerse dilinden şüphesiz çeker.

Kim izzet ve şeref istiyor idiyse, bilsin ki, izzet ve şerefin hepsi ALLAH'ındır. O'na ancak güzel sözler ulasir. Müminleri de ALLAH'a amel-i sâlih ulaştırır. Kötülüklerle tuzak kuranlara gelince, onlar için çetin bir azap vardır ve onların tuzağı bozulur.(5)

Câbir ve Ebu Said Hz. Peygamber'den (s.a) şöyle rivayet ediyorlar:

Gıybetten kaçınınız! Muhakkak ki gıybet, zinadan daha kötüdür. Çünkü kişi, bazen zina eder, tevbe eder ve ALLAH tevbesini kabul eder. Gıybet yapan bir kimse ise, gıybeti yapılan kişi kendisini affetmedikçe ALLAH tarafından affedilmez. (6)

Enes dedi ki: Hz. Peygamber (s.a) birgün oruç tutmayı emrederek şöyle buyurmuştur:
Sakın ben kendisine izin vermedikçe hiçbir kimse iftar etmesin!
Bunun üzerine halk oruç tutup akşamladı. İftar zamanı kişi gelir ve 'Ey ALLAH'ın Rasûlü! Ben bugünü oruçlu geçirdim. İftar için bana izin ver' derdi. Hz. Peygamber de kendisine izin verirdi. Böylece biri diğerini takiben izin almaya gelirlerdi. En sonunda bir kişi geldi ve dedi ki: 'Ey ALLAH'ın Rasûlü! Kureyş'ten iki genç kız oruç tutmuşlar, sana gelmekten utanıyorlar. İftar için kendilerine izin ver'. Hz. Peygamber adamdan yüz çevirdi, adam sözünü tek-rarladı, Hz. Peygamber yine onun sözüne kulak vermedi. Adam tekrar etti, bunun üzerine Hz, Peygamber şöyle buyurdu:

Onların ikisi oruç tutmamıştır. Bütün gün halkın etini yiyen bir kişi nasıl oruçlu sayılır? Git onlara şöyle de: Eğer oruçlu iseler istifra etsinler.
Bunun üzerine adam onlara gelerek durumu haber verdi. Onlar istifra ettiler. Onların ağızlarından kan çıktı. Adam Hz. Peygamber'e gelip haber verdi. Bunun üzerine Hz.

Peygamber şöyle buyurdu:

Nefsimi kudret elinde tutan ALLAH'a yemin olsun ki onlar bu kan parçasını karınlarında bıraksaydılar, ateş ikisini de yerdi (7)

Ebu Hüreyre şöyle demiştir: 'Sizden bir kimse Müslüman kardeşinin gözündeki çöpü görür de kendi gözündeki merteği görmez!'

Dillerimiz ah şu dillerimiz!

Söz ok misalidir. Ağızdan çıktı mı? Okun yayından fırlaması gibi fırlar gider sizden. Dil sizin esirinizken, çıkan kötü sözden dolayı siz onun esiri oluyorsunuz.

3- Kulağı Korumak:

Kulağı, dinen dinlenmesi yasak olan herşeyden muhafaza etmektir. Konuşulması yasak olan her şeyin, dinlenmesi de yasaktır. Gıybete susmak, seyirci kalmak da haramdır. Rasül-i Ekrem (s.a.v.): “Kim ki yanında Müslüman kardeşinin gıybeti yapıldığı halde, gücü yeterken ona yardım etmezse, ALLAH onu dünya ve ahirette zelil kılar.” buyurmuştur.

Çünkü gıybet edeni dinleyen olmasa, kimse kimsenin aleyhinde konuşamaz. Gıybet edilen sofradan uzak durmalı yada orda söz sahibi bizler olmalıyız. Gıybeti dinlemeyip yarıda kesen hem karşısındakini koruduğu için hemde kardeşini ve kendini koruduğu için birçok ecre tabii olur.

4- Diğer Uzuvları Korumak:

El ve ayak gibi diğer uzuvları da fenalıktan korumaktır. Günaha giden yollara ayakları düşürmemek, harama uzatılan eli de engellemek, en önemli vazifemizdir. Zira gözler bakar, dil söyler, kulak dinler ve beden ona doğru yönelir. O zaman işte veyl olsun, yazıklar olsun o kula. İçtiği hamim, yediği zakkumdan ibarettir. Şehrullah’a girerken, girmemenin endişesini taşımalıyız. Gafil avlandığımız o gecelere ve seherlere yanmalıyız. Sonuç itibariyle derdimiz kendimizle kardeşler. Kendini bilmeyen neyi bilir?
Kendisiyle kavgalı olan kiminle barışıktır?
Kendini kaybeden neyi kazanır?
Şimdi zikir, tevbe ve dua zamanıdır.
Şimdi düşünmek zamanıdır.
Öyle ise haydin duaya kardeşlerim…

-----------------------------
Kaynaklar:

Buharî, Savm, 2
İbn Mace, Sıyam, 21
Buhari, Müslim
Hakim, Müstedrek, 4/314.
Fatır Sûresi / 10. Ayet
İbn Ebî Dünya, İbn Hibban
İmam Ahmed
Camiussağir, Hadis No:8489

Abdulkadir SEVEN/ Ebu Ömer
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Abdulkadir Seven 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Hendek ve Ateş Abdulkadir Seven Makale ve Köşe Yazıları Abdulkadir Seven 0 1430 02 Eylül 2018 14:22
Mü'minin Silâhı: Sabır ve Dua/Abdulkadir Seven Makale ve Köşe Yazıları nurşen35 1 1222 07 Temmuz 2018 01:26
Şeytanla Dört Yandan Savaş / Abdulkadir Seven Makale ve Köşe Yazıları Abdulkadir Seven 2 1097 03Haziran 2018 01:49
NEMLİ ÇİLEHANEM /Abdulkadir Seven Makale ve Köşe Yazıları Abdulkadir Seven 0 1241 23 Mayıs 2018 00:15
Sevda Uğruna /Abdulkadir Seven Makale ve Köşe Yazıları Nebevi Sevda 1 1479 22 Mayıs 2018 15:53

Alt 29 Nisan 2018, 23:12   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
Nebevi Sevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Nebevi Sevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 59388
Üyelik T.: 05 Nisan 2018
Arkadaşları:3
Cinsiyet:
Memleket:Istanbul
Yaş:52
Mesaj: 1.437
Konular: 327
Beğenildi:1742
Beğendi:1021
Takdirleri:12926
Takdir Et:
Standart

Gece, tatlı ve yumuşak yatakları terk edeceksiniz ve ecir almayacaksınız. Gün boyu aç kalacaksınız, güneş tepenizde su diye inleyeceksiniz, kendinizi sıkacaksınız ama hiç ecir almadan darmadağın olup gideceksiniz. Elinize miski amber kokusu diye aldığınız size kokuşmuş bir irin olarak geri dönecek. Firdevs deyip su içeceksiniz ama karşınıza zakkum olarak çıkacak.
Alıntı ile Cevapla
Alt 29 Nisan 2018, 23:49   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
Sükutu-Ezber - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Sükutu-Ezber isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 41016
Üyelik T.: 08 Nisan 2014
Arkadaşları:10
Cinsiyet:
Mesaj: 1.649
Konular: 164
Beğenildi:2512
Beğendi:2831
Takdirleri:9986
Takdir Et:
Standart

Rabbim razı olsun sizden abi kaleminize kuvvet inşallah,,,,nice hayırlı yazılara inşallah,,
su damlası ve Ömer.asaf beğendiler.
Alıntı ile Cevapla
Alt 30 Nisan 2018, 00:09   Mesaj No:4
Medineweb Emekdarı
Nebevi Sevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Nebevi Sevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 59388
Üyelik T.: 05 Nisan 2018
Arkadaşları:3
Cinsiyet:
Memleket:Istanbul
Yaş:52
Mesaj: 1.437
Konular: 327
Beğenildi:1742
Beğendi:1021
Takdirleri:12926
Takdir Et:
Standart

Inşallah kardeşim. Ramazan muahsebesiyle ilgili uzunca bir hazırlık yapıyorum parca parça burda yayınlarız inşallah
su damlası ve Ömer.asaf beğendiler.
Alıntı ile Cevapla
Alt 03 Mayıs 2019, 09:31   Mesaj No:5
Medineweb Emekdarı
Nebevi Sevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Nebevi Sevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 59388
Üyelik T.: 05 Nisan 2018
Arkadaşları:3
Cinsiyet:
Memleket:Istanbul
Yaş:52
Mesaj: 1.437
Konular: 327
Beğenildi:1742
Beğendi:1021
Takdirleri:12926
Takdir Et:
Standart

Peygamber Efendimiz (s.a.v): “Şehvet nazarı ile bakmak, şeytanın zehirli oklarından bir oktur. Kim ALLAH korkusuyla onu terk ederse, ALLAH (c.c.) ona öyle bir iman nasip eder ki, zevkini kalbinde duyar.” Hakim, Müstedrek, 4/314.
Gıybetten kaçınınız! Muhakkak ki gıybet, zinadan daha kötüdür. Çünkü kişi, bazen zina eder, tevbe eder ve ALLAH tevbesini kabul eder. Gıybet yapan bir kimse ise, gıybeti yapılan kişi kendisini affetmedikçe ALLAH tarafından affedilmez
Mihrinaz beğendi.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Rahmet Yolunun İzdüşümü/Abdulkadir Seven Abdulkadir Seven Makale ve Köşe Yazıları 0 27 Nisan 2018 00:41
Ramazan Ayının Faziletleri 9Esra Oruç-Ramazan 0 14Haziran 2015 16:12
Ramazan Ayının İhyası....... Esadullah Oruç-Ramazan 2 15 Temmuz 2014 19:48
Şaban Ayının 15 Kandil Gecesi İmamHüseyin Cuma-Bayram-Kandiller 0 10 Nisan 2009 22:59
Orucun Ve Ramazan Ayının Fazileti Verda_Naz Hadis-i Şerif 0 03 Aralık 2008 02:03

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.