Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Adap-Edep-Ahlak

Konu Kimliği: Konu Sahibi nuryuzlum,Açılış Tarihi:  10 Mayıs 2009 (00:07), Konuya Son Cevap : 30 Ocak 2023 (17:56). Konuya 5 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 10 Mayıs 2009, 00:07   Mesaj No:1
Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:nuryuzlum isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5807
Üyelik T.: 24 Aralık 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 153
Konular: 68
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart GÜZEL AHLÂK İNSANI GÜZELLEŞTİRİR

GÜZEL AHLÂK İNSANI GÜZELLEŞTİRİR

CEMİL TOKPINAR

KİLONUZA DİKKAT EDİN…

Geçen sayımızda eşlerin birbirine güzel görünmek için yapması gereken kurallara dikkat çekmiştik. Bu yazımızda aynı konuyu inşallah tamamlayacağız.
Ne kadar güzel veya yakışıklı olursanız olun, kilo sorununuz varsa siz ve eşiniz rahatsız olacaksınız. Çünkü aşırı kilolar güzelliğinizi gölgeleyecektir. Şişman olan nice insanın, düzenli bir rejim ve sporla zayıfladığını gördüğünüzde gençleştiğine ve güzelleştiğine şahit olmuşsunuzdur. Normal kilo aynı zamanda sağlık ve zindelik demektir. İnsanı çabuk yorulmaktan veya hamallık yapmaktan kurtarır.
Normal kilo, boyunuz ve yaşınızla doğru orantılıdır. Eskiden normal kilonuzu bulmak için boyunuzdan yüz santim çıkarmak formülü kullanılıyordu. Söz gelişi, 170 santim boyunuz varsa, 100 santim çıkarıldığında kalan 70 sayısı normal kilonuzu ifade ediyordu. Bu yöntemi yine kullanmanız mümkün, ama son yıllarda beden kitle endeksi denen yeni bir usûl kullanılıyor. Bunun için kilonuz, boyunuzun karesine bölünüyor. 22 ile 25 arası çıkarsa kilonuz normal. Bilhassa gençseniz 22 rakamı ideal, ama yaşınız biraz ilerliyorsa 25 olabilir. Yine bu rakamın kadınlarda birkaç puan düşük olması gerekiyor.

KARŞILIKLI BEĞENİYE DİKKAT EDİN
Tabiî sadece rakamlara takılıp kalmayın. Duruma göre, bu tür hesaplara göre belirlediğiniz ideal kilonuzun birkaç kilo altında veya üstünde olabilirsiniz. Hatta eşinizle karşılıklı beğeniniz neyse ona göre davranmanız en iyisi. Çünkü kimi insanlar ideal kiloya sahip eşinin görünümünden hoşlanmayabilir. Onun sevip beğeneceği bir görünüm daha önemli.
Eğer kilo probleminiz olduğuna inanıyorsanız, diyet ve egzersizle zayıflamanız gerekecektir. Bunun için şimdiye kadar kim bilir kaç zayıflama yöntemi duydunuz, sayısız diyet formülü okudunuz. Bunların detaylarına girmeyeceğim. Sadece pratik bazı formüller önereceğim. Uyguladığınızda nasıl zayıfladığınıza şaşacaksınız.
Şişmanlığın, eğer bir sağlık sorunu veya özel bir sebep yoksa, çok yemekten ve biriken kaloriyi harcayamamaktan kaynaklandığını biliyorsunuz. Şu halde yapmanız gereken, kalori alımını azaltmak ve alınan kaloriyi yakmaktır.
Zayıflamayı, ara sıra yapılan bir diyetin veya yoğun sporun neticesi olarak görmeyin. Elbette yıllardır biriken kilolar, sıkı bir diyetle ve programlı bir sporla eritilecek. Ama siz ideal kiloyu, ömür boyu uygulayacağınız beslenme ve yaşama tarzının bir neticesi olarak görün.
Bu durumda yapacağınız, gıdaların kalori miktarlarını öğrenip dengeli beslenmek ve hayatınızı sürekli bir egzersiz olarak yaşamaktır. Kalorisi çok olan yiyecekleri terk etmeyecek, sadece az alacaksınız. Sporu delicesine yapmayacak, ama koltuğun, otomobilin ve asansörün mahkûmu olmayacaksınız.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi nuryuzlum 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Röportaj: Namık Kemal ZEYBEK Anket'ler-Röportaj'lar namzet davadar 4 2817 29 Ağustos 2009 17:07
TÜRKİYE GERÇEĞİNİ YAVAŞ YAVAŞ ANLAYACAĞIZ ... İslami Haberler kurtmehmet 1 1957 27 Ağustos 2009 22:28
Sadaka-i Fıtır Oruç-Ramazan Kara Kartal 3 2146 24 Ağustos 2009 01:51
Oruçlunun Ağız Kokusu! Oruç-Ramazan nuryuzlum 0 2107 24 Ağustos 2009 01:46
Oruçlarda Niyet! Oruç-Ramazan nuryuzlum 0 1653 24 Ağustos 2009 01:44

Alt 10 Mayıs 2009, 00:08   Mesaj No:2
Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:nuryuzlum isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5807
Üyelik T.: 24 Aralık 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 153
Konular: 68
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart RE: GÜZEL AHLÂK İNSANI GÜZELLEŞTİRİR

GÜZEL AHLÂK İNSANI GÜZELLEŞTİRİR
MİDEYİ ÜÇE BÖLÜN…

Aşırı yağlı, şekerli gıdaları azaltıp, lifli ve kepekli yiyecekleri çok tüketin. Söz gelişi, baklagiller, kuruyemişler, kurutulmuş meyveler, yağlar, tatlılar, çikolatalar kalorisi yüksek gıdalardır. Tüm sebze ve meyvelerin kalorisi düşüktür. Genel bir kural söyleyeyim: “İçinde su oranı az olan gıdaların kalorisi yüksek, çok olan gıdaların kalorisi düşüktür.”
Size tavsiyem, gıdaların kalori miktarını gösteren bir liste alın ve kendinizi ona göre ayarlayın. İsimlerden çok kalori miktarlarına dikkat edin. Kepekli ekmeğe önem verin. Kimileri, "Ekmeği kes, yeter" diye bir tavsiyede bulunur. Eğer ekmeğin yerine aldığınız gıdanın kalorisi ekmekten yüksekse, daha fazla kilo alırsınız; ama ekmeğin yerine sebze gibi kalorisi düşük gıdalar alırsanız, ekmeği kesmeniz size avantaj sağlar.
Sürekli uygulamanız gereken bir kural, Peygamberimizin (a.s.m.) bir tavsiyesinde yer alıyor. Efendimiz, midemizi üçe bölüp, birini yemekle, birini suyla doldurmamızı, kalanını da boş bırakmamızı öğütlüyor. Bunu başarmak için yemek yerken mutlaka birkaç bardak su için ve yemekten iki saat sonraya kadar su içmeyin. Çünkü yemekten sonra içilen su hem sindirimi zorlaştırır, hem de midenin büyüyerek daha fazla gıdaya ihtiyaç duymasına sebep olur. Ama yemek esnasında aldığınız su, daha az yemek yemenizi sağlar.

KİLOLARA KARŞI DUYARSIZ OLMAYIN
Kilonuzu korumayı, bir beslenme alışkanlığı hâline getirin. Meselâ, yediğiniz yemeğin üzerinden 4–5 saat geçmeden yemek yemeyin. Lokmaları küçük küçük alın ve yavaş yavaş çiğneyin. Çünkü bizi yanıltan, kıtlıkta kalmış gibi yemeklere saldırmak ve hızlı hızlı yemektir. Eğer bir akşam yemeği sonrası gideceğiniz misafirlikte pasta börek yemeniz muhtemelse, akşam yemeğini ya yemeyin ya da çok az yiyin.
Bu arada her gün yürümeyi, küçük egzersizler yapmayı, asansör yerine merdiven kullanmayı ihmal etmeyin. Konuyla ilgili kitap okuyarak, haberlere ilgi göstererek, kendi yaşınız, konumunuz ve işinize uygun bir beslenme ve egzersiz alışkanlığı geliştirin. Her şeye rağmen yine zayıflayamıyorsanız, bir uzman gözetiminde durumu gözden geçirin. Belki bedenî bir rahatsızlık veya hormonsal bir bozukluk şişmanlığa yol açabilir. Önce bunu tedavi etmek, sonra diyet uygulamak gerekir.
Ne yazık ki kilo konusunda bazı erkek ve kadınları çok duyarsız görüyorum. Oysa eşimizi bu yönde de mutlu etmek zorundayız. Elbette kilo sorununu, evliliğinizin "olmazsa olmaz" şartı hâline getirip, başınıza sorun açmayın; ama böyle bir sorun varsa bir şeyler yapmak için gayretli olun. Çünkü eşinizin gözü ve gönlü sizden başka kimseyle ilgilenmesin ve sadece sizinle tatmin olsun. Birbirinizle yetinmeyi her erkek ve kadın ister; ama istemekle kalmayın, birbirinizi estetik bakımdan da hoşnut edecek çabalara girişin.
Alıntı ile Cevapla
Alt 10 Mayıs 2009, 00:08   Mesaj No:3
Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:nuryuzlum isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5807
Üyelik T.: 24 Aralık 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 153
Konular: 68
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart RE: GÜZEL AHLÂK İNSANI GÜZELLEŞTİRİR

GÜZEL AHLÂK İNSANI GÜZELLEŞTİRİR
GÜZEL AHLÂKLI OLUN ve OLUMLU DAVRANIN…
Akşam döndüğünüzde ev bayram yerine dönmeli. Doğru, yorgunsunuz, açsınız, belki hastasınız. Başınız ağrıyor. Şöyle üzerinizdekileri çıkarıp biraz dinlenmek istiyorsunuz. Lütfen empatik düşünün. Sizi saatlerdir dört gözle bekleyenler var. Bilhassa eşiniz, "Kocam gelse de, şunları anlatsam, şunu sorsam, şu düşüncelerimi paylaşsam" diye merak ve heyecanla sizi bekliyor. Hiçbir şey söylemeden bir köşeye çekilmenin, eşinizde başından aşağı kaynar su dökmekten daha beter bir hayal kırıklığı meydana getirdiğini biliyor musunuz?
İşiniz çok olduğunda birkaç saat mesaiye kalmıyor musunuz? Hiç yorgunluğu, açlığı, baş ağrısını düşünüyor musunuz? Hayır! Canla başla çalışıyorsunuz. Tabiî ki aileniz için buna katlanıyorsunuz.

* * *
İşte eşiniz ve çocuklarınız, işten dönüşte boynunuza sarılmak ve biraz konuşmak istiyor. Onlar için saatlerce mesaiye kalıyorsunuz da, neden birkaç dakikanızı ayıramayacaksınız?
Eve girdiğimde neredeyse bir cümbüş kopar. Çocuklar koşar, eşim gelir. Herkes bir cümle söylemek ve bir cümle duymak ister. O gün herkesin başından bir olay geçmiştir ve onu duyurmak için yarışırlar. Çocuklarım okulda geçen bir olayı, imtihandan aldığı iyi bir notu müjdelemek için sabırsızlanır. Eşim arkadaşlarıyla yaptığı bir sohbeti, yeni bir haberi, okuduğu bir kitabı anlatmak ister. Neden dinlemeyeyim, neden konuşmayayım? Şükür ki Rabbimize, sıcak bir yuvamız var, bizi bekleyenler var, ocağımızı tüttürenler var. Bu mutluluğu yüreğinizde duyabiliyor musunuz?
Eğer duyamıyorsanız, evsiz, yurtsuz, eşsiz ve çocuksuz olanların hâline bir bakın. Sokaklarda, parklarda, yaz kış demeden kirli elbiseler içinde dolaşan, uyuyan insanları görün ve hâlinize şükredin. Sadece şükretmekle kalmayın, bu nimetin tadını çıkarın.

* * *
Kendinizin ve eşinizin güzelliğine güzellik katmak istiyorsanız, güzel ahlâklı olun ve hep olumlu davranın. Dünyanın en güzeliyle ya da en yakışıklısıyla evlenseniz bile, mutlu olmanız ve ona ölesiye bağlanmanız için "güzellik" yeterli değildir. Eğer güzel ahlâklı değilse, kısa zamanda sizi hayattan nefret ettirebilir.
Ama fiziken sıradan bir insanla bile evlenseniz, güzel ahlâkıyla sizi mutluluktan uçurabilir. Güzel ahlâk o kadar geniş bir konudur ki, hakkında birkaç kitap yazılabilir. Ben burada sadece önemine değinmekle yetineceğim.
Güzelliğiyle kendinden geçtiği sevgilisiyle evlenen nice genç gördüm. Daha ilk günlerde yaşama zevklerini yitirmişlerdi. Güzel ahlâkla desteklenmeyen bir güzellik, âdeta çirkinlik olmuş, dünyayı onlara zindan etmişti. Dünyada her şey istediğiniz gibi olmaz. Nice sıkıntılarla karşılaşırsınız. Tüm acılara karşı desteğiniz, güzel ahlâklı bir eştir. O sizi, iffeti, sadakati, sabrı, desteği, hoşgörüsü ve tevazusuyla hayran edecektir.
Size tavsiyem, bu konuda en az bir kitap okuyun. "Ben güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim" buyuran Peygamber Efendimizin SAllallahu Aleyhi ve Sellem bu konudaki tavsiyelerini öğrenin ve hayatınızda uygulamaya çalışın. Aile hayatınızın cennete döndüğünü göreceksiniz.
Böylece birbirinize kopmaz zincirlerle bağlanacak, hiçbir tuzağa düşmeyecek ve mutluluktan uçacaksınız. Gelin, şu bölümü eşinizle okuyun ve uygulayın. Eğer eşiniz duyarlı değilse, siz uygulamaya çalışın. Göreceksiniz, fiziken ve ruhen bambaşka bir insan olacaksınız. Zaten uyguluyorsanız, tebrikler size...
Alıntı ile Cevapla
Alt 10 Mayıs 2009, 00:09   Mesaj No:4
Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:nuryuzlum isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5807
Üyelik T.: 24 Aralık 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 153
Konular: 68
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart RE: GÜZEL AHLÂK İNSANI GÜZELLEŞTİRİR

GÜZEL AHLÂK İNSANI GÜZELLEŞTİRİR
GÜLÜMSEYİN ESPRİ YAPIN ve KİBAR OLUN…
İnsanların güzel, çekici ve sempatik olmalarında, gülümsemenin, espri yeteneğinin, kibarlık ve nezaketin müthiş bir etkisi var. Tebessüm, espri ve nezaket o kadar değerli ki, insanı bir anda sempatik ve cazip hâle getirir. Sadece eşler arası ilişkilerde değil, bütün ikili davranışlarda tebessümün tartışılmaz bir yeri vardır. Sürekli tebessüm eden, etrafına espri yapan insanlar, çevresindekilerin sevgisini ve ilgisini kazanır.
Lise yıllarımda sevdiğimiz bir büyüğümüz vardı. Bütün gençler, "Ben o ağabeyi çok seviyorum" derlerdi. Sebebi çok basitti: Kimseyi kırmaz, aleyhinde konuşmaz, herkese ismiyle hitap eder ve gülerek hal hatır sorardı. Ama bu özelliklerin tam tersini taşıyan, asık suratlı ve sürekli suçlayıcı konuşan birisine de gözükmemek için gayret eden arkadaşlarımız vardı.
Eşinizi kendinizden kısa sürede nefret ettirmek istiyorsanız, kaba davranın, suratınızı asın, azarlayın ve eleştirin. Gönlünü kazanmak istiyorsanız, nazik olun, tebessüm edin, espri yapın.
Eğer "Gülmeyi başaramıyorum, hep düşünceli ve somurtkanım, espri yeteneğim yok" derseniz; kendinizi geliştireceksiniz. Öncelikle gerekli olduğuna inanın. Sonra espri yeteneğinizi geliştirmek için fıkra veya mizah kitapları okuyun. Çevrenizdeki konuşmalara dikkat edin. Başkaları nasıl espri yapıyor, insanlar nelere gülüyor. Siz de aynısını veya benzeri esprileri yapın. Tebessüm etmek zor değildir. Yeter ki, isteyin. Önce yapmacık ve zoraki yapılan davranışlar, zamanla güzel bir alışkanlık hâline gelir.
Eşlerin çoğu birbirine karşı konuşmalarında nezaketi unutuyor. "Nasıl olsa evlendik, biz bizeyiz, istediğimiz gibi davranırız" diye düşünüyorlar. Aşırı senli benli oluş, tarafları kibarlıktan ve nezaketten uzaklaştırıyor ve ilişkiler laçkalaşıyor.
Oysa güzel bir espri soğuk havayı bile bahara döndürür. Bir erkek işe giderken, eşine yapması gereken bazı ev işlerini ard arda sıralamış. Nazikce söylememiş olacak ki, eşi "Ben senin kölen miyim?" diye itiraz etmiş. Bu durumda birçok erkeğimiz, "Evet, kölemsin" diye tepki gösterir. Kocası öyle yapmamış. Gülerek, "Ben senin kölenim" demiş. Bir anda tatsız hava espriye dönüşmüş ve eşi onu gülerek uğurlamış.
Her zaman olumlu davranış çok şey kazandırır. Her şeyi berbat etmek çok kolay, ama kime yarar? Önce kendi sağlığınızı mahvedersiniz. Tatlı dil ve güler yüze hiçbir zaman doyum olmaz.
Alıntı ile Cevapla
Alt 10 Mayıs 2009, 00:09   Mesaj No:5
Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:nuryuzlum isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5807
Üyelik T.: 24 Aralık 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 153
Konular: 68
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart RE: GÜZEL AHLÂK İNSANI GÜZELLEŞTİRİR

EŞİNİZE ŞİİRLER YAZIN

Eşinize sadece espri yapmakla kalmayın. Ona şiirler yazın. Şiir yazma beceriniz yoksa başka şairlere ait güzel şiirleri ona hitap ederek okuyamaz mısınız? Hatta evinizde konserler verin. Bütün şarkılar sevgiliye yazılmamış mı? Eşiniz, sizin sevgiliniz değil mi? Bazen evde konser veririm. İlâhîlerden bir demet sunarım. Çocuklarımın da eşlik ettiği olur. Kimi zaman da içimden bir şarkıyı seslendirmek gelir. Çeşitli korolarda görev aldığım için geniş bir repertuarım var. Birkaç tane okurum. Evde herkes mutlu olur. En başta eşim tabiî ki.
Alıntı ile Cevapla
Alt 30 Ocak 2023, 17:56   Mesaj No:6
Medineweb EDİTÖRÜ
Kara Kartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Kara Kartal isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 59105
Üyelik T.: 03 Şubat 2018
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Mesaj: 3.599
Konular: 423
Beğenildi:3214
Beğendi:3702
Takdirleri:25945
Takdir Et:
Standart

Güzel ahlak kilo şiir hepsi bir arada😊
__________________
Ben yalnızca sevdiklerimden korkarım.
Çünkü beni sadece onlar incitebilirler
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Ahlâk kavramını ve “Ben, ancak güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim” KuM TaNeSi Adap-Edep-Ahlak 1 30 Ocak 2023 18:11
İnsani İlişkiler NUR Serbest Kürsü 1 28 Eylül 2018 14:09
''güzel ahlak'' ın nitelikleri... AŞK'ÜL İSLAM Adap-Edep-Ahlak 1 24 Aralık 2015 13:26
Hutbe:Güzel ahlak Arasat Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 23 Mart 2009 13:21
Hutbe:Güzel Ahlak Arasat Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 21 Mart 2009 11:13

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.