Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Adap-Edep-Ahlak (https://www.forum.medineweb.net/653-adap-edep-ahlak)
-   -   Müslümanız ama, Ahlâk yok! (https://www.forum.medineweb.net/adap-edep-ahlak/19223-muslumaniz-ama-ahlak-yok.html)

FECR 15 Mayıs 2011 11:15

Müslümanız ama, Ahlâk yok!
 
Müslümanız ama, Ahlâk yok!



Efendim Sait Çamlıca eğitimci bir yazar, şimdilerde yeni bir kitabı çıkmış;




"Kur’an Alfabesi mi, Ahlakı mı?" ismiyle..Kitap tanıtımı hoşuma gitti, faydalı olur ümidiyle alıyorum buraya da..Diyor ki Sait bey;



“Dindar bir insan yetiştirmek!” denilince, her yerde aynı klasik süreç takip ediliyor.

“Allah bir!” demeye alıştırılır çocuklar. Sonra Kur’an alfabesi öğretilir.



Namaz sureleri, Yasin, Tebareke ve Amme cüzleri ezberletilir. Özellikle Hafız olmasını sağlayabilmişse aile, en büyük başarı elde etmiş olmanın mutluluğunu yaşar.



“Namaz, dinin direğidir!” Hadisi merkezli, beş vakit namaz kılmaya alıştırabilmek için çok büyük çaba sarf edilir. Genç, beş vakit namaz kılıyorsa, artık din eğitiminin zirvesine ulaşmış bir insan yetiştirmiş oluyoruz. Bu süreç, cemaat ve tarikatlar dahil, tüm dindarlarda nerdeyse bu çerçevede ilerliyor.



Beş vakit namaz kılan, parası varsa hacca giden, Ramazan orucunu mutlaka tutan bir Müslüman, hayatın diğer alanlarında “Müslüman’ca” duruşlar göstermiyorsa, ortada çok ciddi bir problem var demektir.



Eğer bu eğitim modeli / süreci doğru ise; Namazını Allah ile kılıp, ticaretini şeytan ile / şeytanca yapan Müslümanların çoğalmasının sebebi ne?



Orucunu Allah ile tutup, akşama kadar ağzına lokma koymayan, teravih namazını geçirmeyen insan, komşusundan aldığı borç parayı geri ödemiyorsa, hafızlığını nereye koyacağız?



Kur’an alfabesini öğrenip, Kur’an ahlakını ihmal etmiş olmamızın bedelini ağır ödüyoruz.”







Müslümanız ama, ahlak yok!



Evet efendim maalesef haklı Sait bey, durum özetle bu..



Her mes’elenin elbet istisnası vardır ve onlar konumuz harici tabii ki..



Taklitten öte geçemediğimizden belki bunlar..



İbadetlerin içini boşaltmışız, Kur’an tecvidle okunmuş ama mana inmemiş yüreğe..Namaz, huzurda huzur bulmak değil, borç ödemek “bitse de kurtulsam”kaydıyla kılınır olmuş..“Ahlakı Kur’an” olan Habibullah’ın hayatını bir kez bile okumamışız, okusak da, “eski zaman masalları” kabilinden, hayata geçirmemiş, örnek almamışız. Aile içinde hal diliyle örnekler görmemişiz..



Liste uzar gider böylece..



Hem Kur’an’ı, hem Kur’an ahlakını öğrenmeli, nesillere de böylece örnek olmalıyız efendim, çok geç olmadan, iş çığırından çıkmadan.



Bilelim ki din üç temel üzerine bina edilmiştir; İnanç, amel, ahlak..



Bunlar net bir şekilde “Cibril hadisi”nde belirtilmiş zaten;



İman»»inanç; 6 esas halinde özetlenmiş, inanmamız gerekenler.

Biri eksik olsa iman da eksik.



İslam»»amel; 5 madde bu esaslar da.

Kişi önce inanacak, sonra inandığına teslim olacak.



ihsan»»ahlak; Allah’ı görür gibi, her an huzurda gibi yaşamak.

Sen O’nu görmüyorsan da, O’nun seni hep gördüğünün bilinciyle..



Biri eksik olduğunda din eksik olur. Sac ayağı gibidir bunlar.



Şimdi bakıyoruz, iman var ama amel yok. Oysa imanının gereği olarak kişi, amel de etmeliydi..Müslüman teslim olmuş kişi demek çünkü. Mensubu olduğu, inandığı dine teslimiyet-amel- yoksa, din eksiktir.



Ya da kişi çok ahlaklı, ama ne inanç var ne de amel..Din yine eksik.



Yani ayaklardan biri eksikse, din de eksik. Bunu iyice bellemeli.



Diyelim inanç var, amel de var ama ahlak yok! Yine olmadı..Din eksik.



Dinin tamam olması için üçü birarada olmalı.



Bugün biz müslümanlar işte bu yüzden ayağa kalkamıyoruz!



Tam olamıyor, dik duramıyoruz çağa karşı.



Ne de örnek olabiliyoruz gayrımıza.



Hani din güzel ahlaktı? Hani önderimiz, Efendimiz de sallallahu aleyhi ve sellem; “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim” buyurmuştu? Hani din, güzel ahlak ile tebliğ edilmişti asırlar boyu tüm dünyaya?.



Ciddiye mi almıyoruz ne?Yoksa yetiştirilme tarzımız mı?



Yoksa ne?!



Ahlak sıfır.



Bakıyoruz namaz kılıyor ama yalancı!

Kur’an elinden düşmüyor ama aldığı borcu ödemiyor!

Onu-bunu dolandırıyor, laf taşıyor, gıybet ediyor!

Çekini-senedini vaktinde ödemiyor bin dolap döndürüyor.

Sözünde durmuyor, güvenilmez.

İnsanları sürekli mağdur ediyor!



E ne oldu şimdi? Ahlak yok, din de eksik!



"Eddinî muamele" Din muameledir halbuki..



Din, güzel ahlaktır, insanlarla ve dahi her mahlukatla güzel geçimdir.

Bir insanın dindar olduğunu anlamak istiyorsan muamelesine bakacaksın..

Çünkü gerçek dindarların, yani tam teslim olmuşların muamelelerine yansır ibadetleri.

Yansımalı..


Yoksa Kur'an okuyup da, Kur'an ahlakıyla ahlaklanmayan, Resulüne benzemeyen ahkam kesmesin..



YAZARI:Ayşe Reşad



Kaynak:[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

YaŞuHa 26Haziran 2011 14:42

Cevap: Müslümanız ama, Ahlâk yok!
 
İstikamet, bütün prangalardan kurtularak Cenabı Hakk’ın rızası için yaşamanın adıdır.. Allah ile yaşamanın zevki, şükrü yoksa bir insanda yaşamasının bir anlamı yoktur.

Nefsinin ve şeytanın yolunu seçenler, kendilerini kandırmaktan vazgeçip ne zaman istikamet yolunu seçecekler? Ruhlar aleminde “Sen bizim Rabbimizsin!” diyerek verdiğin sözü ne zaman yaşayacaksın? Ahlakı olmayanın imanı ne kadar saglam olablir ki?



Sıratal müstakîm (istikamet üzere olanların yolu), verdiğin bu sözü yaşamanın adıdır. Verdiğin sözünü erteleme ey Müslüman!… Cenabı Hakk’ın huzurunda olmanın zevkini ve şükrünü yaşa.

Huzur anlayışı insanda kemale ererse, dünyanın sıkıntıları veya nimetleri onu kulluğundan ayıramaz. O mümin istikametini bozmaz. Büyüklerimiz ne güzel buyurmuşlar, “Dervişi ateşe atsan yandım, soğukta kalsa dondum demez.” Her halinde Hakk’tan razı olarak yaşar. Nefsinden razı olarak yaşamaksa, musibet olarak yeter Müslümana

Esma_Nur 03 Kasım 2011 17:24

Cevap: Müslümanız ama, Ahlâk yok!
 
Çığ gibi büyüyen virüs, AHLAKSIZLIK!


[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Son yıllarda kadın ve kız çocukları için olan kıyafetlerin bu derece edepsizce hazırlanması, “Bu sistemli bir çalışma mı?” sorusunu aklıma getiriyor. Çok açık giyinmeyen en fazla kısa kollu giyinen bir hanım bile kendisine normal kısa kollu t-şört veya gömlek bulmakta zorluk çekiyor. Kısa kollu denilen kıyafetler bile japone kol dediğimiz iki parmak uzunluğunda kollara sahip…

Birde anne kıyafeti denen kıyafetler var. Anne kazağı, anne buluzü gibi. Özellikle geniş ve uzun kıyafetler sadece annelere yani yaşını başını almış hanımlara uygunmuş gibi yaftalanıp, genç kızların bu tarz kıyafetleri giymesinin utanç verici olduğu bilinçaltımıza dayatılıyor…
(alıntıdır)
Teşhircilik Ahlaksızlığı Körüklüyor!

Eskiden halk içinde japone kol giyen hanımlar bile azınlıktayken, kadınlar kızlar şimdi omzu, sırtı, göbeği tamamen açık bir şekilde sokakta dolaşabiliyorlar. Hanımlarını, kızlarını bu şekilde gururla! Yanında taşıyan adam (!) lara söylemek için ise halk içinde söylenen meşhuuur sözden başkası aklıma gelmiyor…

Örneğin gelinler eskiden nasıl saklanır, korunurlardı. Duvakları öyle ulu orta açılmazdı. Şimdi öyle mi ya? Dekolteli gelinlik giymeyen, düğününde iyi kıvırtamayan gelinler dışlanıyor, ayıplanıyor…

Düğünler sanki bir et pazarı! Herkes “kendimi nasıl daha iyi teşhir ederim?” çabasında gibi. İnsanlar utanma duygularını kaybettikçe ahlaksızlığın da alabildiğine önü açılıyor. Malesef teşhircilik, hayasızlığı ve tacizi körüklüyor…

Küçük Kızlara Giydirilen yüz kızartıcı Kıyafetler!

Gördükçe içimi acıtan bir konu da kız çocuklarına açık saçık kıyafetler giydirilmesi. Parkta, sokakta oynayan kız çocuklarına bakıyorum. Sanki değersiz bir et parçası gibi, sıradan kıymetsiz bir varlıkmış gibi sokağa bırakılan, özensiz yetiştirilen çocuklar.

Giydirdiğimiz kıyafetler, çocuğun ilerde nasıl giyinmesi gerektiğine dair bir öğreti niteliğinde. Çocuk nasıl bir giyim tarzına alışıyorsa ilerde de o tarzı benimsiyor, aksini kabul etmiyor. Seyrettirdiğiniz diziler, açık saçık klipler, aldığınız dekolteli kıyafetler çocuğun kodlarına işleniyor.

Kız çocuğunun erkek kardeşlerine, babasına karşı bile edepli olması gerekirken, bu zavallı çocuklar saçma sapan, korumasız kıyafetlerle dışarı çıkarılıyor. Sokaklar, okullar, parklar, apartman araları güvenli değil artık! Yarı çıplak dışarı saldığınız çocuğun, çocuk olduğunu unutan kötü niyetli bir sürü hayvan var sokaklarda. Sizin giyemeyeceğiniz giysileri çocuklarınıza giydirirken “ben ne yapıyorum” diye bir kere daha sorun kendinize!

Nesil Bozuluyor!

Bu şekilde giyim tarzına alışan çocuklar, buluğ çağına girdiklerinde ne tesettürü, ne de edepli kıyafetleri kabul etmiyorlar. Sonra anormalleşen çoğunluklar, doğruyu yapan normalleri dışlıyor ötekileştiriyorlar.

Müslüman olmanın verdiği ağır ve önemli sorumlulukla hareket ederek çocuklarımı yetiştirmeye çalışıyorum. Kızıma altına tayt giydirmeden etek giydirmiyorum. Kısa kollular için ise bu yıl son diye karar aldık. Çünkü kız çocuğu korunası, kollanası bir varlıktır. Narindir, çabuk incitilir. Benim bunca çabama rağmen, beraber oynadığı komşu kızı, hava sıcak diye neredeyse çıplak geziyor. Çocuk bir kendine bakıyor, bir arkadaşına bakıyor. Küçücük aklıyla bu duruma anlam veremiyor. Hele “sen neden böyle kapalı giyiniyorsun” diye soran arkadaşlarına masumca ve şaşırarak bakıyor.

“Ben giyemedim kızım giysin”, “Hayatını yaşasın”, “Dünyaya bir daha mı gelecek?” “Daha küçük ilerde yapar” diyen Müslüman anneler; bilin ki sizler çocuklarınızı cehennem yakıtı olarak hazırlıyorsunuz. Ve bu umarsız davranışlarınızla, çocuklarını İslam çizgisinde tutmaya çalışan anneleri ve çocuklarını incitiyor, ahlaksızlık virüsünün yayılmasına, bir neslin bozulmasına yardımcı oluyorsunuz. Evet, çocuğunuz bir daha dünyaya gelmeyecek ama ebedi hayatı kazanmak için de tek fırsatı bu dünya…

“Utanırdı burnunu göstermekten sütninem,
Kızımın gösterdiği kefen bezine mahrem…” N.F.K

İslaminesil 26 Nisan 2014 21:04

Cevap: Müslümanız ama, Ahlâk yok!
 
emeğine sağlık kardeşim...

ne gariptir Müslümanlarda olması gereken Ahlaki değerler dürüstlük,eminlik,yalan konuşma emanete sahip çıkma gibi değerler,Hristiyanlarda var...eRkam

Mihrinaz 10Haziran 2015 14:59

Cevap: Müslümanız ama, Ahlâk yok!
 
ahlakı temel alarak öğretmediğimiz hiçbirşey kalıcılık getirmez kanımca..en sağlam temel güzel ahlak,islam ahlakıyla ahlaklanmak...İsra suresi 22-40. ayetler çok güzel ışık tutuyor..erdemli olmak..ahlaklı olmak tanımı kapsamında..ahlak değerimizi de sanal aleme,sosyal ağlara mı teslim ettik acaba...müslümanız ama ahlak yok..üzerinde çok düşünülmesi gereken bir cümleuzgn..

Kara Kartal 29 Mart 2021 09:50

Öğretmen dersine girdiği lise öğrencilerine şöyle bir soru sorar:
+ Sizce İYİ İNSAN KİME DENİR ?
Gençler, sırayla iyi insanı tarif ederler..

+Dürüst olana, yalan söylemeyene, hırsızlık yapmayana, merhametli olana, sevgi dolu, kötü söz söylemeyene, yumuşak huylu, güzel ahlaklı, fakire muhtaca yardım edene, başkasına zulmetmeyene vs vs vs. Devam eder bu tanımlama..

+Peki; "İYİ MÜSLÜMAN KİME DENİR ? "
+Namaz kılan, hacca giden, kelimei Şehadet getiren, zekatını veren,oruç tutana..Lise öğrencileri 32 farzı sayarlar :)

___________

İyi bir insan olmadan iyi ve ahlaklı müslüman olunmayacağını çocuklara, gençlere anlatmak şart...

Yoksa hırsız hacı, yalan söyleyip, işinde her türlü hile hurdayı yapan 5 vakit namazı camide kılan dindarlar, fakiri yoksulu gözetmeyip Allah versin diyen dinidarlarımız çoğalır. Ve iyi insan ve iyi müslüman hiçbir zaman yanyana gelemez..

Oysa Allah'ın "Üsvei hasene" diye övdüğü bir peygamberin ümmetiyiz.İslam olduktan sonra değişen bir ahlak değildi bu. Mekke müşriklerinin "el Emin" diyecekleri kadar güvenilir ve güzel bir ahlaka sahipti...

Allah'ın (cc) "Sen elbette yüce bir ahlâk üzeresin.” diyerek övdüğü ve " Ben güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim” diyen bir peygamberin ahlakını, eğitim metodunu özellikle biz müslümanların doğru anlayıp, çocuklarımıza ve gençlerimize doğru anlatması gerekiyor..

Sait Çamlıca


SAAT: 09:16

vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306