Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Adap-Edep-Ahlak

Konu Kimliği: Konu Sahibi aslıı,Açılış Tarihi:  22 Mayıs 2012 (00:56), Konuya Son Cevap : 22 Mayıs 2012 (00:56). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 22 Mayıs 2012, 00:56   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
aslıı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:aslıı isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 15266
Üyelik T.: 14 Aralık 2011
Arkadaşları:18
Cinsiyet:
Yaş:30
Mesaj: 751
Konular: 119
Beğenildi:62
Beğendi:29
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart kul nasıl temizlenmeli

kul nasıl temizlenmeli

KUL NASIL TEMİZLENMELİ..
---İstiğfarda temizlenmek vasıtalarındandır. Hele zikrullah hepsinden büyük temizlenme vasıtasıdır.
İşte temizlik sebeplerinden öğrenip yapmak lazım.
Bir insan namaza ...durduğu vakit Allah-u Teala Hazretleri meleklere emir verir: “Bu kulumun ne kadar günahları varsa sırtından inidirin, hafif olarak namaz kılsın” Melekler namazı bitirinceye kadar beklerler. Namazı bitirince melekler sorarlar: “Ya Rabbi! Günahları tekrar yükleyelim mi?” Allah-u Teala Hazretleri buyurur: “Benim keremime layık olan budur ki, bir kulumun günahlarını indirdikten sonra onları tekrar kuluma yüklemem.”

“İslam kendisinden evvel geçen bütün günahların kökünü kazır” ibaresi de bu hususta bize ışık tutuyor.

“Tevbe kendisinden evvel geçen günahları siler”
“Hac kendisinden evvel geçen günahları kesip atar.”
“Şehid olarak ölmek kendisinden evvel geçen günahları kesip atar”
“(Din-i Mübin-i İslamı muhafaza uğrunda) muhacir (hicrete) çıkmak da kendisinden evvel geçen günahları kesip atar.”

Yine üstadımız Hacı Ali Haydar Efendi (kuddise sirruhu) Hazretleri buyurdular ki:
“Her sabah ve akşam, üç defa:
-Euzü billahi-ssemi’l ali mimineşşeydanirracim-
Bir kerede:
-Bismillahirrahmanirrahim-
diyerek sure-i Haşr’in (( Lev enzelna hazel kur’ane)) ayet-i kerimesinden sonuna kadar okumakta 5 haslet vardır. Fakat bunu beyan edilen usül üzere okumalı, eksik veya fazla yapmamalı ki bu hasletlere nail olunsun.
1- İnsanın hüsn-ü hatime ile ölmesine,
2- Hüsn-ü Hatimenin en yüksek mertebesi olan şehitlik mertebesi ile ölmesine vasıta olur.
3-Bu ayetlere memur edilmiş yetmiş bin melek, okuyanı sabah okursa sabahtan akşama kadar, akşam okursa, akşamdan sabaha kadar muhafaza ederler.
4- O melekler, yaptıkları zikirlerin, ibadetlerin sevabını ona bağışlarlar.
5- Resulullah (sallahu aleyhi ve sellem) Efendimizin bir sünneti de işlenmiş olur.

İnsan temizlenmek sebeplerine sımsıkı yapışmalı ve kirletecek şeylerden son derece uzaklaşmalıdır, zira kabirde azab vardır. Mahşerde azab vardır. Korkarım cehenneme de sokar çıkarırlar. Neden temiz yaşamak imkânı varken insan kirli gitsin. Allah Teala Hazretlerinin temizlik vasıtaları varken neden kendimizi o vasıtalarla temizlemeyelim.

Temizlenme sebeplerinden bir tanesi de şu ayet-i kerimede buyurulduğu üzere:

“Nitekim sizin içinizde sizden bir resul gönderdik ki, size bizim ayetlerimizi okuyor ve sizleri son derece güzel temizliyor ve sizlere kitap ve hikmet talim ediyor ve sizlere bilmediğiniz şeyleri öğretiyoruz.” (Bakara suresi:15)

Yine bu Ayet-i Kerime de bunun bir benzeridir.
“Elbette muhakkak. Allah(-u Teala Hazretleri) müminler çok büyük ihsanda bulundu. İçlerinden kendilerinden bir peygamber gönderdi ki onlara Hak (Tealan)ın ayetlerini okuyor ve onları ziyade temizliyor, onlara kitap ve hikmeti talim buyuruyor. Hâlbuki bundan evvel apaçık bir delalet içinde idiler.” (Ali imran suresi:164)

Yani böyle böyle bir elçi göndermek suretiyle kullarını maddi ve manevi bütün kirlerden kurtarmak Allah-u Teala Hazretlerinin sonu olmayan fazl-ı ihsanındandır. Büyük bir fazlı keremidir.

İnsan daima temizlenmeye çalışmalıdır.
Temizlenmeye çalışanlar hakkında Kur’an-ı Kerimde çok müjdeler vardır. Birazda bunlardan bahsedelim. Rabbimiz şöyle buyuruyor:
“Her kim salih ameller işlemiş olduğu halde O’na mü’min olarak gelirse işte onun için en büyük dereceler vardır.”

(Nedir o dereceler?)
“Adn cennetleri ki altlarından ırmaklar akar, orada ebediyyen kalıcıdırlar. İşte bu temizlenmiş olan kimsenin mükâfatıdır.” (Taha suresi:75-78)

Şu ayet-i kerimelerde de şöyle buyuruluyor:
“Muhakkak o kimse felaha ermiştir ki temizlenmiştir.” – “Ve Rabbinin ismini zikredip namaz kılmıştır.” – “Belki siz (temizlenmek şurada dursun) dünya hayatını tercih ediyorsunuz.” – “Halbuki ahiret daha hayırlıdır daha bakidir.” – “Şüphe yok ki bu nasihat elbette evvelki sahifelerde vardır”

(Evvelki sahifeler de nedir?)
“İbrahim (Aleyhisselam) ve Musa (Aleyhisselam) ın sahifeleridir.” (A’la suresi:14-19)

Şu ayet-i kerimelerde de buyuruluyor ki:
“Muhakkak nefsini tezkiye eden yani temizleyen felaha (kurtuluşa) kavuştu.” – “Muhakkak nefsini masiyet bataklığına gömen de hüsrana (zarara) uğradı.” (Şems suresi:9-10)

Her kim temizlenirse kendi nefsi için temizlenmiş olur. Son varacağımız yer Mevla’nın huzurudur.
İnsan temizlenmeden kendini temizlendim diye medh etmemelidir.
Mevla Teala buyuruyor ki:
“Şimdi nefislerinizi temize çıkarmayın.” (Necm suresi:32′den)

Şu ayet-i kerime de buna yardım ediyor:
“Bakmadın mı o kimselere ki nefislerini tezkiye (medh) eder dururlar. Belki Allah(u- Teala) dilediğini tezkiye eder. Ve çekirdek zarı kadar zulm olunmazlar.”(Nisa suresi:49)

Tekrar ders ayetimize dönelim:
“Lakin Allah-u Teala dilediği kimseyi ziyade temizler.”

Bu ayet-i celile-i cemilemizin buyurmuş olduğu temizlik bütün temizliklere işarettir. Hususi olarak iftira atmakla alınan kirlerin temizlenmesi murad olunmuştur. Bundan evvelki sayfada geçen bir ayet vardır. Eğer onu müzakere edersek nasıl kirlendiğimizi anlarız.

“Muhakkak öyle kimseler ki iman edenler arasında çirkin şeylerin yayılmasını seviyorlar. O kimseler için dünyada ve ahirette pek acıklı bir azap vardır. Allah bilir siz bilmezsiniz.” (Nur suresi:19)

İnsanoğlu başkalarının ayıpları yayılsın, kusurları bilinsin, insanlar onun ayıplarını bilsinler de ondan soğsunlar, bana ısınsınlar, herkesin yanında ben değerli olayım diye düşünür. Mevla Teala böylelere; bir kimsenin ayıplarını başkalarına duyurmak şöyle dursun, fena bir sözün dağıtılmasına kalben bir sevgi duyulsa, onlar için dünya ve ahirette pek elim bir azabın olacağını haber veriyor.

“Eğer sizin üzerinize Allah’ın fazlı ve rahmeti olmasaydı (helak olurdunuz) Şüphe yok ki Allah esirgeyici ve merhamet edicidir.” (Nur suresi:19)

Fazl-ı keremiyle hadleri yani cezaları, kısasları tayin bulunmakla bizi dünyada temizlemiş bulunuyor. Ahirette cehennemde yanmadan cennete girelim diye din-i mübin-i islamın bize verdiği ceza bizim için Allah Teala’nın bir fazl-ı keremidir. Allah’ın emirlerini dinlemeyenler kendilerini bataklıklara atmış demektir. İşte bekâr oldukları halde zinayı irtikab edenlere yüzer değnek vurulur. Evli olurlarsa onun cezası “recm”dir.

Ders ayetimizin sonunda gelen (Vallahü Semi’un Alim) başını tefsir etmektedir; bir insan iftira atarsa, gıybet ederse, yalan söylerse, söz taşırsa Allah Teala Hazretleri bunların hepsini işitir. Mevla bunları yapanın bu işi kalpleriyle sevdiğini de bilir. ( Vallahü Semi’un Alim ) “Ziyade işiticidir, ziyade bilicidir” buna işarettir. Yani sevmeyin böyle işleri demektir.

Ayetlerimize devam edelim:
“Sizden fazilet ve servet sahibi olanlar yakın akrabalarına, miskinlere ve Allah yolunda muhacir çıkanlara bir şey vermemek için yemin etmesinler, affetsinler ve görmemezlikten gelsinler. Allah (Azze ve celle Hazretlerin)in sizi bağışlamasını sevmezmisiniz. Allah gafurdur, rahimdir.”

Bu ayet-i celile-i cemile Hazreti Ebubekir Sıddık (Radıyallahu anh) hakkında nazil olmuştur. O’nun ne kadar büyük bir insan olduğunu bizlere bildirmektedir. Zira onun için fazilet sahibidir buyuruluyor.

Hazreti Ebubekir (radıyaalahü anh) ın muhacirlerin fakirlerinden olan bir teyze oğlu vardı. Bedir gazvesinde bulunan ve adı Mıstah olan bu zata, Hazreti Ebubekir (Radıyallahu anh) küçüklüğünden beri infak etmekte idi. Hazreti Ebubekir Ayşe validemize atılan iftira hadisesinde Mıstah’ında alakası olduğunu öğrenince bir daha ona yardım etmeyeceğine dair dair yemin etti.

Mıstah her ne kadar özür beyan ettiyse de kabul etmedi. Böylece Mıstah ihtiyaç içinde ve müşkül bir durumda kalmış oldu. Bunun üzerine bu ayet-i kerime nazil oldu. Hazreti Ebubekir sıddık bu ayet-i celileyi duyar duymaz derhal Mıstah’ı çağırarak bundan sonra iki kat vereceğini bildirdi ve yemini içinde keffaret ödedi.

Ayşe validemizin de bir cariyesi vardı. Bir gün bu cariye vefat etti. Ayşe validemiz çok ağladı. Dediler ki: “Niçin bu kadar ağlıyorsun cariye mi yok?” Ayşe validemiz buyurdular ki: “Evet cariye çok ama bunun gibi bulunmaz.” Sordular “Nasıldı?” Buyurdu ki: “Yat desen kalkardı, kalk desen yatardı.” Dediler: “Bunun nesine heves ediyorsun?” O zaman Ayşe validemiz buyurdu: “Bu bana böyle muahlefet ettikçe ben onu görmemezlikten gelirdim. Rabbimin şu ayeti ile benim amel etmeme sebep oluyordu” buyurdular.

“Güzel bir şekilde görmemezlikten gel” (Hicr suresi:85)

Ey Müslümanlar! Bu ayetler sadece onlara mı indi? Bize inmedi mi? Niçin biz böyle amel etmiyoruz? Niçin biz görmemezlikten gelmiyoruz? Niçin habbeyi kubbe yapıyoruz?

Mevla Teala Hazretleri ne buyuruyor:
“Bana yönelenlerin yoluna tabi olun.” (Lokman suresi:15)

Allah Tealaya yönelenlerin başında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra ezvac-ı mutahharat ümmehatül müminin, ehl-i beyt, ashab-ı kiram, müctehid, huffaz, kurra, müfessirin gelir. Bütün bunlar hepsi Allah’a yönelen kimselerdir. Bizim de aklımız varsa, biz de o deryaya girelim.

Buna dair bir ayet-i kerime daha okuyalım.
“İşte onlar Allah(u- Tealan) ın hidayet ettiği zatlardır. Sende onların hidayetine uy.” (Enam suresi:90)

Ya Erhamerrahimin! Bizi bu ayet-i celile ile amil eyle. Onlarla beraber huzura kavuştur. Amin!
İşte bizler de, Allah-u Teala’nın bizi mağfiret etmesini istiyorsak, seviyoruz diyorsak müslüman kardeşlerimizi affedeceğiz, kusurlarına göz yumacağız.

(Ders ayeti)
“Muhakkak o kimseler ki afife, iftiralardan bihaber, mümine olan kadınlara kötülük isnadında bulunurlar, o kimseler dünyada ve ahirette lanete uğratılmışlardır. Onlar için pek büyük bir azab vardır.”

Akıl sahibi hanımlar bu ayet-i celile-i cemileden Allah Teala Hazretleri tarafından kadınlara ne kadar önem verildiğini düşünsünler. Kadın haklarına din-i mübin-i islamda ne kadar riayet edildiğini anlasınlar. Hiçbir delil olmasa bu ayet-i kerime yeter, bundan daha büyük müdafaa olur mu?

Bu sure-i celilenin birinci sayfasında bir ayet vardır:
“Hürre, afife olan müslüman kadınlarına zina isnad eden, sonra dört şahit getirmeyen kimselere seksener değnek vurun ve onların şehadetlerini ebediyyen kabul etmeyin. Onlar fasık kimselerdir.” (Nur suresi:4)

Kimleri muhafaza edin? Hanımları. Hani ya islamda kadınların muhafazası hakkında bir şey yoktu. Bu ayet nedir? Eğer Kur’an okusaydılar ve dikkat etseydiler bu ve buna benzer ayetlerden Mevlanın bu iyiliğini anlayacaklardı. Mutlaka itiraf edeceklerdi. Bir insan ki Kur’an okumaz din-i mübin-i islam’ın aleyhine konuşur. Durmadan günahları yüklenir.

Ders ayetimize gelelim:
“O günde onların aleyhine dilleri ve elleri ve ayakları neler yapmış olduklarına dair şahitlik edeceklerdir.”
“O gün Allah onlara müstehak oldukları cezalarını tamamen verecektir. Ve bileceklerdir ki şüphesiz Allah apaçık haktır”

Hulasa, Kur’an-ı Kerimi ve ba husus bu sure-i Nur’u insan iyi düşünmeli ve bunlarla amel etmeye çalışmalıdır. Bilerek veya bilmeyerek yapılan günahlar için seherlerde ve gecelerde çok tövbe ve istiğfar etmeli ve mümkünse ağlamalı. Mevlaya iltica etmelidir. Ondan sonra da bir daha böyle kusurlara düşmemeye çalışmalıdır.

Mevla Teala kusurlarımızı bağışlasın. Amin

mahmud efendi hz. k.s sohbetinden
__________________
‎''onlar sanıyorlar ki,
biz sussak mesele kalmayacak.
halbuki,biz sussak, tarih susmayacak..
tarih sussa, hakikat susmayacak........''
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi aslıı 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Birlik ve beraberlik ahlakımız Serbest Kürsü aslıı 0 1884 04 Mart 2014 01:22
Çocuk ve yalan Çocuk ve Aile Sağlığı aslıı 0 2168 04 Mart 2014 01:20
yeterlilik deneme sınavı Deneme Sınavlar/Paylaşımlar fatmabalci19 1 3681 15 Mart 2013 16:54
kur'an'da peygamber hanımlarına uyarılar Kur'ân-ı Kerim Genel aslıı 0 2544 14 Şubat 2013 11:48
miniklere sorduk <3<3 Hz.Muhammed(s.a.v) " İdiL Su " 1 1994 03 Şubat 2013 22:48

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Ramazan ayını nasıl yaşamalı ve ona nasıl hazırlanmalı? EyMeN&TaLhA Oruç-Ramazan 2 27 Mart 2024 23:40
Hastaya Ve Hasta Yakınlarına Nasıl Moral Verilir, Nasıl Teselli Edilir? Mihrinaz İlmihal Bölümü 13 22 Aralık 2021 23:41
Ahirzaman fitneleri nasıl ortaya çıkacak bu fitnelere karşı nasıl korunacağız Belgin Soru Cevap Arşivi 1 25 Şubat 2014 13:41
Kibir nasıl yenilir, nasıl kırılır? Kalbimize kötü düşüncelerin gelmemesi için ne yap MERVE DEMİR Soru Cevap Arşivi 0 08 Nisan 2009 09:40
Kainatın yaratılması nasıl olmuştur nasıl yaratılmıştır hakkında bilgi verirmisiniz MERVE DEMİR Soru Cevap Arşivi 0 07 Nisan 2009 21:57

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.