Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Adap-Edep-Ahlak

Konu Kimliği: Konu Sahibi umut628,Açılış Tarihi:  21 Şubat 2014 (20:20), Konuya Son Cevap : 21 Şubat 2014 (20:20). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 21 Şubat 2014, 20:20   Mesaj No:1
Medineweb Aktif Üyesi
umut628 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:umut628 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 24048
Üyelik T.: 01 Ocak 2013
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 242
Konular: 66
Beğenildi:64
Beğendi:0
Takdirleri:110
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Lüzumsuz şeylerle meşgul olmayalım

Lüzumsuz şeylerle meşgul olmayalım

LÜZUMSUZ ŞEYLERLE MEŞGUL OLMAYALIM


"Lüzumsuz şeylerin peşinde koşan, lüzumlu şeyleri kaçırır." (Hz. Ali k.v.)
Düşüncelerimizde, konuşmalarımızda, yazdıklarımızda ve işlerimizde lüzumlu ve lüzumsuz onlanların ne olduğu hususunda ciddi bir mütalaada bulunduk mu? Veya böyle bir mütalaa yapmamız gerektiğini düşündük mü? Şayet düşündük ve mütalaa ettiysek sonuç nasıl oldu? Zamanımızı lüzumsuz şeylerle israf mı ettik? Veya lüzumlu meşgalelerle değerledirdik mi?
Akşamleyin evimize geldiğimizde ne yapıyoruz? Eşimiz, çocuklarımızla neler konuşuyoruz? Mesela, işyerimizde, büromuzda, çalıştığımız müesesede neler olup bittiğini, müşterilerle nasıl çekiştiğimizi, mesai arkadaşlarımızla nasıl ağız kavgası yaptığımızı, v.s. v.s. durumdan anlatıp aile efradımızı huzursuz mu ediyoruz?
Sabahleyin işyerimize döndüğümüzde, geç saatlere kadar seyrettiğimiz t.v. proğramlarını birbirimize anlatarak döviz ve borsadaki iniş ve çıkışlar karşısında hop oturup hop kalkarak, kâh birbirimize, kâh hoşlanmadıklarımıza sövüp sayarak, dedikodu, gıybet, bir sürü boş ve lüzumsuz lakırtılarla vaktimizi öldürüyor muyuz? İş değil lâf üreten bir toplumdan faideli hizmetler beklenebilir mi?
Bir müslüman olarak çok büyük sorumluluklar altındayız. Nefsimize, ailemize, milletimize, vatanımıza karşı sorumluluklarımız var. En büyük sorumluluğumuz ise Rabbimize karşı olan sorumluluğumuzdur. Bu sorumluluklarımızın neler olduğu hususunda hiç düşündük mü? Sorumluluklarımızın neler olduğunu öğrenmek için çaba gösterdik mi? Şayet bu sorumluluklarımız hakkında bilgi sahibi oldu isek sorumluluklarımızın gereğini yapmak için bir çalışmamız bir eylemimiz oldu mu?
Maaşla çalışan maaşının, ticaretle iştigal eden kazancının hesabını yapıyor ve ona göre gelir ve giderini dengelemeye çalışıyor. Şayet bunu yapmazsa, maaşlı borç girdabında boğulacağını, tüccar ise iflas edeceğini iyi bilir. Müslümanlar olarak yaşantımızın planını yapmaz boş ve lüzumsuz meşgalelerle zamanımızı zayi edersek, manen iflas etmiş olmaz mıyız?
Hayat kitabımız, Kur'an-ı Kerim'in Allah kelamı olduğuna inanırız da, onu okuyup anlamak için niçin çaba göstermeyiz. 24 saatlik günlük yaşantımızda onu öğrenip anlamaya bir saat olsun ayıramazsak müslümanlığımız nice olur? Düşünce hayatımızı bir sürü boş hayallerle, meşgul edip, kalbimizi hiçbir kıymet taşımayan hislere, havatıra ve masivaya mahkum eder dilimizi, müslümana yakışmayan çirkin sözlerle kirletirsek, herşeyden önce kendi nefsimize zulmetmiş olmaz mıyız?
Yakınlarımız ölür, komşularımız ölür, ibret alıyor muyuz? Ölümü tefekkür ede ede ölümü öldürebiliyor muyuz? Ölüme koşanlar, aslında ölümü ve hayatı yaratan Rabb Tealaya koşuyorlar. Gaye Allah olunca, ona vuslat yolunda çekilen çile ve meşakkatler, bela ve musibetler, zindanlar ve ölümlerin, rahmet gülistanında açan güller ve sünbüllerdir. Böyle bir bahar cünbüşünde korku ile ümidin, hasret ile vuslatın içiçe yaşandığı ufuklar ötesine yapılan sevda yolculuğu ne güzeldir diyebilecek gönül huzurunu, vuslat muştusunu yakalayabiliyor muyuz?
Hz. Ebu Bekr radıyallahu anh: "Ömrünü faydasız boş şeylerle geçiren, tarlaya tohum ekme vaktini geçirir. Hasat zamanında pişman olur." der.
Hz. Ömer radıyallahu anh de şöyle demektedir: "Çetin hesap günü gelmeden önce, dünyada, kendinizi hesaba çekiniz. Çetin hesaptan önce bollukda (dünyada) kendini hesaba çekenlerin akıbetleri memnuniyet verici ve imrendirici olur. Kimi dünya oyalar ve günahları onu meşgul ederse onun akıbeti pişmanlık ve hüsran olur." Yine buyurur: "Seni ilgilendirmeyen boş işlerle meşgul olma, olmayan şöylerle dair soru sorma, çünkü o senin için yokta bir meşguliyetir."
Geliniz öncelikle kendi nefsimizde bir inkılab gerçekleştirelim ve hayatımızdan lüzumsuz, boş ve faydasız olan herşeyi söküp atalım. Evimizi, işyerimizi, büromuzu hülasa bulunduğumuz her mekanı, lüzumsuz ve faydasız olan herşeyden temizleyelim. Kendimizi ciddi bir sıygaya çekelim. Saatlerimiz, günlerimiz faideli hizmetlerle geçirelim. Boşa kafa yormaktan, dedikodu, gıybet, yalan yanlış söz etmekten boş ve zararlı şeyleri konuşmaktan şiddetle sakınalım.
Dünyamıza ve ukbamıza faide vermeyen her söz ve hareket mutlak zarardır. Faydamıza ve zararımıza olan neler yaptık görelim. Zararlı olanı terkedip faydalı olana devam edelim ve daha faideli işler yapmaya azmedelim.
Alıp verdiğimiz nefeslerin sayılı olduğunu asla unutmayalım. Hergün hayat duvarımızdan bir taşın düşüp temele doğru yaklaştığımızı, her geçen saatin, her atılan adımın bizi mezara doğru sürüklediğini hatırımızdan çıkarmayalım.
Her konuştuğumuzdan ve her yaptığımızdan mutlaka sual olunacağız. Öyleyse konuştuklarımıza ve yaptıklarımıza dikkat edelim.
Yiyip, içtiklerimize, giyip kuşandıklarımıza da dikkat etmeleyiz. Midemizi haramdan ve şüphelilerden korumalıyız. Aç ve perişan müslümanların varlığından haberdar olduğumuz halde kazancımızı nefsimiz için hapsetmek, nefsimiz için harcarken alabildiğine lüks ve israfa dalıp hayırlı hizmetlere yardımda, muhtaçlara tasaddukta cimrilik etmek kadar şuursuzca davranışlar müslümana yakışır mı? Biz müslümanız ve müslümana yakışır davranışlar sergilemeliyiz.
Darül-kitap/Zeki soyak
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi umut628 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
ego - uşaklar ve efendiler! Şiirler ve Şairler umut628 0 2088 29 Ekim 2014 19:49
Sobadaki Hikmet Serbest Kürsü Allahın kulu_ 5 2148 28 Ekim 2014 21:35
Insanlık için bir göz yaşı Gönülden Dökülen Nağmeler Kara Kartal 4 2085 28 Ekim 2014 21:02
Din, savaş ve zulüm… Serbest Kürsü umut628 0 1823 02 Ekim 2014 22:11
Ey Allah'ın Kulları! Düşman Olun. Acımayın... Serbest Kürsü Allahın kulu_ 1 2174 01 Ekim 2014 21:06

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Huzuru Arıyorum, Hep Meşgul Çalıyor Mihrinaz Gönülden Dökülen Nağmeler 1 29Haziran 2020 08:47
Lüzumsuz Sandıklarınız Lüzumlu Hale Gelecek Mihrinaz Ölüm-Ahiret-Sırat-Mizan-Kader 0 02Haziran 2020 00:36
Yarım Elma Olmayalım. YASEMİN ATAMAN Makale ve Köşe Yazıları 5 09 Kasım 2016 22:17
Beni Kendinle Meşgul Et! NİSAREYYAN Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler 2 26 Şubat 2013 09:15
Mü'mine Boş Şeylerle Uğraşmaz Verda_Naz Tesettür Konuları 0 10 Nisan 2009 22:54

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.