Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.PEYGAMBERLER-ASHAB-I KİRAM-ALİMLER.::. > Peygamberler-Ashab-ı Kiram-Alimler > Alimler(Rh)

Konu Kimliği: Konu Sahibi tevhid_,Açılış Tarihi:  12Haziran 2013 (15:58), Konuya Son Cevap : 12Haziran 2013 (15:58). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı1Kez Beğenildi
  • 1 Beğenilen tevhid_
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 12Haziran 2013, 15:58   Mesaj No:1
Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Paylaşımcı Üyesi
tevhid_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:tevhid_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 19457
Üyelik T.: 19Haziran 2012
Arkadaşları:24
Cinsiyet:byn
Memleket:Kubbetü`l–İslâm
Yaş:27
Mesaj: 378
Konular: 84
Beğenildi:146
Beğendi:141
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Zeynep El-Gazâli

Zeynep El-Gazâli

ZEYNEP EL- GAZÂLİ
34 nolu hücre… Bir kadın dizleri üzerine çökmüş, içerisi kapkaranlık, doğu da-batı da kendisine kıble. Daracık bir alan. Günlerce yapılan işkencelerden yorgun bir ses tonuyla niyazda bulunuyor baş koyduğu yolun Rabbine;


Mürşide Yakaryılmaz



Sabrı ve ****neti şiar bilmiş bir hayat;

34 nolu hücre… Bir kadın dizleri üzerine çökmüş, içerisi kapkaranlık, doğu da-batı da kendisine kıble. Daracık bir alan. Günlerce yapılan işkencelerden yorgun bir ses tonuyla niyazda bulunuyor baş koyduğu yolun Rabbine;

“ Yol uzun ve meşakkatli biliyorum, sınanmak zor, ama gücüm yettiğince, bu toplum dirilinceye, insanlık Kur’an ve sünnetin sancağı altında gölgeleninceye kadar, hayırdan ve yolundan dönmeyeceğim. Ve ancak yaşadığım bütün sıkıntıların karşılığını senden bekliyorum. Senden yolunda sabit kalmak için yardım diliyorum.”

Bir kişi düşününki; sabır, azim, ****net ve mücadeleyle geçirilmiş 88 yıllık bir yaşam. Ülkesinin ve ümmetin yapı taşlarını yeniden yapılandırmak, fikir yaşamını yeniden diriltmek için uzun soluklu ve zor bir koşu. Yılmak bilmeyen iman gücü, Sahabe’nin yaşamından örneklerle donatılmış bir hayat. Dava ruhunu hakkıyla kavramış bir insan. Dik duruşlu ve onurlu bir kişilik. Kimliğine Hakk’ı libas yapmış bir mümine…

Hayat Vesikası

Babası Ezher âlimlerinden olan Zeynep El- Gazali El-Cubeyli, Kahire’nin kuzeyinde yer alan El-Buheyre vilayetinin Meyyit Yaiş köyünde 2 Ocak 1917 de hayat yolculuğuna ilk adımını attı. Daha küçük yaşlarda bile tavır ve hareketlerinden dolayı babası ona “Nesibe” ismiyle hitap ederdi. Çünkü celadetini ve azmini Nesibe Bintu Kab’a benzetirdi. Babası, bir ömür boyu hayatına nakşedecek ilmi ve ahlaki değerleri birer birer kodladı belleğine. Hz. Hasan ile soy bağı olan Zeynep El-Gazali’nin soyu ikinci halife Hz. Ömer’ e dayanır.

10 yaşında babasını kaybeder. Babasını kaybettikten sonra kardeşleriyle ve annesiyle birlikte Kahire’ye taşınırlar. Muhammed ve Ali adında iki abisi vardır.



Tedris ve Mücadele Dönemi

12 yaşında kendi çabasıyla gidip bir kız okuluna yazılır. Okul müdürü babasını ve dedesini tanır ve yardımcı olur. Ve serüven başlar. Bu zeki ve kararlı kız bununla da yetinmeyip medrese âlimlerinden dersler de almaya başlar. İçindeki ilim ve okuma aşkı bir deryayı yutacak cinstendir. Hüda Şaravi’yle tanışıp“Kadınlar Birliği’nde” aktif rol alması, birçok kadına yardımcı olması, vaazlar, bitmek bilmeyen koşturmalar… Fransa’ya gitme isteği ve onu alıkoyan o rüya.

“Rüyada babasını görür. Babası Fransa’ya gitmemesi gerektiğini ve Mısır’da kendisine daha hayırlı bir karşılık olduğunu söyler” böylece Fransa fikrini çıkarır atar kafasından. Kadınlar birliğiyle fikir çatışmaları onu kırılma noktasına taşır. Çünkü Gazali İslami bir söyleme sahipken birlik bundan çok uzak söylemleri savunur.

Ve yol ayrımı… Mutfakta yemek hazırlarken gaz ocağı patlar. Gazalinin vücudunun büyük bir bölümü yanar. Doktorlar kurtulmasının ancak bir mucize ile mümkün olacağını söylerler. Gazali Rabbine niyazda bulunup bir adakta bulunur. Eğer iyileşirse kadınlar birliğini bırakıp, güzel işlerde ömür tüketeceğine söz verir. Adağı kabul olur. Ve bir ömrü adar Rabbinin yoluna. Mucizevî bir şekilde iyileşir. Kadınlar birliğini bırakır.

1937 de 20 yaşında Müslüman Hanımlar Cemiyeti’ni kurar. Bilgi, bilinç ve takva artık rehberidir. Topluma pompalanan firavuni ve kirli düşüncelere karşı; aydınlık düşünceli, kimlikli ve İslami prensipleri üzerinde taşıyan kadın modellerini topluma sunmaktır hedefi. Tek gayreti, dönüştürmek ve yeniden diriltebilmekti yozlaşan zihinleri.

1948’de Hasan El-Benna’yla tanışma ve İhvan-u Müslimin’e katılma. Kendi söylemiyle, kendisindeki bazı değişimleri ancak Hasan El-Benna gibi güçlü karakterli bir insan gerçekleştirebilirdi. Ve Benna’ya biat ettiğini açıklar. Cemaat içinde etkin roller, davet amaçlı konferanslar, kitaplar, seminerler, gerek yurt dışına gerekse yurtiçine seyahatler… Halkın bastırılan ve sindirilen dimağlarını uyandırma çabaları. Mısır siyasetini sarsan protestolar ve mitingler.

1951–1958 yılları arası neşrettiği “Müslüman Hanımlar” dergisi farklı bir açıdan toplumun yapılanmasına yön veren başka bir sacayağını temsil eder.

1959 yılında daha önce dağıtılan Müslüman Kardeşler’in tutuklanmış müslümanların ailelerinin ihtiyaçlarını karşılama ve yardım faaliyetlerinde bulunur. Dağılan teşkilatı toparlama ve yeniden canlandırma çalışmalarında etkin rol alır.

1965’te Zeynep El-Gazali İhvan-ı Müslimin’in birçok üyesiyle beraber tutuklanır. Düşünen insana tahammülü olmayan bir yönetim, zulmün kırbacını eline almıştı. Tutuklananlara, sayısız kırbaç cezası, soğuk sularda saatlerce bekletmeler, eğitilmiş köpeklerle işkence ve daha birçok korkunç metot. Sindirmek ve yıldırmak… Gazali 6 yıl boyunca bu işkencelere sabırla tahammül eder. İnananların tek bir ümmet olduğu gibi, zalimler de tek bir milletti zalimliklerinde. Sinmek ve davadan dönmek yoktu onun literatüründe. Çünkü dava ruhu iliklerine kadar işlemişti.

1971 yılında serbest bırakıldı. “Bu yolda sarf edeceğim en ucuz şey kanım olacaktır” der ve Müslüman kardeşleri hakkında ağzından hüsn-ü zandan başkası dökülmez. Ve hizmete devam eder. Seyit Kutub’un kız kardeşi Emine Kutup ile genç bayanlara yönelik ilmi faaliyetlerde bulunur. Daha sonra bu sohbetleri bir kitapta toplar. Bu kitaba Nazarat Fi Kitabillah (Kur’an’a Bakışlar) ismini koyar. Böylece Zeynep Gazali hazırladığı bu tefsirle, çağdaş bayan müfessirler arasına girer.

Uzak diyarlara yolculuk, sonuna kadar kapıları hizmet için açılmış bir ev, Mısırın baskıcı rejimine direniş, tefsir dersleri… Meşakkatlerle gelen lütuflar. 39 kere Hacc ve 100’e yakın umre ziyareti. Başından geçen iki evlilik. Her iki evliliğinden çocuğu bulunmayan Gazali, ümmetin ihtiyaç sahiplerinin annesi olur.

3 Ağustos 2005’te 88 yaşında hakkın rahmetine kavuştu. Kahire’nin doğusundaRabiatu’l Adaviyye Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa defnedildi. Geride ümmete ilim, mücadele ve düzgün bir yaşamı miras bıraktı ve dilimize iki mısra;

Ne kervan kaldı, ne at, hepsi silinip gitti

İyi insanlar iyi atlara binip gitti.




Zeyneb el-Gazali’nin Türkçe’ye kazandırılmış eserleri:

1- Kur’an’a Bakışlar, Uysal kitabevi, 1994. (Zeyneb el-Gazali’nin tefsiri.)

2- Zindan Hatıraları, Madve Yayınları, 1984.

3- Müslüman Aileye Doğru, Madve Yayınları, 1991.

4- Gençlerle Mektuplaşmalar, İstişare Yayınları, 1997.

Gazali’nin Türkçe’ye kazandırılmamış olan eserleri ise şunlar:


1- İlâ İbnetî (Kızıma).

2-
El-Erbeûn en-Neveviyye (Kırk Hadis).

3- Nahve Bahsin Cedid (Yeni Bir Konuya Doğru)

4- Min Havâtırı Zeyneb el-Gazali Fi’d-Din ve’l-Hayat (Zeyneb el-Gazali’nin Din ve Dünya’ya Dair Düşünceleri).

5- Makalât (Bu kitapta çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanmış makaleleri değişik adlarla kitaplaştırmıştır.)

Fıtrat.com/portre
Mihrinaz beğendi.
__________________
"İslâm; huzur ve güven"
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi tevhid_ 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
40. Yil Enstrümantal İlahiler/Ezgiler tevhid_ 0 888 21 Nisan 2018 00:58
**Bir Müslümanın Haftalık programı../medineweb Kişisel Gelişim ve Psikoloji Mihrinaz 1 1137 19 Şubat 2018 23:01
Altın ve Bakır\film Videolar/Slaytlar tevhid_ 0 893 15 Şubat 2018 09:23
Şşş kızlar bağırmaz!/ film izle Videolar/Slaytlar mehmet akif2 5 1299 07 Şubat 2018 13:43
Çocuğun Oyuncak Bebek ile Oynaması Caiz mi? Çocuk Ve Gençlik Eğitimi tevhid_ 0 965 02 Şubat 2018 13:47

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Zeyneplere, Zeynep olmaya çalışanlara ve Zeynep Olamayanlara... CaferTayar Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler 5 10 Ağustos 2020 21:21
🌾IMAMI GAZALI HZ ANLTIYOR Sükutu-Ezber Sükutu-Ezber 0 24 Ocak 2017 13:16
Kalplerin Keşfi - İmam Gazali (Kitap + Mp3) enderhafızım Kitaplar/Kütüphane 1 10 Temmuz 2012 12:23
Farklı bir önder Zeyneb Gazali MERVE DEMİR İslamda Kadın ve Erkek 0 14 Nisan 2009 09:23
ELVEDA ZEYNEP !!! Masume Şiirler ve Şairler 4 29 Aralık 2008 00:30

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.