Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Allah(c.c)

Konu Kimliği: Konu Sahibi YaŞuHa,Açılış Tarihi:  07Haziran 2011 (14:35), Konuya Son Cevap : 27 Ocak 2023 (17:50). Konuya 2 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 07Haziran 2011, 14:35   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
YaŞuHa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:YaŞuHa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13867
Üyelik T.: 24 Mayıs 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:
Yaş:31
Mesaj: 1.005
Konular: 399
Beğenildi:29
Beğendi:5
Takdirleri:53
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Alemlerin rabbi nasıl tanınır?

Alemlerin rabbi nasıl tanınır?

ALEMLERİN RABBİ NASIL TANINIR?
Alemlerin rabbi ayetleriyle ve yarattıklarıyla tanınır.
Ayetlerinden kasıt; gece, gündüz, güneş, ay,
Yarattıklarından kasıt ise; yedi gökler ve içindekiler, yedi yerler, bunların içindekiler ile arasındakilerdir.
Allah-u teala'nın ayetleri;
- "kevni" (kainatla ilgili) ve
- "şer-i" ayetleri olmak üzere iki türlüdür.
Allah-u teala'nın kevni ayetleri; bütün yarattıklarıdır.
Şer-i ayetleri ise; rasullerine indirdiği vahiydir.
Allah-u teala, kevni ayetleri olan bütün yarattıkları ile tanınır. Yarattıklarının azameti ile, içlerindeki şaşırtıcı güzellikleriyle ve dakik düzeni ile tanınır. Aynı şekilde rasullerine gönderdiği şeriatlerin adaleti ile ve kulların bütün maslahatlarını kapsayıcı ve her türlü fesat ve kötülüğü onlardan uzaklaştırıcı olması özellikleri ile tanınır.
Şair ne güzel söylemiştir:
"Her şeyde O'na ait bir delil vardır.
Bu delil O'nun birliğini gösterir."
Allah-u teala şöyle buyuruyor:
"Gece ile gündüz, güneş ile ay Allah'ın varlığının belgelerindendir. Güneşe ve aya secde etmeyin. Eğer yalnız Allah'a kulluk etmek istiyorsanız yalnız bunları yaratana secde edin." (Fussilet: 37)
Allah-u teala yalnız kendisine ibadet edilmesini emretti. Gece, gündüz, güneş, ay ve diğer varlıkları hiçbir şeye ihtiyaç duymadan kendisi yarattı. İbadet edilmeye de yalnızca bütün bu varlıkları yoktan vareden Allah layıktır. Ve O, hiçbir şeyin kendisine ortak koşulmasına asla razı olmaz.
Allah-u teala şöyle buyuruyor:
"Rabbiniz gökleri ve yeri altı günde yaratan ve sonra arşa istiva eden, gündüzü durmadan kovalayan gece ile bürüyen, güneşi, ayı, yıldızları hepsini buyruğuna baş eğdirerek yaratan Allah'tır. Bilin ki yaratma da emir de O'nun hakkıdır. Alemlerin Rabbi olan Allah yücedir."(A'raf: 54)
Allah-u teala'nın bu ayeti gösteriyor ki; Allah-u teala bütün mahlukatı tek başına hikmeti gereği altı günde yarattı. İsteseydi bir anda da yaratabilirdi. Sonra kendi azametine ve celalliğine layık bir şekilde arşa istiva etti. Gece ve gündüzü yarattı. Öyle ki gece gündüzü örtünce sanki gündüz yokmuş gibi olur. Sonra gündüz gelir, gecenin karanlığını ortadan kaldırır, sanki gece yokmuş gibi olur. Biri gidip diğeri gelir ve bunların hareketi düzenli bir şekilde seyreder. Güneşi, ayı, yıldızları da hepsini buyruğuna baş eğdirerek yarattı. İşte bu ayetlerin her biri Allah'ın varlığını ve birliğini apaçık gösteren delillerdir.
Allah-u teala şöyle buyuruyor:
"Yaratma da emir de onun hakkıdır."
Allah-u teala bütün mahlukatı yalnızca kendisi yarattı. Emir verme (teşri koyma) de yalnız O'nun hakkıdır. Yaratma işinde nasıl O'nun ortağı yoksa hüküm vermede de O'nun ortağı yoktur. Allah hüküm vermede kendisine ortak koşulmasından asla razı olmaz.
Allah-u teala şöyle buyuruyor:
"Ey insanlar ! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk ediniz ki O'na karşı gelmekten sakınmış olabilesiniz. O, yeryüzünü size bir döşek ve göğü de bir bina kıldı. Gökten su indirip onunla size rızık olmak üzere ürünler meydana getirdi. Artık bile bile Allah'a eş koşmayın." (Bakara: 21-22)
Ayetteki hitap bütün insanlaradır. Allah-u teala bu ayette onlara, sadece kendisine [DM][/DM]ibadet etmelerini ve hiçbir şeyi O'na ortak koşmamalarını emrediyor; ibadeti hak edenin sadece kendisi olduğunu bildiriyor. Çünkü kainatın yegane yaratıcısı O'dur. Kainatın yegane yaratıcısı O olduğuna göre bütün yaratılanların sadece O'na ibadet etmeleri gerekir.
Ancak bu şekilde O'nun azabından emin olurlar.
Zira Allahu teala'nın azabından sakınabilmek, Allah-u teala'nın emirlerine uymak ve yasaklarından kaçınmakla mümkün olur.
Bu ayetlerin genel manası şöyledir:
"Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yoktan yaratan, yeryüzünü size bir döşek ve göğü de bir bina kılan, gökten su indirip onunla size rızık olmak üzere ürünler meydana getiren yegane yaratıcıya eşler koşmayın. Sadece ve sadece Allah-u teala'ya ibadet edin. Sadece Allah-u teala'yı sevin ve Allah-u teala için sevin. Aklen ve şer'an size layık olan böyle yapmaktır".
Ayet-i kerimedeki "bile bile Allah'a eş koşmayın" ise;
"Allah-u teala'nınbu varlıkları tek başına yarattığını, gökten su indirdiğini, yeryüzünü insanlar için bir döşek, göğü ise bir bina kıldığını, O'ndan başka bir rızık veren olmadığını bildiğiniz halde, O'na ibadette eş koşuyorsunuz, demektir."
Allah-u teala şöyle buyuruyor:
"Gece de onlar için bir delildir. Ondan gündüzü sıyırıp alırız da karanlıkta kalıverirler. Güneş de kendi ekseninde dönüp durmaktadır. Bu her şeye galip olan ve her şeyi bilen Allah'ın bir takdiridir. Aya varacağı yollar tayin ettik. Nihayet o, eski hurma salkımının eğri sapına döner. Ne güneşin aya erişmesi gerekir. Ne gece gündüzü geçer. Her biri bir yörüngede yüzmektedir."(Yasin: 37-40)
Ayette zikredilen varlıklar Allah-u teala'nın mükemmel hikmetini, mükemmel kudretini, mükemmel rahmetini gösteren delillerdir.
Güneş, Allah-u teala'nın yüce ayetlerindendir. Çünkü Allah-u teala onu yarattığından beri düzenli bir şekilde hareket etmektedir. Güneş hem hacmi hem etkisi ile Allah-u teala'nın varlığını ve birliğini gösteren apaçık bir delildir. Hacmi çok büyüktür. O'nun etkileri ise; cisimlere, ağaçlara, nehirlere, denizlere sağladığı faydalardır.
Ay da Allah-u teala'nın varlığını ve birliğini gösteren ayetlerdendir. Allah-u teala ay için varacağı yollar tayin etti. İnce bir hilal şeklinde başlar sonra tam yuvarlak oluncaya kadar yavaş yavaş büyür. Sonra da yok oluncaya kadar küçülmeye başlar. Ay bu haliyle insana benzemektedir. İnsan da zayıf bir şekilde yaratılmıştır. Sonra yavaş yavaş kuvvetlenir sonra tekrar yavaş yavaş zayıflamaya başlar.
Bu varlıkları yaratan Allah-u teala ne güzel bir rab ne güzel bir yaratıcıdır.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi YaŞuHa 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Aile Edep demekti Şiirler ve Şairler YaŞuHa 2 2139 04 Mayıs 2014 20:47
Kardeşimize dua lütfen Dua Bölümü MusabBinumeyr 4 2391 04 Aralık 2013 18:38
Kilonuz mu var? sorun degil artık/Medineweb Diyet/Spor gün ışığı 4 2696 27 Kasım 2013 20:45
Üzüm çekirdeği mucizesi Tıbbı Nebevi ve Alternatif Tıp YaŞuHa 2 2339 27 Kasım 2013 20:34
Peki Anne senin yüregini kim sogutacak? Makale ve Köşe Yazıları Mihrinaz 7 3136 26 Kasım 2013 19:23

Alt 07Haziran 2011, 17:39   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
YaŞuHa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:YaŞuHa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13867
Üyelik T.: 24 Mayıs 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:
Yaş:31
Mesaj: 1.005
Konular: 399
Beğenildi:29
Beğendi:5
Takdirleri:53
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Allah-u teala ne ile tanınır?

ALLAH-U TEALA NE İLE TANINIR?
1 - Allah-u teala'nın yarattıklarına ibretle bakmak, tefekkür etmek, Allah-u teala'nın varlığını, birliğini, büyüklüğünü, kudretini, hikmetini ve rahmetini anlamaya sevkeder.
Allah-u teala şöyle buyuruyor:

"Onlar göklerin ve yerin muhteşem idaresine, Allah'ın yarattığı her şeye ve ecellerinin yaklaşmış olabileceğine bakmazlar mı? Ondan sonra artık hangi söze inanırlar?" (A'raf: 185)
"Muhakkak ki, göklerin ve yerin yaratılışında, geceyle gündüzün (birbiri ardından) gelip gidişinde elbette akıl sahipleri için ayetler (ibretler ve deliller) vardır." (Al-i İmran: 190)
"Gece ve gündüzün birbiri arkasından gelmesinde, Allah'ın göklerde ve yerde yarattığı şeylerde sakınan kimseler için deliller vardır."(Yunus: 6)
"Muhakkak ki göklerin ve yer(ler)in yaratılışında, gece ile gündüzün değişmesinde, insanlara faydalı olan şeyleri denizde taşıyan gemilerde, Allah'ın gökten su indirip onunla ölü olan yeri canlandırmasında ve üzerinde her (çeşit) canlıyı yaymasında, rüzgarları ve gök ile yer arasında (Allah'ın emrine) boyun eğmiş olan bulutları (evirip) çevirmesinde düşünen bir kavim için elbette nice ayetler (deliller) vardır." (Bakara: 164)
2 - Allah-u teala'nin şer'i ayetlerine bakmak, yani; rasullerine indirdiği vahyi okuyup anlamak Allah-u teala'yı tanımaya sebep olur.
Allah-u teala'nin rasüllerine indirdiği vahye baktığımız ve insanlar için hem dünya hem de ahirette büyük faydalar içeren bu vahyin içerdiği ilim ve hikmeti tefekkür ettiğimizde kulların maslahatına ne kadar uygun olduğunu görürüz ve böylece Rabbimizi tanımış oluruz.
Allah-u teala şöyle buyuruyor:
"Hala Kuran üzerinde gereği gibi düşünmeyecekler mi? Eğer o, Allah'tan başkası tarafından gelmiş olsaydı onda birçok tutarsızdık bulurlardı." (Nisa: 82)
3 - Allah-u teala'nın mü'min kullarına verdiği marifetullahtır. Allah-u teala mü'min kullarına öyle şeyler bahşeder ki sanki Allah-u teala'yı gözleriyle görüyormuşçasına O'nu tanımaya erişirler.
Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem, Cibril aleyhisselam ona ihsan hakkında sorduğunda:
"Allah-u teala'yı görüyormuş gibi O'na ibadet etmendir. Sen Onu görmesen de O seni görür." cevabını vermiştir. (Müslim)
Alıntı ile Cevapla
Alt 27 Ocak 2023, 17:50   Mesaj No:3
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Mihrinaz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.398
Konular: 1269
Beğenildi:11839
Beğendi:8986
Takdirleri:26241
Takdir Et:
Standart

Elmalılı Hamdi Yazır'a göre; alemlerin Rabbi denince her insan kendi görebildiği kadar olsun, bütün alemlere zihninden bir geçit resmi yaptırır ve bunu yaptırınca mutlaka terbiye kanununu görür. Demek biz, Rabbimiz'i alemlere bakmakla bileceğiz.
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Ey alemlerin sultanı!Medineweb Allahın kulu_ Hz.Muhammed(s.a.v) 4 08Haziran 2019 12:56
Evliya nasıl tanınır, vasıfları nelerdir? neslihan Alimler(Rh) 21 03 Ekim 2018 19:57
"Rabbi yessir velâ tuassir Rabbi temmim bi'l-hayr" "Rabbim! kolaylaştır zorlaştırma, Allahın kulu_ Dua Bölümü 1 18 Mart 2015 13:53
Alemlerin Rabbi Allah enderhafızım Film Kutusu 0 11 Aralık 2012 15:54
Alemlerin Rabbi Allah Ahmet Yesilyurt Videolar/Slaytlar 0 21 Nisan 2012 20:18

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.