Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İLİTAM İLAHİYAT LİSANS TAMAMLAMA.::. > İlitam 3.Sınıf Dersleri > Arapça Dini Klasik Metinler

Konu Kimliği: Konu Sahibi Medine-web,Açılış Tarihi:  20 Aralık 2013 (06:01), Konuya Son Cevap : 20 Aralık 2013 (06:01). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 20 Aralık 2013, 06:01   Mesaj No:1
Medineweb Site Yöneticisi
Medine-web - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medine-web isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:7
Cinsiyet:Erkek
Yaş:49
Mesaj: 2.984
Konular: 339
Beğenildi:1160
Beğendi:330
Takdirleri:7457
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart arapça 4 hafta idaretül vakit (vakit idaresi)

arapça 4 hafta idaretül vakit (vakit idaresi)

İDARETÜL VAKT

Bütün aileler bir saati altmış dk olarak sayarlar. Ve bir günüde 24 saat olarak sayarlar. Ve bir haftayıda 7 gün olarak dayarlar. Bununla beraber bazen başarırlı bir aile buluruz,bu ailenin vakti vardır hedeflerini gerçekleştirmek için, bu aile vaktinden yararlanır ,ibadetlerini kolaylıkla yapar.
Bir başka aile ise saatin akrep ve yelkovanının peşinden koşmak bu aileyi yormuştur bu aile ne sakin bir şekilde yaşamaktadır ve nede istediklerini gerçekleştirebilmektedir, ve bu aile nede hayatından istifade edebilmektedir,nede ibadetlerini istedikleri gibi yapamamaktadırlar.

İki aile arasındaki farka gelince birinci aile vaktin öneminin idrakindedir ve vakti nasıl idare edeceğini de öğrenmiştir. Diğer ailede ise bu durum yoktur. -Hadisi şerif-

Kim sağlığnı boş vaktini Allahü tealanın rızası doğrultusunda kullanırsa ve rasulune iteat noktasında kullanırsa o kimse kendisine gıpta edilen bir kişidir. Kimde sağlığını ve boş vaktini Allahü tealaya isyan noktasında ve rasulüne isyan noktasında kullanırsa o da aldanmış bir insandır. Çünkü sağlığın peşinden hastalık gelir,boş vaktin hemen peşinden de meşguliyet gelir.

Batıda denir ki( times is Money ) vakit nakittir. Hasen rahimehullah şöyle demektedir “
Ben bir takım topluluklar gördüm onlardan biri ömrü konusunda para konusundan daha cimriydi bunun sebebi şudur bu kimse biliyordu ki ömür zayi olursa geçip gider yerinede bir başka şey konulamaz, paraysa bir gün giderse başka bir gün gelir.
Burada görüyoruz ki vakit paraya denk değil aksine ondan daha değerlidir . büyük sahabi
Abdullah ibni mesud r.a de şöyle demektedir . “ güneşi batan ömrüm azalan ama ibadetim amelim artmayan bir güne üzüldüğüm pişman olduğum gibi hiçbir şeye pişman olmadım”

Vakit idaresi bir beceridir bizler anne baba olarak bunu uygulamamız ve çoçuklarımıza da öğretmemiz gerekir. Eğer biz ikinci çeşit ailelerden olursak kaybettiğimiz vakti telafi etmeye çalışırız ve bu durumda da hatalı yolları uygularız. Saha az çeşitte hızlı yemek gibi araba kullanırken hızlı kullanmak gibi hayatımızda dinlenmeye eğlenmeye daha az zaman ayırmak gibi ve ibadetlerimizde eksik davranmak gibi bütün bunların olumsuz tesirleri vardır kişisel ve aile hayatımıza.

Soru : zamanımızı en iyi verimli şekilde nasıl kullanıyoruz?vakti bilinçli kullanmanın manası nedir?
O yollar ve vesileler kişiye hedeflerini gerçekleştirmede yardımcı olur, hedeflerimiz isteklerimiz arasındaki dengeyi kurmaktır. Vakti bilinçli kullanmada uzmanlar bize şunu haber veriyor vakti verimli kullanırsak işlerimize üretim artar. Vakit idaresini doğru yapmaya çalışan anne babalar ibadetlerinde ve işlerinde daha ihlaslı olurlar , ailevi işlerini yerine getirirler, bazı vakitlerde dinlenirler, onlar işleri ve arzu-istekleri arasında dengeyi kurarlar.

Günlük vazifelerine ve faaliyetlerine ne kadar zaman ayırıyorsun?

Suale cevabtan önce idaretül vakitin tatbikatına başla, hafta boyunca yaptığın faaliyetleri günlük yazmalısın, bu faaliyet boş zamanını değerlendirir(ne kadar zamanını alır) aşağıdaki gibi olması tercih edilir.

1 önündeki listeye bak, sana faydası basit olan ,vaktinin çoğunu kaplayan işleri araştır: televizyonun karşısında uzun zaman oturmak gibi, telefonda uzun müddet konuşmak gibi,yahut mekanın genişliğinden çoçukların dağılmış oyuncaklarını toplayıp düzenleyip yerine koymak, zamanın unutma endişe içinde zamanı kaybetmek mümkündür.

2 vaktini kullanırken önceliği senin için zaruri olan işlerde kullan,namaz ve ibadetler gibi, sağlığınla meşgül olmak, bozulan eşyaları tamir etmek, masraflarını ödemek, vazifelerini yerine getirmek gibi.

3 ikinci derecede önemlilik arzeden işlerle ilgilen ailenin geleceği, ailenle geçireceğin vakit gibi,ve çocukların eğitimiyle geçirdiğin vakit, işini şahsını ilgilendiren konulara vakit ayırmak gibi.

4 vaktin çok olduğu zaman bazı işleri erteleyebilirsin, mesela öyle işler ki başkaları senden yapmanı istiyor, onların o işi yapmaya güçleri yettiği halde tembellikleri o işi yapmaya engel oluyor.


Evde vaktin verimli kullanılması için sorular:

1 günlük program yap, program kolay olsun, ailene karşı genel soru sorma mesela “bu gün ne istiyorsunuz. Bilakis o soruda iki seçenek yap, programda mümkün olduğunca her şey için belirli zaman koy , aleyhine olan şeylere zamanını ayırmayı azalt o işler ki sana faydası dokunmaz, dünya ve ahret için olsun aynıdır.

2 işlerini zamanında yap, işlerinle beraber günlük meydana işleri geriye bırakma, oturma odasının düzenlenmesi gibi, çocukların oyuncaklarının veya kitaplarının kaldırılması gibi, senin o işleri geciktirmen fazladan zamanını alacaktır.

3 mümkün olduğunca programa işleyişine özen göster, fakat rehavete kapılıp gücünü kaybetme iradenin dışında harici sebeblerden dolayı bütün bunları gerçekleştiremezsen, sebeblerden ders al.

4 dinlenme vakitlerini planla,(geçmiş) hafta sonu tatili için onada daima planın olsun

5 günlük işler için haftalık liste yap, ve ailenin ihtiyaçları içinde liste yap, bu iş ailen için daha fazla zaman ayırmanı sağlar.

6 ailede herkes için özel uyarılar yap , onların itirazlarını yerine getirme, velakin namazlarına dikkat et, onları uyanık tut, gaflete daldıklarında cezalandırılacaklarını idrak etsinler.

7 evdeki işini tamamlayacağın zaman belirli bir vakit koy ve ona önem göster.

8 hafta boyunca senin yapman gereken günlük önemli işleri liste yap, kendine zaman ayırmayı unutma.

9 aile fertlerinden her bir şahıs için ayırdığın vakitlere önem ver, beraber yapacağınız işlerde mesela: beraber konuşmak gibi,özel hobiler gibi,bir yeri ziyaret gibi.

10 iki işi bir arada yapma durumu varsa bunu yap ,(yada efal olanı) telefonda konuşma esnasında (tavilenin) düzenlenmesi gibi, veya evin düzenlenmesi esnasında mühim bir kaset dinlenmek gibi.

11 ailenin ataletine dikkat et, uyku saatine dikkat et, maksat hasıl olsun.

12 münakaşalara ayırdığın vakti azalt , mesela: anne ile çocuk arasındaki elbise dağınıklığı münakaşası gibi,yemeği beğenmeme gibi, özel bir iş yapmayı istemesi gibi, basit bir liste ile bu şeyleri sonlandırmak mümkündür, haftanın herhangi bir gününde ona müsaade eder böylece diğer günleri düzenlemiş olursun

Aczini itiraf eden,ehliyetini isbat eder.
__________________

Büyükler fikirleri,Ortalar olayları,Küçükler kişileri tartışır.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Medine-web 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Mustafa İslamoğlu Sözler Medineweb.net Videolar Mihrinaz 2 190 30 Nisan 2023 16:51
Şirk Hakkında Kuran Ne Diyor? Medineweb.net Videolar Medine-web 0 148 29 Nisan 2023 18:52
DÜNYA KABE'NİN NERESİNDE Hacc-Umre-Kurban Medine-web 0 924 27 Nisan 2020 21:40
T.B.Teknolojileri-2 Vize Konuları Ozet(2017) Temel Bilgi Teknolojileri 2 Medine-web 3 2585 06 Ekim 2017 20:31

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Vakit Kıyamet/Ali Parlak Ali Parlak Makale ve Köşe Yazıları 3 06 Nisan 2019 01:19
NAS UYKUDADIR...Öldükleri vakit dirilirler... Medineweb Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler 0 14 Şubat 2013 22:37
ne kadar vakit cünüp durulabilir? KuM TaNeSi Bilgi Dağarcığı 0 09 Nisan 2009 18:23
5 vakit Namazının Müstehab Vakti KuM TaNeSi Soru Cevap Arşivi 4 09 Nisan 2009 16:09
İki Vakit Namazını Birleştirerek Kılmak KuM TaNeSi Soru Cevap Arşivi 0 09 Nisan 2009 16:07

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.