Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi Bedia Özdemir Tokel,Açılış Tarihi:  03Haziran 2013 (21:50), Konuya Son Cevap : 03Haziran 2013 (21:50). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 03Haziran 2013, 21:50   Mesaj No:1
Medineweb Üyesi
Bedia Özdemir Tokel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Bedia Özdemir Tokel isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 25542
Üyelik T.: 04 Şubat 2013
Arkadaşları:8
Cinsiyet:
Mesaj: 72
Konular: 44
Beğenildi:39
Beğendi:3
Takdirleri:163
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Çocukların ve Gençlerin Anne -Baba Üzerindeki Hakları (3)/Bedia Özdemir Tokel

Çocukların ve Gençlerin Anne -Baba Üzerindeki Hakları (3)/Bedia Özdemir Tokel

Çocukların ve Gençlerin Anne -Baba Üzerindeki Hakları (3)/Bedia Özdemir Tokel

Bir anne ve babanın en önemli görevi evladına güzel ahlak , sağlam ve kuvvetli şahsiyet kazandırmak ve hayata hazırlamaktır.Eğitimciler ise anne- babanın yüklendiği bu eğitim sürecine yardım ederler.

6.Vazife, Güzel ahlak üzere yetiştirmek

7.Vazife ,sağlam ve kuvvetli şahsiyet kazandırmak

8.Vazife ,hayata hazırlamaktır.

Rabbim Kur'an-ı Kerim'de buyuruyor ki;
 
Güneşe ve kuşluk vaktindeki aydınlığına, güneşi takip ettiğinde aya, onu açığa çıkarttığında gündüze, onu örttüğünde geceye, gökyüzüne ve onu bina edene, yere ve onu yapıp döşeyene, nefse ve ona birtakım kabiliyetler verip de iyilik ve kötülüklerini ilham edene yemin ederim ki, nefsini kötülüklerden arındıran kurtuluşa ermiş, onu kötülüklere gömen de ziyan etmiştir . (Fecr suresi 1-10.ayetler)
 
Her doğan, İslâm fıtratı üzerine doğar. Sonra, anne-babası onu Hıristiyan, Yahudi veya Mecusi yapar.” (Buhârî, cenâiz 92; Ebû Dâvut, sünne 17; Tirmizî, kader 5)
 
 
Ayeti kerime ve hadisi beraber incelediğimizde şöyle bir gerçek ortaya çıkıyor.

Allah-u Teala İnsanın bedenini mükemmel bir sanatla yarattığı gibi ,fıtratını ve istidadını da tanzim ve takdir etmiştir.İyiliğe hakka ve doğru olana yatkınlık ilahi bir nimettir. Asıl olan imandır. İmansızlık ve neticesi olan kötü ahlak arizidir. Fıtrata uygun değildir.

Nefse mademki İyilik ve kötülük ilham edilmiştir. Vazife ; nefisteki iyiliği ortaya çıkarmak ve nefsi kötülüklerden arındırarak kurtuluşa ermek olmalıdır. Ve yine hayat yolculuğunda gençlere yardım etmek ,yol göstermek, örnek olmak ,onları hayata hazırlamak her anne babanın görevidir.

9.Vazife ,gencin nefisteki iyilik kabiliyetini ortaya çıkmasına yardım etmek

10.vazife ,gencin nefsini kötülüklerden arındırmaya yardımcı olmak

''O halde (Habibim) sen yüzünü bir muvahhid olarak dine yönelt. Allah’ın insanları yaratmasında esas aldığı o fıtrata uygun hareket et.” (Rum Sûresi, 30/30 )
 
Ebeveyn ,Rabbimizin Kuranı Kerim'de buyurduğu gibi yaratılış fıtratına uygun olan İslami bir eğitim vermek zorundadır. Çocuğuna İslami eğitim vermek yükümlülüğünde olan anne baba bu görevlerini ihmal ettikleri sürece Allah indinde mes'ul olurlar.

O halde anne-babanın çocuk eğitirken bir eğitim gayesi ve metodu olmalıdır. Kendini İslami eğitim vermede yeterli görmeyen ebeveyn ,eğitim kurumlarından yardım alır. Lakin eğitim kurumunu veya eğitim alacağı sohbet ders grubunu seçerken dikkatli olmalı Ehli -Sünnet ve'l Cemaat olmasına azami gayret göstermelidir.14 asırdır İslam alimlerinin anladıkları şekilde ve İcma-i Ümmete uygun eğitim veren kişileri bulmakla yükümlüdür. Günümüzde yaygın olan cahiliye cereyanlarından ,hadisleri ve sünneti itibarsızlaştırma fitnesinden çocukları gençleri korumak ebeveynin vazifeleri arasındadır.

O halde İslami eğitimin ilk adımı aile içinde , daha sonra ise doğru bir kurumdan ve kişilerden olmalıdır.

11.Vazife ,eğitim kurumunu ya da ders halkasını doğru seçmek

İslam eğitiminden gaye ,bolca bilgi ezberlemekten ziyade ,“Ben güzel ahlâkı tamamlamak üzere gönderildim.” buyuran ,kaynağı Kuran olan ,Efendimizin ahlakıyla ahlaklanmaktır.

İslami eğitim vermek çocuğu sadece Camiye ,İslam dersine göndermek değildir. Ebeveyn bu dersleri takip etmeli derslerin muhtevasından haberdar olmalıdır. Eğitimcinin yetersiz olduğu kanaatında olanlar eğitimciyi değiştirmelidir.

İslami eğitimden geçen çocuğun pratiğinin de takipçisi olmak gerekir.

Çocukların İslami eğitiminde yaş faktörü çok önemlidir.

0-6 yaş dönemi--- altın çağ ,telkin
7-10 yaş dönemi---(taklit döneminde )teşvik, ödüllendirme
11-15 yaş dönemi--ikaz, inşa, pratik kazanma
15 yaştan sonra---inşanın üzerinde ince işçilik diyebileceğimiz müsamaha dönemi olarak görebiliriz.

Yukardaki tablo ne işimize yarar? sorusuna şu örneği verelim.

11-15 yaş döneminde ikaz edilmesi gereken çocuk,15 yaşından sonra ikaz edilmeye başlansa çok da iyi netice alınamaz.

Yine 15 yaşından sonra olması gereken müsamaha dönemini 11-15 yaş arasında tatbik edersek ,çocuk pratik kazanamayacaktır.

Namaz eğitimi nasıl olmalıdır?

Çocuklarınız yedi yaşına geldiklerinde onlara namazı emredin. On yaşlarına gelince (namaz kılmazlarsa) onları hafifçe dövün. Ve yataklarda aralarını ayırın.”(Ebû Davut, Salât, 26)

Bu hadis şerifin hakikatini ,eğitimci olarak müşahede ettik ki,10 yaşına kadar namazı görerek taklit eden çocuk ,10 yaşında ,namaz kılması gerektiğinin idrakine varmıştır. Ve artık buluğ çağına kadar, aksatarak ta olsa namazı başlamalıdır.

Tam 10 yaşında kılmadığı için azarlanan çocuk namaza daha kuvvetli olduğu , 10 yaşında ihmal edilen çocuğun namaza gevşek olduğu şahit olduklarımızdandır.7 yaşından 10 yaşına kadar çocuklarını namaz konusunda takip eden ebeveyn bu hadis şerifin hakikatini anlayacaktır.

12. Vazife, iyi bir namaz eğitimi vermelidir.

Namaz eğitimi konusunda yaptığımız yanlışlar;

Anne -baba kendi gençliğindeki hata ve günahları çocuklarına anlatmamalıdırlar.
Namaz eğitimi hiç almamış çocuğu ,namaz için dövmek yanlıştır.
Namaz eğitimi almış çocuk ,10 yaşında hala namaz alışkanlığı kazanmamışsa yüksek sesle ikaz etmelidir.

Yüksek sesle bağırmak ,dayakla eşdeğerdir.

(Bunun ispatı şudur: Yüksek sesle bağıran ebeveyn teselli için ağlayan çocuğunun yanına geldiğinde çocuk-''Sen beni dövdün diyerek anneye küser'')

Namaz eğitiminde çocukların farklı fıtratlarda olduklarını hep göz önünde tutmak gerekir.

7-10 yaş grubundaki çocuklar namaza başlamak için namaz bohçası etkinliği yapılabilir. Çocuğun sevdikleri çağrılarak, bohçaya seccade tespih başörtüsü erkekse takke konulabilir. Hediyeler verilerek ibadetler sevdirilmeye çalışılabilir.

Daha büyük yaşlardaki gençler ise mutlaka namaz sohbetlerine katılmalı ,bu imkan yoksa namaz sohbetleri kasetler ve internet yoluyla dinletilmelidir.

Namaz eğitiminde geç kalınmış asi gençlere ise anne baba kendi dinliyormuş gibi yaparak onlara bu şekilde sohbetleri dinletmelidir. Bu metodunda faydası vardır.
Yine gençler namaz ile ilgili ayet ve hadisleri muhakkak duymalıdır, Okumalıdır.

Namaz eğitiminde en etkili yöntem anne babadan ve diğer akrabalardan namazın devamlı kılındığını görmesidir.

Evde( babanın imam olarak ),cemaatle namaz kılınması da çocuklar üzerinde oldukça etkilidir.

Küçük çocukların anneler babalar namaz kılarken onların sırtlarına çıkmaları, secde yerine yatmaları ,arkada kıkırdamaları günah değil bilakis namaz eğitimi olarak görülmelidir.

Yine internette her dilden bulabileceğiniz ''Namaz ağacı ''şeması çok eğitim kurumunda işe yaramış ,eğitimcilere ve ebeveynlere yardımcı olmuştur.

''Namaz kıl '' sözcüğü yerine ,çocuğu için seccade sererek ''beraber kılalım mı?'' kelimesinin sırrını keşfedebilirsiniz!!

''Ben kıldım'' diye yalan söyleyen çocukları yalanla itham etmek yerine ,onun vicdanını uyandırıcı sözler daha etkili olacaktır.
''Öyle mi çok sevindim, melekler de çok seviniyordur!''
''Allah seni daima görüyor!'' gibi sözler etkili olabilir.

Buluğa ermemişse arada kaçırdığı namazları hoş görmek gerekir, çok açken çok uykulu iken küçük çocuğu namaza zorlamak doğru değildir.

Lakin buluğ çağını çoktan geçmiş gençleri uyuyor diyerek sabah namazına kaldırmamak cahilliktir, çocuğunu ateşe atmaktır.
Evde yolda piknikte okulda hastanede ,hayatımızı planlarken her zaman namaza göre planlamalıyız.

Yatılı okulda okurken kendisi de oldukça dindar olan bir arkadaşım çok enteresan bir eğitim metodu anlatmıştı. Öğretmen babasının kendisi doğduğundan itibaren sabah namazı vaktinde onu ve kardeşlerini uyandırıp yüzlerini yıkayıp tekrar yatırdığını anlatmıştı. Kendisi düzenli beş vakit namaz kılan bir genç kızdı....


Bedia Özdemir Tokel,Eğitimci
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

------devam edecek---------
 
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Bedia Özdemir Tokel 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Concordance /El-Mu‘cemu’l-Müfehres li... Makale ve Köşe Yazıları Bedia Özdemir Tokel 0 802 10 Ağustos 2020 00:23
İYİLİK ORDUSU / BEDİA ÖZDEMİR TOKEL Makale ve Köşe Yazıları Mihrinaz 1 1811 01 Ocak 2019 15:08
KALB-İ-i SELİM OLMADIKÇA Makale ve Köşe Yazıları su damlası 2 1982 10Haziran 2018 17:36
İDDET BEKLEMEK Makale ve Köşe Yazıları Bedia Özdemir Tokel 0 1893 21 Aralık 2016 08:34
Evlilik Üzerine -1-/Gençlerin Evlilik Problemi Makale ve Köşe Yazıları BuRCu__ 1 2736 01 Eylül 2015 07:29

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Çocukların ve Gençlerin Anne -Baba Üzerindeki Hakları (6)/Bedia Özdemir Tokel Bedia Özdemir Tokel Makale ve Köşe Yazıları 1 15 Ocak 2014 02:47
Çocukların ve Gençlerin Anne -Baba Üzerindeki Hakları (2)/Bedia Özdemir Tokel Bedia Özdemir Tokel Makale ve Köşe Yazıları 3 15 Ocak 2014 02:42
Çocukların ve Gençlerin Anne -Baba Üzerindeki Hakları (5)/Bedia Özdemir Tokel Bedia Özdemir Tokel Makale ve Köşe Yazıları 4 12 Temmuz 2013 19:27
Çocukların ve Gençlerin Anne -Baba Üzerindeki Hakları (4)/Bedia Özdemir Tokel Bedia Özdemir Tokel Makale ve Köşe Yazıları 1 06Haziran 2013 21:35
Çocukların ve Gençlerin Anne -Baba Üzerindeki Hakları (1)/Bedia Özdemir Tokel Bedia Özdemir Tokel Makale ve Köşe Yazıları 0 02Haziran 2013 03:49

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.