Medineweb Forum/Huzur Adresi
Geri Git   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İLAHİYAT-ÖNLİSANS -AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ.::. > 1.SINIF*Güz Dönemi* > çıkmış sınavlar/denemeler

Konu Bilgisi: Konu Sahibi Medineweb,Açılış Tarihi:  26.Temmuz.2013 (21:27), Konuya Son Cevap : 08.Kasım.2017 (22:53). Konuya 7 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 26.Temmuz.2013, 21:27   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik tarihi: 04.Şubat.2011
Arkadaşları:7
Cinsiyet:erkek
Yaş:30
Mesajlar: 5.160
Konular: 821
Beğenildi:231
Beğendi:0
Takdirleri:373970
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart 1.sınıf 2012-2013 güz dönemi ara sınav çıkmış sorular-Medineweb

1.sınıf 2012-2013 güz dönemi ara sınav çıkmış sorular-Medineweb

İSLAM İNANç ESASLARI




1.Aşağıdakilerden hangisi latif ve gaybî varlıklardan biri değildir?
A)İnsanlar
B)Melekler
C)Şeytanlar
D)Cinler
E)Ruhlar







2.İnsanların doğuştan sahip oldukları Allah inancı Kur’ân-ı Kerîm’de aşağıdaki kavramlardan hangisiyle ifade edilir?
A)iman
B)Islâm
C)Hüccet
D)Fıtrat
E)Tasdik








3.Aşağıdakilerden hangisi Allah tarafından peygamberlere gönderilmiş İlâhî kitaplardan biri değildir?
A)Incil
B)Mişna
C)Kur'ân-ı Kerîm
D)Tevrat
E)Zebur









4.İslâm inanç esaslarının ilki ve en önemlisi aşağıdakilerden hangisidir?
A)Allah’a iman
B)Peygamberlere iman
C)Kaza ve kadere iman
D)Meleklere iman
E)Kitaplara iman








5.Allah’tan peygamberlere yönlendirilmiş aşkın/ilâhî bir mahiyete sahip olan vahiy, yapısı itibariyle nasıl bir bilgidir?
A)Deneysel bilgi
B)Sezgisel bilgi
C)Bilimsel bilgi
D)**** fiziksel bilgi
E)Duygusal bilgİ






6.Aşağıdakilerden hangisi peygamberliğin temel gayelerinden biri değildir?
A)İnsanlığın hidayetine/Allah’ın rızasına uygun olan doğru yolu bulmasına vesile olmak
B)İnsanlara, asıl görevleri olan Allah’a kulluğu, gereğince yerine getirebilmeyi öğretmek
C)İnsanlar arasındaki ihtilafları gidermek
D)Gaipten bilgi vermek
E)Yaratılışları gereği ihtiyacı olan insanlara yol göstermek








7.İmanın dışarıdan bakarak anlaşılmamasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A)İmanın, kalbi bir fiil olması
B)İmanın, sevinç içermesi
C)İmanın, karmaşık bir konu olması
D)İmanın, davranışlara etki etmesi
E)İmanın, insanları ahlâka yöneltmesi



8.Allah’ın güzel isimlerini açıklayan ve bazı hadislerde doksan dokuz olduğu belirtilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A)Tevhid
B)İman
C)Sübuti sıfatlar
D)Selbi sıfatlar
E)Esma-i hüsnâ







9.Peygamberlerin tebliğ göreviyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Allah; peygamberleri, kendi emir ve yasaklarını, dinin çeşitli hükümlerini insanlara ulaştırmak üzere görevlendirmiştir.
B)İnsanın yaratılışındaki temel gayeyi teşkil eden, Allah’a kulluğu, gereğince yerine getirebilmesi bağlamında peygamberlerin tebliği hayatî önem arz eder.
C)Peygamberler Allah’ın kendilerine vahyettiği mesajı sadece tebliğ ederler, kapalı kısımlarını insanların anlayacağı şekilde açıklamakla meşgul olmazlar.
D)Peygamberler kendilerine indirilen İlâhî vahyi insanlara aktarmaları sırasında kendilerince bir katkıda bulunmaları mümkün olmayıp, aldıklarını aynen iletmek durumundadırlar.
E)Peygamberler tebliğ görevlerinde daima hatırlatıcı konumunda bulunmuş, zorlayıcı bir rol oynamamışlardır.








10.Peygamberlerin özellikleriyle ilgili aşağıdaki
ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Güçleri yetmekle beraber günahlardan uzak kalmışlardır.
B)Gerek sözlerinde, gerek fiillerinde kendilerini lekeleyecek ve saygınlıklarını zedeleyecek hatalardan korunmuşlardır.
C)Onlar hiçbir zaman içtihadî hatalara düşmemiş ve daha sonra Allah tarafından daha iyiye doğru yöneltilmemişlerdir.
D)Diğer insanlar gibi beşer oldukları halde tebliğ ettiklerinden kendileri de sorumludurlar.
E)Onlar tebliğiyle yükümlü oldukları konularda gerçek dışı beyanlarda bulunmaktan veya vahyi gizlemekten korunmuşlardır.








11.İslâm inancında, görünmeyen varlıklar hakkında bilgi edinme kaynağı aşağıdakilerden hangisi olarak belirlenmiştir?
A)Akıl
B)Vahiy
C)Duyular
D)Tarihî belgeler
E)Genel kabuller




12.Aşağıdakilerden hangisi İlâhî hitabın (vahyin) şekillerinden biri değildir?
A)Herhangi bir vasıta olmadan mananın kalbe aktarılması, ilhâm veya rüyâ yoluyla gerçekleşmesi
B)Peygamberin kendisine vahyedilecek bilgiyi sezmesi
C)Allah’ın peygambere perde arkasından hitap etmesi
D)Allah’ın görünmeden konuşması
E)Cebrail isimli meleğin aracılık etmesi




13.Aşağıdakilerden hangisi genel olarak yapılan din tarifinin içinde ver almaz?
A)İnanca dayalı değerlendirmeler
B)Her türlü tavırlar
C)Zihinsel fonksiyonlar
D)Her tür davranışlar
E)Felsefi düşünceler



14- Aşağıdakilerden hangisi Allah'ın varlığıyla ilgili olarak İslâm âlimleri arasında şöhret bulan delillerden biri değildir?
A)Hudûs delili
B)İmkân delili
C)Gaye delili
D)Nizam delili
Ê)Şefkat delili







15.İnanmanın Türkçe'deki anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
A)Bir fikri tahlil etmek
B)Genel kanaatlere sahip olmak
C)Bir görüşe gönülden bağlanmak
D)Batıl inançları olmak
E)Hayati tecrübelere sahip olmak








16..Hadislerin, İslâm dini için belirlediği özel anlam aşağıdakilerden hangisidir?
A)Kolaylaştırılmış Haniflik
B)Hz. Peygamber’in örnek aile yaşantısı
C)Hz. Peygamber’in hayatı
D)Kur’ân Ahlâkı
E)Hz. İbrahim’in Sünneti








17.Aşağıdakilerin hangisi şeytanın insanlar üzerindeki etkilerinden biri değildir?A)Boş kuruntu ve yalancı vaatlerle kandırmak
B)İnsan iradesine tamamen set çekmek
C)Allah’ın emirlerine isyan etmeye yöneltmek
D)Harama teşvik etmek
E)Vesvese vermek







18.Peygamberlerin insanlara tebliğ ettiği dinin, Allah katındaki genel adı aşağıdakilerden hangisidir?

A)Silm

B)Selam

C)Eşlem

D)Islâm

E)Müslim















19.İslâm dini, inanç esaslarının insanlarca benimsenmesi için nasıl bir yol izlemiştir?A)Katı ve uzlaşmaz
B)Müminleri kayıran
C)Başka din ve anlayışları umursamaz
D)Eklektik ve kayırmacı
E)Ilımlı ve mutedil




20. İnanç esaslarının en temel özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
A)Zamanın şartlarına göre değişmesi
B)Bazı esasların zaman içinde terk edilmesi
C)Zamanla hiçbir değişiklik göstermemesi
D)Her millete şartlarına uygun inanç esası uygulanması
E)Herkese içinden geldiği gibi inanmanın serbest olması



cevaplar

  1. A
  2. D
  3. B
  4. A
  5. D
  6. D
  7. A
  8. E
  9. C
  10. C
  11. B
  12. B
  13. E
  14. E
  15. C
  16. A
  17. B
  18. D
  19. E
  20. C




bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur
alıntı yapanlar kaynak bildirmezlerse kul hakkına girerler...
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Medineweb 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Medinewebli önlisans İlahiyat 1.sınıf öğrencileri... İlahiyat Öğrencileri İçin Genel Paylaşımlar Allahın kulu_ 67 6170 23.Mayıs.2015 19:53
Gülmek isteyenler tıklasın :))) Videolar/Slaytlar sms 2 1742 10.Mayıs.2015 14:16
Cumartesi Anneleri’nin ahı/Can Dündar İslami Haberler Medineweb 0 1051 10.Mayıs.2015 14:13
Ayın Üyesi ''zeynepnm'' Ayın Üyesi 9Esra 13 2700 30.Nisan.2015 12:29
Müzemmil suresi bize ne anlatıyor Tefsir Çalışmaları Medineweb 0 1121 19.Nisan.2015 13:45

Alt 26.Temmuz.2013, 22:30   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik tarihi: 04.Şubat.2011
Arkadaşları:7
Cinsiyet:erkek
Yaş:30
Mesajlar: 5.160
Konular: 821
Beğenildi:231
Beğendi:0
Takdirleri:373970
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: AÖF İlahiyat 2012-2013 güz dönemi ara sınav çıkmış sorular

İLK DÖNEM İSLAM TARİHİ



1.Arap yarımadasının dünya ve İslâm tarihi açısından bakıldığında oldukça önem taşıyan, Hz. Muhammed’in doğduğu, yaşamını sürdürdüğü, İslam’ın Mk yayılmaya başladığı bölge aşağıdakilerden hangisidir?

A)Hadramut
B)Tihâme
C)Yemâme
D)Necid
E)Hicaz







2.Kâbe hizmetlerinden biri olan Kıyâde’nin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
A)Câhiliye devrinde Mekke’de ordu kumandanlığını ve kafile başkanlığı
B)Kabileye ait sancağı koruyan kimse
C)Kabenin bakımı ve anahtarlarının muhafazası
D)Kâbe’yi ziyarete gelenlere su temin etme
E)Hacıları ağırlama ve yiyecek temin etme








3.Muhtemelen M.Ö. IV. yüzyılın sonlarında kurulan, Filistin’in güneyinde Akabe körfezi ile Lût gölü arasında hüküm süren merkezi Petra şehri olan devlet aşağıdakilerden hangisidir?
A)Kindeliler
B)Tedmürlüler
C)Gassânîler
D)Nebâtiler
E)Sâsânîler








4.Güney Arabistan’da kurulan devletlerin İkincisi Maîn Devleti’nin yıkılmasından sonra tarih sahnesine çıktığı tahmin edilen, M.Ö. 750-115 yılları arasında hüküm süren ve Himyerîler tarafından yıkılan devlet aşağıdakilerden hangisidir?
A)Sebeliler
B)Nabatiler
C)Kindeliler
D)Hireliler
E)Lahmîler








5.Kâbe hizmetleri Kureyş kabilesine geçmeden önce aşağıdakilerden hangisine ait idi?
A)Cürhümlüler
B)İsmailoğulları
C)Kahtânîler
D)Huzaâlılar
E)Lahmîler








6.Hz. Muhammed’in peygamberliğinden önceki hayatında da zayıf, güçsüz ve mazlumların yanında yer aldığını gösteren en önemli delil aşağıdakilerden hangisidir?
A)Ticaretle meşgul olması
B)Yetim ve öksüz olması
C)Kureyş’in koyunlarını gütmesi
D)Hilfu’l-fudûl cemiyetine katılması
E)Ficâr savaşlarında yer alması







7.Habeşistan’ın Yemen valisi Ebrehe’nin Kâbe’yi yıkma girişiminden bahseden sure aşağıdakilerden hangisidir?
A)Bakara
B)Tevbe
C)Nasr
D)Mâide
E)Fîl








8.Aşağıdaki isimlerden hangisi Hz. Muhammed’in neseb zincirinde ver almaz?
A)Gâlib b. Fihr
B)Teym b. Mürre
C)Kinâne b. Huzeyme
D)Hz. İsmail (a. s.)
E)Kilâb b. Mürre






9.Hz. Muhammed’in risâletten önce ticaretle meşgul olması ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Ticari seyahatleri sayesinde muhtelif bölgelerin dil ve kültürünü öğrenme imkanı bulmuştur.
B)Hubâşe, Debâ ve Muşakkar’daki panayırlara katılmıştır.
C)Ticarette de güvenilir olduğunu göstermiştir.
D)İhtiyacı olmadığı halde ticaret yapmıştır.
E)yi bir ticarî bilgi, tecrübe ve beceriye sahip olmuştur.








10. Aşağıdaki olaylardan hangisi İslâm’ın Mekke döneminde meydana gelmiştir?
A)Fil Vak’ası
B)Huneyn Gazvesi
C)İsrâ ve Mirâc
D)Mekke’nin Fethi
E)Hudeybiye Antlaşması







11- Aşağıdakilerden hangisi Medine’nin hicret yurdu seçilmesinin sebeplerinden biri değildir?A)Mekke ile ilişkileri tamamen koparmayı gerektirmeyecek bir yer olması
B)Medine’de güçlü bir otoritenin olması
C)Medine’de Hz. Muhammed’in ailesinin sıhriyet bağı olan Hazrec kabilesinin yaşaması
D)Nüfus potansiyeli bakımından Medine’nin Hicaz’daki en önemli yerleşim yerlerinden biri olması
E)Habeşistan gibi alternatifler ile karşılaştırıldığında Mekke’ye yakın sayılabilecek bir mesafede olması







12.Aşağıdakilerden hangisi Hz. Muhammed’in Tâif yolculuğunun sebeplerinden biridir?
A)Tâifli akrabalarını ziyaret etmek
B)Ticarî bir alacağını tahsil etmek
C)Tâiflilerden destek almak
D)Tâiflilerle bir saldırmazlık anlaşması yapabilmek
E)Tâiften ev satın almak









13.Habeşistan hicreti ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Hicret eden Müslümanların çoğu Mekke’nin saygın ailelerinin mensuplarından meydana geliyordu.
B)İlk göç edenler on biri erkek dördü kadın on beş kişiden oluşmaktaydı.
C)Hicret süreci yaklaşık bir ay sürdü.
D)Hicret edenler sadece baskıya maruz kalanlar içinden seçilmedi.
E)Mekkeliler, Habeşistan’a giden Müslümanları bir heyet göndererek Habeş hükümdarından kendilerine iade edilmelerini istediler








14.Medine Belgesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Günümüzde Medine Anayasası, Medine Vesikası, Medine Belgesi ve Medine Sözleşmesi gibi isimlerle anılır.
B)Araştırmacılar tarafından kırk bir madde olarak düzenlendiği bilinmektedir.
C)Belge daha ilk maddede bir savaş durumunda Müslüman olmayanların da Müslümanlarla birlikte saldırgana karşı savaşacaklarını öngörür.
D)Belge Yahudilerin Mekke müşriklerine veya onların işbirlikçilerine bir yardım yahut himaye hakkı vermelerini yasaklar.
E)Bu belge ile Medine’deki müşrik Araplar ve Yahudiler, Müslümanları dinî, siyasî ve sosyal açıdan tanımış oldular.








15.Mescid-i Nebevî ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Temelleri taştan daha yukarısı kerpiçten inşa edilmiştir.
B)Hz. Muhammed döneminde askeri işlerin görüldüğü bir mekân olarak da kullanıldı.
C)Kimsesiz Müslümanlarla ilim tahsil etmek isteyen sahâbîlerin barınması için arka kısmına Üstüvânetü’l-Vüfûd inşa edilmiştir.
D)Bazen bazı duruşmalar burada yapılırdı.
E)Elçilerin kabul edildiği yer olarak kullanılmıştır.








16.Hz. Muhammed’in Medine’ye hicreti sırasında Medine’deki sosyal ve siyasî yapı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Hicretten önce Medine’de Güney Arabistan kökenli Arap kabilelerinden Evs ve Hazrec bulunmaktaydı.
B)Hicretten önce Medine’de Yahudiler Benî Kaynukâ’, Benî Nadir ve Benî Hanîfe kabilelerinden oluşmaktaydı.
C)Medine de merkezi bir otorite yoktu.
D)Arap ve Yahudi kabileleri birbirinden bağımsız bir şekilde ayrı ayrı mahallelerde yaşıyorlardı.
E)Dinî açıdan Yahudilik’ten başka putperestlik de yaygındı.







17.Hudeybiye Antlaşması ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Antlaşmanın süresi on beş yıldır.
B)Antlaşma süresi boyunca iki taraf birbirleriyle savaşmayacaklar.
C)Müslümanlar antlaşmanın yapıldığı yıl Kâbe’yi ziyaret etmeden geri dönecekler.
D)Kâbe ziyaretleri esnasında Müslümanların üzerlerinde silah olarak sadece kılıç taşıyabilecekler.
E)Müslümanlar Kâbe ziyaretlerini üç günde tamamlayacaklar.










18.Aşağıdakilerden hangisi Mekke Fethi’nin neticelerinden biri değildir?
A)Kureyş müşriklerinin çoğunun İslâm’ı kabul etmesi
B)Hevâzin ve Sakîf kabilelerinin Müslümanlarla savaş için harekete geçmesi
C)Putların kırılması ve Mekke’de puta tapıcılığın sona ermesi
D)Arabistan’ın İslâm hâkimiyeti altına alınması yolunun hazırlanması
E)Tebük Savaşı için uygun bir ortamın hazırlanması







19.Mûte Savaşı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden
hangisi yanlıştır?A)Müslümanlar ile Bizans arsında yapılan ilk savaştır.
B)Savaşın nedeni Hz. Muhammed tarafından Busrâ emirine gönderilen elçi Hâris b. Umeyr’el-Ezdî’nin Mûte’den geçerken öldürülmesidir.
C)Savaştan sonra Hz. Muhammed başarılarından dolayı Hâlid b. Velid’e “Seyfullah” lakabını verdi.
D)İslâm ordusu kendisinden en az otuz katı büyük bir düşman ordusuna karşı savaşa girmiştir.
E)Mûte üzerine gönderilen İslâm ordularının ilk komutanı Cafer b. Ebû Tâlib’dir.






20.Hz. Muhammed’in tebliğ hayatında yumuşak huyluluğu, zorluklara katlanması ve Allah’a hamdetmesini ifade eden üç terim aşağıdakilerden hangisinde doğru bir şekilde sıralanmıştır?
A)Hilim, sabır, şükür
B)Sabır, şükür, hilim
C)Hilim, şükür, sabır
D)Şükür, hilim, sabır
E)Şükür, sabır, hilim






CEVAPLAR
  1. E
  2. A
  3. D
  4. A
  5. D
  6. D
  7. E
  8. B
  9. D
  10. C
  11. B
  12. C
  13. C
  14. B
  15. C
  16. B
  17. A
  18. E
  19. E
  20. A










bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur
alıntı yapanlar kaynak bildirmezlerse kul hakkına girerler...
Alıntı ile Cevapla
Alt 26.Temmuz.2013, 22:31   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik tarihi: 04.Şubat.2011
Arkadaşları:7
Cinsiyet:erkek
Yaş:30
Mesajlar: 5.160
Konular: 821
Beğenildi:231
Beğendi:0
Takdirleri:373970
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: AÖF İlahiyat 2012-2013 güz dönemi ara sınav çıkmış sorular

İSLAM SANATLARI TARİHİ






1.Çoğu, Emeviler döneminde inşa edilen ilk camiler hangi tiptedir?
A)Tek kubbeli camiler
B)Enine planlı camiler
C)Ordugâh camiler
D)Namazgâhlar
E)Küçük mescitler






2.Türk-İslâm minyatür üslubunu ilk kez aşağıdakilerden hangisi oluşturmuştur?
A)Gazneliler
B)Karahanlılar
C)Abbasiler
D)Selçukllar
E)OsmanlIlar







3.Osmanlı mimarisinin klasik cami tipinin kurallarının belirlendiği cami aşağıdakilerden hangisidir?
A)Edirne Selimiye Camisi
B)Edirne Üç Şerefeli Camisi
C)Bursa Ulu Cami
D)İstanbul Süleymaniye Camisi
E)İstanbul Sultanahmet Camisi







4.Hz. Muhammed’in Medine halkına okuma- yazma öğretmekle görevlendirdiği sahâbî kimdir?
A)Enes b.Malik
B)Abdullah b. Saîd
C)Ebu Hüreyre
D)Ubey b. Kaab
E)Abdullah b. Zübeyr








5.Sanat özelliği olmayan, el emeği ve becerisi ile maddi ihtiyacını karşılayan kişiye ne ad verilir?
A)Artist
B)Sanatkâr
C)Zanaatkâr
D)Hattat
E)Müzehhip






6.Allah’ın buyruklarını sanat yoluyla daha etkileyici bir biçimde insanlara ulaştıran peygamber aşağıdakilerden hangisidir?
A)Hz. Nuh
B)Hz. Süleyman
C)Hz. Musa
D)Hz. Davud
E)Hz. İsa







7.Osmanlı mimarisinde şehir külliyelerinin dışındakilere ne ad verilir?
A)Menzil külliyesi
B)Bedesten
C)Darüşşifa
D)İmaret
E)Kervansaray






8.Şam Emeviyye Camii’nin inşası hangi Emevi hükümdarı döneminde tamamlanmıştır?
A)Muaviye
B)Halife Abdülmelik
C)Halife Hişâm b. Abdülmelik
D)Halife II. Velîd
E)Halife I. Velîd








9.İslâm yazılarını güzel yazma ve öğretme hünerine sahip olan sanatkâra ne ad verilir?
A)Kalemkar
B)Nakkaş
C)Kalemkeş
D)Müzehhip
E)Hattat





10.Her devirde sevilerek kullanılan motif türü aşağıdakilerden hangisidir?
A)Hatâyî
B)Çintemani
C)Münhanî
D)Goncagül
E)Hayvan motifleri




11- Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı kültüründe büyük sanatkârlar yetiştirmiş kurumlardan biridir?
A)Rüştiye
B)Enderun mektebi
C)İdad
D)Sanayi-i nefise
E)Divan




12.Osmanlı mimari ekolü içinde merkezinde cami olan kuruluşa ne ad verilir?
A)Medrese
B)Kervansaray
C)Bedesten
D)Muvakkıthane
E)Külliye







13.Destesenk nedir?
A)Boyaları karıştırmak için kullanılan bir taştır.
B)Üzerinde boya hazırlanan ahşap tabakadır.
C)Boya renklerini belirleyen bir malzemedir.
D)Hazırlanan boyaları korumak maksadıyla kullanılan bir karışımdır.
E)Cisimli boyaları sulu ortamda ezmek için kullanılan bir taştır.




14.İslâm yazılarında ilk büyük ıslahatı yaparak dört çeşit yazıyı ortaya koyan hattat aşağıdakilerden hangisidir?
A)Ahvel el- Muharrir
B)Ishak b. Hammad
C)Halil b. Ahmed
D)Kutbe el-Muharrir
E)Yahya b. Ya’mer







15.Aşağıdakilerden hangisi Timurlu döneminde minyatür sanatını ve sanatkârları destekleyen ve onları himaye edenlerden biri değildir?
A)I. Bayezid
B)İskender Sultan
C)Şahruh
D)Uluğ Bey
E)Gıyaseddin Baysungur



16.Kırlarda, yollarda, üstü ve yanları açık olan namaz kılma yerlerine ne ad verilir?
A)Namazgâh
B)Mescid
C)Selâtin camisi
D)Cuma camisi
E)Medrese



17.Aşağıdaki motiflerden hangisi yarı üsluplaştırılmıştır?
A)Goncagül
B)Bulut
C)Penç
D)Karanfi
E)Münhanî









18.İslâm sanatının ilk anıtsal yapısı olarak görülen Kubbetü’s-sahre’nin bulunduğu şehir aşağıdakilerden hangisidir?
A)Şam
B)Mekke
C)Kudüs
D)Medine
E)Bağdat








19.Batılı araştırmacılara göre, İslâm yazılarının oluşum sürecinde Cahiliye devri Arap yazısı, aşağıdaki yazı sistemlerinin
hangisinin devamıdır?
A)Çivi Yazısı
B)Hiyeroglif
C)Nabatî
D)Tibet
E)Kabil









20.El yazması kitapların metinlerini bezemek ve açıklamak amacıyla yapılmış küçük boyutlu renkli resimlere ne ad verilir?
A)Nakkaş
B)Minyatür
C)Tezhip
D)Musavvir
E)Müzehhip




CEVAPLAR
  1. C
  2. D
  3. B
  4. B
  5. C
  6. D
  7. A
  8. E
  9. E
  10. A
  11. B
  12. E
  13. E
  14. D
  15. A
  16. A
  17. D
  18. C
  19. C
  20. B


bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur
alıntı yapanlar kaynak bildirmezlerse kul hakkına girerler...
Alıntı ile Cevapla
Alt 26.Temmuz.2013, 22:33   Mesaj No:4
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik tarihi: 04.Şubat.2011
Arkadaşları:7
Cinsiyet:erkek
Yaş:30
Mesajlar: 5.160
Konular: 821
Beğenildi:231
Beğendi:0
Takdirleri:373970
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: AÖF İlahiyat 2012-2013 güz dönemi ara sınav çıkmış sorular

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ-I










1.Excel'in kaydettiği ve çalışma sayfasında otomatik olarak değiştirebildiği değerler kümesi olan senaryolar ne için kullanılır?
A)Durum çözümlemesi için
B)Verileri sıralamak için
C)Filtre uygulamak için
D)Koşullu biçimlendirme için
E)Sorgu uygulamak için








2.PDF nedir?
A)Zengin Metin Biçimi
B)Düz Metin Biçimi
C)Zengin Belge Biçimi
D)Belge Resim Biçimi
E)Taşınabilir Belge Biçimi









3.Aşağıdakilerden hangisi bilgisayarlara veri girişi için günümüzde kullanılan yöntemlerden biri değildir?
A)Klavye
B)Fare
C)Dokunmatik ekran
D)Delikli kart
E)Kablosuz fare









4.Aşağıdakilerden hangisi Moore Kuralı’nın ifade ettiği gelişmelerin sonuçlarından biri değildir?
A)Aynı birimdeki işlem veya hafıza kapasitesinin maliyeti sürekli olarak azalmıştır.
B)Bilgisayar fiyatları sürekli artmıştır.
C)Bileşenlerin küçülmesi hafıza ve mantık elemanlarının daha yakın yerleştirilmesini mümkün kıldığı için elektriksel yollar kısalmış ve bu da işlem hızını arttırmıştır.
D)Küçülen bilgisayarı farklı ortamlarda ve bağlamlarda kullanmak mümkün hale gelmiştir.
E)Enerji ve soğutma ihtiyaçları azalmıştır.







5.Müşteri ilişkileri yönetimi sistemleri (CRM) hangi amaçla kullanılmaktadır?
A)Muhasebe
B)Üretim ile ilgili kaynakların planlanması
C)Veri madenciliği
D)İnsan kaynakları
E)İş ilişkisi içinde bulunulan mevcut ve müstakbel müşteriler ile ilgili bilgileri düzenleme ve eşleme







6.Ofis programlarında, hazır biçimlendirme özellikleri taşıyan ve özgeçmiş, rapor vb. belgelerin hızlıca oluşturulmasına yardımcı olan dosyalara ne ad verilir?
A)Yerleşik dosya
B)Hazır belge
C)Tema
D)Stil
E)Şablon







7.PivotChart raporlarının işlevi nedir?
A)Verilere belirlenen ölçüte göre farklı bir biçimlendirme yapılmasını sağlar.
B)Verilere filtre uygular.
C)PivotTable raporundaki verilerin grafik gösterimini sağlar.
D)Grafik oluşturur.
E)Koşullu biçimlendirme yapar.







8.IAS bilgisayarında Ana Hafıza Birimi aşağıdaki işlevlerden hangisini yerine getirir?
A)Hafızadaki komutları yorumlamak
B)Veri-program işlemlerinin giriş-çıkışını sağlamak
C)Sayısal veri üzerinde işlem yapmak
D)Veri ve program komutlarını saklamak
E)Verileri ekrana yansıtmak







9.Metne efekt eklemek için hangi sekme ve komut grubu kullanılır?
A)Giriş, Yazı Tipi
B)Giriş, Stiller
C)Ekle, Stiller
D)Sayfa Düzeni,
E)Temalar







10.Aşağıdakilerden hangisi Windows işletim sistemi için söylenebilir?
A)Kullanıcılar işletim sistemi kaynak kodunu görebilir ve değiştirebilir.
B)Grafik arayüzüne sahiptir.
C)Türkiye’de geliştirilmiştir.
D)Kullanabilmek için kullanıcının tüm işletim sistemi komutlarını bilmesi gerekir.
E)Apple firması tarafından geliştirilmiştir.






11.Aşağıdakilerden hangisi genel olarak ofis yazılımları ile yapılmaz?
A)Video düzenleme
B)Yazı yazma
C)Belge oluşturma
D)Hesap tablosu oluşturma
E)Sunu hazırlama







13.Windows işletim sisteminde donanım, işletim sistemi ve yazılımlarla ilgili temel ayarlamalar nerede yapılır?
A)Bildirim alanında
B)Denetim masasında
C)Görev çubuğunda
D)VVindovvs gezgininde
E)Masaüstünde








14.Aşağıdakilerden hangisi VVindovvs ile Mac OS pencereleri arasındaki farklardan biridir?
A)İşletim sistemi gezgininde arama kutusu ile arama yapma
B)Pencere kapatma seçeneklerinin konumu
C)Kenar çubuğu ile klasörler arası gezinme
D)Klasör görünüm seçenekleri
E)Bilgi alanı









15.Mobil işletim sistemlerinde masaüstüne ne ad verilir?
A)Masaüstü
B)Bağlam menüsü
C)Başlat menüsü
D)Bekleme ekranı
E)Görev çubuğu









16.Hesap Tablosu yazılımları ile aşağıdaki işlemlerden hangisi yapılır?
A)Yazı yazma
B)Belge oluşturma
C)Hesap tablosu oluşturma
D)Video düzenleme
E)Sunu hazırlama





17.Eşanlamlı sözcük araması ile ilgili komut hangi sekmededir?
A)Sayfa Düzeni
B)Başvurular
C)Ekle
D)Gözden Geçir
E)Giriş








18.Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) bilişim sistemleri hangi alanlarda kullanılır?
A)Kurumlara insan kaynağı alımında
B)Stratejik planların yapılmasında
C)Müşteri ilişkilerindeİ
D)şletmelerde mal ve hizmet üretiminde gerekli kaynakların planlamasında
E)Pazarlama planlarında










19.Çalışma sayfasına, sütun, çizgi, pasta, çubuk, alan, dağıtım vb. grafik türlerini eklemek için sırasıyla hangi sekme ve komut grubu kullanılır?
A)Giriş -> Grafikler
B)Grafik -> Ekle
C)Ekle -> Grafikler
D)Görünüm -> Grafik
E)Veri -> Grafikler






20.Aşağıdaki ifadelerden hangisi mobil işletim sistemleri için söylenemez?
A)Bilgisayar temelli işletim sistemlerine göre daha gelişmiş bir yapıya sahiptir.
B)Bir çok çeşit mobil işletim sistemi mevcuttur.
C)Tablet bilgisayarlarda da kullanılmaktadır.
D)Uygulamaların çokluğu mobil işletim sistemleri için önemlidir.
E)Android, bir mobil işletim sistemidir.




CEVAPALR
  1. A
  2. E
  3. D
  4. B
  5. E
  6. E
  7. C
  8. D
  9. A
  10. B
  11. A
  12. C
  13. B
  14. B
  15. D
  16. C
  17. E
  18. D
  19. C
  20. A



bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur
alıntı yapanlar kaynak bildirmezlerse kul hakkına girerler...
Alıntı ile Cevapla
Alt 31.Temmuz.2013, 20:34   Mesaj No:5
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik tarihi: 04.Şubat.2011
Arkadaşları:7
Cinsiyet:erkek
Yaş:30
Mesajlar: 5.160
Konular: 821
Beğenildi:231
Beğendi:0
Takdirleri:373970
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: AÖF İlahiyat 1.sınıf 2012-2013 güz dönemi ara sınav çıkmış sorular

İSLAM İBADET ESASLARI








1.Madenlerin zekâtı konusunda aşağıdaki ifadelerden hangisi Hanefîlere göre doğrudur?
A)Bir yıl geçmesi şartı aranır.
B)Eritilip kalıba sokulan madenler zekâta tabi değildir.
C)Petrol ve civadan zekât alınır.
D)Zekât oranı kırkta birdir.
E)Sıvı madenler zekâta tabi değildir.





2.İbadetlerin sırf Allah rızası için ve dünyevi bir menfaat düşünmeden yapılmasını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A)Kurbet
B)Telbiye
C)Taat
D)Tezkiye
E)Taabbüd





3.Namazın sıhhatine engel olan “katı necâset miktarı” aşağıdakilerden hangisidir?
A)2,5 gram (0,5 dirhem)
B)3,5 gram (1 dirhem)
C)5,5 gram (2 dirhem)
D)7,5 gram (3 dirhem)
E)9,5 gram (4 dirhem)




4.Zekât yükümlüsü olmak için, nisap miktarı mala sahip olduktan sonra, malın üzerinden bir kamerî takvim yılının geçmesine ne ad verilir?
A)Havâic-i asliyye
B)Mâl-i zımâr
C)Nisâb-ı gınâ
D)Nisâb-ı istiğnâ
E)Havelân-ı havi




5.Öğle ile ikindi namazını birleştirerek öğle vaktinde kılmaya ne denir?
A)Cem-i te’hir
B)Cem-i sûrî
C)Cem-i takdim
D)Kazâ
E)Edâ





6.Aşağıdakilerden hangisi orucun edâsının farz olmasının şartlarından biridir?
A)Müslüman olmak
B)Orucun farz olduğunu bilmek
C)Ergin (bâliğ) olmak
D)Akıllı olmak
E)Sağlıklı olmak






7.Fitre (fıtır sadakası) verme yükümlülüğünün
başladığı vakit aşağıdakilerden hangisidir
A)Ramazan bayramının birinci günü imsâk vakti
B)Ramazan bayramının birinci günü güneşin doğduğu vakit
C)Kurban bayramının birinci günü güneşin doğduğu vakit
D)Ramazan ayının 27. gecesi
E)Ramazan bayramının birinci günü bayram namazı kılındıktan sonra





8.Esasen meşru olduğu halde, haram kılınmasını gerektiren bir durum sebebiyle haram kılınan fiilleri ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A)Haram li-zâtihî
B)Müfsit
C)Mekruh
D)Haram li-ğayrihî
E)enzihen mekruh





9.Fıkıh literatüründe “manevi kirlilik” durumunu ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A)Nezâfet
B)Hades
C)Tahâret
D)Tezkiye
E)Necaset





10.“Güneşin gökyüzünde çıktığı en yüksek noktadan batıya doğru meyletmesi” aşağıdakilerden hangisidir?
A)¡stivâ
B)Fecr-i kazib
C)Zevâl
D)Fecr-i sâdık
E)Asr-ı evvel




11- “İstihale” kelimesinin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
A)Renk değiştirme
B)Kimyasal yapının değişmesi
C)Yer değiştirme
D)Bayılma
E)Ovalama



12. Aşağıdakilerden hangisi zekâtla ilgili kavramlardan biri değildir?
A)Vakıf
B)Hakk
C)Birr
D)Sadaka
E)İnfak





13.Aşağıdakilerden hangisi bir hadise göre oruçlu insan için söz konusu olan iki sevinç anını ifade etmektedir?
A)İftar anı ve âhirette Rabbine kavuşunca
B)Sahur anı ve bayram günü
C)Bayram günü ve âhirette Rabbine kavuşunca
D)İftar anı ve sahur anı
E)İftar anı ve bayram günü








14.müekked sünnetin tanımı aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?
A)Hz. Peygamber’in devamlı yaptığı sünnet
B)Hz. Peygamber’in yapılmasını tavsiye ettiği sünnet
C)Hz. Peygamber’in hayatının sonlarında yaptığı sünnet
D)Hz. Peygamber’in çok defa edâ edip, bazen terk ettiği sünnet
E)Hz. Peygamber’in hayatında bir kere yaptığı sünnet








15.Ramazan ayının başlangıcı için şaban ayının 29’unda hilalin görülmesi esas alınacak olsa, yetkili karar organı, en az kaç Müslüman şahidin şahitliği ile karar verir?
A)Hava açıksa dört, bulutlu ise iki
B)Hava açıksa iki, bulutlu ise bir
C)Hava açık da kapalı da olsa büyük kalabalık
D)Hava açıksa büyük kalabalık, bulutlu ise bir
E)Hava açık da kapalı da olsa iki



16.Aşağıdakilerden hangisi cuma namazının farz olmasının şartlarından biri değildir?
A)Baliğ olmak
B)Mukîm olmamak
C)Akıllı olmak
D)Hür olmak
E)Müslüman olmak





17.Hanefî mezhebine göre namazda Fâtiha sûresini okumanın hükmü aşağıdakilerden
hangisidir?
A)Sünnet
B)Farz
C)Müstehap
D)Vacip
E)Mendup





18.Kur’ân’da yer alan “Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazlarını devamlı kılanlardan eyle” şeklindeki dua hangi
peygambere aittir?
A)Hz.İsa
B)Hz.İsmail
C)Hz.İbrahim
D)Hz.Nuh
E)Hz.Yakup




19.Aşağıdaki namazlardan hangisi Hanefîlere göre vacip, diğer üç mezhebe göre sünnettir?
A)Teravih
B)Cenaze
C)Bayram
D)Teheccüd
E)Tahiyyetü’l-mescid





20. Aşağıdaki borçlardan hangisi, nisabı kaplamak veya eksiltmek suretiyle, zekât yükümlülüğünü etkiler?
A)Zekât borcu
B)Adak borcu
C)Fitre borcu
D)Hac borcu
E) Keffâret borcu










CEVAPLAR
  1. E
  2. E
  3. B
  4. E
  5. C
  6. E
  7. A
  8. D
  9. B
  10. C
  11. B
  12. A
  13. A
  14. D
  15. D
  16. B
  17. D
  18. C
  19. C
  20. A













bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur
alıntı yapanlar kaynak bildirmezlerse kul hakkına girerler...
Alıntı ile Cevapla
Alt 31.Temmuz.2013, 21:09   Mesaj No:6
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik tarihi: 04.Şubat.2011
Arkadaşları:7
Cinsiyet:erkek
Yaş:30
Mesajlar: 5.160
Konular: 821
Beğenildi:231
Beğendi:0
Takdirleri:373970
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: AÖF İlahiyat 1.sınıf 2012-2013 güz dönemi ara sınav çıkmış sorular

İSLAM AHLAK ESASLARI




1.Ahlaki terim ve kavramlar ile ahlaki önermelerin anlamı ve birbiri ile irtibatını, bunların nasıl temellendirildiğini inceleyen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?
A)Hukuk felsefesi
B)Din felsefesi
C)Edebiyat
D)Ahlâk felsefesi
E)Tasavvuf



2.İslam akidesinin ahlaki davranışlar arasındaki bağlantısı ile ilgili aşağıdaki
ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)İslam akidesinin ahlaki davranışlar üzerinde yaptırımsal bir gücü vardır.
B)İslam akidesinin insan davranışları üzerinde doğrudan etkisi vardır.
C)İslâm ahlâkı ve akidesi birlikte ele alınmalıdır.
D)İslam akidesinin bir kısmı ahlakla ilgili bir kısmı değildir.
E)İslam’daki akidevi unsurlar ahlakla doğrudan ilgilidir.







3.İslam ahlakını içeren klasik eserlerde aşağıdakilerden hangisi ver almaz?
A)Ahlaklı davranmayı bir meleke haline getirmenin yolları
B)Yaşanmış örnekler üzerinden ahlaklı davranışın gösterilmesi
C)Ahlakın ferdi davranış düzeni olmaktan çıkarılması
D)Ahlaki davranışın kuralları
E)Ahlaki kuralların nasıl uygulanacağı







4.Ahlaki değerler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A)Meleklerin fiilleri ahlaken değerlendirilebilir.
B)Allah'ın fiilleri ahlaki değerlendirmenin konusu değildir.
C)Ahlaki değer ifadeleri insan fiillerini ilgilendirmez.
D)İnsanın ibadetleri ahlaki değerlendirmenin dışındadır.
E)Allah'ın fiilleri ahlaki değerlendirmenin konusudur.







5."Ahlaki davranışlar peygamberlerden diğer nesillere tevatüren nakledilmiştir. Bunun için bütün insanlıkta ortak bir ahlak anlayışını bulmak mümkündür" ifadesindeki "tevatüren" kelimesi aşağıdaki anlamlardan hangisini taşır?
A)Ahlaki davranışın sözlü olarak gelecek nesillere nakledilmesini
B)Ahlaki davranışın bilfiil uygulanıp gelecek nesillere aktarılmasını
C)Dini bilgilerin yazılı olarak gelecek nesillere nakledilmesini
D)Ahlaki davranışın yazılı olarak gelecek nesillere nakledilmesini
E)Dini bilgilerin sözlü olarak gelecek nesillere nakledilmesini






6.Davranış düzenleri arasında makul bir tercih yapılamayacağını iddia eden, insanların bütün kararlarının nihai olarak eşdeğer veya değersiz olduğunu savunan tavra ne ad verilir?
A)Mükemmeliyetçilik
B)İdealizm
C)Sezgicilik
D)Duyguculuk
E)Ahlaki görecelik



7.Aşağıdakilerden hangisi İslam ahlakının ana kaynaklarından biridir?
A)Filozoflar
B)Edebi eserler
C)Tarih kitapları
D)Akıl ve nakil
E)Siyasetname



8.Aşağıdakilerden hangisi İslam ahlakının kaynakları ile ilgili temel bir sorudur?
A)İslam ahlakında yalan söylemek haram mıdır?
B)Namaz kılmak iman meselesi midir?
C)Ahlakın konusu insan davranışları mıdır?
D)İslam ahlakının varlık sebebi nedir?
E)Mutluluk nihai hedef midir?








9.. Aşağıdakilerden hangisi ahlak alimlerinden Ragıb el-İsfahani'ye göre “insan niçin yaratılmıştır” sorusuna verilen cevaplardan biridir?
A)vahşi hayvanları evcilleştirmek
B) isanlara duruş oturuş öğretmek
C)araştırma yapmak
D) ay'a gitmek
E) yeryüzünü imar etmek




10.Kuralcı ahlak teorilerinin ortak özelliği ahlaki davranışları; önermeler, emirler, yasaklar ya da iyi, kötü fiillerin tasviri şeklinde ifade etmeleridir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi kuralcı ahlak teorisiyle ilgili ifadelerden biri değildir?
A)Akıl iyi ve kötüyü belirler.
B)Hz. Peygamber muhatabı konuşurken onu dikkatlice dinlerdi.
C)Yalan söyleme!
D)Dosdoğru ol!
E)Cömertlik iyidir.


11.Tasavvufi anlayışa göre insanın iradesi aşağıdakilerden hangisine daima bağımlıdır?
A)Çoğunluğun iradesine
B)Allah'ın iradesine
C)Anne-babanın emirlerine
D)Halkın iradesine
E)Nefsin isteklerine




12.Aşağıdakilerden hangileri ahlaktaki iyi ve kötü kavramlarının ifadelerinden biri değildir?
A)sorumlu ve sorumsuz
B)birr ve seyyie
C) helal ve haram
D) hayır ve şer
E) huşun ve kubuh




13.“Fiziki dünyadaki nesnelerde veya herhangi bir hareket olarak bir fiilde iyilik veya kötülük vasfı yoktur. İyilik ve kötülük, nesneler ve fiillerin insan fiilleri ile irtibatı, insan hayatının bir parçası olması ile bu nesnelere ve fiillere yüklenmektedir veya bu nesneler veya fiiller bu sıfatları kesb etmekte; ilişki düzenleri değişince, fiillerin ve nesnelerin sıfatları da değişmektedir. ”
Yukarıdaki metne göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A)Fiiller ve nesnelerin ilişki düzenleri değişince iyilik ya da kötülük sıfatları da değişebilmektedir.
B)Nesneler kadar fiillerin de iyi ya da kötü olarak verilebilecek bir vasfı vardır.
C)Bir şeyi almak kendinde iyi ya da kötüdür.
D)Bir fiil kendinde ya iyidir ya da kötüdür.
E)Bir nesne kendinde ya iyidir ya da kötüdür.



14.Tevazu aşağıdaki hangi temel erdemin kapsamına girer?
A)Adalet
B)Cesaret
C)Yumuşak başlılık
D)Hikmet
E)İlim



15.İbadet aşağıdaki erdemlerden hangisine
aittirir?
A) adalet
B)Cesaret
C)İffet
D)Hikmet
E)Ölçülülük







16.Güzel faziletlerin yeti olarak süreklilik kazanmasına ne ad verilir?
A)Ölçülülük
B)Görgü
C)Alışkanlık

D)Basiret
E)Meleke













17- İslam ahlakında hikmet erdeminin zıddı aşağıdakilerden hangisidir?
A)İffetsizlik
B)Gazap
C)Cehalet
D)Zulüm
E)Unutkanlık




18.Şaşkınlık reziletinin bağlı olduğu nefsani güç aşağıdakilerden hangisidir?
A)Nazari
B)Şehvet
C)Gazap
D)Adalet
E)Temyiz




19.temyiz gücünün fazla olması durumunda aşağıdaki ahlaki hastalıklardan hangisi
ortaya çıkar?
A)Gamsızlık
B)Ahmaklık
C)Şaşkınlık
D)Kurnazlık

E)Cahillik










20.Arzu gücünün eksikliği durumunda aşağıdaki hastalıklardan hangisi görülmez?
A)Tembellik
B)Kıskançlık
C)Korkaklık
D)Üzüntü
E)Haset



CEVAPLAR
  1. D
  2. D
  3. C
  4. B
  5. B
  6. E
  7. D
  8. D
  9. E
  10. A
  11. B
  12. A
  13. A
  14. B
  15. A
  16. E
  17. C
  18. E
  19. C
  20. C



bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur
alıntı yapanlar kaynak bildirmezlerse kul hakkına girerler...
Alıntı ile Cevapla
Alt 31.Temmuz.2013, 22:22   Mesaj No:7
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik tarihi: 04.Şubat.2011
Arkadaşları:7
Cinsiyet:erkek
Yaş:30
Mesajlar: 5.160
Konular: 821
Beğenildi:231
Beğendi:0
Takdirleri:373970
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: AÖF İlahiyat 1.sınıf 2012-2013 güz dönemi ara sınav çıkmış sorular

AÖF 2013 Arapça I - Güz Dönemi Ara Sınavı 1. Sınıf


Bu Test 20 Sorudan oluşmaktadır.

1 ) Aşağıdakilerden hangisi fiile ait bir özellik değildir?
A) Tâu'te'nîs bitişmesi
B) (ال) takısı almaması
C) Yuvarlak tâ almaması
D) Başına cer harfi gelmesi
E) Zaman belirtmesi


2 ) لاَ أشْعُرُ بِالرَّاحَةِ إِلاَّ وَأَنَا فَوْقَ تُرَابِكَ وَبَيْنَ أَحْضَانِكَ cümlesinde بِالرَّاحَةِ kelimesinin zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A) الترهة
B) الاستراحة
C) الفشل
D) التعب
E) الحزن


3 ) Aşağıdaki ifadelerden hangisi anlamlı (tam) bir cümledir?
A) الطِّفْلَةُ الصَّغِيرَةُ من أُمِّهَا
B) المُمَرِّضَةُ حَرَارَة المَرِيضِ
C) فِي قَدِيمِ الزَّمَانِ كَانَتْ
D) رَجَعَ الوَلَدُ إِلَى المَنْزِلِ
E) حِكَايَةُ الأُمِّ وَبِنْتُهَا


4 ) 4. Aşağıdaki kelimelerden hangisi hakiki müzekkerdir?
A) الكاتِبُ
B) المَكْتَبُ
C) المَكْتَبَةُ
D) الكِتَابُ
E) المَكْتُوبُ


5 ) Aşağıdaki kelimelerden hangisi mecazi müzekkerdir?
A) وَلَدٌ
B) دِيكٌ
C) نَفْسٌ
D) بَيْتٌ
E) دَارٌ


6 ) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde cinsiyet uyumu doğru yazılmıştır?
A) الرِّيحُ قَوِيٌّ
B) النَّارُ حَارِقَةٌ
C) الفَتَى مُجْتَهِدَةٌ
D) الوَقْتُ قَصِيرَةٌ
E) البِئْرُ عَمِيقٌ


7 ) يَرْجِعُ kelimesinin eş anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A) يَعُودُ
B) يَنْتظِرُ
C) يَنْظُرُ
D) يَذْهَبُ
E) يُعِيدُ


8 ) Aşağıdakilerin hangisinde tekil kelimenin çoğulu doğru olarak verilmiştir?
A) كِتَابٌ ـ كُتَّابٌ
B) أخْتٌ ـ إخْوَةٌ
C) عَامِلٌ ـ عملةٌ
D) طفْلةٌ ـ أطْفالٌ
E) فتاةٌ ـ فِتْيانٌ


9 ) Aşağıdaki kelimelerden hangisi cem-i müennes salim DEĞİLDİR?
A) فَاطِمَاتٌ
B) مُعَلِّماتٌ
C) كَاتِبَاتٌ
D) أُمّهَاتٌ
E) أَبْيَاتٌ


10 ) Aşağıdakilerden hangisi çoğul bir kelimedir?
A) تِجَارةٌ
B) نَافِذَةٌ
C) حِجَارَةٌ
D) طِفْلةٌ
E) فتيان


11 ) Aşağıdaki kelimelerden hangisi marifedir?
A) زَهْرَةٌ
B) مُحَمَّدٌ
C) بابُ مَدْرَسَةٍ
D) قلمٌ
E) عِلْمٌ نَافِعٌ


12 ) رَحّبَتِ الأمُّ بأصْدِقاءِ ابْنِها cümlesindeki marife kelimeler, aşağıdakilerin hangisinde tam ve doğru olarak verilmiştir?
A) رحّبَتِ ـ ها ـ ابْن ـ أصدقاء ـ الأمُّ
B) ها ـ ابْن ـ أصْدقاء ـ الأمُّ
C) ها ـ ابْن ـ الأمُّ
D) ت ـ ابْن ـ اصْدقاء ـ الأمُّ
E) ها ـ اصْدقاء ـ الأمُّ


13 ) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde merfu' muttasıl zamir vardır?
A) هذا طالِبٌ يحِبُّ العلم
B) راتْ أمّي طفْلا يلعبُ في حديقتنا
C) وصل استاذٌ و استاذَةٌ إلى الكُلّيَّةِ
D) كُلّنا طُلابٌ في كُلّيَّة الهنْدسةِ
E) رأيتُ تاجرا يتّقي الله في تِجارته


14 ) أُمُّنَا هي الّتي تُرَبِّينَا cümlesinde التي kelimesinin türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) İsm-i işaret
B) İsm-i mevsul
C) Zamir
D) Harf-i cer
E) Alem


15 ) يَشْتَدُّ الجَوُّ حَرارَةً في فصْلِ الصَّيْفِ cümlesinde الجوّ isminin irabı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Mübteda, merfu, ref alameti zammedir.
B) Haber, merfu, ref alameti zammedir.
C) Fail, merfu, ref alameti zammedir.
D) Fail, merfu, ref alameti eliftir.
E) Mübteda merfu, ref alameti vavdır.


16 ) فَرَضَ اللهُ الصَّلاةَ عَلى عِبادِهِ المُسْلِمِينَ cümlesinde الصلاة ismi yerine çoğulu konmuş olsa doğru harekelenmiş şekli aşağıdakilerden hangisi olur?
A) الصَّلَوَاتِ
B) الصّلاَتِينَ
C) الصَّلَوَاتَ
D) الصَّلَوَاتُ
E) الصِّلاَتِ


17 ) هما ..... و cümlesindeki boşluğu aşağıdaki kelimelerden hangisi EN UYGUN şekilde tamamlar
A) طَبِيبٌ
B) الاَطِبَّاءُ
C) طَبِيبَاتٌ
D) طَالِبَيْنِ
E) طَبِيبَتَانِ


18 ) و ....... مُتَقَاعِدٌ cümlesini aşağıdaki kelimelerden hangisi EN UYGUN şekilde tamamlar?
A) والِدُ سُعاد
B) هي
C) والدٌ
D) الذي
E) نحن


19 ) اللاجِئون .......... إلى بِلادِهِمْ cümlesinde boş bırakılan yeri aşağıdaki haberlerden hangisi EN UYGUN şekilde tamamlar?
A) عائِدٌ
B) عائدان
C) عائِدِين
D) عائداتٌ
E) عائدُون


20 ) الزيتُونُ شِعارٌ مِنْ شِعارات السلام cümlesinin Türkçe doğru çevirisi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Zeytin barışın sembolüdür.
B) Zeytin ağacı barışın en iyi sembolüdür.
C) Zeytin barışın sembollerinden bir semboldür.
D) Barışın sembollerinden biri zeytin ağacıdır.
E) Zeytin barışın en tanınan sembolüdür.












CEVAPLAR

  1. D
  2. D
  3. D
  4. A
  5. D
  6. B
  7. A
  8. C
  9. E
  10. C
  11. B
  12. B
  13. E
  14. B
  15. C
  16. A
  17. E
  18. A
  19. E
  20. C
Alıntı ile Cevapla
Alt 08.Kasım.2017, 22:53   Mesaj No:8
Medineweb EDİTÖRÜ
Medineweb Emekdarı
Allahın kulu_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Allahın kulu_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 33478
Üyelik tarihi: 09.Kasım.2013
Arkadaşları:28
Cinsiyet:
Bulunduğu yer:sıratı mustakım
Yaş:41
Mesajlar: 2.510
Konular: 159
Beğenildi:646
Beğendi:1007
Takdirleri:543299
Takdir Et:
Standart

Allah razı olsun
__________________

Vakit namazinizi kildiniz mi
Ebu Hüreyre'den (r.a.) rivayetle:
Mü'minin durumu yeşil ekin gibidir. Rüzgar ne taraftan gelse onu eğer. Rüzgar durduğunda doğrulur. Mü'min de böyledir. O da bela ve musibetlerle eğrilir. Kafirin durumu ise çam ağacı gibidir. Allah dilediği zaman sert ve dik durur. ][Bela ve musibetlere uğramaz.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 2 Kişi okuyor. (0 Üye ve 2 Ziyaretçi)
 
Seçenekler

Yukarıdaki Konu Başlığına Benzeyen,Medineweb'de Otomotik Bulunan 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
AÖF İlahiyat önlisans 1.sınıf 2013-2014 bahar dönemi ara sınav çıkmış sorular Medineweb Dersin Deneme Sınavları 6 30.Nisan.2014 22:19
AÖF İlahiyat 1.sınıf 2011-2012 güz dönemi ara sınav çıkmış sorular Medineweb çıkmış sınavlar/denemeler 35 15.Ocak.2014 18:17
AÖF İlahiyat Önlisans 2.Sınıf 2011-2012 Bahar Dönemi Ara Sınav Çıkmış Sorular Medineweb Çıkan Ve Denemeler Sınavlar 8 02.Kasım.2013 20:52
AÖF İlahiyat Önlisans 1.Sınıf 2012-2013 Bahar Dönemi Ara Sınav Çıkmış Sorular Medineweb Dersin Deneme Sınavları 5 08.Mayıs.2013 15:53
AÖF Ilahiyat Önlisans 1.Sınıf 2011-2012 bahar dönemi ara sınav çıkmış sorular muuskem Dersin Deneme Sınavları 7 19.Mart.2013 11:38

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

  Medineweb Ana Sayfasının en iyi Görüntüsü 1280*768 olarak ayarlıdır.

 Camii Vakitmatik



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268