Medineweb Forum/Huzur Adresi
Geri Git   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İLAHİYAT-ÖNLİSANS -AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ.::. > 1.SINIF*Güz Dönemi* > çıkmış sınavlar/denemeler

Konu Bilgisi: Konu Sahibi Medineweb,Açılış Tarihi:  19.Aralık.2013 (19:27), Konuya Son Cevap : 05.Ekim.2016 (16:03). Konuya 11 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 19.Aralık.2013, 19:27   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik tarihi: 04.Şubat.2011
Arkadaşları:7
Cinsiyet:erkek
Yaş:30
Mesajlar: 5.160
Konular: 820
Beğenildi:207
Beğendi:0
Takdirleri:373969
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart AÖF İlahiyat 1.sınıf 2013-2014 güz dönemi ara sınav çıkmış soru ve cevapları

AÖF İlahiyat 1.sınıf 2013-2014 güz dönemi ara sınav çıkmış soru ve cevapları

İSLAM İNANÇ ESASLARI





1.Dinin kaynağıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Din, Allah tarafından konulur.
B) Klasikdinlertarihi kitapları, batıl dinlere milel adını vermişlerdir.
C) Son peygamber Hz. Muhammed’dir.
D) İlk peygamberden son peygambere kadar bütün peygamberlerin getirdiği hak dinlerin genel adı İslâmdır.
E) İlk peygamber Hz. Âdem’dir.




2.Din ve inançla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Tarihte hiçbir dine inanmayan pek çok topluluk bulunmaktadır.
B)Din; insana hem bireysel isteklerinin ortaya çıkmasında hem de madde karşısında^ eğilmemesinde ilkelden yardım eder.
C)Din, fertleri mukaddes duygu, ortak vicdan ve şuur etrafında birleştirir.
D)İnsanın yüce bir güce bağlanması, onun gücünü artırdığı gibi, olaylar karşısında kendisinin yeterli olabileceği kanısını da güçlendirir.
E)İnsanlarda din duygusu fıtrîdir, yani içten gelen bir durumdur.




3.İçten hissedilenlerin dil ile ifade edilmesine ne ad verilir?
A) Tasdik
B) Amel
C) Bilgi
D) Mukallit
E) ikrar



4. İnsanın düşünce ve inanca dayalı değerlendirmelerini içeren zihinsel fonksiyonlar, her türlü tavır ve davranışlar, insanın diğer insanlar ve varlıklarla olan ilişkilerini düzenlerken dikkat etmesi gereken ilkeler, sosyal davranışlarını benimseyen prensiplere ne ad verilir?
A) Psikoloji
B) Sosyoloji
C) Felsefe
D) Din
E) Metafizik



5.islam inançlarının özellikleriyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Zorlama yoktur.
B) Kesin bilgi vermez, açık değildir.
C) Körü körüne bağlanılır.
D) Zamana, zemine, mekâna, fertlere ve toplumlara göre değişir.
E) Müphem ve muğlâktır.


6.İslam dininin ahlâkla ilgili hükümleriyle ilgili aşağıdaki hükümlerden hangisi yalıştır?
A) Ahlak ilkeleri bulunmayan hak dinleri de mevcuttur.
B) İslam dininin ahlâk ilkeleri Kur’an’a dayanır.
C) İslam dininde Allah’ın yarattıklarına karşı merhametli olmak, onları incitmemek esastır.
D) İslâm’ın ahlâk ilkeleri Hz. Peygamber tarafından yaşanıp uygulamaya geçirildiğinden kuru bir teoriden ibaret değildir.
E) Bir kimse başkasıyla alay edip onu küçümserse, bu bir ahlâksızlıktır.





7.Bir şeye gönül bağlamak, düğüm atmışçasına kesinlikle inanmak ve bütünüyle benimsemeye ne ad verilir?
A) Âfâk
B) itikat
C) Enfüs
D) Gaye
E) Burhân-ı Temanü





8.Aşağıdakilerden hangisi Allah’ın Selbî/Tenzihî sıfatlarından biri değildir?
A)Vücud
B)Kıdem
C)Semî
D)Vahdaniyet
E)Beka





9.Evrenin yaratılmış olduğu ve her yaratılmışında bir yaratıcıya muhtaç olduğundan hareketle Allah’ın varlığını
A) İmkân Delili
B) Gaye Delili
C) Hudûs Delili
D) Nizam Delili
E) Tecrübe Delili




10. Allah’ın her şeyi görmesi sıfatına ne ad verilir?

A) Kelâm
B) İrade
C) Kudret
D) Basîr
E) Kıyam binefsifi




11. Aşağıdakilerden hangisi gaye ve nizam delilini tercih eden âlimlerden biri değildir?
A) Gazzâli
B) İbn Rüşd
C) İbn Teymiyye
D) İbn Fuzzulin
E) İbnü’l-Kayyim el Cevziyye



12. Aşağıdakilerden hangisi kabirde sorgu işi ile görevli olan meleklerdir?


A)Hârût-Mârût


B)Hafaza ve Kirâmen Kâtibi


C)Mukarrebûn Melekleri


D)Münker-Nekir


E)illiyyun melekleri




13.Aşağıdakilerden hangisi meleklerin görevlerinden biri değildir?
A) Allah’ı hamd ile yüceltmek
B) Gaybî bilmekiçin çaba sarf etmek
C) Müminlere ahirette şefaat etmek
D) Peygamber’e salat ve selam getirmek
E) İnsanları iyi işlere sevk etmek



14. Cinlerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A) Geleceği bilirler.
B) Evlenemezler.
C) Allah’a kulluk etmeleri için yaratılmışlardır.
D) Çoğalamazlar.
E) Yiyip içemezler.



15. İncil’le ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Suriye’deki Hristiyanlar Luka, Yunanistan’dakiler Markos, Roma’dakilerde Matta İncili’ni kullanmışlardır.
B) Hristiyanlığın kutsal kitabı Eski ve Yeni Ahid’den meydana gelen Kitâb-ı Mukaddes’tir.
C)Yeni Ahid; Matta, Markos, Luka ve Yuhanna’ya göre İnciller, Resullerin İşleri, Pavlus’un Mektupları, Genel Mektuplar ve Yuhanna’nın Vahyi olmak üzere 27 kitaptan meydana gelmektedir.
D) Kutsal kitap, kutsal ruh tarafından ilham edilmiştir.
E) İlk dönem Hristiyanlar kutsal kitap olarak Eski Ahid metinlerini kullanmışlardır.







16. Aşağıdakilerden hangisi Yahudilerin kutsal metni Tanah’ın ilk bölümünü oluşturan Tevrat’ın bölümlerinden biri değildir?
A) Tekvin
B) Hurûc
C) Tesniye
D) Levililer
E) Genel Mektuplar



17. Aşağıdakilerden hangisi üçüncü halife Hz. Osman Dönemi’nde daha önce bir araya İmiş olan Kur’an-ı istinsah ettirmek oluşturulan heyette ver almaz?
A) Zeyd b. Sabit
B) Abdullah b. Zübeyr
C) Zeyd b. İsmail
D) Saîdb.el-As
E) Abdurrahman b. Haris





18. Aşağıdakilerden hangisi Ülü’l-'azm peygamber olarak isimlendirilen peygamberlerden biri değildir?
A)Hz. Nuh
B)Hz. İbrahim
C)Hz. Musa
D)Hz. Muhammed
E)Hz. Zekeriyyâ





19. Aşağıdakilerden hangisi peygamberlerin görevlerinden biri değildir?
A) Güvenilir olmak
B) Sabırlı olmak
C) Zeki ve anlayışlı olmak
D) Tebliğde bulunmak
E) Herkesi kendine inanmaya zorlamak





20. Peygamberlerin doğrudan Allah’tan veya melek aracılığıyla aldıkları vahiylere

dayanarak verdikleri haberlerden oluşan mucizelere ne ad verilir?
A) Hissi Mûcizeler
B) Haberi Mûcizeler
C) Maddî Mûcizeler
D) Aklî Mûcizeler
E) Manevi Mûcizeler





CEVAPLAR
  1. B
  2. A
  3. E
  4. D
  5. A
  6. A
  7. B
  8. C
  9. C
  10. D
  11. D
  12. D
  13. B
  14. C
  15. A
  16. E
  17. C
  18. E
  19. E
  20. B



bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur
alıntı yapanlar kaynak bildirmezlerse kul hakkına girerler...
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Medineweb 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Medinewebli önlisans İlahiyat 1.sınıf öğrencileri... İlahiyat Öğrencileri İçin Genel Paylaşımlar nurşen35 57 5197 23.Mayıs.2015 19:53
Gülmek isteyenler tıklasın :))) Videolar/Slaytlar sms 2 1590 10.Mayıs.2015 14:16
Cumartesi Anneleri’nin ahı/Can Dündar İslami Haberler Medineweb 0 972 10.Mayıs.2015 14:13
Ayın Üyesi ''zeynepnm'' Ayın Üyesi 9Esra 13 2465 30.Nisan.2015 12:29
Müzemmil suresi bize ne anlatıyor Tefsir Çalışmaları Medineweb 0 1002 19.Nisan.2015 13:45

Alt 19.Aralık.2013, 19:50   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik tarihi: 04.Şubat.2011
Arkadaşları:7
Cinsiyet:erkek
Yaş:30
Mesajlar: 5.160
Konular: 820
Beğenildi:207
Beğendi:0
Takdirleri:373969
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: AÖF İlahiyat 1.sınıf 2013-2014 güz dönemi ara sınav çıkmış soru ve cevapları

İLK DÖNEM İSLAM TARİHİ




(I) Gassânîler, Arapların Kahtânîler koluna mensuptur.
(II) Üçüncü yüzyılda Yemen’den Suriye bölgesine göç ederler ve burada bir devlet kurarlar.
(III) Bizans İmparatorluğu’nun etkisi ile Hıristiyanlığı kabul ederler.
(IV) Bizans ile ciddi gerginlikler yaşadıkları için İslâm dönemindeki Suriye fetihleri sırasında İslâm saflarında savaştılar.
1.Yukarıda Gassaniler ile ilgili numaralandırılmış ifadelerden hangisi ya da hangileri yanlıştır?
A)YalnızI
B)Yalnızlll
C)Yalnız IV
D)I ve II
E)II ve III


2.Kâbe hizmetlerinden biri olan Kıyâde’nin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Câhiliye devrinde Mekke’de ordu kumandanlığı ve kafile başkanlı
B) Kabileye aitsancağı koruyan kimse
C) Kabe’nin bakımı ve anahtarlarının muhafazası
D) Kâbe’yi ziyarete gelenlere su temin etm
E) Hacıları ağırlama ve yiyecektemin etme


3.Muhtemelen M.O. IV yy sonlarında kurulan, merkezi Petra şehri olan, M.S. 106 yılında Roma İmparatoru Traianus tarafından yıkılan devlet aşağıdakilerden hangisidir?
A)Kindeliler
B)Nabâtiler
C)Sebeliler
D)Maînliler
E)Lahmîler




4.Kureyş kabilesinin devamlı katıldığı ve Mekkelilerce desteklenen, Tâif-Nahle
arasında Mekke’ye üç günlük mesafede Zilkade ayının başında kurulan ve yirmi gün devam eden panayır aşağıdakilerden hangisidir?
A)Mecenne
B)Ukâz
C)Zülmecâz
D)Hubâşe
E)Hicaz-Yemen




5.Aşağıdaki devletlerden hangisi himyeriler tarafından yıkılmıştır?
A) Nabatiler
B) Kindeliler
C) Hireliler
D) Lahmîler
E) Sebeliler



6.İslâm öncesi dönemde Kâbe’de bulunan putların en büvüâü ve bütün putperest Arap kabileleri tarafından ilah olarak kabul edilen put aşağıdakilerden hangisidir?
A)isaf
B)naile
C)menat
D)lat
E)hubel




7. Aşağıdakilerden hangisi Kuzey Arabistan’da kurulan devletlerden biri değildir?
A)Nabatiler
B)Tedmürlüler
C)Gassânîler
D)Maînliler
E)Hireliler



8. Kabe’nin tamiri sırasında Hz. Peygamber’in Kureyş kabileleri tarafından hakem tayin edilmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hangi kabilenin Kâbe’nin hangi duvarını tamir edeceğinin belirlenmesi
B) Hacerülesved’in kim tarafından yerine konulacağının tespiti
C) Hacerülesved’in nereye yerleştirileceğine karar verilmesi
D) Hangi kabilenin Kâbe hizmetlerinden hangisini yürüteceğinin yeniden belirlenmesi
E) Hangi kabilenin ne kadar malzeme ve para yardımında bulunacağının tespiti




9.Hz. Muhammed’in peygamberliğinden önceki hayatında da zayıf, güçsüz ve mazlumların yanında yer aldığını gösteren en önemli delil aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ticaretle meşgul olması
B) Yetim ve öksüz olması
C) Hilfu’l-fudûl cemiyetine katılması
D) Kureyş’in koyunlarını gütmesi
E) Ficâr savaşlarında yer alması




10. Aşağıdaki isimlerden hangisi Muhammed’in neseb zincirinde ver almaz?
A) Gâlib b. Fihr
B) Kinâne b. Huzeyme
C) Teym b. Mürre
D) Hz. İsmail (a. s.)
E) Kilâb b. Mürre






11. Aşağıdakilerden hangisi Hz. Muhammed’in yakın çevresini gizlice İslâm’a davet ettiği dönemde Müslümanlığı kabul edenlerden biri değildir?
A) Ümeyye b. Halef
B) Hz. Hatice
C) Zeyd b. Harise
D) Osman b. Affân
E) Zübeyir b. Avvâm



12. Habeşistan hicreti ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Hicret edenler sadece baskıya maruz kalanlar içinden seçilmemiştir.
B)Hicret süreci yaklaşık iki yıl sürmüştür.
C)Hicret edenlerin çoğu Mekke’nin saygın ailelerine mensup kişilerdi.
D)İlk göç edenler yaklaşık yüz kişiden oluşmaktaydılar.
E)Mekkelıler, Habeşistan a giden Müslümanları bir heyet göndererek Habeş hükümdarından kendilerine iade edilmelerini istediler.


13. Aşağıdakilerden hangisi Müslümanların Birinci Akabe biatında kaçınacaklarına dair söz verdikleri davranışlardan biri değildir?
A) Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmamak
B) Hırsızlık yapmamak
C) Zina etmemek
D) Faiz almamak
E) Çocuklarını öldürmemek



14. Aşağıdakilerden hangisi Bedir Savaşı’ndan önce tertiplenen gazvelerden biri değildir?
A) Ebvâ
B) Buvât
C) Bedru’l-Ûlâ
D) Zü’l-Uşeyre
E) Zû Emer




15. Mescid-i Nebevî ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Kimsesiz Müslümanlarla ilim tahsil etmek isteyen sahâbîlerin barınması için arka kısmına Üstüvânetü’l-Vüfûd inşa edilmiştir.
B) Temelleri taştan daha yukarısı kerpiçten inşa edilmiştir.
C) Hz. Muhammed döneminde askeri işlerin görüldüğü bir mekân olarak da kullanıldı.
D) Bazen bazı duruşmalar burada yapılırdı.
E) Elçilerin kabul edildiği yer olarak kullanılmıştır.









16. Aşağıdakilerden hangisi Müslümanların Uhud Savaşı’nı kaybetmelerinin en temel sebebidir?
A)Medine’nin savunmasız kalması
B)İslam ordusunun azlığı
C)Kureyş ordusunda paralı bulunması
D)Ebu Süfyan’ın, Kureyş ordusunun komutanı olması
E)Okçuların Ayneyn tepesini terk etmeleri



17.Tebük Gazvesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden"hangisi yanlıştır?

A) Gazvenin asıl nedeni İran ordularının Arap kabileleri ile birlikte Medine’ye saldıracaklarına dair haber alınmasıdır.
B)Kur’an’da Tebük Gazvesi’nin düzenlendiği zaman “Sâatü’l-usre” olarak geçer.
C)Gazvenin diğer bir adı da “Gazvetü’l- usre”dir.
D)Gazve kararı yaz mevsiminin en sıcak günlerinde alınmıştır.
E) Gazvenin giderlerinin karşılanması için Hz. Ebû Bekr bütün malını, Hz. Ömer ise malının yarısını vermiştir.



18. Mûte üzerine gönderilen ordunun komutanları aşağıdakilerden hangisinde bir arada ve sırasıyla verilmiştir?
A)Cafer b. Ebû Tâlib / Abdullah b. Revâha / Zeyd b. sabit
B)Abdullah b. Revâha / Cafer Cafer b. Ebû Tâlib ,Zeyd b. Hârise / Amr b. Âs
C)Zeyd b. Hârise / Cafer b. Ebû Tâlib / Abdullah b. Revâha / Hâlid b. Velid
D)Abdullah b. Revâha / Amr b. As / Ebû Tâlib / Zeyd b. Hârise
E)Zeyd b. Hârise /Furât b. Hayyân / Abdullah b. Revâha / Hâlid b. Velid



19. Huneyn Gazvesi ifadelerden hangisi;
A) Hevâzin ve Sakîf kabileleri üzerine düzenlenmiştir.
B) Müslümanların ezici üstünlüğü savaşın başından sonuna kadar devam etti.
C) Mekke’nin fethinden sonra gerçekleşmiştir.
D) Ganimet dağıtımında müellefe-i kulûb uygulaması yapılmıştır.
E) Savaş esirleri karşılıksız serbest bırakılmıştır.






20. Hz. Muhammed’in tebliğ hayatında yumuşak huyluluğu, zorluklara katlanması ve Allah’a hamdetmesini ifade eden üç terim
aşağıdakilerden hangisinde doğru bir şekilde sıralanmıştır?
A) Sabır, şükür, hilim
B) Hilim, şükür, sabır
C) Şükür, hilim, sabır
D) Hilim, sabır, şükür
E) Şükür, sabır, hilim






CEVAPLAR
  1. C
  2. A
  3. B
  4. B
  5. E
  6. E
  7. D
  8. B
  9. C
  10. C
  11. A
  12. D
  13. D
  14. E
  15. A
  16. E
  17. A
  18. C
  19. B
  20. D
bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur
alıntı yapanlar kaynak bildirmezlerse kul hakkına girerler...
Alıntı ile Cevapla
Alt 19.Aralık.2013, 20:10   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik tarihi: 04.Şubat.2011
Arkadaşları:7
Cinsiyet:erkek
Yaş:30
Mesajlar: 5.160
Konular: 820
Beğenildi:207
Beğendi:0
Takdirleri:373969
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: AÖF İlahiyat 1.sınıf 2013-2014 güz dönemi ara sınav çıkmış soru ve cevapları

İSLAM SANATLARI TARİHİ


1.Aşağıdakilerden hangisi sanat eserlerinin doğuşunda ve üslup kazanmasında önde gelen etken ve kaynaktır?
A)Malzeme
B)Hüner
C)Gelenek
D)Kültür
E)Din




2.Aşağıdakilerden hangisi sanat kelimesinin günümüzde Arapça karşılığıdır?

A)Sınaat
B)Fen
C)Sanaat
D)Zanaat
E)Art




3.Aşağıdakilerden hangisi görsel sanatlardan biri değildir?
A)Tezhip
B)Ebrû
C)Hat
D)Edebiyat
E)Mimari




4.Erken Islâm mimarisinde ilk camilere örnek olan yapı aşağıdakilerden hangisidir?
A)Kurtuba Camii
B)Mescid-i Nebî
C)Nayin Camii E
D)lhamra Camii
E)Samerra C^mii



5. Erken Islâm mimarisinin ilk türbesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kubbetü’s-suleybiyye
B) Fustat türbeleri
C) Buhara türbeleri
D) Gür Emir Türbesi
E) Ayşe Bibi Türbesi



6.Islâm mimarisinin Kuzey Afrika ve İspanya’yı etkileyen en önemli mimari eseri aşağıdakilerden hangisidir?
A)Kubbetü’s suleybiyye
B)Amr Camii
C)Medinetü’z-Zehra
D)Kurtuba Camii
E)Hırbetül mefcer



7.Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı mimarlık teşkilâtında bulunan en vüksek makamdır?
A)Su Yolu Nazırı
B)Üstad
C)Kale Mimarı
D)Hassa Mimarbaşısı
E)Köprü Mimarı


8.Osmanlı mimarlarının rokilere ne ad verilir?

A)Mimarbaşı defteri
B)Mimar risalesi
C)Mimar kârnâmesi
D)Mimar resmi
E) Risale-yi mimariye



9.Osmanlı şehirlerinin merkezinde olarak hangi tesis vardır?
A)Külliye
B)Hamam
C)Medrese
D)Çarşı
E)Kervansaray



10. Aşağıdaki isimlerden hangisi Aklam-ı Sitte’nin kesin klasik ölçülerini ortaya koymuştur?

A)İshak b. Hammad
B)Ebu Abdullah el-Hasen
C)Yakut el-Musta'sımi
D)Ahvel el-Muharrir
E)Halil b. Ahmed



11. Aşağıdaki isimlerden hangisi ilk celi hat sanatkârıdır?

A)Dahhâk
B)İbnu’l - Bevvab
C)Halid b. Ebu’l - Heyyac
D)İbn Mukle
E)Kutbe




12. Aşağıdaki yazılardan hangisi erken dönemde hicri IV. yüzyıla kadar mushaf yazımında kullanılmıştır?
A)Celi
B)Verraki
C)Nesih
D)Reyhani
E)Kûfi



13. Aşağıdakilerden hangisi mushaf güllerinden biri değildir?
A) Aşere
B) Hizib
C) Secde
D) Hamse
E) Durak




14.Baba Nakkaş üslûbu hangi devirde ortaya çıkmıştır?
A)Kanuni Sultan Süleyman Devri
B)XIX. Yüzyıl
C)Sultan II. Bayezid Devri^
D)Fatih Sultan Mehmed Devri
E)XVI. Yüzyıl




15. Aşağıdakilerden hangisi Kara Memi’nin özelliğidir?
A) XX yüzyılda yaşamış bir müzehheptir.
B)XVI. yüzyılda yaşamış, üslûp meydana getirmiş saraysernakkaşıdır.
C)XVI. yüzyılda yaşamış ünlü bir hattattır.
D)XVIII. yüzyılda yaşamış bir sanatkârdır.
E)XV. yüzyılda yaşamış bir mücellittir.


16. Atâ yolu (pesend) üslûbunu bulan müzehhip aşağıdakilerden hangisidir?

A)Ali Üsküdâri
B)Şahkulu
C)Ahmet Atâu11ah Efendi
D)Tebrizli Velî Can
E)Hüseyin Hüsnü Efendi



17. El yazması kitapların metinlerini bezemek ve açıklamak amacıyla yapılmış küçük boyutlu renkli resimlere ne ad verilir?
A)Minyatür
B)Desen
C)Gravür
D)Eskiz
E)Tezhip



18.Aşağıdakilerden hangisi Timurlu döneminde minyatür sanatını ve sanatkârlarını desteklememiştir?
A) Şah ruh
B) UluğBey
C) İskender Sultan
D) Gıyâseddin Baysungur
E) AhmedMusa








19.İslâm dünyasında sistemli el yazması üretimi hangi dönemde başlamıştır?
A)Abbâsî
B)Emevî
C)Fâtımî
D)Memlûk
E)Artuklu




20. “Varka ve Gülşah” adlı mesnevide yer alan minyatürler hangi dönemde hazırlanmıştır?

A)Karahanlı
B)Anadolu Selçuklu
C)Gazneli
D)İlhanlI
Timurlu





CEVAPLAR
  1. E
  2. B
  3. D
  4. B
  5. A
  6. D
  7. D
  8. C
  9. A
  10. C
  11. C
  12. E
  13. E
  14. D
  15. B
  16. C
  17. A
  18. E
  19. A
  20. B

bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur
alıntı yapanlar kaynak bildirmezlerse kul hakkına girerler...
Alıntı ile Cevapla
Alt 19.Aralık.2013, 20:17   Mesaj No:4
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik tarihi: 04.Şubat.2011
Arkadaşları:7
Cinsiyet:erkek
Yaş:30
Mesajlar: 5.160
Konular: 820
Beğenildi:207
Beğendi:0
Takdirleri:373969
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: AÖF İlahiyat 1.sınıf 2013-2014 güz dönemi ara sınav çıkmış soru ve cevapları

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ-I



1.Pardus’ta farklı masaüstü ayarlarını kullanmayı sağlayan yapı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Plasma menüsü
B) Kick off menüsü
C) Programcık
D) Etkinlik aracı
E) Dolphin penceresi


2.Aşağıdakilerden hangisi bilgisayarların dış dünya ile irtibatını sağlayan bağlantı türlerinden biri değildir?
A) USB
B) HDMI
C) CPU
D) Bluetooth
E) Wi-fi



3.Hesap tablosu oluşturmak için kullanılan program aşağıdakilerden hangisidir?
A) Access
B) Hesap Makinesi
C) Excel ve Calc
D) Word ve Write
E) PowerPoint



4.Aşağıdakilerden hangisi mobil sistemlerinden biri değildir?
A) Android
B) IOS
C) MAC OS
D) Windows Mobile
E) Symbian


5.Özgeçmiş oluşturmak için kullanılan program aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tablo
B) Sunu
C) Veritabanı
D) Çizim
E) Sözcük işlemci



6. Çalışma sayfasındaki verilerin özetlenmesini sağlayan özelliğe ne ad verilir?
A) Hesap Tablosu
B) Özet Veri
C) Veri Özeti
D) PivotTable
E) Hesap Özeti



7.Ofis programları ilk başlatıldığında açılan program öğesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Belge
B) Sunu
C) Hesap Tablosu
D) Kitap
E) Program penceresi




8.Aşağıdakilerden hangisi bilişim sistemlerini oluşturan ana başlıklardan biri değildir?
A) Ust düzey yönetici destek sistemleri
B) E-öğrenme yönetim sistemleri
C) İşletme bilgi sistemleri
D) Karar destek sistemleri
E) Bilgi temelli iş sistemleri


9.Aşağıdakilerden hangisi “taşınabilir belge” biçimlerinden biridir?
A) RTF
B) PDF
C) PTF
D) TBB
E) Adobe



10.Ctrl + S kısayol tuşları ile gerçekleştirilen işlem aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kopyalama
B) Kesme
C) Taşıma
D) Kaydetme
E) Yapıştırma



11.Aşağıdakilerden hangisinde Windows - Mac OS - Pardus işletim sistemlerine ait masaüstü bileşen isimleri sırasıyla ve doğru olarak verilmiştir?
A) Başlat menüsü - Apple menü - Kick off menü
B) Kick off menü - Başlat menüsü - Apple menü
C) Başlat menüsü - Kick off menü - Apple Menü
D) Finder menü - Hızlı başlat - Plasma menü
E) Plasma menü - Finder menü - Hızlı başlat







12.Excel’de, imlecin çalışma sayfasında hangi sütun ve satırda bulunduğunu gösteren kutuya ne ad verilir?

A)Ad Kutusu
B)Formül Çubuğu
C)Sayfa Sekmesi
D)Menü Çubuğu
E)Durum Çubuğu


13. Aşağıdakilerden hangisi Moore kuralında bahsedilen gelişmenin etkilerinden biri deâildir?

A) Aynı birimdeki işlem ve hafıza kapasitesinin maliyeti sürekli azalmıştır.
B) Bileşenlerin küçülmesi işlem hızını artırmıştır.
C) Küçülen bilgisayarları farklı ortamlarda kullanmak mümkün hale gelmiştir.
D) Enerji ve soğutma ihtiyaçları artmıştır.
E) Entegre devre üzerindeki bağlantılar daha güvenilir sonuçlar sunmuştur.




14.Excel’de temel dosya biçimi aşağıdakilerden hangisidir?
A)Veri Tablosu
B)Hesap Tablosu
C)Elektronik Tablo
D)Hesap Kitabı
E)Çalışma Kitabı




15. Aşağıdakilerden hangisi Windows işletim sistemine özgü yapılardan biridir?
A) Dolphin gezgini
B) Başlat menüsü
C) Plasma menüsü
D) Etkinlik
E) Panel


16. MacOS işletim sistemi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Apple firması tarafından geliştirilmiştir.
B) Finder, Windows’taki sistem gezginin karşılığıdır.
C) Açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir.
D) Başlat menüsü yoktur.
E) Ust menü dinamiktir.



17. Ofis programlarında komutların bulunduğu program öğelerine ne ad verilir?
A) Menü
B) Araç çubuğu
C) Komut listesi
D) Açılır liste
E) Program penceresi


18. Excel’de, bir hücreye girilen değeri para birimi olarak göstermek için kullanılan sekme ve komut grubu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Giriş, Sayı
B) Giriş, Stiller
C) Veri, Sayı
D) Veri, Stiller
E) Formüller, Hesaplama





19. İşletmelerde mal ve hizmet üretiminde gerekli kaynakların planlanmasında görev alan bilişim sistemlerine ne ad verilir?
A) Müşteri ilişkileri yönetimi
B)Kurumsal kaynak planlama
C)Veri madenciliği
D) Büyük veri setleri düzenleme
E) Karar destek sistemleri







20. Aşağıdakilerden hangisibilişim sistemlerinde yer alan faktörlerden biri değildir?
A) Tedarikçiler
B) Müşteriler
C) Rakipler
D) Hissedarlar
E) Araştırıcılar






CEVAPLAR
  1. D
  2. C
  3. C
  4. C
  5. E
  6. D
  7. E
  8. B
  9. B
  10. D
  11. A
  12. A
  13. D
  14. E
  15. B
  16. C
  17. A
  18. A
  19. B
  20. E

bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur
alıntı yapanlar kaynak bildirmezlerse kul hakkına girerler...
Alıntı ile Cevapla
Alt 19.Aralık.2013, 20:28   Mesaj No:5
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik tarihi: 04.Şubat.2011
Arkadaşları:7
Cinsiyet:erkek
Yaş:30
Mesajlar: 5.160
Konular: 820
Beğenildi:207
Beğendi:0
Takdirleri:373969
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: AÖF İlahiyat 1.sınıf 2013-2014 güz dönemi ara sınav çıkmış soru ve cevapları

İSLAM İBADET ESASLARI



1 İbadeti, öncelikle ibadet olduğu için ve Allah’ın emrine olan bağlılığı ve saygıyı ifade etmek için yapmak aşağıdakilerden hangisidir?
A)TabbüdB)Farz
C)Vâcip
D)Ta’Iil
E)Sünnet





2.bir ibadeti eksik yapıp vakit varken tekrar yapmaya ne ad verilir?
A)Kaza
B)Tekerrür
C)¡âde
D)Edâ
E)ifa



3.''tenzîhen mekruh” teriminin yakın anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sadece mekruh
B) Helala yakın mekruh
C) Doğrudan harama yakın mekruh
D) Dolaylı harama yakın mekruh
E) Menduba yakın mekruh



4. Kabe’yi tavaf etmek için abdest almak hangi mezhebe göre farz değildir?
A)Şâfiî
B)Mâlikî
C)Hanbelî
D)Hanefî
E)Câferî




5.Aşağıdakilerden hangisi “istibrâ” önerilen yollardan biri değildir?
A) Öksürmek
B) Beklemek
C) Uyumak
D) Yürümek
E) Hareket etmek



6.Hanefi mezhebine göre abdestle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Yüzü yıkamak abdestin farzlarındandır.
B)Mazmaza ve istinşak sünnetlerindendir.
C) Abdestten alınan sudan içmek abdestin adabındandır.
D) Sakalın içerisine su girdirmek abdestin ^ sünnetlerindendir.
E) Niyet abdestin farzlarındandır.


7.''tatavvu” kavramıyla eş anlamlı kullanılan ifade aşağıdakilerden hangisidir?
A)Sünnet-i Zevâid
B)Sünnet-i Hûda
C)Fazilet
D)Revâtib
E)Regâib


8.Şâfiî mezhebine göre çeşit namazlardandır?vitir” namazı hangi
A)Vacip
B)Farz
C)Sünnet
D)Nafile
E)Ziyade





9.Tavaftan sonra kılınan iki rekât namazın Hanefî mezhebine göre hükmü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Müstehap
B) Sünnet
C) Vâcip
D) Nafile
E) Farz




10.“Güneş tam tepe noktasında iken cisimlerin yere düşen gölgesi” şeklindeki tanım aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir?
A) Fey-i Zeval
B) Fecr-i Kâzip
C) Zeval
D) İbrâd
E) Asr-ı Sâni


11- İki namazı bir vakitte kılmayı sadece Arafat ve Müzdelife’de caiz gören mezhep aşağıdakilerden hangisidir?
A) Şâfiî
B) Zahirî
C) Câferî
D)Hanbelî
E) Hanefî


12.Fecr-i sadık ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Doğu ufkunda dikey olarak yükselen beyazlık
B) Karanlıktan sonra doğu ufkuna yayılan kızıllık
C) Doğu ufkunda dikey olarakyükselen kızıllık
D) Güneşin doğmasına yakın beliren kızıllık
E) Karanlıktan sonra doğu ufkuna yayılan beyazlık


13. Orucun farz olması için aşağıdakilerden hangisi sart değildir?
A) Müslüman olmak
B) Akıllı olmak
C) Ergin (baliğ) olmak
D) 18 yaşını bitirmiş olmak
E) Orucun farz olduğunu bilmek veya İslam ülkesinde yaşıyor olmak



14. Sabaha doğru güneşin doğacağı ufukta beliren ve sonra kaybolan dikey beyazlık aşağıdakilerden hangisidir?
Seher
A) Seh
B) Fecr-i kâzib
C) Sahur
D) Fecr-i sâdık
E) İmsak



15. Savm-ı Dâvûd ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?
A) Recep ayının ilk günü tutulan oruç
B) Bir gün oruç tutup bir güntutmamakşeklinde tutulan sürekli oruç
C) Adak orucu
D) Muharrem ayında tutulan oruç
E) Hz. Dâvûd’un doğduğu gün tutulan oruç





16. Orucun niyeti ile ilgili aşağıdaki bilgilerden
hangisi doğrudur?
A) Akşam güneş battıktan sonra ertesi günkü oruca niyet edilebilir fakat oruç yasakları imsak ile başlar.
B) Akşam güneş battıktan sonra ertesi günkü oruca niyet edilebilir; oruç yasakları da o andan itibaren başlar.
C) Kaza orucuna sabah güneş doğduktan sonra da niyet edilebilir.
D) Nafile oruca mutlaka imsakten önce niyet etmek şarttır.
E) Niyetin geçerli olması için “Niyet ettim” sözünün söylenmesi gerekir.




17. Aşağıdakilerden hangisi “sadaka vermek” anlamındaki terimdir?
A) Sıdkve sadakat
B) Tasadduk
C) Tasdik
D) Temlik
E) Temellük





18. Aşağıdakilerden hangisi bir mala zekatın farz olması için “tam mülkiyet” şartını oluşturan unsurlardan biri değildir?
A) Maldan faydalanma hakkı bulunmaması
B) Kendi seçimiyle tasarruf hakkı bulunması
C) Malda başkasına ait hak bulunmaması
D) Malın sahibinin elinde bulunması
E) Fayda ve menfaatin mâlike ait bulunması



19. Aşağıdakilerden hangisi “temel ihtiyaç maddeleri” anlamındadır?
A)Nisâb-ı gınâ
B)Havelân-ı havi
C)Nisâb-ı istiğnâ
D)Havâic-i asliyye
E)Hakiki nemâ




20.aşadakilerden hangisi ''mal zekatı''minin karşılığıdır?
A) Sadaka ve infak
B) Vacip fitre
C) Sadaka-i câriye
D) Farz zekât
E) Beden zekâtı







CEVAPLAR
  1. A
  2. C
  3. B
  4. D
  5. C
  6. E
  7. E
  8. C
  9. C
  10. A
  11. E
  12. E
  13. D
  14. B
  15. B
  16. A
  17. B
  18. A
  19. D
  20. D


bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur
alıntı yapanlar kaynak bildirmezlerse kul hakkına girerler...
Alıntı ile Cevapla
Alt 19.Aralık.2013, 20:40   Mesaj No:6
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik tarihi: 04.Şubat.2011
Arkadaşları:7
Cinsiyet:erkek
Yaş:30
Mesajlar: 5.160
Konular: 820
Beğenildi:207
Beğendi:0
Takdirleri:373969
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: AÖF İlahiyat 1.sınıf 2013-2014 güz dönemi ara sınav çıkmış soru ve cevapları

İSLAM AHLAK ESASLARI



1.Peygamberlerin insanlığa öğrettikleri hayat düzenine genel olarak ne ad verilir?
A)Kanun
B)Din
C)Töre
D)Ahlak
E)Gelenek




2. İslam ahlakını içeren klasik eserlerde aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) Ahlaklı davranmayı bir meleke haline getirmenin yolları
B) Yaşanmış örnekler üzerinden ahlaklı davranışın gösterilmesi
C) Ahlaki davranışın kuralları
D) Ahlakın ferdi davranış düzeni olmaktan çıkarılması
E) Ahlaki kuralların nasıl uygulanacağı






3. Aşağıdakilerden hangisi hayrı, iyiyi ve varlığa yakın olanı tercihe yatkınlık anlamına gelir?
A) İrade
B) Hürriyet
C) Sevgi
D) Akıl
E) İhtiyar







4.Alışkanlıkların belirli ilkelere bağlı olarak ve sistematik bir şekilde kazanılması sonucunda düşünülmeden gerçekleşen davranışlara ne k ad verilir?
A) Adet
B) Sıfat
C)Hulk
D)Gelenek
E)Makam


5. İslam tarihinin ilk asırlarında ahlak konuları aşağıdakilerden hangisinin içinde ele alınmıştır?
A)Sözlü geleneklerin
B)Darbı mesel külliyatın
C)Destan külliyatının
D)Tarih külliyatının
E)Hadis külliyatının



6.İslam ahlakının kaynaklarından olan akıl ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Akıl, nakilden bağımsızahlaki ilke ve kurallar koymaz.
B) Akıl, nakille gelen ahlaki ilkeleri anlaşılır Kılar.
C) Akıl, ahlak alanını ilim haline getirir.
D) Ahlaki ilke ve kuralları sadece akıl koyar, nakle önem vermez.
E) Akıl, ahlaki rivayetleri tasnif ederek buradaki kuralları tespit eder.




7.Aşağıdakilerden hangisi İslam ahlakının kaynakları ile ilgili temel bir sorudur?
A) İslam ahlakında yalan söylemek haram mıdır?
B) Namaz kılmak iman meselesi midir?
C) Ahlakın konusu insan davranışları mıdır?
D) Mutluluk nihai hedef midir?
E) İslam ahlakının varlık sebebi nedir?





8.Davranış düzenleri arasında makul bir tercih yapılamayacağını iddia eden, insanların bütün kararlarının nihai olarak eşdeğer veya değersiz olduğunu savunan tavra ne ad verilir?
A) Mükemmeliyetçilik
B) Ahlaki görecelik
C) İdealizm
D) Sezgicilik
E) Duyguculuk



9.Eş'arilere göre Allah'ın insanda fiili işlemekte olduğu anda ve ancak o fiili yapmaya elverişli olarak yarattığı, bu sebeple zıt değerde iki fiilden birini serbestçe kullanmaya elverişli olmayan kudrete ne ad verilir?
A)Kesb
B)Acziyet
C)irade
D)isti ta at
E)Hürriyet



10. Aşağıdakilerden hangisi ahlakı, bir yeti da meleke olarak görür?
A) Mutezile
B) Maturidiye
C) Eş'arilik
D) Filozof ve sufiler
E) Fakihler

11- Farabi, İbn Sina ve Gazali'nin en uygun ahlak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
A)Ahlak, örf ve adete uygun davranmaktır.
B)Ahlak, insan nefsinden düşünüp taşınmaya gerek kalmaksızın iyi fiillerin ortaya çıkmasını sağlayan melekedir.
C)Ahlak, kötüyle mücadele etmektir.
D)Ahlak, uzun bir nefis mücadelesinden sonra insandan bir takım fiillerin ortaya çıkmasını sağlayan melekedir.
E)Ahlak, konulmuş olan ahlaki kurallara sadece uygun davranmaktan ibarettir



12. ¡slam ahlakına göre birlikte yaşama ilkesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) İnsan diğer insanların varlıklarını teyid edip, onları muhafaza ederek kendi varlığını sürdürmelidir.
B)Her koyun kendi bacağından asılır.
C)İnsanlar birbi riyle sürekli çatış m alıdır.
D)İnsan insanın kurdudur.
E)Büyük balık küçük balığı yutar.



13. Aşağıdakilerden hangisi iyi ya da kötünün
ahlaki kullanımına örnek teşkil eder?
A) Ülkenin ekonomik durumu iyidir, fakat gelir dağılımı kötüdür.
B) Ayşe'nin hitabeti iyidir, fakat yazısı kötüdür.
C) Trafikte kurallara uygun araba kullanmak iyi, kural ihlali yapmak kötüdür.
D) Ahmet iyi araba kullanır, fakat kötü yemek pişirir.
E) Hastanın yattığı oda iyi, fakat hastalığının gidişatı kötüdür.





14. "İslam ahlakı, bütün ahlak teorilerinin ağırlıklı olarak vurguladığı hemen bütün unsurları içinde taşır: ne haz kendi başına kötüdür, ne dünyevi fayda, ne vicdan ve akıl kendi başına değersizdir, ne de bir şeyi sırf hayr olduğu için yapmak reddedilmiştir. Aksine bunların hepsi belirli bir ölçü içerisinde muhafaza edilerek, insani varoluşun devamı sağlanmıştır. Hatta insanın kendi kendisini düşünmesi bile, başkalarını koruma üzerinden, İslam ahlakının bir unsuru haline gelmiştir."
14.Yukarıdaki metne göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) İnsanlara hazveren şey kötüdür.
B) Bir şeyi sırfiyi olduğu içinyapmakreddedilir.
C) İnsan diğer insanları da düşünerek kendi menfaatini koruyabilir.
D) İnsan kendisini düşünür, başkaları onu ilgilendirmez.
E) Vicdan ve akıl kendi başına değersizdir.




15. İslam ahlakında amel ile aşağıdakilerden hangisi arasında derin bir ilişki vardır?

A)irade
B)Hissiyat
C)Niyet
D)Akıl
E)Gönül



16. İslam ahlakında temel olan ölçülülük erdeminin eşanlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A) İffet
B) Hikmet
C) Denge
D) Tevazuu
E) Cesaret








17. Ofke/gazap gücünün itidal üzerine olması sonucunda aşağıdaki erdemlerden hangisi gerçekleşmiş olur?
A)İffet
B)Tevazuu
C)Ölçülülük
D)Hikmet
E)Cesaret


18. Aşağıdakilerden hangisi İslam ahlakında zulüm erdeminin zıddıdır?
A) Adalet
B) Gurur
C) Kurnazlık
D) Ahmaklık
E) Korkaklık



19- İslam ahlakına göre reziletlere bulaşmış kişiliğe, modern psikolojide ne ad verilir?
A) Yoksun
B) Ahlaksız
C) Bireyselleşememiş
D) Parçalanmış
E) Saldırgan




20. Temel erdemlerden olan iffet erdeminin aşırılığı durumunda ortaya çıkan rezilet aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ahmaklık
B) Günahkârlık
C) Şehvet Azlığı
D) Kurnazlık
E) Saldırganlık








CEVAPLAR
  1. B
  2. D
  3. E
  4. C
  5. E
  6. D
  7. E
  8. B
  9. D
  10. D
  11. B
  12. A
  13. C
  14. C
  15. C
  16. A
  17. E
  18. A
  19. A
  20. B

bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur
alıntı yapanlar kaynak bildirmezlerse kul hakkına girerler...
Alıntı ile Cevapla
Alt 20.Aralık.2013, 10:14   Mesaj No:7
Avatar Otomotik
Durumu:Yusuf Beyy isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 36628
Üyelik tarihi: 18.Aralık.2013
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Mesajlar: 7
Konular: 2
Beğenildi:2
Beğendi:0
Takdirleri:0
Takdir Et:
Standart Cevap: AÖF İlahiyat 1.sınıf 2013-2014 güz dönemi ara sınav çıkmış soru ve cevapları

Al bakalım Soner Kardeşim.

AÖF 2013 Arapça I - Güz Dönemi Ara Sınavı 1. Sınıf


Bu Test 20 Sorudan oluşmaktadır.
1 ) Aşağıdakilerden hangisi fiile ait bir özellik değildir?
A) Tâu'te'nîs bitişmesi
B) (ال) takısı almaması
C) Yuvarlak tâ almaması
D) Başına cer harfi gelmesi
E) Zaman belirtmesi


2 ) لاَ أشْعُرُ بِالرَّاحَةِ إِلاَّ وَأَنَا فَوْقَ تُرَابِكَ وَبَيْنَ أَحْضَانِكَ cümlesinde بِالرَّاحَةِ kelimesinin zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A) الترهة
B) الاستراحة
C) الفشل
D) التعب
E) الحزن


3 ) Aşağıdaki ifadelerden hangisi anlamlı (tam) bir cümledir?
A) الطِّفْلَةُ الصَّغِيرَةُ من أُمِّهَا
B) المُمَرِّضَةُ حَرَارَة المَرِيضِ
C) فِي قَدِيمِ الزَّمَانِ كَانَتْ
D) رَجَعَ الوَلَدُ إِلَى المَنْزِلِ
E) حِكَايَةُ الأُمِّ وَبِنْتُهَا


4 ) 4. Aşağıdaki kelimelerden hangisi hakiki müzekkerdir?
A) الكاتِبُ
B) المَكْتَبُ
C) المَكْتَبَةُ
D) الكِتَابُ
E) المَكْتُوبُ


5 ) Aşağıdaki kelimelerden hangisi mecazi müzekkerdir?
A) وَلَدٌ
B) دِيكٌ
C) نَفْسٌ
D) بَيْتٌ
E) دَارٌ


6 ) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde cinsiyet uyumu doğru yazılmıştır?
A) الرِّيحُ قَوِيٌّ
B) النَّارُ حَارِقَةٌ
C) الفَتَى مُجْتَهِدَةٌ
D) الوَقْتُ قَصِيرَةٌ
E) البِئْرُ عَمِيقٌ


7 ) يَرْجِعُ kelimesinin eş anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A) يَعُودُ
B) يَنْتظِرُ
C) يَنْظُرُ
D) يَذْهَبُ
E) يُعِيدُ


8 ) Aşağıdakilerin hangisinde tekil kelimenin çoğulu doğru olarak verilmiştir?
A) كِتَابٌ ـ كُتَّابٌ
B) أخْتٌ ـ إخْوَةٌ
C) عَامِلٌ ـ عملةٌ
D) طفْلةٌ ـ أطْفالٌ
E) فتاةٌ ـ فِتْيانٌ


9 ) Aşağıdaki kelimelerden hangisi cem-i müennes salim DEĞİLDİR?
A) فَاطِمَاتٌ
B) مُعَلِّماتٌ
C) كَاتِبَاتٌ
D) أُمّهَاتٌ
E) أَبْيَاتٌ


10 ) Aşağıdakilerden hangisi çoğul bir kelimedir?
A) تِجَارةٌ
B) نَافِذَةٌ
C) حِجَارَةٌ
D) طِفْلةٌ
E) فتيان


11 ) Aşağıdaki kelimelerden hangisi marifedir?
A) زَهْرَةٌ
B) مُحَمَّدٌ
C) بابُ مَدْرَسَةٍ
D) قلمٌ
E) عِلْمٌ نَافِعٌ


12 ) رَحّبَتِ الأمُّ بأصْدِقاءِ ابْنِها cümlesindeki marife kelimeler, aşağıdakilerin hangisinde tam ve doğru olarak verilmiştir?
A) رحّبَتِ ـ ها ـ ابْن ـ أصدقاء ـ الأمُّ
B) ها ـ ابْن ـ أصْدقاء ـ الأمُّ
C) ها ـ ابْن ـ الأمُّ
D) ت ـ ابْن ـ اصْدقاء ـ الأمُّ
E) ها ـ اصْدقاء ـ الأمُّ


13 ) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde merfu' muttasıl zamir vardır?
A) هذا طالِبٌ يحِبُّ العلم
B) راتْ أمّي طفْلا يلعبُ في حديقتنا
C) وصل استاذٌ و استاذَةٌ إلى الكُلّيَّةِ
D) كُلّنا طُلابٌ في كُلّيَّة الهنْدسةِ
E) رأيتُ تاجرا يتّقي الله في تِجارته


14 ) أُمُّنَا هي الّتي تُرَبِّينَا cümlesinde التي kelimesinin türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) İsm-i işaret
B) İsm-i mevsul
C) Zamir
D) Harf-i cer
E) Alem


15 ) يَشْتَدُّ الجَوُّ حَرارَةً في فصْلِ الصَّيْفِ cümlesinde الجوّ isminin irabı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Mübteda, merfu, ref alameti zammedir.
B) Haber, merfu, ref alameti zammedir.
C) Fail, merfu, ref alameti zammedir.
D) Fail, merfu, ref alameti eliftir.
E) Mübteda merfu, ref alameti vavdır.


16 ) فَرَضَ اللهُ الصَّلاةَ عَلى عِبادِهِ المُسْلِمِينَ cümlesinde الصلاة ismi yerine çoğulu konmuş olsa doğru harekelenmiş şekli aşağıdakilerden hangisi olur?
A) الصَّلَوَاتِ
B) الصّلاَتِينَ
C) الصَّلَوَاتَ
D) الصَّلَوَاتُ
E) الصِّلاَتِ


17 ) هما ..... و cümlesindeki boşluğu aşağıdaki kelimelerden hangisi EN UYGUN şekilde tamamlar
A) طَبِيبٌ
B) الاَطِبَّاءُ
C) طَبِيبَاتٌ
D) طَالِبَيْنِ
E) طَبِيبَتَانِ


18 ) و ....... مُتَقَاعِدٌ cümlesini aşağıdaki kelimelerden hangisi EN UYGUN şekilde tamamlar?
A) والِدُ سُعاد
B) هي
C) والدٌ
D) الذي
E) نحن


19 ) اللاجِئون .......... إلى بِلادِهِمْ cümlesinde boş bırakılan yeri aşağıdaki haberlerden hangisi EN UYGUN şekilde tamamlar?
A) عائِدٌ
B) عائدان
C) عائِدِين
D) عائداتٌ
E) عائدُون


20 ) الزيتُونُ شِعارٌ مِنْ شِعارات السلام cümlesinin Türkçe doğru çevirisi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Zeytin barışın sembolüdür.
B) Zeytin ağacı barışın en iyi sembolüdür.
C) Zeytin barışın sembollerinden bir semboldür.
D) Barışın sembollerinden biri zeytin ağacıdır.
E) Zeytin barışın en tanınan sembolüdür.


Onlinearabic.net sayfasından alıntıdır.. Allah hepimizden Razı oLsun..
Alıntı ile Cevapla
Alt 20.Aralık.2013, 10:29   Mesaj No:8
Avatar Otomotik
Durumu:Yusuf Beyy isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 36628
Üyelik tarihi: 18.Aralık.2013
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Mesajlar: 7
Konular: 2
Beğenildi:2
Beğendi:0
Takdirleri:0
Takdir Et:
Standart Cevap: AÖF İlahiyat 1.sınıf 2013-2014 güz dönemi ara sınav çıkmış soru ve cevapları

Arapça
1.D
2.D
3.D
4.A
5.D
6.B
7.A
8.C
9.E
10.C
11.B
12.B
13.E
14.B
15.C
16.A
17.E
18.A
19.E
20.C
Alıntı ile Cevapla
Alt 20.Aralık.2013, 15:15   Mesaj No:9
Medineweb Emekdarı
enderhafızım - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:enderhafızım isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5879
Üyelik tarihi: 28.Aralık.2008
Arkadaşları:32
Cinsiyet:Bay
Bulunduğu yer:İst
Yaş:32
Mesajlar: 3.468
Konular: 1332
Beğenildi:105
Beğendi:17
Takdirleri:58818
Takdir Et:
Standart Cevap: AÖF İlahiyat 1.sınıf 2013-2014 güz dönemi ara sınav çıkmış soru ve cevapları














arapça cevap anahtarı
  1. D
  2. E
  3. D
  4. C
  5. A
  6. C
  7. B
  8. D
  9. A
  10. D
  11. B
  12. E
  13. A
  14. B
  15. C
  16. E
  17. B
  18. C
  19. E
  20. A
Alıntı ile Cevapla
Alt 26.Ocak.2014, 19:29   Mesaj No:10
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik tarihi: 04.Şubat.2011
Arkadaşları:7
Cinsiyet:erkek
Yaş:30
Mesajlar: 5.160
Konular: 820
Beğenildi:207
Beğendi:0
Takdirleri:373969
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: AÖF İlahiyat 1.sınıf 2013-2014 güz dönemi ara sınav çıkmış soru ve cevapları

1 ) Aşağıdakilerden hangisi fiil cümlesidir?
A) جَزَائُكُمْ الحِرْمَانُ وَالجُوعُ
B) أَنْتَ لَمْ تَنَمْ بَاكِرًا
C) خَالِي يَشْتَغِلُ بِصِنَاعَةِ الأَحْذِيَةِ
D) يَلْعَبُ أَطْفَالُ القَرْيَةِ فِيمَا بَيْنَهُمْ
E) الجُمْلَةُ الفِعْلِيَّةُ هِيَ الَّتِي تَبْتَدِئُ بِفِعْلٍ


2 ) سيارة - جاء - عن kelimelerinin türleri aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla ve doğru olarak verilmiştir?
A) İsim-isim-harf
B) Fiil-isim-harf
C) Harf-isim-harf
D) Fiil-isim-isim
E) İsim-fiil-harf


3 ) يَنْتَظِرُ مِنَّا أَنْ نَبْنِيَهُ cümlesindeki نَبْنِيَهُ kelimesinin eş anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A) بناء
B) نحسن
C) نفَكّر
D) نُنْشِئ
E) نَنْصُر


4 ) جِبَالُكَ شَامِخَةٌ، وَأَنْهَارُكَ جَارِيَةٌ، وَشَوَاطِئُكَ جَمِيلَةٌ، وَغَابَاتُكَ خَضْرَاءُ وَسُهُولُكَ خِصْبَةٌ cümlesinin Türkçe doğru çevirisi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Dağların yüksek, nehirlerin gür, kıyıların yeşil, ormanların geniş, ovaların verimlidir.
B) Dağların büyük, nehirlerin çok, kıyılaırn güzel, ormanların yeşil, ovaların verimlidir.
C) Dağların yüksek, nehirlerin gür, kıyıların güzel, ormanların yeşil, ovaların verimlidir.
D) Dağların yüksek, nehirlerin çok, kıyıların güzel, ormanların yeşil, ovaların boldur.
E) Dağların çok, nehirlerin gür, kıyıların güzel, ormanların ulu, ovaların verimlidir.


5 ) Aşağıdakilerin hangisinde tekil kelimenin çoğulu yanlış olarak verilmiştir.
A) شَأْنٌ - شُؤُونٌ
B) فَرْدٌ - أَفْرَادٌ
C) وَجْبَةٌ - وَاجِبَاتٌ
D) قِصَّةٌ - قِصَصٌ
E) غُصْنٌ - أَغْصَانٌ


6 ) Aşağıdaki kelimelerin hangisi hakiki müzekker değildir?
A) جَدٌّ
B) بَابٌ
C) قِطٌّ
D) كَلْبٌ
E) أَسَدٌ


7 ) Aşağıdakilerin hangisinde müfred-tesniye-cemi üçlemesinde yanlışlık vardır?
A) مِثَالٌ - مِثَالاَنِ - أَمْثِلَةٌ
B) قَانُونٌ - قَانُونَانِ - قَوَانِينُ
C) جَبَلٌ - جَبَلاَنِ - جِبَالٌ
D) صَبِيٌّ - صَبِيَّانِ - صَبِيُّونَ
E) فَقِيرٌ - فَقِيرَانِ - فُقَرَاءُ


8 ) Aşağıdaki kelimelerden hangis tesniye değildir?
A) لاَعِبِينَ
B) لُغَتَيْنِ
C) وَلَدَانِ
D) طَالِبَانِ
E) مُعَلِّمَتَيْنِ


9 ) Aşağıdaki kelimelerden hangisi cemi müzekker salimdir?
A) طُلاَّبٌ
B) عَمَلَةٌ
C) مُؤْمِنَيْنِ
D) مُهَاجِرُونَ
E) إِخْوَةٌ


10 ) إحْدَاهُمَا كَانَتْ فِي عَهْدِ مُعَاوِيَة بْنِ أَبِي سُفْيَانَ cümlesindeki عَهْدِ kelimesinin eş anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A) حرب
B) زمن
C) ولد
D) سلطان
E) أمّ


11 ) Aşağıdakilerden hangisi marifedir?
A) مسلمون
B) قلمُ رَصاصٍ
C) مدينة
D) رجل عالم
E) إِيَّاكَ


12 ) كانت هُنَاكَ مُحَاوَلاَتٌ عَدِيدَةٌ مِنَ السَّلاَطِينِ العُثْمَانِينَ cümlesindeki عَدِيدَةٌ kelimesinin zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A) قليلة
B) قبيحة
C) حزينة
D) طيّب
E) كثيرة


13 ) يُنَافِسُ الطَّبِيبُ الطَّبِيبَةَ فِي رِعَايَةِ الطِّفْلِ المَرِيضِ ifadesinde المَرِيضِ ismini, مَرْضَى kelimesiyle değiştirildikten sonra, cümlenin alması gereken doğru biçin aşağıdakilerden hangisidir?
A) يُنَافِسُ الطَّبِيبُ الطَّبِيبَةَ فِي رِعَايَةِ الأَطْفَالَ الْمَرضَى
B) يُنَافِسُ الطَّبِيبُ الطَّبِيبَةَ فِي رِعَايَةِ الأَطْفَالِ المَرْضَى
C) يُنَافِسُ الطَّبِيبُ الطَّبِيبَةَ فِي رِعَايَةِ الأَطْفَالُ المَرْضَى
D) يُنَافِسُ الطَّبِيبُ الطَّبِيبَةَ فِي رِعَايَةِ الطِّفْلِ المَرْضَى
E) يُنَافِسُ الطَّبِيبُ الطَّبِيبَةَ فِي رِعَايَةِ الطِّفْلِ المَرْضَى


14 ) لَنْ يَعْفُوَ اللهُ عَنِ المُشْرِكِ cümlesinde المُشْرِكِ kelimesinin çizili ismin cemi müzekker salim formuyla tekrar kurulmuş hali aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) لَنْ يَعْفُوَ اللهُ عَنِ المُشْرِكِينِ
B) لَنْ يَعْفُوَ اللهُ عَنِ المُشْرِكُونَ
C) لَنْ يَعْفُو اللهُ عَنِ المُشْرِكِينَ
D) لَنْ يَعْفُو اللهُ عَنِ المُشْرِكَاتِ
E) لَنْ يَعْفُوَ اللهُ عَنِ المُشْرِكَيْنِ


15 ) يَنْصَبُّ نَهْرَانِ فِي البَحْرِ الأَسْوَدِ cümlesinde نَهْرَانِ ismin irabıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Fail, merfu, raf alameti zammedir.
B) Fail, merfu, raf alameti kesradır.
C) Mübteda, merfu, raf alameti zammedir.
D) Mübteda, merfu, raf alameti eliftir.
E) Fail, merfu, raf alameti eliftir.


16 ) إنّ هذا القرآن يهدي للتي هي أقوم cümlesinde هذا القرآن - هي أقوم isimlerin irabı aşağıdakilerin hangiside sırayla ve doğru olarak verilmiştir?
A) Mebni-Mebni-Murab-Murab
B) Mebni-Murab-Mebni-Murab
C) Mebni-Murab-Murab-Mebni
D) Murab-Mebni-Murab-Murab
E) Murab-Mebni-Mebni-Murab


17 ) Aşağıdaki isim cümlelerinin hangisinde mübteda, nekra olarak gelmiştir?
A) الكِتَابُ عَلَى المِنْضَدَةِ
B) مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللهِ
C) فِي الغُرْفَةِ طِفْلٌ
D) الطُّيُورُ فَوْقَ الأَشْجَارِ
E) فيْصَلٌ طَبِيبٌ مَشْهُورٌ


18 ) "Oyuncular maça hazırlar." cümlesinin Arapça doğru çevirisi aşağıdakilerden hangisidir?
A) اللاعِبُ مُسْتَعِدٌّ لِلْمُبَارَاةِ
B) اللاعِبَانِ مُسْتَعِدَّانِ لِلْمُبَارَاةِ
C) اللاعِبِينَ مُسْتَعِدِّينَ لِلْمُبَارَاةِ
D) اللاَّعِبَةُ مُسْتَعِدَّةٌ لِلْمُبَارَاةِ
E) اللاعِبُون مُسْتَعِدُّون لِلْمُبَرَاةِ


19 ) أَوْرَاقُ شَجَرَةِ الزَّيْتُونِ نَاعِمَةُ المَلْمَسِ جِلْدِيَّةُ النَّسِيجِ cümlesindeki mübteda aşağıdakilerden hangisidir?
A) أَوْرَاقُ
B) الزَّيْتُونِ
C) نَاعِمَةُ المِلْمَسِ
D) جِلْدِيَّةُ النَّسِيجِ
E) شَجَرَةِ


20 ) حَرْبٌ kelimesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Semai müennestir.
B) Mecazi müzekkerdir.
C) Lafzi mecazi müennestir.
D) Hakiki müzekkerdir.
E) Lafzi hakiki müennestir.






arapça cevap anahtarı
D
E
D
C
A
C
B
D
A
D
B
E
A
B
C
E
B
C
E
A
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)
 
Seçenekler

Yukarıdaki Konu Başlığına Benzeyen,Medineweb'de Otomotik Bulunan 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
AÖF İlahiyat önlisans 2.sınıf 2013-2014 bahar dönemi ara sınav çıkmış soru ve cevapla Medineweb Çıkan Ve Denemeler Sınavlar 16 29.Nisan.2017 11:13
AÖF İlahiyat 2. sınıf 2014 - 2015 Güz Dönemi Ara Sınav çıkmış soru ve cevapları nurşen35 çıkmış ve deneme sınavlar 37 15.Ekim.2016 11:11
AÖF İlahiyat 2.sınıf 2011-2012 güz dönemi ara sınav çıkmış soru ve cevapları Medineweb çıkmış ve deneme sınavlar 30 02.Aralık.2015 21:01
AÖF İlahiyat önlisans 1.sınıf 2013-2014 bahar dönemi ara sınav çıkmış sorular Medineweb Dersin Deneme Sınavları 6 30.Nisan.2014 22:19
AÖF İlahiyat Önlisans 2.sınıf 2013-2014 güz dönemi ara sınav çıkmış soru ve cevapları Medineweb çıkmış ve deneme sınavlar 12 26.Ocak.2014 19:31

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

  Medineweb Ana Sayfasının en iyi Görüntüsü 1280*768 olarak ayarlıdır.

Cami Donanımı Selem Sepetim  Camii Vakitmatik songulbalci.com



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261