Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KADIN AİLE ÇOCUK.::. > Kadın-Aile-Çocuk > Çocuk ve Aile Sağlığı

Konu Kimliği: Konu Sahibi EyMeN&TaLhA,Açılış Tarihi:  21Haziran 2013 (10:25), Konuya Son Cevap : 21Haziran 2013 (10:25). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 21Haziran 2013, 10:25   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:36
Cinsiyet:
Mesaj: 3.299
Konular: 784
Beğenildi:131
Beğendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Sinirlerinize hakim olun

Sinirlerinize hakim olun

Anne baba olmak dünyanın en keyifli, aynı zamanda da en zor ve en çok sabır isteyen mesleklerinden biridir. Buna ebeveyn olma sanatı da diyebiliriz.
Araştırmalar, anne veya babası öfke gösteren ve agresif tepki veren çocukların disipline
edilmelerinin daha zor olduğunu göstermektedir. Bu da bize, çocuklarımızı disipline etmek adına yansıttığımız agresif davranışların çok da amacına hizmet etmediğini gösteriyor.

Psikolog Tuba Yıldırım Üstünel konuyla ilgili önerilerde bulunuyor.

Ebeveynlerin çocuklarına karşı olan öfkelerini kontrol etmeleri konusunda ne yapılabilir?

Psikolog Tuba Yıldırım Üstünel, öfke kontrolü ile ilgili sorunu olan ebeveynlerin geçmişlerine dayanan öfke kontrol sorunları veya geçmişlerinde yansıtamadıkları öfkeleri olduğuna zaman zaman rastlanıldığını belirtiyor. Üstünel, 'Önemli olan nokta, kişinin öfkesinin farkına varmasıdır. Ebeveyn öfkelendiğini farkettiği anda öncelikle neye öfkelendiğini kendine sorarak başlayabilir. Farkında olmasak bile bazen o kadar küçük ve anlamsız şeylere karşı öfke duyabilmekteyiz ki, bunu farketmemiz bile kendimizi kontrol etmek için iyi bir adım olarak görülebilir' diye ifade ediyor.

Çocuklar dürtülerinin gösterdiği yolu takip ederler, amaçları kızdırmak değildir

Ebeveyn öncelikle neye öfkelendiğini kendine sorduktan sonra, o davranışın ortadan kalkması veya tekrarlanmaması için ne yapabileceğini düşünmelidir. Burada önemli olan nokta çocuğa değil, davranışa odaklanmak ve çocuğun değil, davranışın yanlış olduğunu ona söylemektir. Onaylamadığınız davranışın ne olduğunu ona açıkça, ama öfke göstermeden söyleyebilirsiniz. Mesela, kardeşine vuran bir çocuğa 'kardeşine vurduğun için sen çok kötü bir çocuk oldun' gibi şeyler söylemek yerine 'başkalarına vurmak hiç doğru bir davranış değil' diyebilirsiniz.

Zaman zaman karşınızdaki çocuk ve tüm dünya sizi sinirlendirmek için hareket ediyormuş gibi görünse de aslında durum böyle değildir. Karşınızdaki kişi henüz bir çocuk ve sizi sinirlendirmekten çok hayatı keşfetmeye, zamanını geçirmeye ve ona dürtülerinin gösterdiği yolu takip etmeye çalışan küçük bir insandır… Öfke ile verilen cezaların kişinin disipline girmesini daha da zorlaştırdığı görülür, bu aynı zamanda kişinin o davranışı tekrar etmek ihtimalini yükseltmektedir. Onun yerine, çocuğun yapmış olduğu davranışın sorumluluğunu almasını sağlamaya çalışmak daha yararlı olacaktır.

Sakinleşmek için kendinize zaman tanıyın

Tabii ki kişi çok sinirlendiğinde ya da öfke duyduğunda kendini kontrol etmesi her zaman için kolay olmayacaktır. Böyle bir şey olduğunda, derin bir nefes alıp çocuğunuzun ve kendinizin güvenliğinden emin olduktan sonra bulunduğunuz ortamı değiştirmeye ve sizi sinirlendiren o durumdan biraz uzak durmaya çalışabilirsiniz. Biraz sakinleşip, öfkenize hakim olabileceğinizi düşündüğünüz anda ise, sorunun çözümü için kolları sıvayabilirsiniz. Mesela, çocuğunuzun duvarı boyadığı bir durum için biraz olsun sakinleşip öfkenizi artık kontrol edebildiğinizi hissettiğinizde, bir zaman belirleyip çocuğunuzun duvarı temizlemekte size yardım etmesini isteyebilirsiniz. Kontrollü olan öfkeniz, kontrolsüz olanın aksine, çocuğunuza doğru mesajı verecektir ve ona sorunun kendisi değil yapmış olduğu yanlış davranışı olduğunu hissettirecektir.

Çocuğun her yanlış davranışına müdahale edilmeli midir?

Çocuğun bazı davranışları görmezden gelinebilir ve üzerinde durulmamalıdır, ancak kişinin kendine ya da bir başkasına zarar verdiği davranışlar göz ardı edilebilecek davranışlar değildir. Çocuğun davranışlarını kategorilere ayrılmalı, kimseye zarar vermediği ancak yine de rahatsız edici olarak adlandırılabilecek davranışları başlangıç için görmezden gelinebilirken; başkalarına, kendine ya da eşyalara zarar verdiği davranışlar tepkisiz kalınmamalıdır. Davranışları bu şekilde kategorilediğinizde ve müdahele edilecek, müdahale edilmeyecek olarak ayırdığınızda önceden sizi rahatsız eden müdahele edilmeyecek olan davranışlarında sizi başlardaki kadar rahatsız etmediği görülecektir.

Başta da belirtmiş olduğum gibi, ebeveyn olmak dünyanın en sabır isteyen işlerinden biri olmakla birlikte, bunca yıldır insanlar bundan vazgeçmiyorsa, aynı zamanda dünyanın en keyifli işlerinden biridir de diyebiliriz.

Ebeveynin özellikle dikkat etmesi gereken noktalar, öfkelerini farkettiklerinde bir süre o durumdan uzak kalmak, durumun müdahele gerektirip gerektirmeyen bir davranış olduğunun muhasebesini yapıp ona göre hareket etmek; çocuğun bu davranışının altında yatan bir sebep varsa onu bulup çözmeye çalışmak, eğer ki böyle bir durum yok ise, o sorunun çözümü için yollar üretmeye çalışmaktır. Bunu yaparken çocuğun direkt eleştirilmemesine ve yalnızca o davranışa yönelinmesi gerektiği de unutulmamalıdır.

alıntıdır
Yeni Şafak
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi EyMeN&TaLhA 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 6022 14 Temmuz 2015 12:14
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 4075 14 Temmuz 2015 12:06
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme DİN... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 4923 14 Temmuz 2015 12:00
Ramazan-oruç ve çocuğa kazandırdıkları Çocuk ve Aile Sağlığı Mihrinaz 2 2663 14 Temmuz 2015 11:23
çocuk eğitiminde ceza hiç mi olmamalı? Çocuk ve Aile Sağlığı EyMeN&TaLhA 0 2364 14 Temmuz 2015 11:03

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Umut'tan umudu kesmeyen hakim Kara Kartal Hafta'nın Konusu 0 13 Mart 2024 12:01
Srebrenitsa'da Hüzün ve Gözyaşı Hakim... Yitiksevda Muhtelif Konular 1 11 Temmuz 2013 01:15
sinirlerime hakim olamıyorum :( cananekinci Soru Cevap Arşivi 5 13 Ağustos 2012 13:55
Kuran’ın Hakim Olduğu Günlere Yitiksevda Şiirler ve Şairler 2 10 Ekim 2009 14:17
Havle binti Hakîm (r.a) Hayatı KuM TaNeSi Ashab-Kiram(r.a) 0 23 Mart 2009 11:34

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.