Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KADIN AİLE ÇOCUK.::. > Kadın-Aile-Çocuk > Çocuk ve Aile Sağlığı

Konu Kimliği: Konu Sahibi EyMeN&TaLhA,Açılış Tarihi:  25 Ağustos 2014 (08:56), Konuya Son Cevap : 25 Ağustos 2014 (14:11). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 25 Ağustos 2014, 08:56   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:36
Cinsiyet:
Mesaj: 3.299
Konular: 784
Beğenildi:131
Beğendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Kız Çocuklarına Tesettürü Nasıl Alıştırıp Sevdirilebiliriz...

Kız Çocuklarına Tesettürü Nasıl Alıştırıp Sevdirilebiliriz...

Kız Çocuklarına Tesettürü Nasıl Alıştırıp Sevdirilebiliriz...

Birincisi çocuk anneyi rol model alacağı için, anne kendisi bu konuda dikkatli olmalı.
Anne dış kıyafetini ve başörtüsünü, ayete riayet edecek şekilde mi uyguluyor?

İkincisi...
de her şey küçüklükten başlayacağı için henüz bebek dediğimiz zamanda bile bu konudaki eğitim ve telkine başlanmalı. Oyuncak bebekler aldığınızda, bebeklerine elbise dikerken tesettüre dikkat edin mesela. Bebeklere başörtü, bone vs dikin, birlikte giydirin. Siz ayna karşısında başörtünüzü düzeltirken ona telkinde bulunun: “Benim güzel kızım da büyüyünce anne gibi yapacak değil mi kızım” vs gibi ona güzel hitaplarda bulunun, daha küçükken sadece telkinde bulunabilirsiniz henüz anlamayacağı için, ancak bilinçaltına hitap edebilirsiniz. Biraz daha büyüdüğünde ise, başörtünün güzelliğinden, gereklerinden vs bahsedebilirsiniz. Onun anlayabileceği kelimeleri ve üslubu seçerek tabi.

Çocuk biraz büyümeye başladığında, ona küçük süslü bone tarzında başörtüler alın. Esasen çok şirin görünse de, bir cemaate atfedildiği için, belki bu tarz giydirmek istemezsiniz. Siz de bu durumda pazarlarda satılan mini eşarp tarzı, saçın bi kısmını açık bırakan şekilli şeylerden alın(adını bilemedim, uzun bir tamlama oldu ama:( ). Bunu kendisi seçsin ve birkaç çeşit alın, dışarı çıkarken de onu özendirin.

Yakınlarınıza başörtüsü için hazırlık aşamasında olduğunuzu bildirin ki onlar da gördüklerinde takdir etsinler. Çirkin gözüktüğünü düşünebilir, karşı çıkabilir.

Bu durumda siz ve yakınlarınızdan gelen güzel sözlerle, (akşam eve gelen babasının getirdiği güzel bir hediye ile) içi ısınabilir bu fikre.

Zamanla başörtüye geçiş yapmanız gerekir ama kendi seçmesine yine özen gösterin.

İstediği şekil ve renkte başörtü taksın(henüz büluğa ermeden başlamanız lazım yalnız bu çalışmalara. Uzun süre renkli, şekilli eşarplardan vazgeçmeyebilir çünkü).

Bu durumlarda da telkine devam etmeniz lazım. “Kızım görüyorsun ki ben öyle renkli, şekilli eşarplar takmıyorum. Büyüdüğünde sen de benim gibi takacaksın inşaAllah. Şimdi sen çocuk olduğun için istediğin gibi takabilirsin” vs gibi yine onu soğutmadan hazırlayın. Bu arada sadece başörtüsünü anlatıyoruz ama esas mesele tesettür tabi.

Dikkat çekmeyen, hatları belli etmeyen bir kıyafet şekli olması lazım. Küçük yaşlardan elbiseye alıştırmak gerekir. Elbise geçişlerini de başörtüde olduğu gibi yumuşak yapmak lazım.

Çocuklarımızı parklara çıkardığımız için elbiseyle rahat edemezler zaten. (elbise yaşının biraz daha ilerilere kayması gerektiği kanaatindeyim). Önce pantolon etek tarzı kıyafetlerle başlayabilirsiniz. Onlar hem bolluk olması nedeniyle çocuk için tesettür anlamında uygun, hem eteğe elbiseye geçişi kolaylaştırır, hem de çocuk rahat hareket edebilir. Bol eşofman tarzı da giydirebilirsiniz özellikle parklara götürürken…

Tabi biz yine olayı en baştan aldık, küçüklüklerinden itibaren o tertemiz zihinlerine Allah’ın emrini nasıl yerleştirebiliriz diye dertlendik. Çocuğu daha büyük olup bu sıkıntıyı yaşayanlar varsa, acizane tavsiyem “Müjdeleyin, nefret ettirmeyin” hadisine uyunuz ve çocuğunuzu zaten istemezken iyice soğutmayınız. Güzellikle anlatmaya çalışın, yorulmadan usanmadan. Kendi seçsin modeli tarzı, karşılığında çok sevineceği bir hediye ile teşvik etmeye çalışın(ama bunu daha da kızdırarak yapmayın).

Mesela şunun gibi: “Anne bana telefon alacaktın” “sen önce başörtünü bi tak, kılık kıyafetine dikkat et, sonra alırım” gibi yaklaşımlardan uzak durmaya çalışın). (yazıyı tekrar okuduğumda bir konunun yanlış anlaşılmasından endişe ettim. Büluğa ermemişler için geçerlidir başörtüsünü istediği şekil model renkte seçmek. Alıştırma süreci için söylüyorum.)

Çocuk siz ne kadar anlatsanız da, dışarıda gördükçe özenecek ve belki hangisi doğru acaba, sokakta o kadar kişi var ama diye düşünerek bocalayacak.

Bu durumda da güzelce anlatacaksınız. Diğer insanların yanlış yaptığını, Allah’ın emrine aykırı davrandığını, herkes bir yanlışın peşinden gidiyor diye bizim de mi yanlışı tercih edeceğimizi, bunun saçma olacağını vs anlatın.

Özendiği kıyafetleri alın ve bunları giymenin yerinin ev olduğunu, evde istediği gibi giyinebileceğini anlatın. sizin de dışarıda tesettürlü olmanıza rağmen evde nasıl rahat ve istediğiniz renk/şekilde giyindiğinizi söyleyin. (tabi evde erkek çocuğu olanlar için yine bir sınır olmalı. Canı istiyor diye evde mini etekle gezemez mesela. Ya da dapdar kıyafetlerle).

Kız çocuğun fıtratında bir beğenilme arzusu vardır. Bu nedenle güzel bir kıyafet giydiğinde önce eşiniz çok yakıştığını söylesin.

Daha fazla kişiye göstermek isteyecek, arkadaş gruplarınızı toplayın, onların yanında giysin göstersin ve bu duygusunu tatmin etsin(eviçi kıyafetler için söylüyorum).

Dışarı-içeri algısını doğru oluşturmak gerekir. Bu da yine mahremiyet eğitimdeki konularla bağlantılı tabi. Haram olan ve olmayanı, mahrem-namahremi ayırt etmek gerekir...


alıntıdır
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi EyMeN&TaLhA 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 6022 14 Temmuz 2015 12:14
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 4075 14 Temmuz 2015 12:06
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme DİN... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 4923 14 Temmuz 2015 12:00
Ramazan-oruç ve çocuğa kazandırdıkları Çocuk ve Aile Sağlığı Mihrinaz 2 2663 14 Temmuz 2015 11:23
çocuk eğitiminde ceza hiç mi olmamalı? Çocuk ve Aile Sağlığı EyMeN&TaLhA 0 2364 14 Temmuz 2015 11:03

Alt 25 Ağustos 2014, 14:11   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:61
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.476
Konular: 1144
Beğenildi:4415
Beğendi:3686
Takdirleri:14203
Takdir Et:
Standart Cevap: Kız Çocuklarına Tesettürü Nasıl Alıştırıp Sevdirilebiliriz...

Öncelikle iletişim güçlü olursa edeb ve ahlak eğitimi tam anlamıyla verilmiş olur. Çocukların yaşını ve masumiyetini tehdit edecek kıyafetleri onlara sunmamamız gerekir. Tessettür gönüllere işlenmeli. Sokakta görüyoruz, anne tam tesettürlü yanındaki kız çocuğu ise askılı kıyafetli. Buluğ yaşına kadar mazbut kıyafetler giydirilmeli.
Bir yerde çocuğu namaza alıştırmak için namaz partileri düzenleniyormuş. Tesettüre alıştırmak için de neden tesettür davetleri düzenlenmesin. Bütün kız arkadaşlarını da toplayıp onların karşısına tesettürlü kıyafetle çıkarılarak bir ilk denenmelidir. Ayrıca sevdiği hediyelerde alınarak çocuğa takdim ederken diğer kız çocuklarında gönülleri fethedilir diye düşünüyorum.
Eskiden Osmanlı zamanında çarşafa girme törenleri düzenlenirmiş. Bizler helali süsleyip, bezeyip onlara neden sunmayalım ki!.....
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 2 Kişi okuyor. (0 Üye ve 2 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Erkeğin Tesettürü Göz Kapaklarıdır..! VuslatAksa21 İslamda Kadın ve Erkek 2 13 Mayıs 2016 13:29
Marifet diyarı ‘Takva Tesettürü’ EyMeN&TaLhA Makale ve Köşe Yazıları 1 14 Mayıs 2013 11:59
Yaşlı kadınların tesettürü... Belgin Tesettür Konuları 0 07 Eylül 2009 08:26
Anne ya da babanın bir konuda haksız oldukları halde çocuklarına beddua KuM TaNeSi Soru Cevap Arşivi 0 08 Nisan 2009 10:55
Sıcak Günlerin tesettürü üzerine... TÜRKcan Tesettür Konuları 2 07 Eylül 2008 22:31

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.