Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Cuma-Bayram-Kandiller

Konu Kimliği: Konu Sahibi NUR,Açılış Tarihi:  23Haziran 2009 (15:56), Konuya Son Cevap : 23Haziran 2009 (15:56). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 23Haziran 2009, 15:56   Mesaj No:1

NUR

Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:NUR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 127
Üyelik T.: 10 Eylül 2007
Arkadaşları:4
Cinsiyet:
Memleket:ankara
Yaş:31
Mesaj: 1.805
Konular: 527
Beğenildi:30
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Üç Aylar ve Ragaib Kandili

Üç Aylar ve Ragaib Kandili



24 Haziran 2009 Çarşamba günü -inşaallah- yeni bir Üç Ayları mevsimine ulaşmış olacağız.

Cenab-ı Hak bu hayır ve bereket mevsimini bütün insanlık ve İslam dünyası için hayırlara vesile kılsın.

Üç ayları olarak tabir edilen Receb Şaban ve Ramazan aylarının her birisi birer manevi hazineler sofrası olarak bizleri teşrif edeceklerdir. Yine bu aylar içinde gelecek olan mübarek geceler bu üç ayın hayır ve bereketlerinin zirveye ulaştığı mana dolu zaman dilimleridir. Bu gecelerde Allah’ın rahmet pınarları daha bir çoşku ile çağlar ve adeta çağlayan haline dönüşür. Ne mutlu bu rahmet çağlayanlarından testilerini doldurabilen uyanık Müslümanlara!

Aziz kardeşlerim

Cenab-ı Hak bazı gün ve geceleri diğerlerine nispetle daha özel yaratmış ve bu zaman dilimlerinde yapılacak ibadet ve güzel amelleri de daha feyizli ve daha bereketli kılmıştır. Bu müstesna zamanların başında işte adını üç aylar olarak tabir ettiğimiz Recep Şaban ve Ramazan ayları gelir. Yine bu aylar içinde bizi teşrif edecek bazı geceler vardır ki onlar da diğer gecelerden daha mübarek ve daha değerli kılınmıştır. Dolayısı ile bu ay ve gecelerde yapılacak hayırlı amellerin karşılığı o nisbeptle daha da feyizli olacaktır. Sevgili Peygamberimiz (sav) bir mübarek hadis-i şeriflerinde bunu bize şöylece ifade buyurmaktadır: “Beş gece vardır ki o gecelerde edilen dualar geri çevrilmez. (Bu geceler şunlardır): Recep ayının ilk Cuma gecesi (Regaib gecesi) Şaban ayının onbeşinci gecesi (Berat gecesi) (her) Cuma gecesi ve bayram geceleri..” (İbn Asakir Muhtaru’l Ehadis shf. 73) Ayrıca Peygamber efendimiz (sav) "Recep Allah'ın ayı Şaban benim ayım ve Ramazan ümmetimin ayıdır." Buyurarak bu üç aya özel önem verdiğini beyan buyurmuştur.

Muhterem kardeşlerim

Yukarıdaki hadis-i şerifte de görüldüğü gibi bu mübarek ayların birincisi Receb ayı ilk mübarek gece de Receb ayının ilk Cuma gecesi olan Regaib gecesidir. Önümüzdeki Perşembe gününü cumaya bağlayan gece ise Regaib Kandili Gecesi'dir. Regaib kendisine rağbet edilen arzulanan taleb edilen çok arzu edilen kıymetli şeyler bol bol rahmet ve bereket çok çok lütuf ve ihsanla dolu olan şey demektir. Peygamberimiz (sav) bu geceye tekaddüm eden Perşembe gününü oruçla geçirmiş gecesinde de namaz kılarak bu gecenin feyzine dikkatlerimizi çekmiştir. Bundan dolayıdır ki bu gecede dua etmek tevbe ve istiğfarda bulunmak bu geceyi kutsal kabul ederek çeşitli ibâdetlerle geçirmek dinimizde güzel amellerden kabul edilmiştir. Öyle ise biz de bu mübarek gecenin evvelinde oruçlu olmaya gayret edelim gecesinde de namazla Kur’an tilaveti ile zikir ve tefekkürle sadaka vesair ibadetlerimizle geceyi ihya edelim.

Değerli kardeşlerim

İnsanlık belki ilim ve bilim alanlarında dev adımlarla ilerlemesine rağmen manevi olarak bir çöküntüyü yaşamaktadır. Bu manevi yıkımdan kurtulmanın yagane yolu Yüce Yaratıcı'nın rahmet ve mağfiretine sığınmaktır. Rahmet ve mağfirete ulaşmanın vesileleri ise O’nun rızasına ulaştıracak güzel amellere sarılmaktır. Bilhassa Müslümanlar olarak ümmetin ve insanlığın kurtuluşuna vesile olacak bu güzel amellere daha da dikkat etmeliyiz. Bu mübarek ay ve gecelerde bilhassa duaya sarılmalıyız. Çünkü dua Allah’a ulaşmanın direkt yoludur. Şahsımıza evlat ve iyalimize bütün ümmete ve insanlığın kurtuluşuna dualar edelim. Bizi kardeşler kılacak kalplerimizi birbirine bağlayacak nefret hislerini yok edecek manevi bağlarımızı güçlendirelim. Gönül kapılarımızı birbirimize sonuna kadar açalım. Bu mübarek aylarda her zamankinden daha fazla iyilik hayır ve hasenata koşalım; sadaka ve yardımlarımızla coşalım. Recep ve Şaban aylarında nafile oruçlarla Kur’an tilavetiyle namaz ve sair taatlerimizle rahmet ve mağfiret nehri Ramazan ayına hazırlanalım. Uyanık ve bilinçli bir şekilde Ramazan ayını idrak edelim.

Hutbemizi Efendimiz (sav)’ın şu mübarek duasıyla bitirirken; üç ayların ve bu aylarda ihya edeceğimiz kandillerin biz ve bütün insanlık hakkında hayırlara vesile kılmasını ve daha nice üç aylara kavuşturmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ve temenni ederiz. “Allahım bize Receb ve Şaban aylarını mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.”(Keşfu’l Hafa c. 1. shf. 186 hno: 554)

İsmail Çelikpençe


__________________
__________________
EN GÜZEL AŞK: ALLAH!
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi NUR 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Hadîsi anlamak için nelere dikkat etmeli Hadis-i Şerif NUR 0 2470 10 Ağustos 2009 20:09
Allah Rızası İçin Hadis Uyduranlar/Medineweb Hadis-i Şerif Mihrinaz 1 2865 10 Ağustos 2009 20:07
18.HAFTANIN KONUSU:Çocuklar Dünya Hayatının Süsü... Hafta'nın Konusu NUR 1 2871 09 Ağustos 2009 23:05
35.Haftanın Misafiri Elifzişan Hafta'nın Misafiri kurtmehmet 11 6219 09 Ağustos 2009 22:35
Çocuklar Ümmetin Geleceğidir! Çocuk ve Aile Sağlığı NUR 0 2465 07 Ağustos 2009 22:03

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Medineweb Üç Aylar ve Regaib Kandili Mesajı RemLe Cuma-Bayram-Kandiller 6 30 Mart 2017 11:34
M.said özdemir’in regaib kandili ve üç aylar tebrik mektubu EyMeN&TaLhA Risale_i Nur (Said Nursi) 0 22 Nisan 2015 12:24
Üç Aylar(Recep ayı) KuM TaNeSi Cuma-Bayram-Kandiller 3 20 Nisan 2015 12:24
Mevlit Kandili, Mevlid Kandili, Niçin Nasıl, Kutlanmalı/ muhsin iyi muhsin iyi Makale ve Köşe Yazıları 3 18Haziran 2014 15:34
Hutbe:Üç Aylar ve Regaib Kandili Arasat Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 21 Mart 2009 11:22

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.