Medineweb Forum/Huzur Adresi
Geri Git   Medineweb Forum/Huzur Adresi > .::MEDİNEWEB DİN HİZMETLERİ ALAN BİLGİSİ SINAVLARI-(DHBT).::. > DHBT-1-Sınav Konuları > Deneme Sınavlar/Paylaşımlar

Konu Bilgisi: Konu Sahibi Ravza'm,Açılış Tarihi:  08.Şubat.2012 (18:08), Konuya Son Cevap : 03.Aralık.2016 (16:29). Konuya 26 Mesaj yazıldı

Etiketlenen Üyelerin Listesi

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 09.Mart.2013, 22:56   Mesaj No:21
Medineweb Emekdarı
makbergülü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:makbergülü isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 17068
Üyelik tarihi: 03.Mart.2012
Arkadaşları:22
Cinsiyet:anne
Bulunduğu yer:arz
Yaş:39
Mesajlar: 1.186
Konular: 169
Beğenildi:172
Beğendi:23
Takdirleri:34
Takdir Et:
Standart Cevap: Yeterlilik için Mutlaka Çıkabilir dedigimiz Soru Cevaplarrr

Alıntı:
Medineweb Üyemizden Alıntı Mesajı göster
amin ecmain :-) ben yeterliliğe girmesemde girecek olan kardeşlerime dualarımın yanında birazda paylaşım yolladım nacizane :-) gelecek senelere yatırım da oldu bi nevî :-)
__________________
لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا

"Allah hiç kimseye taşıyabileceğinden daha fazlasını yüklemez."

|| BAKARA 286. ||


MAZARET insanın kendine söylediği en büyük ''YALAN''dır !! ..

Velhasıl-ı kelâm.
Namaz, duâ, gayret, nâsip. . .mahcup000
Alıntı ile Cevapla
Alt 13.Mart.2013, 14:46   Mesaj No:22
Medineweb Emekdarı
makbergülü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:makbergülü isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 17068
Üyelik tarihi: 03.Mart.2012
Arkadaşları:22
Cinsiyet:anne
Bulunduğu yer:arz
Yaş:39
Mesajlar: 1.186
Konular: 169
Beğenildi:172
Beğendi:23
Takdirleri:34
Takdir Et:
Standart Cevap: Yeterlilik için Mutlaka Çıkabilir dedigimiz Soru Cevaplarrr

YETERLİLİK SINAVI 1--- DENEME SINAVI 6
(Süreniz tek oturumda 90 dakikadır.. ))..başarılar.

1)Aşağıdakilerden hangisi ihramlıya yasaktır?
a) Beline dikişli para kemeri bağlamak.
b) Örtü ile ayaklarınıörtmek.
c) Yüzünü örtmek.
d) Banyo yapmak

2) .Aşağıdakilerden hangisi tavafta sünnettir?
a) Setr-i avret.
b) Necasetten taharet.
c) Hadesten taharet.
d) Tavafa Hacer’ül-Esved’in hizasından başlamak

3)İkinci tehallül ne zaman gerçekleşir?
a) Ziyaret tavafının tamamlanmasıyla.
b) Cemarata taşatmakla.
c) Müzdelife vakfesini yapmakla.
d) Kurban kesmekle

4).Aşağıdakilerden hangisi veda tavafının vacip olması-nın şartlarından değildir?
a) Hac yapm ışolmak.
b) Afaki olmak.
c) Mekki olmak.
d) Kadınların özel hallerinde bulunmamaları

5)"Niyet ettim Allah rızasıiçin haccetmeye" diyen
kimse aşağıdaki hac çeşitlerinden hangisine niyet etmiş
olur?
a) İfrad.
b) Temettu.
c) Kıran.
d) Hiç biri.

6).Adak kurbanının etinden aşağıdakilerden hangisi yi-yebilir?
a) Adakta bulunanın fakir dede ve nineleri.
b) Adakta bulunanın fakir anne ve babası.
c) Adakta bulunanın torunları.
d) Adakta bulunanın fakir yeğenleri.

7) .Aşağıdakilerden hangisi sünnettir?
a) Ziyaret tavafını ihramdan çıktıktan sonra yapmak.
b) Müzdelife’de akşam ve yatsınamazlarınıcem-i tehir
ile kılmak.
c) Tavafa Hacer-i Evsed hizasından başlamak.
d) Veda tavafıyapmak.

8) .Namazda fatihadan sonra ne okuyacağıkonusunda kararsız kalan bir kimse ne kadar beklerse sehiv secdesi gerekir?
a) Bir rekatı eda edecek kadar beklerse.
b) Uzun bir sûre okuyacak kadar beklerse.
c) Bir rüknü (rüku ve secde gibi) ifa edecek kadar
beklerse.
d) Ne kadar beklerse beklesin sehiv secdesi gerekmez

9) .Namazda hafi kıraatin geçerliliği konusunda asgari
ölçü aşağıdakilerden hangisidir?
a) Ayetleri kendisinin işiteceği kadar bir sesle telaffuz
etmek.
b) Ayetleri kendisinin bile duymayacağı şekilde telaffuz
etmek.
c) Yanındaki duyacak kadar yüksek sesle okumak.
d) Çevresinde bulunanların rahatlıkla duyacağıbir sesle
okumak.

10)Bir kimse, geceleyin herhangi bir oruç için niyet
ettiği halde, şafak sökmeden önce niyetinden dönerse, bu
dönüşü geçerli olur mu?
a) Geçerli olur.
b) Niyet ettikten sonra dönmesi geçerli olmaz.
c) Sahur yemeğinden önce geçerli olur; sahur
yemeğinden sonra olmaz.
d) Gece yarısından önce geçerli olur

11) .Tenasuh ne demektir?
a) Ruh çağırmak demektir.
b) Ruhun, bir bedenden başka bir bedene geçmesidir.
c) Burç ve yıldız falcılığıdır.
d) Kehanet demektir.

12) ."İnsanlarıikna etmek için onlarla iletişim kuran
kişinin samimiyeti çok önemlidir", ifadesinde kastedilen
samimiyeti aşağıdakilerden hangisi daha iyi karşılar?
a) Yardım severlik.
b) Dindarlık.
c) İçtenlik.
d) Diğerkamlık.

13)"Herkes dünyayıdeğiştirmeye çalışıyor, fakat hiç
kimse kendisini değiştirmek istemiyor"
Yukarıdaki söz aşağıdakilerden hangisine vurgu
yapmaktadır?
a) İnsanlar birbirlerini düşünmelidir.
b) Başkalarının değişmesine katkımız olmalıdır.
c) Değiştirmeye öncelikle değişmekten başlanmalıdır.
d) Dünyayı değiştirmek için el ele verilmelidir.

14) Aşağıdakilerden hangisi itikâdî mezheplerdendir?
a) Evzaî Mezhebî
b) Malikî mezhebi
c) Hanefî Mezhebi
d) Selefiyye Mezhebi

15) . “Peygamberimiz (a.s.)’in Allah tarafından tebliğ
edip haber verdiği kesin olarak bilinen esas, hüküm ve
haberlere……………..denir” cümlesini
aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?
a) şeâir-i diniyye
b) Zarûrât-ı diniyye
c) Ahkâm-ı İslamiyye
d) Mebâdi-i fıkhıyye

16) Allah’ın eli, gözü, yüzü ve gelmesi gibi sıfatlar için
aşağıdaki kavramlardan hangisi kullanılır?
a) Sübûtî sıfatlar
b) Selbî sıfatlar
c) Tekvîni sıfatlar
d) Haberî sıfatlar

17) Aşağıdakilerden hangisinin diğerleri ile anlam
bağlantısı yoktur?
a) İman
b) İtikad
c) İrtidat
d) İrtikâp

18) . Rıdvan adlı meleğin görevi aşağıdakilerden
hangisidir?
a) Cehennem bekçiliği
b) Cennet bekçiliği
c) Arşı taşımak
d) Amel defterlerinin tevzii

19) . Aşağıdakilerden hangisi Peygamberler hakkında
vacip olan sıfatlardan değildir?
a) Emanet
b) Fetanet
c) Adalet
d) İsmet

20) . Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Şit Peygambere 30 sahife verilmiştir
b) Adem Peygambere 10 sahife verilmiştir
c) İbrahim Peygambere 10 sahife verilmiştir
d) İdris Peygambere 30 sahife verilmiştir.

21) . Aşağıdakilerden hangisi hak dinlerin ortak
amaçlarından biri değildir?
a) Nefsi koruma
b) Nesli koruma
c) Aklı koruma
d) Ahlakı koruma

22). Aşağıdaki şıklarda yer alan kavramlardan
hangileri arasında zıtlık ilişkisi vardır?
a) Sihhat-butlan
b) Habis-Necis
c) İman-İtikad
d) İsraf-Tebzir

23) Aşağıdakilerden hangisi vitir namazının kılınacağı
vakittir?
a) Yatsının girdiği andan gecenin üçte birine kadar
olan vakit
b) Yatsı namazı kılındıktan sonraki vakit
c) Yatsı vakti
d) Yatsı vaktinden imsak vaktine kadar olan vakit

24) Hangi namazlar özür bulunmaksızın oturularak
kılınabilir?
a) Nafile namazlar
b) Farz namazlar
c) Vacip namazlar
d) Adak namazlar

25) . Aşağıdaki namazların hangisinde cehrî kıraat
gerekli değildir?
a) Cemaatle kılınan sabah namazının farzı
b) Münferiden kılınan akşam namazının farzı
c) Cuma namazı
d) Bayram namazı

26) Aşağıdakilerden hangisi cuma namazının farz
olmasının şartlarından biri değildir?
a) Mukim olmak
b) Sağlıklı olmak
c) Erkek olmak
d) Yeterli cemaatin bulması

27)Aşağıdakilerden hangisi zekatın farz olmasının
şartlarından değildir?
a) Havelan-i havl
b) Malın nâmi olması
c) Malın nisap miktarına ulaşması
d) Zekat vermeye niyet edilmesi

28) Aşağıdakilerden hangisi edası itibariyle haccın çeşitlerindendir?
a) Farz hac
b) Vacip hac
c) Nafile hac
d) Temettu haccı

29) Aşağıdakilerden hangisi haccın müstakil
sünnetlerinden değildir?
a) Kudüm tavafı
b) Mekke, Arafat ve Mina’da hutbe okunması
c) Arefe gecesi Mina’da bulunmak
d) İhram namazı kılmak

30) . Aşağıdakilerden hangisi “dem cezası”nı gerektirir?
a) Mikatı ihramsız geçmek
b) Bir elin dört tırnağını kesmek
c) Kudüm tavafını abdestsiz yapmak
d) Veda tavafını abdestsiz yapmak

31) . Aşağıdakilerden hangisi Medine’de Peygamberimiz (a.s.)’ın Yahudiler ile yaptığı
antlaşmanın maddelerinden değildir?
a) Yahudiler kendi dinlerinde serbest olacaklar
b) Müslümanlar ile Yahudiler barış içinde yaşayacaklar
c) Taraflardan biri üçüncü bir tarafla sulh yaparsa diğer taraf bu sulhu tanıyacak
d) Müslümanların Kureyş ile ilişki kurmalarına engel olunmayacak

32). Aşağıdakilerden hangisi Hudeybiye Barış antlaşmasının maddelerinden değildir?
a) Bu anlaşma on yıl geçerli olacak
b) Taraflar Kureyş dışında kabilelerden her hangi birini himayelerine alabilecekler
c) Müslümanlar Ka’be’yi bu yıl değil üç yıl sonra ziyaret edecekler
d) Mekkelilerden biri Müslümanlara sığınırsa Müslüman bile olsa geri verilecek, fakat Müslümanlardan biri Mekkelilere sığınırsa geri istenmeyecek

33) . Aşağıdakilerden hangisi “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim” hadisi ile ilgili değildir?
a) Peygamberimiz (a.s.)’ın tebliğ ettiği İslam, son semavî dindir
b) İslam ahlakı, en mükemmel ahlaktır
c) Ahlakı zayıf olanın imanı da zayıftır
d) Güzel ahlaktan maksat Kur’ân ahlakıdır

34) . Peygamberimiz (a.s.)’ın nitelediği “ümmü’l-habâis” aşağıdakilerden hangisidir?
a) Alkollü içkiler
b) Faiz
c) Zina
d) Namuslu kadınlara zina isnad

35) . Aşağıdakilerden hangisi sosyal ilişkileri
düzenleyen kurallar değildir?
a) Adâb-ı muaşeret
b) Gelenek ve görenekler
c) Din, ahlak ve hukuk
d) Bilimsel ve felsefî kurallar

36) . Aşağıdakilerden hangisi Kur’ân’ın
isimlerinden biri değildir?
a) Ümmü’l-kitap
b) Mesânî
c) Kitap
d) Ümmü’l-kurra

37) Aşağıdakilerden hangisi Mekkî surelerden değildir?
a) İçinde secde ayeti bulunan sureler
b) İçinde “kellâ” kelimesi bulunan sureler
c) Bakara suresi hariç- Âdem ve İblis kıssasınıanlatan sureler
d) Cihad hükümleri içeren sureler

38) Aşağıdaki kelimelerden hangisi “Lafızlarıaynı, anlamlarıfarklıolan
kelimelerdir” tanımınıifade eder?
a) Müteşabih
b) Vücuh
c) Nezâir
d) Müteradif

39) Kur’ân’ın bir bütün olarak indirildiği dünya semasında bulunan yerin
Adı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Beyt-i ma’mûr
b) Beytü’l-izze
c) Levh-ımahfuz
d) Beytü’l-kelâm

40) “İnsan, özgür bir cüz’î iradeye
sahiptir” görüşü hangi mezhebe aittir?
a) Eş’ariyye
b) cebriyye
c) Matüridiyye
d) Cehmiyye

41) . “Dinî tebliğat olmazsa akıl ile Allah bilinemez” görüşü hangi mezhebe
aittir?
a) Eş’ariyye
b) Mutezile
c) Şi’a
d) Cebriyye

42) Aşağıdakilerden hangisi Selef metodunun esaslarından değildir.
a) Marifet
b) Takdis
c) tekrir
d) Sükût

43) Aşağıdakilerden hangisi ay / hayız halinin en az müddeti hakkında sırasıyla
Hanefi ve Şafii mezheplerinin görüşlerini birlikte yansıtmaktadır?
a) 2–3 gün
b) 3–1 gün
c) 3–5 gün
d) 2–2 gün

44) Mest üzerine meshin müddeti konusunda aşağıdakilerden hangisi
doğrudur?
a) Mukim için bir gün bir gece, misafir için üç gün iki gece
b) Mukim için iki gün iki gece, misafir için üç gün üç gece
c) Mukim için bir gün iki gece, misafir için iki gün iki gece
d) Mukim için bir gün bir gece, misafir için üç gün üç gece

45) . Aşağıdakilerden hangisi namazla ilgili bir terim değildir?
a) Tergib
b) İsfâr
c) Tekbir
d) Celse

46) Namazda abdesti bozulan imamın, yerine cemaatten birini geçirmesine ne
denir.
a) Tevkil
b) Tebdil
c) İstihlaf
d) İstibdal

47) Aşağıdakilerden hangisi namazı bozan şeylerden değildir?
a) Yüzü kıbleden çevirmek
b) Namazda iken verilen selamı almak
c) Amel-i kesir
d) Hiç biri

48) Aşağıdakilerden hangisi “teşrik tekbirleri”ndeki “teşrik” kelimesinin
sözlük anlamıdır?
a) Ortak kılmak
b) Şirkten kaçınmak
c) Et kurutmak
d) Şirketleşmek

49) Aşağıdakilerden hangisi güneş tutulmasıhalinde kılınan namazıifade eder?
a) İşrâk
b) İstiska
c) Küsuf
d) Husuf

50) Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Kadın cenazenin kefeni beşparçadan ibarettir.
b) Hımar ve izar erkek cenazenin kefeninin parçalarındandır.
c) Erkek cenazenin kefeni üç parçadan ibarettir.
d) Lifâfe, hem erkek hem de kadın cenazenin kefeninin parçalarındandır.

51) Aşağıdaki hükümlerden hangisi yanlıştır?
a) Bir günlük oruç fidyesi bir sadaka-i fıtır miktarıdır.
b) Ramazan orucu kaza edilirken cinsel ilişkide bulunmak kefaret gerektirir.
c) Zorlamayla bozulan oruç kefaret gerektirmez.
d) Güneşbattı zannedilerek iftar etmek sadece kaza gerektirir

52) Gizli düşmanlık beslemek anlamına gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
a) Nifak
b) Haset
c) Kin
d) Dedikodu

53)Güzel huyların bir parçası olarak akrabalık, dostluk, arkadaşlık haklarının
korunması ve gözetilmesinin karşılığı olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
a) Doğruluk
b) Vefa
c) Cömertlik
d) Hüsn-ü zan

54)H. 8. M. 629 tarihinde gerçekleştirilen Mute savaşı kimlere karşı yapılmıştır?
a) İranlılara karşı
b)Yahudilere karşı
c) Bizanslılara karşı
d) Müşriklere karşı

55) Hz. Peygamber Hicretin 6. yılındaUmre yapmak üzere 1500 sahabi ile birlikte
Mekke’ye doğru yola çıkarken Medine’de yerine kimi vekil bıraktı?
a) Abdullah b. Zeyd
b) Abdullah ibn Ümmi Mektum
c) Abdullah b. Zübeyr
d) Abullah b. Ziyad

56) Aşağıdakilerden hangisi insanlara karşı hem büyüklük taslamamayı hem de
hafifliğe ve zillete düşmemeyi ifade etmektedir?
a) Vakar
b) Barış
c) Şükür
d) Emanet

57) . Aşağıdakilerden hangisi başkasının sahip olduğu nimeti kıskanmayı ve bu nimetin
o kimsenin elinden gitmesini istemeyi ifade etmektedir?
a) Hırs
b) Haset
c) Nifak
d) Husumet

58) . Aşağıdakilerden hangisi fert ve toplum huzurunu bozmaya yönelik olumsuz davranışları ifade etmektedir?
a) Savaş
b) barış
c) Fesat
d) Zulüm

59) Aşağıdakilerden hangisi zekât ile ilgili değildir?
a) Rikaz
b) Mevat
c) Rikab
d) İnân

60) . Aşağıdakilerden hangisi sa’yin hükmü konusunda sırasıyla Hanefî ve Şafiî
mezheplerinin görüşünü birlikte ifade eder?
a) Farz - Farz
b) Vacip - Vacip
c) Vacip - Farz
d) Farz – Sünnet

61) Bayramın birinci, ikinci ve üçüncü günlerinde Mina’da gecelemenin
hükmünü sırasıyla Hanefi ve Şafiî mezhebinin görüşlerini aşağıdakilerden
hangisi yansıtmaktadır?
a) Farz- Vacip
b) Sünnet-Vacip
c) Vacip-Sünnet
d) Vacip-Farz

62) Aşağıdaki kelimelerden hangisi hac
ile ilgili değildir?
a) Mizab
b) Mikat
c) Mis’ât
d) ****f

. 63)Aşağıdaki kelimelerden hangisi
“Arafat vakfesine yetişememeyi” ifade eder?
a) İhsar
b) Mevat
c) Fevat
d) Taksir

64). Aşağıdaki cümlelerden hangisi yanlıştır?
a) Hz. Peygamber yirmi beş yaşında iken evlendi.
b) Hz. Peygamber’e ilk vahiy Sevr dağındaki Hira mağarasında geldi.
c) İlk vahiy geldiğinde Hz. Peygamber kırk yaşında idi.
d) Hz. Peygamber Kâbe hakemliği yaptığında otuz beş yaşında idi.

65) Anneleri Hz. Hatice ile birlikte aynı anda Müslüman olanlar aşağıdakilerden
hangileridir?
a) Zeynep, Rukiye ve Ümmü Gülsüm
b) Zeynep, Fatıma ve Rukıye
c) Ümmü Gülsüm, Fatıma ve Kasım
d) Rukiye, Kasım, Ümmü Gülsüm

66) Cenaze namazı en az kaç kişi ile kılınabilir?
a) Üç kişi
b) On beş kişi
c) Bir kişi
d) İki kişi

67) . Aşağıdaki cümlelerden hangisi yanlıştır?
a) Kaza namazları belirli vakitlerde kılınır.
b) Kaza namazları ile meşgul olmak nafile namaz ile meşgul olmaktan daha iyidir.
c) Kaza namazları üç kerahet vaktinin dışında her zaman kılınabilir.
d) Sabah namazından sonra güneş doğuncaya kadar kaza namazı kılınabilir

68) şağıdakilerden hangisi cümledeki boşyeri doğru olarak tamamlar?
“Beş vakit namaza bağlı olmaksızın kılınan sünnet namazlara …… sünnetler denir.”
a) Regaib
b) Zevaid
c) Revatip
d) Fevait

69)“İhtilaf-ı ****lia itibar edilir, yanidünyanın farklı bölgelerinde yaşayan
Müslümanlar, hilalin kendi bölgelerinde görülmesi ile oruca başlarlar” görüşü hangi
müçtehide aittir.
a) Ebu Hanife
b) İmam Şafiî
c) İmam Malik
d) İmam Ahmed b. Hanbel

70) Aşağıdakilerden hangisi oruç tutmamayı mubah kılan hallerden biri
değildir?
a) Hastalık ve yolculuk
b) Hamilelik ve emzikli olmak
c) Yaşlılık ve şiddetli açlık-susuzluk
d) Ağır hastalara bakıcılık yapmak

71) Aşağıdaki şıklardan hangisinde Kur’ân-ı Kerim’de geçtiği halde Kur’ân’a ait
olmayan bir nitelik vardır?
a) Mecîd, Ruh, Kitap,
b) Mübarek, Furkan, Zikr
c) Mübîn, Kerîm, Azîm
d) Azîz, Hakîm, Muhît

72) “Akıl ve naklin ifade ettiği gerçeği yansıtan ve içinde yalan bulunmayan bilgi ve
haber hangi Kur’ân kavramı ile ifade edilir?
a) Ayne’l-yakîn
b) Hakka’l-yakîn
c) Ilme’l-yakin
d) Kitabü’n-ma’lûm

73) Aşağıdaki şıklardan hangisinde Kur’ân’da geçtiği halde Hz. Peygambere ait
olmayan bir nitelik vardır?
a) Azîz, müzzemmil, rahîm, beşîr
b) Nezîr, hâdî, müsaytır, ümmî
c) Şahîd, dâî, sirac, Mübeşşir
d) Raûf, münîr, müzekkir, Müddessir

74) . Aşağıdaki şıklardan hangisinde Mekkî bir sure vardır?
a) Bakara, Nisa, Mâide, Enfâl
b) Tevbe, Mücadele, Haşr, Mümtehıne,
c) Nasr, Tahrîm, Talak, Necm
d) Cuma, Münâfikûn, Nur, Âl-i İmran

75) Uhut savaşıhangi tarihte yapıldı?
a) Hicrî 3/ miladî 626
b) Hicrî 4 / miladî 627
c) Hicrî 3/ miladî 625
d) Hicrî 3/ miladî 624

76) Ahlak konusunu işleyen “Edebü’d-dünyâ ve’d-dîn” adlıeser kime
aittir?
a) İbnü’l-kayyım el-Cevziyye
b) Babertî
c) Maverdî
d) Gazzalî

77) “Sizden biri kendisi için sevdiğini (mümin) kardeşi için de sevmedikçe (gerçek
anlamda)iman etmişolamaz” hadisi aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ilgilidir?
a) Îsâr
b) Birr
c) Fütüvvet
d) İhsan

78) . “Alamet, nişan, ibret, emr-i acip, delil” anlamlarına gelen Kur’ân kavramı
hangisidir?
a) Ayet
b) Sure
c) Mucize
d) Burhan

79) Tercih edilen ağırlıklı görüşe göre Peygamberimiz Hz. Muhammed’e ilk vahiy
ne zaman gelmeye başlamıştır?
a) M. 610, 27 Ramazan, Pazartesi günü
b) M. 610, 27 Ramazan, Cuma günü
c) M. 610, 27 Ramazan, Perşembe günü
d) M. 610, 27 Ramazan, Salı günü

80) Bir dinin bilginleri arasındaki yorum farklarından meydana gelen görüşleri
benimsemenin karşılığı aşağıdaki kavramlardan hangisiyle ifade edilir?
a) Tarikat
b) İhtilaf
c) Mezheb
d) İcma

sorular bitti.cevapları kontrol ediniz ))

1)b 2)b 3)a 4)c 5)a 6)d 7)a 8)c 9)a 10)a 11)b 12)c 13)c 14)d 15)b 16)d 17)d 18)b 19)c 20)a 21)d 22)a 23)b 24)a 25)b 26)d 27)d 28)d 29)d 30)a 31)d 32)c 33)c 34)a 35)d 36)d
37)d 38)b 39)b 40)c 41)a 42)c 43)b 44)d 45)a 46)c 47)a 48)c 49)c 50)b 51)b 52)c 53)b 54)c 55)b 56)a 57)b 58)c 59)d 60)c 61)b 62)c 63)c 64)b 65)a 66)c 67)a 68)a 69)b 70)d 71)d 72)c 73)b 74)c 75)c 76)c 77)a 78)a 79)a 80)c


alıntı
__________________
لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا

"Allah hiç kimseye taşıyabileceğinden daha fazlasını yüklemez."

|| BAKARA 286. ||


MAZARET insanın kendine söylediği en büyük ''YALAN''dır !! ..

Velhasıl-ı kelâm.
Namaz, duâ, gayret, nâsip. . .mahcup000
Alıntı ile Cevapla
Alt 13.Mart.2013, 14:48   Mesaj No:23
Medineweb Emekdarı
makbergülü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:makbergülü isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 17068
Üyelik tarihi: 03.Mart.2012
Arkadaşları:22
Cinsiyet:anne
Bulunduğu yer:arz
Yaş:39
Mesajlar: 1.186
Konular: 169
Beğenildi:172
Beğendi:23
Takdirleri:34
Takdir Et:
Standart Cevap: Yeterlilik için Mutlaka Çıkabilir dedigimiz Soru Cevaplarrr

YETERLİLİK SINAVI 1....DENEME 4

1)İnsan müstakil bir cüzi iradeye sahiptir.Görüşü hangi mezhebe aittir?
A)Eşariyye
B)Mutezile
C)Maturudiyye
D)Cehriyye

2)Husün ve kubu akıl ile bilinebilir.Görüşü kime aittir?
A)Maturudiyye
B)Cebriyye
C)Mutezile
D)Eşariyye

3)Dini tebliğat olmassa akıl ile Allah(c.c)bilinemez.Görüşü kime aittir?
A)Cebriyye
B)Mutezile
C)Eşariyye
D)Şia

4)Aşağıdakilerden hangisi itikadi mezheblerdendir?
A)Evzai
B)Maliki
C)Hanefi
D)Selefiyye

5)Aşağıdakilerden hangisi selef metodunun esaslerından değildir?
A)Marifet
B)Takdis
C)Tasdik
D)Suküd

6)Aşağıdakilerden hangisi ehli sünnet mezheblerinden biri değildir?
A)Maturudiyye
B)Eşariyye
C)Zeydiyye
D)Selefiyye

7)İnsanı rüzgarın önünde savrulan bir yaprağa benzeten mezheb hangisidir?
A)Selefiyye
B)Cebriyye
C)Mutezile
D)Şia

8)Tehafütül-felasife ve tehafütüt-tehafüt eserlerinin yazarları kimlerdir?
A)İbn Tüfeyli-Farabi
B)İbn Badce-Ercan
C)Gazali-İbn Rüşt
D)İbn Hazm-Gazali







9)Bir kimsenin kalbi imanla dolu olması durumda,zorlama sonucu dili ile ifade edeceği imana aykırı sözler hiçbir değer taşımaz.Bunu aşağıdaki ekollerden hangisi savunur?
A)Maturidiyye
B)Haricilik
C)Cebriyye
D)Mutezile

10)Mutezilenin kurucusu kimdir?
A)Vasıl b.Ata
B)Hasan el basri
C)Beyazıd
D)Adalet

11)Allah(c.c)varlığının sonunun olmamasını anlatan sıfatı hangisidir? A)Vucud B)Kıdem C)İlim D)Beka


12)Allah(c.c)nun tek olmasını ifade eden sıfatı hangisidir?
A)Kıdem
B)Beka
C)Vahdaniyyet
D)İlim

13)Allah(c.c)nun yaratılmışların hiç birine benzememesini ifade eden sıfatı hangisidir?
A)Muhalefetün-lil havadis
B)Vucud
C)Kıdem
D)Beka

14)Melekü-l Mevt hangi meleğin diğer adıdır?
A)Azrail
B)İsrafil
C)Mikail
D)Cebrail

15)Münker-Nekir meleklerinin görevi nedir?
A)Amelleri kaydeder
B)Sorgu melekleri
C)Hafaza melekleri
D)Cennet bekçileri

16)Kerrubiyyun kelimesinin anlamı nedir?
A)Can almakla görevli melektir
B)Arşın etrafında bulunan meleklerin adıdır
C)Bir cin taifesinin adıdır
D)Sorgu meleğidir

17)Peygamberlerin suç ve günah işlemeyeceklerini ifade eden sıfat hangisidir?
A)Sıdk
B)Emanet
C)Fetanet
D)İsmet


18)Küfür ve günahı açık olan kimselerde görülen olağan üstü hallere ne denir?
A)İstidrac
B)İrhas
C)Mucize
D)İhanet

19)Peygamberlerin peygamber olmadan önce göstermiş oldukları olağan üstü olaylara ne denir?
A)Ruya
B)Maunet
C)İrhas
D)İstidrac

20)Amelleri ve ahlakı güzel olan kimselerin göstermiş oldukları olağan üstü olaylara ne denir?
A)Maunet
B)İrhasat
C)Mucize

21)Ulul-Azm olarak nitelendirilen peygamberler hangileridir?
A)Hz.Nuh,Hz.İbrahim,Hz.Musa,Hz.İsa,Hz.Muhammet(s.a .v)
B)Hz.Yahya,Hz.Davut
C)Hz.Adem,Hz.Harun
D)Hz.İsa,Hz.Lut,Hz.Adem

22)Allah(c.c)nun kıyamet günü hesaba çekmek üzere insanları toplayacağı yere ne denir?
A)Mahşer
B)Arasat
C)Kıyamet
D)Haşr

23)Allah(c.c)göğe yükselttiği peygamberler kimdir?
A)Hz.ismail-Hz.isa
B)Hz.şit-Hz.isa
C)Hz.musa-Hz.isa
D)Hz.İdris-Hz.İsa

24)Söyleyen kimsenin inkarına delalet eden sözlere ne denir?
A)Ahkam-ı Küfur
B)Ahlak-ı Küfur
C)Redd-i Elfaz
D)Elfaz-ı Küfur

25)Aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?
A)Tahkiki iman=Araştırmaya dayalı iman
B)Tafsili iman=İnanılacak şeylere ayrı ayrı inananmak
C)İcmali iman=İnanılacak şeylere toptan inanmak
D)Taklidi iman=Ayrı ayrı inanmak

26)Peygamberimizin Allah(c.c)tarafından tebliğ edip haber verdiği kesin olarak bilinen esas,hükum ve haberlere ne denir?
A)Şeair-i Diniyye
B)Zarurat-i Diniyye
C)Ahkan-ı İslamiyye
D)Mebad-i Fıkhıyye

27)Allah(c.c)nunvarlığını ispat etmek için islam bilginleri tarafından ortaya konulan(varlığı ve yokluğu eşit bir varlık olan alemin var olması için bir sebebe ihtiyaç vardır)diyen delil hangisidir?
A)İmkan
B)Nizam
C)Hudus
D)Temanu

28)Nakli delillerle sabit olan itikadi hükümlere ne denir?
A)Makasıd
B)Masmuat
C)Semiyyat
D)Makulat

29)İnsanın tekrar dirileceği kuyruk sokumu kemiğine ne denir?
A)Eşratussaad
B)Bas
C)Leza
D)Acbüz zenep

30)Selim veya yaratılışı bozulmamış insan,normal olarak yaratanını tanır.Allah(c.c)varlığına dair sözü edilen delil hangisidir?
A)Fıtrat delili
B)İmkan delili
C)Nizam delili
D)Hudüs delili

31)Alem ve alemde ki varlıklar sonradan yaratılmış olup bir yaratıcıya muhtaçtır.Allah(c.c)varlığına dair söz edilen delil hangisidir?
A)Fıtrat
B)İmkan
C)Nizam
D)Hudus

32)Allah teala’nın birliğini delillendirmek için kullanılan
delile ne denir?
A)Hudus
B)İmkan
C)İnayet
D)Temanu

33)Aşağıdakilerden hangisi kıyasın rukunlerinden biri değildir?
A)Asıl
B)İllet
C)Fer
D)Sebeb

34)Aşağıdakilerin hangisinde gusül gerekmez?
A)Uyanınca hatırlanılmadığı halde elbisede meni görülmesi
B)Uyanıkken şehvetsiz vedi gelmesi
C)Meni gelmeksizin cinsel ilişkide bulunmak
D)Cinsel ilişki olmadan isteyerek boşalmak

35)Aşağıdakilerden hangisi teyemmümün cayiz olmasının şartlarından değildir?
A)Su bulunmaması
B)Suyun kullanma imkanının olmaması
C)Toprak veye toprak cinsi birşeyle yapılması
D)Seferi olunması

36)Hangi namazlar özür bulunmaksızın oturularak kılınabilir?
A)Nafile namazlar
B)Farz namazlar
C)Vacip namazlar
D)Adak namazları
37)Aşağıdaki namazların hangisinde cehri kıraat gerekli değildir?
A)Cemaatle kılınan sabah namazı
B)Münferiden kılınan akşam namazı
C)Cuma namazı
D)Bayram namazı

38)Aşağıdakilerden hangisi Cuma namazının farz olmasının şartlarından biri değildir?
A)Mukim olmak
B)Sağlıklı olmak
C)Erkek olmak
D)Yeterli cemaatin bulunması

39)Aşağıdakilerden hangisi orucun farz olmasının şartlarındandır?
A)Akıllı olmak
B)İstitaat
C)Mukım olmak
D)Seferi olmamak

40)Aşağıdakilerden hangisi zekatın farz olmasının şartlarından değildir?
A)Havelanı havl
B)Malın nami olması
C)Malın nisab miktarına ulaşması
D)Zekat vermeye niye edilmesi

41)Aşağıdakilerden hangisi yemin kefaretlerinden biridir?
A)Üç fakiri giydirmek
B)On gün oruç tutmak
C)Altmış bir gün oruç tutmak
D)On fakiri giydirmek

42)Aşağıdakilerden hangisi namazla ilgili bir terim değildir?
A)Tergib
B)İsfar
C)Tekbir
D)Celse

43)Zevaid tekbirleri hanefi ve şafiye göre 1.rekatta kaçtır?
A)3-7
B)4-6
C)4-5
D)3-8


44)Aşağıdakilerden hangisi namazı bozan şeylerden değildir?
A)Yüzü kıbleden çevirmek
B)Namazda iken selam almak
C)Ameli kesir
D)Hiç biri

45)Aşağıdakilerden hangisi zekatın yükümlülük şartlarından değildir?
A)Nema
B)Nisab
C)Hava içi asliye
D)Tam mülkiyet

46)Bir yerde 15 gün veya daha fazla geçici olarak kalmaya niyet ettiği yere ne denir?
A)Vatanı asli
B)Vatanı sükna
C)Vatanı ikame
D)Vatanı ziyyaret

47)15 günden az kalmak için gidilen yere ne denir?
A)Vatanı asli
B)Vatanı ikamet
C)Vatanı sükna
D)Vatanı ziyyaret

48)Kameri ayların 13,14 ve 15 günlerinde tutulan oruca ne denir?
A)Aşure
B)Eyyamı bid
C)Reyyan
D)Visal

49Müştehidin şeri ameli hükümleri tafsili delillerden çıkara bilmesine imkan veren bilgi sistemine ne ad verilir?
A)Fıkıh
B)İctihad
C)Fıkıh usulü
D)Ebistomoloji

50)Aşağıdakilerden hangisi cenaze ile ilgili kavram değildir?
A)Telkin B)Telfik
C)Teşyi D)Muhtazar

51)Aşağıdakilerden hangisini imam yapmasa bile cemeat yapar?
A)Kadei ula
B)Tilavet secdesi
C)Sehiv secdesi
D)Teşrik tekbirleri

52)Aşağıdakilerden hangisi yanlış eşleştirilmiştir?
A)Yemini lağv=Yanlışlıkla yapılan yemin
B)Yemini gamus=Yalan yere yapılan yemin
C)Yemini munakıd=Mümkün olan ve geleceğe ait bir yemin
D)Yemini lağv=Yalan yere yapılan yemin

53)Aşağıdakilerden hangisi için abdest almak vaciptir?
A)Şeytan taşlamak
B)Kabeyi tavaf etmek
C)Arafatta vakfe yapmak
D)Cenaze yıkımak

54)Güneşin tam tepede olduğu zamana ne denir?
A)Curup
B)Fecri sadık
C)İstiva vakti
D)İmsak vakti

55)Aşağıdakilerden hangisi ihramın rukunlerindendir?
A)Niyet etmek
B)Rida ve izara bürünmek
C)İhram namazı kılmak
D)Mikattan önce ihrama girmek

56)Kurban kesme günleri olan eyyam-ı mina günleri hangileridir?
A)Zilhiccenin 10,11 ve 12.günleri
B)Zilhiccenin 11,12 ve 13.günleri
C)Zilhiccenin 9,10 ve 11.günleri
D)Zilhiccenin 1,2 ve 3.günleri

57)Teşrik tekbirleri hangi günlerde yapılır?
A)Zilhiccenin 9,10,11,12 ve 13.günleri
B)Zilhiccenin 8,9,10 ve 11.günleri
C)Zilhiccenin 4,5,6 ve 7.günleri
D)Zilhiccenin 2,3,4 ve 5.günleri

58)Ziyaret tavafını son 3 şavtını terk eden kimseye aşağıdaki cezalardan hangisi gerekir?
A)Bedene
B)Bir sadaka-ı fıtır
C)Dem
D)Üç sadaka-ı fıtır

59)Arafat vakfesine yetişememeyi aşağıdakilerden hangisiifade eder?
A)İhsar
B)Mevat
C)Taksir
D)Fevat

60)Aşağıdakilerden hangisi remel in tanımıdır?
A)Tavafta sağ omuzu açık bırakmak
B)Mesada 2 yeşil direk arasında koşmak
C)Cemrelere taşları fırlatarak atmak
D)Tavafta çalımlı ve süratli yürümek

61)Mazeretsiz olarak müzdelife vakfesini yapmamanın cezası nedir?
A)Bedene
B)Dem
C)Sadaka
D)Ceza gerekmez

62)Kıraat ilminde kıraatı seb-a(yedi kıraat)meşhır olmuştur.Bu kıraat imamlarından medine de şöhret olan zaat kimdir?
A)İbn-i Amir
B)Nafi
C)Ebu amr
D)Asım

63)Aşağıdakilerden hangisi feri med çeşiti değildir?
A)Medd-i Muttasıl
B)Medd-i Munfasıl
C)Medd-i Tabii
D)Medd-i Lin

64)Medd-i muttasılda asli med üzerine ilave edilen meddin hükmü nedir?
A)Vacib
B)Sünnet
C)Farz
D)Caiz

65)Ayetlerde durulması veya geçilmesi gerektiğini belirten işaretlere ne ad verilir?
A)Vakıf
B)Secavent
C)İmale
D)Katı

66)Medd-i lazım kaç kısma ayrılır ve hükme nedir?
A)Farz-3
B)Vacib-4
C)Caiz-2
D)Müstehab-5

67)Aşağıdaki harflerden hangisi hurufu istiladan değildir?
A)ص
B)ق
C)ع
D)ظ

68)Kalın harfler kaç tanedir?
A)8
B)7
C)9
D)6

69)Aşağıdaki şıklardan hangisi ses bölgelerinden değildir?
A)Ağız boşluğu
B)Boğaz
C)Dil
D)Çene

70)Tecvid ilminin hükmü nedir?
A)Farzı ayn
B)Vacib
C)Sünnet
D)Farzı kifaye


71)İhfa ne demektir?
A)Gizlemek B)Açığa çıkarmak
C)Durmak D)Nunlamak

72)Harflerin çıkış yerlerine tecvid ilminde ne ad verilir?
A)Femmi muhsin
B)Tilavetil Kur’an
C)Meharicül huruf
D)Tashihul huruf

73)فعله kelimesindeki(ه)harfi vasl halinde nasıl okunur?
A)Kasr ile
B)İdğam ile
C)İki elif miktarı uzatarak
D)Bir elif miktarı uzatarak

74)ما نفقه لم ينته kelimelerinde vasl halinde(ه)nasıl okunur?
A)Uzatılarak
B)Uzatılmadan
C)Geçildiğinde uzatılarak
D)Durulduğunda uzatılarak

75)من مصر عين ا لقطر kelimeleri üzerinde durulduğunda ra nasıl okunur?
A)İnce okunur
B)Kalın okunur
C)İnce okumak evladır
D)Hem ince hem kalın okumak caizdir

76)و ليهم kelimesindeki lam harfi nasıl okunur?
A)İnce okunur
B)Kalın okunur
C)İnce okunak evladır
D)Hem ince hem kalın okunur

77)Lazım sıfatlardan biri terk edilirse ne olur?
A)Lahn-ı celi
B)Lahn-ı hafi
C)Haram
D)Mekruh

78)كنتم بما kelimesindeki sakin mim harfinden sonra be harfi geldiğine göre hangi tecvid kuralı uygulanır?
A)İzhar
B)İhfa-i şefevi
C)İdğam-ı şefevi
D)İklab

79)Genizden çıkan sese ne denir?
A)İhfa
B)İzhar
C)Sukün
D)Ğunne







80)Bir defasında Hz.Peygamber secdedeyken deve işkembesi getirip iki omuzuna koyan bir defasındada onu boğmaya çalışan müşrik kimdir?
A)Ubey b.halef
B)Ukbe b.ebi muayt
C)Ebu cehil
D)Utbe b.rebia

81)Hz.Peygamber taif yolculuğu dönüşünde kimin himayesinde mekkeye girmiştir?
A)Hz.Ebubekir B)Utbe b.rabia
C)Hz.Hamza D)Mutim b.adiy

82)Mescidül-kıbledeyn(iki kıbleli mescid)olarak bilinen mescid hangi kabileye aittir?
A)Selimoğulları
B)Neccaroğulları
C)Evs
D)Hazrec

83)Uhud savaşı öncesi müşriklerin hazırlık yaptığını Peygamber efendimize kim bildirmiştir?
A)Üseyd b.hudayr
B)Hz.abbas
C)Hz.hamza
D)Hz.ebubekir

84)İdam edilen müslümanların infazdan önce namaz kılmaları adeti kiminle başlamıştır?
A)Sabit oğlu asım
B)Zeyd b.desine
C)Hubeyb b.adiy
D)Hz.hamza

85)Rıdvan biatında Hz.Peygambere ilk biad eden sahabi kimdir?
A)Ebu sinan el esedi
B)Amır b.ümeyye
C)Şuca b.vehb
D)Salid b.amr

86)Hz.Peygamber(s.a.v)mute savaşında ordu komutanlığını ilk olarak kime verdi?
A)Abdullah b.ravaha
B)Cafer b.tayyar
C)Zeyd b.harise
D)Addab b.esid

87)Huneyn savaşı kaç tarihinde kimlere karşı yapılmıştır?
A)631-Beni kurayza yahudilerine karşı
B)630-hevazın kabilesi ve müttefiklerine karşı
C)630-Rumlara ve müttefiklerine karşı
D)629-Bizansa karşı







88)Aşağıdakilerden hangisi tebük seferine mazeretsiz katılmayan ve haklarında ayeti kerime nazil olanlardan biri değildir?
A)Kabbin malik
B)Mürare b.rebi
C)Hilal b.ümeyye
D)Man b.adiy

89)Uhud savaşı hangi tarihte yapılmıştır?
A)Hicri 3 miladi 625
B)Hicri 4 miladi 627
C)Hicri 3 miladi 626
D)Hicri 2 miladi 625

90)Peygamberimiz süt annesinin yanında kalırken gerçekleşen şakk-ı sadır olayı nedir?
A)Ayın yarılması
B)Koyunların sütünün artması
C)Ekinlerin artmsı
D)Göğsünün yarılması

91)Peygamberimize ilk vahiy geldikten sonra onun peygamber olduğu
İlk Anlayan kimdir?
A)Bahira
B)Hz.ebubekir
C)Ebu talip
D)Varaka

92)Aşağıdakilerden hangisi ilk müslümanlardan değildir?
A)Hz.ebubekir
B)Hz.hatice
C)Hz.ömer D)Hz.zeyd

93)Peygamberimizn son seferi nereye olmuştur?
A)Tebuk
B)Taif C)İran D)Mısır

94)Hendek savaşının diğer adı nedir?
A)Gazve B)Uhud C)Dolunay D)Ahzab

95)Tarihte ilk ezan hangi yılda okunmuştur?
A)Hicretin 1.yılında
B)Hicretin 3.yılında C)Hicretin 4.yılında D)Hicretin 6.yılında




96)Hz.Peygamberi övmek maksadıyla yazılan şiire ne ad verilir?
A)Şemail B)Na’t C)Hilye D)Siyer
97)İlk yazılan siyer kitabı kime aittir?
A)Vakidi B)İbn-i hişam C)İbn-i sad D)İbn-i ishak

98)İbn-i sad’ın siyerle ilgili yazmış olduğu ünlü eserin adı nedir?
A)Essiret B)Kitabul mekazi C)Tabakat D)Siretün nebeviyye

99)Hz Hatice annemiz kimin aracılığı ile peygamber efendimize evlilik teklifinde bulundu?
A)Mutim b adiy B)süveybe C)Nefise bint-i ümeyye D)ümmü eymen

100)Aşağıdakilerden hangisi aşerei-mübeşşereden değildir?
A)Zübeyr b.el avvam B)Said b.zeid C)Abdurrahman b.avf D)Hassan b.sabit



YAPMIŞ OLDUĞUMUZ DENEME SINAVININ CEVAP ANAHTARI

1)C
2)A
3)C
4)D
5)A
6)C
7)B
8)C
9)A
10)A
11)D
12)C
13)A
14)A
15)B
16)B
17)D
18)A
19)C
20)A
21)A
22)A
23)D
24)D
25)D
26)B
27)A
28)C
29)D
30)A
31)D
32)D
33)D
34)B
35)D
36)A
37)B
38)D
39)A
40)D
41)D
42)A
43)A
44)A
45)C
46)C
47)C
48)B
49)C
50)B
51)D
52)D
53)B
54)C
55)A
56)A
57)A
58)C
59)D
60)D
61)B
62)B
63)C
64)A
65)B
66)B
67)C
68)B
69)D
70)D
71)A
72)C
73)D
74)B
75)D
76)A
77)A
78)B
79)D
80)B
81)D
82)A
83)B
84)C
85)A
86)C
87)B
88)D
89)A
90)D
91)D
92)C
93)A
94)D
95)A
96)B
97)D
98)C
99)C
100 d
__________________
لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا

"Allah hiç kimseye taşıyabileceğinden daha fazlasını yüklemez."

|| BAKARA 286. ||


MAZARET insanın kendine söylediği en büyük ''YALAN''dır !! ..

Velhasıl-ı kelâm.
Namaz, duâ, gayret, nâsip. . .mahcup000
Alıntı ile Cevapla
Alt 13.Mart.2013, 14:49   Mesaj No:24
Medineweb Emekdarı
makbergülü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:makbergülü isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 17068
Üyelik tarihi: 03.Mart.2012
Arkadaşları:22
Cinsiyet:anne
Bulunduğu yer:arz
Yaş:39
Mesajlar: 1.186
Konular: 169
Beğenildi:172
Beğendi:23
Takdirleri:34
Takdir Et:
Standart Cevap: Yeterlilik için Mutlaka Çıkabilir dedigimiz Soru Cevaplarrr

YETERLİLİK SINAVI 1...DENEME 2


1-Aşağıdakilerden hangisinde, “Allah’ta olumsuzluğun olmadığını bildiren sıfatlar”ı tanımlayan bir ifade kullanılmıştır?
A)Nefsi sıfatlar B)Kadim sıfatlar C)Subuti sıfatlar D)Selbî sıfatlar

2-Aşağıdakilerden hangisi cinlerin özelliklerinden değildir?
A)Çeşitli topluluklar halinde yaşarlar? B)İnsanlar gibi yerler içerler
C)İnanan ve inanmayanları vardır D)Ömürleri insanlardan kısadır

3-“İnsanlar¬dan bazıları da vardır ki, inanmadıkları halde 'Allah'a ve âhiret gününe inandık” derler (el-Bakara 2/8).ayeti hangi inanç gurubunu kapsar?
A)Müşrik B)Münafık C)Fasık D)Kafir

4-İlahi kitaplar konusu Allah’ın hangi sıfatı ile ilgilidir?
A)Tekvin B)İrade C)Kelam D)İlim

5-Aşağıdakilerden hangisi iman kavramı ile alakalı doğru değildir?
A)İslâm akaidini oluşturan esaslar, hem kesin delile dayanmaktadır hem de apaçıktır.
B)İslâm akaidinin ilk ve en önemli kaynağı Kur'ân-ı Kerîm, daha sonra da sahih hadislerdir
C)Duyu organlarının verileri dinî prensiplerin ve iman esaslarının belirlenmesinde kaynak sayılırlar.
D)Zamana, mekâna, fert ve toplumlara göre değişiklik göstermez.

6-Akıl-Vahiy ilişkisi ile ilgili aşağıda ifadelerden hangisi Kur’ân’ın genel yaklaşımıyla bağdaşmaz?
A)Akıl, vahiy gibi bir bilgi kaynağıdır.
B)Akıl hidayet-i amme; vahiy ise hidayeti hasse’dir.
C)Sorumluluk, ilkesel olarak akla, fiilî olarak şeriata dayanır.
D)Vahiy, ortaya koyduğu ilkelerle insan aklının yerine geçer

7-Aşağıdakilerden hangisi vahyin Kur’ân’daki kullanımları arasında yer almaz?
A)Allah’ın bal arısıyla olan ilişkisi B)Allah’ın meleklerle olan iletişimi
C)Şeytanların birbiriyle olan fısıldaşmaları D)Allah’ın velî kulları ile olan iletişimi

8-Kur’an ayetlerine; “okunarak kelimeler halinde indirilen” anlamına gelen hangi vahiy ismi verilmiştir?
A)Vahy-i metlüv B)Vahy-i gayri metlüv C)İlham D)İhsas-ı Kelâm

9-Mekkî ve Medenî surelerin adet sayısı hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?
A)88-95 B)86-28 C)100-150 D)87-29

10-Siyak-Sibak ne demektir?
A)Ayetlerin birbirleriyle olan bütünlüğü B)Surelerin nuzul süresi
C)Kısa ve uzun ayetlerin bağlantısı D)Hadislerin Kur’anla uyumu

11-Kur’an-ın anlaşılmasına aşağıdakilerden hangisi katkı sağlamaz?
A)Tencimü’l Kur’an B)Garibu’l Kuran
C)Tertibu’l Suver D)Tenasubu’l Ayat

12-Tefsirin doğuşunda hangi konu önemli rol oynamamıştır?
A)Kur'ân'daki kapalılıkları açıklama ihtiyacı B)Kur’an daki ahlak prensiplerini ortaya çıkarmak
C)Kur’an daki müşkilleri açıklamak. D)Kur’an daki mübhemleri çözmek

13-Aşağıdakileri kangisi Dirayet tefsiridir?
A)Tefsiru'l- Kur'âni'l- Azîm. B)Tefsiru Ebi'l- Leys
C)Câmiu'l- Beyân an Te'vîli Âyi'l- Kur'ân D)İrşâdü'l- Akli's-Selîm İlâ Mezâye'l
14- Muhammed Abduh, Muhammed Reşid Rızâ, Seyyid Kutub, Süleyman Ateş gibi son devrin alimlerinin yazdıkları tefsirler hangi çeşit tefsirlerdendir?
A)Edebi B)Lügavi C)İctimai D)İşari

15-Aşağıdakilerden hangisi Kur’anın muhtevasından değildir?
A)Va'd ve Vaîd B)Fedailü’l Kur’an C)İlmî Gerçekler D)Kıssalar

16-İbadet, muamelat ve ukûbata dair hadislerin yanı sıra, Kur’an-ı Kerimin fazileti, yaratılış,menâkıb ve benzeri konuları ihtiva eden hadis mecmualarına ne denilmektedir?
A)Müsned B)Sünen C)Câmi D)Musannaf

17- Hadisleri kaynaklarda bulma işine ne denir?
A)İlmu Mustalahil Hadis B)İlmu Rivayetül Hadis
C)İlmu Tahricil Hadis D)İlmu Sebebi Vurudil Hadis

18- İsnadı oluşturan raviler arasında bir kopukluk yoksa böyle hadislere ne denir?
A)Mürsel B)Mu’dal C)Müsned D)Müdelles

19- Aşağıdaki kavramlardan hangisi isnad sistemiyle ilgili bir kavram değildir?
A)El-İsabe B)Ferd C)Ahad D)Garib

20- Râvînin dikkatsizliği veya dalgınlığı demek olan zabtla ilgili kusuruna ne denir?
A)Vehim B)Fuhş-ı galat C)Bid’atu’r-râvî D)Gaflet

21-Erken dönemde sosyo-politik koşullarda ortaya çıkan imamet tartışmalarında siyaseti dinin temel unsuru olarak belirleyen teori aşağıdaki kelam sistemlerinden hangisine aittir?
A) Maturidiye B) Mutezile C) Eş’ârîye D) Şia

22-Aşağıdakilerden hangisi Eş’ârî kelam sisteminin savunduğu görüşlerden biri değildir?
A)Kudret sadece Allah için kullanılabilir. B)Acz, kudretin değil istitaatın zıddıdır.
C)Kudret, kadîm ve hadîs olarak ikiye ayrılır D)İstitaat, fiille birlikte değil fiilden önce vardır.

23-“Bir kimsenin kalbi imanla dolu olması durumunda, zorlama sonucu, dili ile ifade edeceği imana aykırı sözler hiçbir değer taşımaz.” ifadesi aşağıdaki ekollerden hangisinin düşüncesini yansıtmaktadır?
A)Maturidiye Ekolü B)Eşariye Ekolü C)Cebriye Ekolü D)Mutezile Ekolü

24-“İnsan fiilleri konusunda insanda fiili yapma hürriyetinin varlığını kabul eder. Ancak insan seçim, irade ve kudret sahibi olmasına rağmen, yaptığı işlerde tam bir hürriyete sahip değildir. Çünkü bir işi yapmaya yönelik insan iradesi, Allah tarafından yaratılmıştır.” İnsan fiilleri hakkında yukarıdaki görüşleri benimseyen düşünce ekolü aşağıdakilerden hangisidir?
A)Maturidiyye ekolü B)Eşariyye ekolü C)Mutezile ekolü D)Cebriye ekolü

25-Kelamcılar, Müslüman filozofların “illet-malul”kavramlarına karşılık aşağıdaki kavramlardan hangisini kullanmışlardır?
A)Kadîm-Muhdes B)Fail-Fiil
C)Vacibu’l-Vucud-Mümkünü’l-Vucûd D)Vacibun bi’z-Zât-Vacibun bi’l-Ğayr

26-Aşağıdakilerden hangisi Fıkıh ilminde bir şeyin varlığı kendi varlığına bağlı olan ve onun yapısından bir parça teşkil eden bir unsuru ifade eder
A)Şart B)Rükün C)Sebep D)Mani

27-Fıkıh usülü terimi olarak naslarda hükmü bulunmayan fıkhi meseleye ,aralarındaki illet birliği sebebiyle,naslarda düzenlenmiş meselenin hükmünü vermeye ne denir
A)Kıyas B)İstihsan C)İcma D)Mesalih-i Mürsele

28-Müctehidin bir konuda,özel bir delil sebebiyle ,o meselenin benzerlerinde verdiği hükümden vaz geçip başka bir çözümü benimsemesi,ya da iki farklı kıyas imkanı bulunduğunda ,ilk bakışta dikkat çekmeyen kıyası gerekçe birliği açısından daha güçlü bulduğu için açık kıyasa tercih etmesine ne denir
A)İcma B)İstislah C)İstihsan D)Mesalih-i mürsele

29-“Geçmişte sabit olan bir durumun, değiştiğine dair bir delil bulunmadıkça, halen varlığını koruduğuna dair hüküm vermeye” ne ad verilir?
A)İcma B)İstishan C)İstishâb D)Kıyas

30-Aşağıdakilerden hangisi bir metni,metnin ortaya çıktığı anda ifade ettiği anlamı ortaya koymayı hedefleyen bir bakış açısıyla ele alır?
A)Kelam B)Fıkıh C)Hukuk D)Tefşi

31-Aşağıdakilerden hangisi Hz.Ömer Dönemindeki savaşlardan biri değildir?
A)Yermûk B)Nihâvend C)Celûla D)Nehrevan

32-Hicri 9.yıl(630-631) hangi isimle meşhurdur?
A)Gazveler yılı B)Hüzün yılı C)Heyetler yılı D)Bereket yılı

33- İslâmiyet öncesi Arap toplumunda başlık vermemek için kızların değiştirilmesiyle yapılan nikâha ne ad verilir?
A)Nikah-ı makt B)Nikah-ı bedel C)Nikah-ı mut’a D)Nikah-ı şıgar

34-Şehid edildiği için yıkanmadan defnedilen halifenin adı nedir?
A)Hz.Ali B)Hz.Osman C)Hz.Ebu Bekir D)Hz.Ömer

35-Aşağıdakilerden hangisi Hz Peygamberin Medine ye vardığı zamanki gerçekleşen olaylardan değildir?
A)Reci vakası B)Ezanın teşrii C)Mescid inşası D)Medine vesikası

36-Aşağıdaki surelerin hangisinde sekte yoktur?
A)Mudaffifin B)Kehf C)Kıyame D)Vakıa

37-Dil kökünün ve ortasının, yukarı damağa yükselmesiyle birlikte, dilin damakla tam uyuşmasıyla ortaya çıkan harflere ne harfleri denir denir?
A)İtbak B)İnfitah C)İzlak D)İsmat

38-Harften ayrılması mümkün olan, ayrıldıkları zaman harfin zatını değiştirmeyen sıfatlara ne ad verilir?
A)Sıfat-ı Müşebbehe B)Sıfat-ı Lazıme C)Sıfat-ı Kat’ı D)Sıfat-ı Arıza

39-Aşağıdakilerden hangisi kıraat alanında yazılmış eserlerden değildir?
A)Kitab-u Kıraati’s Seb B)Dürer C)Dürre D)Tahbir

40-Aşağıdakilerden hangisi secavenddir?
A)Sin B)Ze C)Med D)Esreli nun

41-İnsanın hayvanî arzuları ve vasıflarını yok etmesine ne ad verilir?
A)Sahv B)Vecd C)Mahv D)Setr

42-Aşağıdakilerden hangisi örfün delil olabilmesinin şartlarından biri değildir?
A) Örf halkın tamamı ya da büyük çoğunluğu tarafından uygulanıyor olmalı
B) Örfe rağmen taraflar farklı karar aldıklarında, örf burada geçerli olmamalı
C) Örf, kesin bir delile aykırı olmamalı
D) Örfe göre karar vermede konuyla ilgili mutlaka bir hadis olmalı

43-Aşağıdakilerden hangisi, bireyin kendine özgü yapısı, onu başkalarından ayıran temel belirti ya da bireyin davranış biçimlerini belirleyen ana özellik anlamına gelir?
A) Sorumluluk B) Cinsiyet C) Yapı D) Karakter

44-Din-Ahlak ilişkisinde aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
A)İslâm’ın ana gayesi ahlâklı bir insan ve toplum oluşturmaktır.
B)Din ahlâkı merkeze alır ve onsuz din düşünülemez.
C)İman Ahlak bir bütündür parçalanamaz.
D)Dinin özü Allah’ın rızasını gözeten ahlâktır.

45-“Mümin, kendisi insanlarla kaynaşan ve insanların da kendisi ile kaynaşabileceği kimsedir.”Hadisinde vurgulanmak istenen Ahlaki erdem aşağıdakilerden hangisidir?
A)Karzı Hasen B)Ülfet C)Tevazu D)Teavün

46-Aşağıdaki ülkelerden hangisi Ortodoks mezhebinin yaygın olduğu bir ülkedir?
A)Rusya B)Portekiz C)Almanya D)Norveç

47-Kilise yılında İsa'nın doğum gününü hazırlayan dört haftalık bir tevbe zamanına ne ad verilir?
A)Advent devri B)Noel devri C)Büyük paskalya D)Paskalya devri

48-“Yahudiler de diğer milletler gibi bir millettir. "Seçilmişlik" özelliği yoktur. Tanrı Yahudileri değil, Yahudiler Tanrı'yı seçmişlerdir” diyerek geleneksellikten ayrılan günümüz Yahudi liğinin adı nedir?
A)Yeniden yapılanmacılar B)Reformist Yahudiler
C)Ortadoks Yahudiler D)Muhafazakar Yahudilik.

49-Yahudiliğin en genel yazılı kutsal kitabının adı aşağıdakilerden hangisidir?
A)Talmud B)Tora C)Tanah D)Yahvist

50-Aşağıdaki inanç şekillerinden hangisi Hinduizim de yoktur?
A)Karma B)Nirvana C)Reelkarnasyon D)Hulul

51-Temiz ve temizleyici olmakla birlikte kullanılması mekruh olan su aşağıdakilerden hangisidir?
A)Kedi artığı B)At artığı C)Koyun artığı D)Köpeğin artığı

52-Aşağıdakilerden hangisi abdestin sünnetlerinden değildir?
A)Kıbleye dönmek B)İstinşak C)Niyet etmek D)Azaları üç defa yıkamak

53-Kadının hayız süresi içinde Kur'an okuyabileceğini, fakat hayız kanı kesildiği andan itibaren gusledip temizleninceye kadar cünüp hükmünde olup Kur'an oku¬yamayacağını belirten mezhep hangisidir?
A)Şafii B)Maliki C)Hanbeli D)İmameyn

54-Aşağıdakilerden hangisi namazı bozmaz?
A)Amel-i kesirde bulunmak.
B)Özürsüz olarak boğazı hırıldatmak
C)Hz. Peygamber'in ismi anıldığında salavat getirmek
D)Mesih yapmadığı mesti ayağından çıkarması durumun¬da

55-Namaz kılarken hangi geçiş mekruhtur?
A)Açık alan ve büyük camiye göre namaz kılanın secde mahallinin dışından geçmek.
B)Namaz kılan kişile¬rin sütresinin arkasından geçmek.
C)Küçük mescidlerde karşıdan geçmek
D)Mekruh olmayan geçişlerden kadınların geçmesi

56-İmameyne göre öğle namazının vakti ne zamana kadar devam eder?
A)Fey’i zeval B)Asrı evvel C)Fey’i sani D)Asrı sani
57- İmam, namazda gizli okunacak yerde açıktan, açıktan okunacak yerde de gizliden okursa ne gerekir?
A) Hiçbir şey gerekmez. B) Namaz bozulmuş olur ve tekrarı gerekir.
C) Sehiv secdesi gerekir. D) Okuduklarını tekrar eder.

58- Aşağıdaki vakitlerin hangisinde nafile namaz kılınması mekruh vakit değildir?
A) Sabah namazı kılındıktan sonra B) İkindinin farzı kılındıktan sonra
C) Güneş zevalde iken D) Namaz için ikamet getirilirken

59- Aşağıdakilerden hangisi namazın vaciplerinden değildir?
A)Namazda fatiha suresini okumak, B)Vitir namazında kunut dualarını okumak
C)Fatihayı diğer surelerden önce okumak. D)İftitah tekbirini alırken elleri yukarıya kaldırmak

60- Aşağıdakilerden hangisi belediyelere ait görevlerden biri değildir.
A) Cenazelerin nakledilmesi B) Ölülerin yıkanması ve kefenlenmesi
C) Ölüm raporu almak D) Cenazelerin defnedilmesi

61-Aşağıdakilerden hangisi Cuma Namazının farz olmasının şartlarından biri değildir?
A)Mukim olmak B)Sağlıklı olmak C)Erkek olmak D)Yeterli cemaatın bulunması

62-Aşağıdakilerin hangisi orucu bozar?
A)Astım hastalarının kullandığı sprey B)Burna Enfiye çekmek
C)Hastalıktan korunmak için yapılan aşı D)Yaranın üzerine merhem sürmek

63-Dünyanın yuvarlak olması sebebiyle hilâlin bir yerde görülürken başka yerde görülmemesine ne denir?
A)Yevmü’ş Şek B)İhtilaf’i ****li C)Rü’yetü’l Hilal D)İhtilaf-i Kamer

64-Ramazan orucu ne zaman farz kılınmıştır?
A) Hicretin ikinci yılı ramazan ayında
B) Hicretten bir yıl sonra receb ayının onunda
C) Hicretten bir yıl önce şâban ayının yirmisinde
D) Hicretten bir buçuk yıl sonra şâban ayının onunda

65-Zekat ibadeti ne zaman farz kılınmıştır?
A)H.1Ramazan ayında B)H.2 Muharrem ayında
C)H.2 Ramazandan önce D)H.3 Ramazandan sonra

66-Zekat verilen malda aranan şartlardan aşağıdakilerden hangisi değildir?
A)Tam Mülkiyet B)Borç Karşılığı olma C)Yıllanması D)Nema

67-Aşağıdaki Zekat verilecek malların hangisinde yıllanmışlık şartı aranır?
A)Toprak ürünlerinde B)Deniz ürünlerinde
C)Hayvanlarda D)Rikazda

68-Aşağıdakilerden hangisi harem sınırlarından değildir?
A)Yelemlem B)Aşair C)Batn-ı Nemire D)Edâtü Libn

69-Aşağıdakilerden hangisi Hac sayinin geçerlilik şartlarından değildir?
A)Gücü yeten kimsenin sa’yi yürüyerek yapması B)Sa’yin en az dört şavtını yapmak
C)Sa’ye safa tepesinden başlayıp merve tepesinde bitirmek. D)Geçerli bir tavaftan sonra yapmak

70-Veda tavafını cünüp veya adetli yapan için ne gerekir?
A)Sadaka B)Üç fıtır sadakası C)Dem D)Hiçbir şey

71-Aşağıdakilerden hangisi Hanefi fıkhı kitabı değildir?
A)El-Bahru'r-Râik B)Tebyînü'l-Hakâik'i C)Kenzü'd-Dekâik'i D)El Mahsal

72-Mekârimi'ş-şerî'a ve Ez-Zerî'a adlı Ahlaki eserlerin müellifi kimdir?
A)Maverdei B)İbni hazm C)Râgib el-İs-fahânî D)İbn Hibbân el-Büstî'nin

73-İmamı gazalininin İslamcıların batı felsefesini esas alarak yaptıkları yorumlara reddiye olarak yazdığı Filozofların tutarsızlıkları eserinin adı nedir?
A)İhya B)Tehafüt C)El-Munkızu min ed-dalâl DNasihat al-muluk

74-Yalnız duyularla algılanabilen maddi dünyanın varlığını kabul eder, duyular üstü bir alemin varlığı fikrini redden akli bilgilerin kayna¬ğının duyular olduğunu savunan maddeci görüşün adı hangisidir?
A)İşrakiyyun B)Kerramiyyun C)Dehriyyun D)Batıniyyun

75-Duyuların bağımsız bilgi haline gelmesine ne denir?
A) Havas B) His C) İdrak D) Duygu

76-Peygamber Efendimizin kısa ve özlü cümlelerle ifadesine, az-öz söz söyleme kabiliyetine ne denir?
A)Feraset B)Cevamiul-Kelim C)Kavli leyyin D)Hadis

77-Vahiy rehberlik ilişkisi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A)Vahiy Uzman Kaynaklıdır B)Vahiy yardımdır
C)Vahiyde belirli bir süreç vardır D)Vahiy belirli bir gruba yöneliktir.

78- "Seslerin, kelimelerin, vurguların, anlam ve heyecan duraklarının hakkını vererek söylenmesi" anlamına gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A)Diksiyon B)İletişim C)Vurgu D)Hitabet

79- Tarihin felsefesini yapan, tarihi bir bilim haline getiren, sosyolojinin kurucusu sosyal psikoloji, pedagoji
ve şehircilik uzmanı “Mukaddime” adlı ünlü eserin sahibi müslüman düşünür kimdir?
A)Gazali B)İbni Rüşd C)İbni Haldun D)Farabi

80- Dünyanın en meşhur 20 astronomundan biri, trigonometrinin mucidi, sinüs ve kosinüs tabirlerini ilk defa kullanan müslüman bilgin kimdir?
A)Battani B)Biruni C)Beyruni D)Sabit b.Kurra

1-D 11-C 21-D 31-D 41-C 51-A 61-D 71-D
2-D 12-B 22-D 32-C 42-D 52-A 62-B 72-C
3-B 13-D 23-A 33-D 43-D 53-B 63-B 73-B
4-C 14-C 24-B 34-B 44-C 54-D 64-D 74-C
5-C 15-B 25-B 35-A 45-B 55-C 65-C 75-C
6-D 16-C 26-B 36-D 46-A 56-B 66-B 76-B
7-D 17-C 27-A 37-A 47-A 57-C 67-C 77-D
8-A 18-C 28-C 38-D 48-A 58-C 68-A 78-D
9-B 19-A 29-C 39-B 49-C 59-D 69-A 79-C
10-A 20-D 30-D 40-B 50-B 60-C 70-C 80-A

alıntı
__________________
لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا

"Allah hiç kimseye taşıyabileceğinden daha fazlasını yüklemez."

|| BAKARA 286. ||


MAZARET insanın kendine söylediği en büyük ''YALAN''dır !! ..

Velhasıl-ı kelâm.
Namaz, duâ, gayret, nâsip. . .mahcup000
Alıntı ile Cevapla
Alt 13.Mart.2013, 14:50   Mesaj No:25
Medineweb Emekdarı
makbergülü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:makbergülü isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 17068
Üyelik tarihi: 03.Mart.2012
Arkadaşları:22
Cinsiyet:anne
Bulunduğu yer:arz
Yaş:39
Mesajlar: 1.186
Konular: 169
Beğenildi:172
Beğendi:23
Takdirleri:34
Takdir Et:
Standart Cevap: Yeterlilik için Mutlaka Çıkabilir dedigimiz Soru Cevaplarrr

YETERLİLİK SINAVI 1....DENEME 1

DENEME 1

1-Aşağıdakilerden hangisi itikadi mezheplerden biridir?
A-Hanefi
B-Maturidiyye
C-Şafii
D-Caferi

2-Aşağıdakilerden hangisi ameli mezheplerden biri değildir?
A-Maliki
B-Hanefi
C-Şafii
D-Eş’ari

3-Maturidiyye mezhebinin mezhebinin kurucusu kimdir?
A-Ebu Mansur Maturidi
B-Sufyan servi maturidi
C-Davudu Zahiri Maturidi
D-Muhammed Raşit El Maturidi

4-Aşağıdakilerden hangisi Allah’ın zati sıfatlarından birisi değildir?
A-Vücud
B-Beka
C-İrade
D-Vahdaniyet

5-Aşağıdakilerden hangisi vahyin çeşitlerinden biri değildir?
A-Cebrail’in asıl suretinde vahiy getirmesi
B-Perde arkasından peygamberimizin duyduğu sözler
C-Allah’ın dilediklerini dilediği kulunun kalbine doğrudan doğruya çabuk bir şekilde yerleştirmesi
D-Hiçbiri

6-Aşağıdakilerden hangisi miladi 325 yılında İznik’te toplanan ruhani meclis tarafından kabul edilen incillerden biri değildir?
A-Luka
B-Selkisolf
C-Markas
D-Matta

7-Resul kime denir?
A-Kendisine kitap indirilen peygamber
B-Kendilerinden önceki peygamberlere inen kitapları tebliğ edene
C-Keramet gösteren velilere
D-Alimlere

8-Aşağıdakilerden hangisi temiz suyun vasıflarından birisi değildir?
A-Renk
B-Koku
C-Mavi
D-Tat

9-İstinşak neye denir?
A-Ağıza üç kez su çekmeye
B-Buruna üç kez su çkmeye
C-Kulakları meshetmeye
D-Hiçbiri

10-Aşağıdakilerden hangisi abdestin çeşitlerinden biri değildir?
A-Farz olan abdest
B-Vacip olan abdest
C-Mendup olan abdest
D-Sünnet olan abdest

11- Aşağıdakilerden hangisi abdesti bozmayan şeylerden birisidir?
A-Ön ve arkadan sidik ve slik çıkması
B-Gözlerden gülerken yaş gelmesi
C-Ağız dolusu kusmak
D-Vücudun herhangi bir yerinden kan ve irin çıkması

12-Ayağa giyilen mestlere mesh edilebilmesi için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A-Mestler deriden yapıldığı gibi çoraptan da yapılabilir
B-Ayaklar yıkanarak,abdest alındıktan sonra mestler giyilmelidir
C-Mestler bağsız olarak ayakta durabilecek kadar kalın olmalıdır
D-Mestler ayakları topuklarıyla beraber örtmüş bulnmalıdır

13-Aşağıdakilerden hangisi teyemmümün şartlarından biri değildir?
A-Niyet etmek
B-Teyemmümde yüzü ve kolları kaplayacak şekilde mesh etmek
C-Ayakları meshetmek
D-Meshi elin tamamı veya çoğu ile yapmak

14-Aşağıdakilerden hangisi teyemmümü bozan şeylerden biri değildir?
A-Abdesti bozan şeyler teyemmümü de bozar
B-Teyemmüm yapmayı mubah kılan özrün ortadan kalkması
C-Abdest ve gusül için yeterli suyun bulunması
D-Kullanma imkanı olmayan suyun bulunması

15-Aşağıdakilerden hangisi guslün sünnetlerinden biri değildir ?
A) Besmele ile başlamak
B) Niyet etmek
C) Banyoda yıkanmak
D) Suyu ilk döküşte bedeni ovmak

16-Aşağıdaki vakitlerden hangisinde nafile namaz kılmak mekruhtur ?
A) Güneşin doğuşundan 45-50 dakika sonrasına kadar
B) Tuvalet için sıkıştığı vakitte
C) Öğle namazından sonra ikindi vaktine kadar
D) Yatsı namazından sonra fecr-i sadığın doğuşuna kadar

17-Aşağıdakilerden hangisi namazın şartlarından biri değildir ?
A) Hadesten taharet
B) Necasetten taharet
C) İftitah tekbiri
D) İstikbali kıble

18-Aşağıdakilerden hangisi namazın vaciplerinden değildir?
A) Kıraat
B) Namaza Allahu ekber sözüyle başlamak
C) Namazda Fatiha suresini okumak
D) İki secdeyi birbiri ardınca yapmak

19-Aşağıdakilerden hangisi namazın sünnetlerinden biri değildir ?
A) Sübhaneke okumak
B) Kıyamda iki ayağın arasını beş parmak açmak
C) Rükua varırken Allahu ekber demek
D) Secdelere varırken Allahu ekber demek

20-Aşağıdakilerden hangisi namazı bozan şeylerden biri değildir ?
A) Namazda konuşmak
B) Namazda namaza ait olmayan bir iş yapmak
C) Kıblede göğüs değiştirmek
D) Tebessümle gülümsemek

21-Namazda kahkaha ile gülmek neyi gerektirir ?
A) Namaza zarar vermez
B) Namazın sonunda sehiv secdeyi yapmayı gerektirir
C) Namazı bozulur, abdest almadan tekrar kılar
D) Abdesti ve namazı bozulur. Yeniden abdest alır ve namazı iade eder

22-Aşağıdakilerden hangisi namazı bozmayan şeylerden biri değildir ?
A) Namaz kılanın önünden geçmek
B) Namaz kılan kimsenin müsait yer olduğu halde herkesin önünden geçeceği yerde namaz kılması
C) Namazda kahkaha ile gülmek
D) Namaz kılanın secde yerinden birinin geçmesi

23- Hedy ne demektir ?
a)Sadaka vermek
b)Hac ve umrede kesilen kurban
c)Hediyeleşme
d)Rüşvet

24-Aşağıdakilerden hangisi namazın mekruhlarından biri değildir ?
A) Namazda iken işaretle selam almak
B) Namazda özürsüz olarak bağdaş kurmak
C) Mum, Kandil lambaya karşı namaz kılmak
D) Esnemek, gerinmek

25-Namazda olan bir kişi aşağıdaki hallerin hangisinde namazı bozması vaciptir ?
A) Davar sürüsüne canavar düşmesi halinde
B) Gözleri kör olan birinin kuyuya düşme tehlikesi olması
C) Suya düşen bir kişinin yardım istemesi halinde
D) Bir kimsenin çatıdan aşağı düşme tehlikesi olması

26-Aşağıdakilerden hangisi sehiv secdeyi gerektiren hallerden biri değildir ?
A) Sübhanekeyi okumayı terk etmek
B) Fatiha okumayı terketmek
C) Dört rekatlı namazlarda ilk oturuşu terketmek
D) Vitir namazında kunut dualarını terketmek

27-Namazda sehiv secdesini gerektirecek birden fazla davranıştan dolayı kaç sehiv secdesi yapmak gerekir ?
A) 2
B) 1
C) 3
D) Hiçbiri

28-İçerisinde secde ayeti bulunan ayetleri okurken secde ayetini secdeden kaçınmak için gizlice okumanın hükmü nedir ?
A) Mübahtır
B) sünnettir
C) Müstehaptır
D) Mekruhtur

29-Müdrik kime denir ?
A) namazın her rekatında imam ile kılana denir +
B) İmama ilk rekatın rükuundan sonra uyana denir
C) namaza imam ile başladığı halde imam ile bitiremeyen kimseye denir
D) her meseleyi en ince ayrıntısana kadar anlayana denir

30-İmama ; İlk rekatin rükuundan sonra uyan kimseye ne denir ?
A) Cemaat
B) Müdrik
C) Mesbuk
D) Lahık

31-Aşağıdakilerden hangisini imam yapmasa cemaatte yapmaz , imam yaparsa cemaat da yapar ?
A) İftitah tekbirinde ellerinin kaldırılması
B) İmam sübhanekeyi okumasa cemaat da okumaz
C) iki rekatlı namazın sonunda imam tahıyyatı okuduktan sonra cemaat de okumuşsa
D) Hiçbiri

32-Aşağıdaki durumların hangisinde sünnet kesilerek cemaatle kılınan farzda imama uyulur ?
A) Sabah namazının sünnetinin ikinci rekatında
B) İkindi namazının sünnetinin ikinci rekatında
C) Cumanın evvelki sünnetinin üçüncü rekatında
D) Hiç birinde

33-Aşağıdakilerden hangisi cuma namazının sahih olmasının şartlarından biri değildir ?
A) Cuma kılınan yerin şehir veya şehir hükmünde olması
B) Cuma namazının öğlen vaktinde kılınması
C) Namazdan önce hutbe okunması
D) Cuma kılacak kişinin mukim olması

34- Aşağıdakilerden hangisi cuma namazının sahih olmasının şartlarından biri değildir ?
A) Cuma kılınan yerin şehir veya şehir hükmünde olması
B) Cuma namazının öğlen vaktinde kılınması
C) Namazdan önce hutbe okunması
D) Cuma kılacak kişinin mukim olması

35-Aşağıdakilerden hangisi hutbenin sahih olmasının şartlarından biri değildir ?
A) Hutbenin namazdan önce okunması
B) Hutbe okunacak minberin en az 5 basamak olması
C) Vakit içinde okunması
D) Hutbe okunurken cemaatten en az bir kişinin bulunması

36- Aşağıdakilerden hangisi hutbenin vaciplerinden biri değildir ?
A) Hatibin minbere çıkınca oturması
B) Ezanın hatibin huzurunda okunması
C) Vaaz ve nasihatte bulunmak
D) Hiçbiri

37-Seferi ve Mukim olma yönünden vatan sınıflandırılması içerisinde aşağıdakilerden hangisi bulunmaz?
A) Vatan-ı asli
B) Anavatan
C) Vatan-ı İkame
D) Vatan-ı sükna

38-İnsanın 15 gün dolmadan ayrılmak üzere bulunduğu yere ne denir ?
A) Vatan-ı asli
B) Vatan-ı İkame
C) Vatan-ı sükna
D) hiçbiri
39-Misafir olan bir kişi misafirlik halinde dört rekatlı öğle namazının farzının ikinci rekatında oturmadan ayağa kalksa ve namazı dörde tamamlasa ne gerekir?
A) Namazın iadesi
B) Sehiv secdesi
C) Tilavet Secdesi
D) Bir şey gerekmez

40-Teravih namazında dört rekatta selam vererek teravihi kılan kimse ikinci rekatta oturmamış ise kıldığı dört rekatı kaç rekat kılmış sayılır ?
A) 1
B) 3
C) 4
D) 2

41-İma ile namaz kılmak ne demektir?
A) Bir şeye yaslanarak namaz kılmak
B) Yan üzeri yatarak namaz kılmak
C) Göz ucuyla namaz kılmak
D) namazda ruku ve secdeye işaret olunmak üzere başı eğerek namaz kılmak

42-Gözleri, kaşları veya kalbiyle işaret edip kılınan namaz nasıl namazdır?
A) İma ile kılınan namazdır
B) İşaret İle kılınan namazdır
C) Böyle namaz namaz olmaz
D) Gözle, baş ile kılınan namazdır

43-Husüf namazı nedir ?
A) Ay tutulduğu zaman kılınan iki veya dört rekatlı bir namazdır
B) Güneş tutulduğu zaman kılınan bir namazdır
C) Deprem olduğu zaman kılınan bir namazdır
D) Şimşek çaktığı zaman kılınan bir namazdır

44-Aşağıdakilerden hangisi erkekler için üç parça olan kefen parçalarından biri değildir.?
A) Kamis
B) izar
C) lifafe
D) Etek örtüsü

45-Aşağıdakiler hangisi cenaze namazının sünnetlerinden biri değildir?
A) Namazı kıldıracak imamın ölünün göğüs hizasında durması
B) En az imamın arkasında üç cemaatin bulunması
C) Birinci rekattan sonra sübhanekenin okunması
D) Üçüncü rekattan sonra dua okunması

46-Aşağıdakilerden hangisi peygamberimizin hicreti sırasında yaptığı mescittir?
A) Kuba mescidi
B) Mescid-i Nebevi
C) Mescid-i Aksa
D) Mescid-i Haram

47-Bir kimseye orucun farz olabilmesi için gereken şartlar kaç tanedir?
A) 2
B) 4
C) 5
D) 3

48-Adak oruçları ile bozulan nafile oruçları kaza etmenin hükmü nedir?
A) Farzdır
B) Vaciptir
C) Sünnettir
D) Hiçbiri

49-Aşağıdakilerden hangisi orucu bozmaz ?
A) Oruçlu olduğunu unutarak yemek-içmek
B) Kendi isteiği ile ağız dolusu kusmak
C) Bir suya dalıp kulağına su kaçırmak
D) Kendi isteği olmadan boğazına toz ve duman girmek

50-Fıtır Sadakasının miktarı buğdaydan kaç gr. dır ?
A) 2920 gr
B) 1460 gr
C) 2800 gr
D) 2700 gr

51-Aşağıdakilerden hangisi Haccın sahih olmasının şartlarından biri değildir?
A) Müslüman olmak
B) Akıllı olmak
C) Yol güvenliği olmak
D) İhrama girmek

52-Aşağıdakilerden hangisi Haccın edasının şartlarından biridir?
A) Müslüman olmak
B) Haccı belirli zamanda yapmak
C) Akıllı olmak
D) Yol Güvenliği olmak

53- Aşağıdakilerden hangisi Haccın farzlarından biri değildir?
A) Şeytan taşlamak
B) Arafatta vakfeye durmak
C) Kabeyi tavaf etmek
D) İhrama girmek (şarttır)

54- Aşağıdakilerden Hangisi İhram giyilen yerlerden biri değildir?
A) Zulhuleyfe
B) Mina
C) Cuhfe
D) Cidde

55-Aşağıdakilerden hangisi ihramlıya yasak olan şeylerden biri değildir?
A) Saç ve sakal tıraşı olmak
B) Elbise giymek
C) Yıkanmak, kokusuz sabun kullanmak
D) Başı ve yüzü kapamak

56-Aşağıdaki yerlerden hangisinde Arafat vakfesi yapılmaz?
A) Nemire mescidinin bütününde
B) Arafat dağının tepesinde
C) Nemire mescidinin güney kısmında
D) Urene vadisinde

57- Aşağıdakilerden hangisi tavafın çeşitlerinden biri değildir?
A) Kudüm tavafı
B) Kadim tavafı
C) Veda tavafı
D) Ziyaret tavafı

58- Aşağıdakilerden hangisi tavafın vaciplerinden biri değildir?
A) Abdestli olmak
B) Setr-i avrete dikkat etmek
C) Tavaf esnasında kabeyi sağ tarafına alarak yürümek
D) Tavafa Hacer-i esved veya hizasından başlamak

59- Aşağıdakilerden hangisi tavafın sünnetlerinden biri değildir?
A) Tavaf esnasında kabeyi sol tarafına alarak yürümek (teyamün)
B) Iztıba yapmak
C) Hacer-i İstilam etmek
D) Erkekler mümkün olduğu kadar kabeye yaklaşmak

60-Say etmenin hükmü aşağıdakilerden hangisidir ?
A) Farz
B) Sünnet
C) Vacip
D) Mendup

61-Say'ı dört şavttan sonra yediye tamamlamanın hükmü nedir?
A) Sünnet
B) Mendup
C) Müstehap
D) Vacip

62-Şeytan taşlamada taş atmanın zamanı hangi günlerdir?
A) Bayramdan sonraki ilk cuma günü
B) Arafe günü
C) Kurban bayramının 1.,2.,3. ve 4 günü
D) Perşembe günü

63- Aşağıdakilerden hangisi şeytan taşlamanın sünnetlerinden biri değildir ?
A) Bir cemreye aynı gün yediden fazla taş atmak
B) Yedi taşı peş peşe atmak
C) Taşları yaklaşık 4 mt mesafeden atmak
D) Atılan taşlar nohuttan büyük, fındıktan küçük olmak

64- Bayram günlerinde minada gecelemenin hükmü nedir?
A) Mendup
B) farz
C) Vacip
D) Sünnet

65-Hacda saçları traş etmenin veya kısaltmanın zamanı hangi gündür ?
A) Cuma
B) Pazartesi
C) Kurban kesme günü
D) Arefe günü

66-Aşağıdakilerden hangisi haccın sünnetlerinden biri değildir?
A) Kudüm tavafı
B) Arefe gecesi minada gecelemek
C) Bayramın dördüncü günü müzdelifede gecelemek
D) Bayram gecesini müzdelifede geçirmek

67-Aşağıdakilerden hangisi yapılış yönünden haccın çeşitlerinden biri değildir?
A) Haccı İfrad
B) Haccı Kıran
C) Haccı Temettu
D) Umre Haccı

68- Mikatı ihramsız geçmenin cezası aşağıdakilerden hangisidir ?
A) Bir koyun kurban etmek
B) Bir sığır kurban etmek
C) Bir deve Kurban etmek
D) İki koyun kurban etmek

69-Aşağıdakilerden hangisi Hac ile ilgili bir terim değildir ?
A) Bedene
B) Beden
C) Cemre
D) Dem

70-İhsar neye denir?
A) Cömert olana
B) Cimri olana
C) Hac ve Umre için İhrama giren kimsenin arafat vakfesinden ve tavaftan alıkonulmasına+
D) Merhametli olana

71-Aşağıdakilerden hangisi yemin çeşitlerinden biri değildir ?
A) Yemini Gamus
B) Yemini Mün'akide
C) Yemini Lağv
D) Yemini Kefaret

72-Geçmiş veya şimdiki zamana ait bir iş üzerine bilerek yalan yere yemin etmek aşağıdaki yemin çeşitlerinden hangisine girer?
A) Yemini Gamus
B) Yemini Mün'akide
C) Yemini Keffaret
D) Yemini Lağv

73-Lukata neye denir?
A) Aranan eşyaya
B) Buluntu eşyaya
C) Cepteki paraya
D) Kaybolan eşyaya

Cevaplar:
1b 2d 3a 4c 5d 6b 7a 8c 9b 10d 11b 12a 13c 14d 15c 16b 17c 18a 19b 20d 21d 22c 23b 24c 25c 26a 27b 28d 29a 30c 31c 32b 33d 34d 35b 36d 37b 38c 39a 40d 41d 42c 43a 44d 45b 46a 47d 48b 49a 50b 51c 52d 53a 54b 55c 56d 57b 58c 59a 60c 61d 62c 63a 64d 65c 66c 67d 68a 69b 70c 71d 72a 73b

alıntı

__________________
لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا

"Allah hiç kimseye taşıyabileceğinden daha fazlasını yüklemez."

|| BAKARA 286. ||


MAZARET insanın kendine söylediği en büyük ''YALAN''dır !! ..

Velhasıl-ı kelâm.
Namaz, duâ, gayret, nâsip. . .mahcup000
Alıntı ile Cevapla
Alt 14.Mart.2013, 21:10   Mesaj No:26
Medineweb Acemi Üyesi
Zeynep Elif - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Zeynep Elif isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 24751
Üyelik tarihi: 10.Ocak.2013
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:26
Mesajlar: 31
Konular: 3
Beğenildi:2
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: Yeterlilik için Mutlaka Çıkabilir dedigimiz Soru Cevaplarrr

Alıntı:
makbergülü Üyemizden Alıntı Mesajı göster
TEST 1
56-Namazda hangi vacibin kasten terki namaz tekrarı gerektirmeden sehiv secdesi ile telafi edilir?
A)Zammı sure B)Tuma’nine C)Kadei ula D)Celse




Vacibin kasten terkedilmesi namazın iadesinin gerektirir soru yanlış..
fatmabalci19 Bu Mesajı beğendi.
__________________



Allahım gönlümde olanı hakkımda hayırlı eyle,hakkımda hayırlı olanı da gönlüme razı eyle amin...
Alıntı ile Cevapla
Alt 03.Aralık.2016, 16:29   Mesaj No:27
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:64
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:38
Mesajlar: 7.304
Konular: 462
Beğenildi:5313
Beğendi:3848
Takdirleri:719
Takdir Et:
Standart

Allah razı olsun ravzam...tekrarlarınıza katkısı olacakbir çalışma ..mutlaka bakmalısınız
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Yukarıdaki Konu Başlığına Benzeyen,Medineweb'de Otomotik Bulunan 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
2013’te Yeterlilik Sınavında Bu Sorular Çıkabilir Abdulmelik Deneme Sınavlar/Paylaşımlar 15 03.Aralık.2016 16:59
Yeterlilik için 1000 adet soru cevap f_kryln Deneme Sınavlar/Paylaşımlar 6 19.Ağustos.2013 11:05
yeterlilik için hac özeti aslıı Diyanet Hacc Görevlileri Sınavı 2 13.Kasım.2012 12:44
Diyanet Yeterlilik Sınavına hazırlananlar için Medineweb Deneme Sınavlar/Paylaşımlar 3 21.Ekim.2012 23:32
Yeterlilik Soru ve Cevaplar Ravza'm Deneme Sınavlar/Paylaşımlar 0 04.Ocak.2012 00:25

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

web hosting - domain - web site kurulum


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266