Medineweb Forum/Huzur Adresi
Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > .::MEDİNEWEB DİN HİZMETLERİ ALAN BİLGİSİ SINAVLARI-(DHBT).::. > DHBT-1-Sınav Konuları > Deneme Sınavlar/Paylaşımlar

Konu Kimliği: Konu Sahibi NURULLAH.,Açılış Tarihi:  15 Şubat 2012 (00:09), Konuya Son Cevap : 03 Aralık 2016 (16:31). Konuya 19 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı2Kez Beğenildi
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme: Değerlendirme: Toplam 1 oy almıştır,  ortalama Değerlendirmesi 4,00 puandır.
Alt 15 Şubat 2012, 00:09   Mesaj No:1
Avatar Otomotik
Durumu:NURULLAH. isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 15403
Üyelik T.: 24 Aralık 2011
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 2
Konular: 2
Beğenildi:2
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart 2013 yeterlilik sınavı deneme test soruları

2013 yeterlilik sınavı deneme test soruları

YENİ TEST
1. Herhangi bir geçerliliği olmayan ve sadece okuyana nisbet edilen kıraat türü aşağıdakilerden hangisidir?

a) Ahad kıraat
b) Şaz kıraat
c) Mevzu kıraat
d) Müdrec kıraat
2. Sahih kıraat için ileri sürülen üç şarttan birini taşımayan kıraatlere ne ad verilr?
a) Şaz kıraat
b) Mevzu kıraat
c) Müdrec kıraat
d) Ahad kıraat
3. Kıraat alanında yazılmış ″Kitabu’t-Teysir ″adlı eserin müellifi kimdir?
a) İbnü’l-Cezeri
b) Dani
c) Şatıbi
d) İbn-i Mücahit
4. Buruc suresi ile Beyyine suresi arasındaki surelere ne ad verilir?
a) Mesani
b) Tıval-ı mufassal
c) Kısar-ı mufassal
d) Avsat-ı mufassal
5.الظُّنُونا ″Kelimesindeki vasıl halinde nasıl okunur?
a) İmale yapılarak
b) Uzatılarak
c) Uazatılmadan
d) Sekte yaparak

6. Kurânın M.610 yılında ramazan ayında toptan Levh-i mahfuzdan dünya semasına, Beytül-İzzeye indirimesi hangi kavram ile ifade edilir?
a) Vahiy
b) İrsal
c) İnzal
d) Tenzil
7. Kıraat imamlarından biri olan Asımın ravileri hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
a) Ebu Bekir Şu′be – Halef
b) Ebu Bekir Şu′be – Hafs
c) İshak – Hafs
d) İshak– Halef
8.Boğazın üst kısmından çıkan harfler hangi seçenekte yer almıştır?
a) ا ه
b) خ غ
c) غ ح
d) غ ع
9. Dudak harfleri kaç tanedir?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 7
10. Mürted (dinden dönen) yeniden iman ederse eski amelleri geri gelmez .görüşü hangi mezhebe aittir?
a) Mutezile
b) Maturidiyye
c) Eşariyye
d) Selefiye

11. Aşağıdakilerden hangisi maturidilerin benimsediği görüşler arasında yer almaz?
a) Allah ( c.c) ceza vermekten caymaz.
b) Ümitsizlik halinde yapılan tövbe makbuldür.
c) Allahın fiillerinde sebep ve hikmet aranabilir
d) Peygamber olabilmek için erkek olmak şart değildir
12. Allahın fiillerinde sebep ve hikmet aranmaz görüşü hangi mzhebe aittir?
a) Maturidiyye
b) Eşariyye
c) Selefiye
d) Mutezile
13. Muhacirlerden ilk doğan çocuğu kimdir?
a) Abdullah b. Mesud
b) Abdullah b.Zeyd
c) Abduulah b.Abbas
d) Abdullah b.Zübeyr
14. Halife adına ilk hutbe okuyan kimdir?
a) Abdullah b.Zeyd
b) Abduulah b.Abbas
c) Ömer b. Abdül-Aziz
d) Sabit b. Kays
15. Efendimizin peygamberlik mührünü gören sahabenin ismi nedir?
a) Abdullah b. Mesud
b) Abdullah b.Zeyd
c) Abduulah b.Abbas
d) Abdullah b.Secis
16. Kabe kapısının örtüsüne ne denir?
a) Hatim
b) Rükün
c) Mizap
d) Burka
17. İlk İslam valisi kimdir?
a) Amr b. As
b) Halit b, Velit
c) Bazan
d) Hz. Osman
18. Aşağıdakilerden hangisi kıblenin değişmesi ile ilgili ayetin nazil olduğu mescittir?
a) Beni zerik mescidi
b) Kuba mescidi
c) Beni selime mescidi
d) Cuma mescidi
19. Beytül-Hikme kimin tarafından yapılmıştır?
a) Halife Abdu′l-Melik
b) Halife Mansur
c) Harun reşid
d) Hz. Ömer
20. Peygamberimiz zamanında müftülük yapan sahabenin ismi nedir?
a) Hz. Hamza
b) Abdullah b. Abbas
c) Cabir b. Abdullah
d) Ebu Hureyre




CEVAPLAR
1. C
2. A
3. B
4. D
5. C
6. C
7. B
8. B
9. C
10. B
11. D
12. B
13. D
14. B
15. D
16. D
17. C
18. C
19. B
20. C
DUALARINIZDAN EKSİK ETMEYİN.
mehmet akif2 beğendi.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi NURULLAH. 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
2013 yeterlilik sınavı deneme test soruları Deneme Sınavlar/Paylaşımlar mehmet akif2 19 10177 15 Şubat 2012 00:09
Dini Terimler Soruları cevapları (Mbsts) Seviye Belirleme Sınavı-(MBSTS) nurşen35 5 6129 15 Şubat 2012 00:00

Alt 16 Ekim 2012, 21:51   Mesaj No:2
Avatar Otomotik
Durumu:ene garib isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 20082
Üyelik T.: 04 Eylül 2012
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Mesaj: 1
Konular: 0
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: 2012 yeterlilik sınavı deneme test soruları

5'İN Cewabı b olmayacak mı?
Alıntı ile Cevapla
Alt 14 Kasım 2012, 07:31   Mesaj No:3
Avatar Otomotik
Durumu:hafız nese isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 20880
Üyelik T.: 12 Ekim 2012
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 2
Konular: 0
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: 2012 yeterlilik sınavı deneme test soruları

19 da C olması lazım;hazırlayana arkadaş bir ilgilenirse iyi olur
Alıntı ile Cevapla
Alt 19 Ocak 2013, 23:37   Mesaj No:4
Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:ibrahim73 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 22983
Üyelik T.: 14 Aralık 2012
Arkadaşları:7
Cinsiyet:erkek
Mesaj: 165
Konular: 0
Beğenildi:78
Beğendi:224
Takdirleri:1035
Takdir Et:
Standart Cevap: 2012 yeterlilik sınavı deneme test soruları

evet arkadaş kesinlikle cevap b şıkı
Alıntı ile Cevapla
Alt 19 Ocak 2013, 23:45   Mesaj No:5
Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:ibrahim73 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 22983
Üyelik T.: 14 Aralık 2012
Arkadaşları:7
Cinsiyet:erkek
Mesaj: 165
Konular: 0
Beğenildi:78
Beğendi:224
Takdirleri:1035
Takdir Et:
Standart Cevap: 2012 yeterlilik sınavı deneme test soruları

evet doğru cevap c yani harun reşid
Alıntı ile Cevapla
Alt 31 Ocak 2013, 21:55   Mesaj No:6
Avatar Otomotik
Durumu:mamudo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 23644
Üyelik T.: 26 Aralık 2012
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 6
Konular: 0
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: 2012 yeterlilik sınavı deneme test soruları

temelini atan HARUN REŞİT ama daha sonra BEYTÜL HİKMEYİ kuran HALİFE MEMUN dur.832 yılında kurmuştur.1. BEYT’ÜL-HİKME’YE GENEL BİR BAKIŞ

Beyt’ül-Hikme (Arapça: بيت الحكمة‎; Bayt Ul-Hikma, İngilizce: The House of Wisdom) Abbasiler Dönemi’nde Irak’ın Bağdat şehrinde kurulan, kitaplarının çoğunluğunu felsefe, tıp, matematik, astronomi, vb. kitapların oluşturduğu, içinde çok sayıda mütercim ve yazarın çalıştığı ve yüksek seviyeli ilmi araştırmaların yapıldığı ilmi bir müessesedir. Aynı zamanda bir kütüphane ve tercüme enstitüsüdür. “Beyt” kelimesi Arapçada “ev”, “hikme” de “hikmet, bilgelik,” anlamına gelmektedir. “Beyt’ül-Hikme” ismi, hikmet evi, bilim evi manasında olup Sasani Farsçasındaki kütüphane kelimesinin birebir çevirisidir. Zaten Beyt’ül Hikme, Halife Mansur’un Sasâni hükümdarlık kütüphanesinin benzeri bir kütüphane oluşturmaya niyet etmesiyle ortaya çıkmıştır.
Kaynakların çoğu Beyt’ül-Hikme’nin Bağdat’ta Abbasi Halifesi Harun Reşid tarafından başlatılmış bir proje olduğunu, kütüphanenin Harun Reşid tarafından inşa edildiğini söylemektedir. Ancak Harun Reşid’in vefatından sonra oğlu Me’mun gittikçe artan kitaplar ve eserler ile bu projeyi geliştirmiştir. Böylelikle Beyt’ül-Hikme 830 yılından başlayarak tam manasıyla Bağdat’ta tercüme faaliyetleriyle hizmet vermeye başlamış ve bu hizmetlerine dokuzuncu yüzyıldan on üçüncü yüzyılın ikinci yarısına kadar devam etmiştir.
turkbilimi.com dan alıntıdır.
Alıntı ile Cevapla
Alt 16 Mart 2013, 21:16   Mesaj No:7
Medineweb Acemi Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:serra77 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 26083
Üyelik T.: 14 Şubat 2013
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Mesaj: 17
Konular: 0
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: 2012 yeterlilik sınavı deneme test soruları

Alıntı ile Cevapla
Alt 19 Temmuz 2013, 22:49   Mesaj No:8
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik T.: 04 Şubat 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:erkek
Yaş:32
Mesaj: 5.126
Konular: 931
Beğenildi:289
Beğendi:0
Takdirleri:61
Takdir Et:
Standart Cevap: 2012 yeterlilik sınavı deneme test soruları

1-Vakf-ı Murahhas hangi harftir?
a) م b) ط
c) ج d)ص

2-Yandaki hü zamirine ne denir?مِنْ قَوْمِهِ = مِنْ قَوْمِهِي
a)Sıla b)Ademi Sıla c)Sıla-i Kübra d)Ha-i kinaye

3-Âlimlerin ekseriyetine (Cumhur-u ulamaya) göre 4 türlü vakf vardır. Aşağıdakilerdenhandisi vakıf değildir?
a) Vakf-ı tam b) Vakf-ı kâfi
c) Vakf-ı hasen d) Vakf-ı sahih

4-Ra’nın kalın(tefhim) okunduğu yerlerden değildir?
a) وَاضْرِبُوا b) شَكُورْ
c) لِمَنِ ارْتَضَي d) شَهْرْ

5-Aşağıdaki örnekte hangi tecvit kuralı vasrdır?
مِنْ بَعْدِهِ = مِمْبَعْدِهِ
a)İhfa b)İzhar
c)İklap d)Mealigunne

6-Se ( ث ) ve Zâl( ذ ) harfleri arasındaki idğâm Kuran[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]da kaç yerde vardır hükmü nedir? (يَلْهَثْ ذلِكَ)
a)1-Farzı kifaye b)1-Farzı ayın
c)1-Caiz d)1-Vacip

7-Ebu cafer dışındaki imamlar iki harfi izhar harfi saymışlar. Bundan dolayı bu iki harfte izhar yapmak caizdir. Hangisi bu harflerdendir?
a) ه ع b) ح ع
c) ح ء d) خ غ
8-Kaf ( ق )ve Kef( ك ) Harflerinin İdğâmı nasıl bir idgamdır? أَلَمْ نَخْلُقْكُمْ
a)Tam+Nakıs b)Tam
b)Nakıs c)İdgamsız

9İdgam çeşitlerinden değildir?
a)İdgamı Meal Gunne b)İdgamı Bila Gunne
c)İdgamıMisleyn d)İdgamıKameriyye

10-Tenvin veya nun'u sakinden sonra hangi harfler gelirse o zaman “ğunneliidğam “ olur?
a) ى - و b) من -
c)ن- ى c) م-ى

11- Yandaki kelimede hangi med vardır?
a)Kelime-i Musakkale b)Kelime-i Muhaffe
c)Harfi Musakkele d)Harfi Muhaffefe

12-Kur'anı Hangi rivayetle okuyoruz?
a)Hafs Rivayeti b)Asım Rivayeti
c)Mücahid Rivayeti d)Nafi Rivayeti

13-Kerim’i harekeleme ve noktalama işlemi hangi dönemde gerçekleşmiştir?
a)Abbasiler Döneminde b)Emeviler Döneminde
c)Osmanlılar Döneminde d)Sahabeler Döneminde

14-Hemze veya sükûn sebebiyle aslî med üzerine ziyâdeden doğan medde “……..” denir. Noktalı yere aşağıdakilerin hangisi gelemez?
a)Fer'îmed b)Medd-i mezîd
c)Medd-i medîd d)Sebeb-i med

15-Memleketimizde hatim okunurken, teravih namazı kıldırılırken ve üstad huzurunda hafızlar ders okurken Kuran okuyuşunda hangi usul tercih edilmektedir?
a)Hadr b)Tedvir
c)Hadr d)Tertil

16-Hangi devirde hadisçiler, hadisleri, kendilerinden daha kolay bir şekilde faydalanılmasını sağlamak için konularına göre sınıflandırmışlardır.
a)Etbau’t-tabiin devrinde b)Sahabe devrinde
c)Tabii devrinde d)Fetret devrinde

17- Aşağıdakilerden hangisi Etbau’t-tabiin devrinde hadis rivayetinin bağlandığı esaslardan değildir?
a)Maruf ravilerden, meşhur muhaddislerin bilmedikleri hadisleri çok rivayet edenden hadis alınmaz
b)Hadisleri yazılı olarak rivayet etmeyenden hadis alınmaz
c)Galatı (yanlışı) çok olan kimseden hadis alınmaz
d)Hadis uydurmakla itham edilen kimseden hadis alınmaz

18- Aşağıdakilerden hangisi bir ravinin hadisi mana ile rivayet edebilmek için, etbau’t-tabiin arasında geliştirilen şartlardan biri değildir?
a)Arapçanın sarf ve nahiv kaidelerine tam manasıyla vakıf olmalı.
b)Lugat ilmine vakıf olmalı
c)Senet ilmine vakıf olmalı
d)Kelimelerin delalet ettikleri manaları iyi bilmeli

19- Hadislerde az kullanıldığı için anlaşılması zor olan ve açıklamayı gerektiren kelimelere ne denir?
a) Esbabuvurudi’l-hadis b)Garibu’l-hadis
c)Muhtelifu’l-hadis d) Fıkhu’l-hadis

20- Hz. Peygamberin ya da sahabe veya tabiinin söz ve uygulamalarını rivayet eden, yani başkalarına aktaran kişiye ne ad verilir?
a)Şeyh b)Ravi
c) Rivayet d)Mervi

21- Adalet ve zabt niteliklerine sahip ravilerin muttasıl (kopuksuz) bir isnatla rivayet ettikleri, şaz ve muallel (illetli) olmayan hadise ne denir?
a)Meşhur Hadis b)Maktu hadis
c)Sahih Hadis d)Garib hadis

22- Aşağıdakilerden hangisi uydurma hadisleri tanıma yollarından biri değildir?
a)Rivayetin mükafat ve ceza yönünden dengesizlik içermesi
b)Hadisin senedinde zayıf bir ravinin bulunması
c)Hadisin lafzında veya manasında bozukluk olması
d)Birçok kimsenin görmesi gereken bir olayı bir kişinin rivayet etmesi

23- Aşağıdakilerden hangisi İmam Hatip Liselerinin görevleri tam olarak açıklar?
a)Öğrencileri, hem mesleğe ve hem de yüksek öğrenime hazırlar.
b)Öğrencileri sadece dinî alanda yetiştirmeye çalışır.
c)Mübarek gün ve gecelerde camilerde programlar yapar.
d)İlahiyat Fakültelerine öğrenci gönderir.








24-Aşağıdakilerden hangisi Din hizmetlerini zorlaştıran veya engelleyen sorunlardandır?
I) Din görevlisinden kaynaklanan sorunlar,
II) Cemaatten kaynaklanan sorunlar,
III) Ortamdan kaynaklanan sorunlar.
a)I,III b)I,II
c)II,III d)I,II,III

25-Aşağıdakilerden hangisi Din görevlisinin, dinî hizmetlerini zorlaştıran veya engelleyen nedenlerdendir?
I-Bilgi yetersizliğı
II-İlgi yetersizliği
III-Cemaatten kaynaklanan sorunlar
IV-Liyakat ve temsil yetersizliği
V-İletişim yetersizliği
a)I-III-IV b)II-III-IV
c)I-II-IV-V d)I-III-IV-V

26-Cenazenin başından ayağına kadar uzanan ve her iki taraftan da düğümlenen kefen çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?
a)Lifafe b)İzar
c)Kamis d)Kefen-i Kifayet

27-Aşağıdaki terimlerden hangisi ölmek üzere olan kimseyi kıbleye çevirme anlamına gelir?
a)Telkin c)Taziye
b)Tevcih d)Techiz

28-Aşağıdakilerden hangisi Kur’an-ı Kerim’deki hitabet ilkeleri içerisinde yer almaz?
a) Etkili ve güzel konuşma b) Delillerle konuşmak
c) Konuşurken ayırıcı olmak d) Karşı görüşe hakaret etmeme

29-Aşağıdakilerden hangisi Tebliğ ve Davet ilkeleri içerisinde yer almaz?
a)Tebliğ ve Davette zorlama yoktur. b)Davet ve irşatta açıklık ve gerçeklik vardır.
c)Tebliğ bir sorumluluktur. d)Engeller karşısında sabır.

30-Din görevlisi, aşağıdakilerden hangisini yaparsa toplum tarafından dışlanır?
a) Bölgesel ayrım yapar, dil ve renklere karşı tavır belirler
b)Meslektaşlarını sever, onlara zaman ayırır, İletişimde çocuklara daha fazla vakit ayırır
c)Çeşitli hayırsever derneklere aktif olarak katılır
d)Büyüme çağındaki insanların sorunlarıyla yakından ilgilenir

31-Aşağıdakilerden hangisi imam-hatibin görevlerinden biri değildir?
a)Görevli bulunduğu camideki müezzin-kayyımları denetlemek, İsteyen vatandaşlara Kur’an-ı Kerim okumak.
b)Durum ve ihtiyaca göre, vakit namazlarından önce veya sonra Kur’an-ı Kerim okumak.
c)Cami ve mescitlerde vakit namazları ile, Cuma, bayram ve teravih namazlarını ve cenaze namazını kıldırmak.
d)Gerekli gördüğünde vakit namazlarının kıldırılmasını cemaatten bazılarına bırakmak.

32.Peygamberimizin Allah'tan alıp haber verdiği şeylerin hepsine birden topluca inanmaya ne denir?
a) Kuvvetli Delil b) İcmali İman
c) İman-ı Yeis d) İman-ı Mutebir

33.Aşağıdakilerden hangisi Amentü de yer alan iman esaslarından biri değildir?
a) Allah'a inanmak c) Kadere, hayrın ve şerrin Allah’tan olduğuna inanmak
b) Meleklere inanmak d) Kabir hayatina inanmak

34.Bir hadisenin kitap, sünnet ve icma-i ümmetle sabit olan hükmünü; aynı illete, aynı sebebe ve aynı hikmete dayandırarak o hadisenin tam benzerinde ispat etmek ne demektir?
a) Delil b) Sunnete Dayandırma
c) Kıyas d) İcma

35- Aşağıdakilerden hangisi Allah-u Teala’nın Zati sıfatlarından biri değildir?
a) Vücud b) Bekaa
c) Vahdaniyyet d) Hayat


36-Hangisinde Allah'ın Zati sıfatlarından olan Vahdaniyet sıfatının manası doğru olarak verilmiştir?
a) Allah'ın var olması b) Varlığının başlangıcının olmaması
c) Allah'ın bir olması d) Hiç bir benzerinin olmaması

37-Aşağıdakilerden hangisinde sadece Allah'ın Subuti sıfatları geçmektedir?
a) Hayat-İlim-Basar b) Hayat-Bekaa-Basar
c) İlim-Kıdem-İrade d) Kıdem-Kelam-İrade

38-Aşağıdakilerden hangisi meleklerin özelliklerinden biri değildir?
a) Meleklerin bedenleri nur'dan meydana gelmiş ruhani varlıklardır.
b) Melekler dişi varlıklardır
c) Allah'ın emirlerinden dışarı asla çıkmazlar.
d) Melekler, gözle görünmezler

39-Allah'ın varlığına, birliğine, tereddütsüz inanmak ve Hz. Muhammed'in (s.a.v) peygamber olduğunu ve bize bildirdiği şeylerin hepsinin hak ve doğru bulunduğunu, hiçbir şüphe duymadan kabûl ve tasdik etmektir?
a) İnanç b) Amel
c) İtaat d) Tefekkür

40-"Medyen ve Eyke " halkına hangi Peygamber gönderildi?
a) Hz. Lut b) Hz. Nuh
c) Hz. Şuayb d) Hz. Hud

41- Aşağıdakilerden hangisi Ulü'lAzm Peygamberlerden değildir?
a) Hz. İbrahim b) Hz. Nuh
c) Hz. Musa d) Hz. Adem

42- Efendimizin gençliğinde Mekke’de katıldığı hayır cemiyetinin ismi nedir?
a)Cemiyyet-ül Hayır b)Ashab-ı Yemin
c)İhvan-ı Mekke d)Hılf –ülFudul

43- Peygamber Efendimizin Hz. Hatice dışındaki hangi eşinden çocuğu olmuştur?
a)Hz. Aişe b)Hz. Safiyye
c)Hz. Mariye d)Hz. Zeynep

44- Peygamberimizin öz amcalarını gösteren aşağıdaki eşleşmelerden hangisi doğrudur?
a)Hamza- Ebu Talib b)Hamza- Haris
c)Mukavvem- Abbas d)Ebu Talib- Zübeyir

45- Uhud Savaşının sebebi nedir?
a)Müşriklerin Muhacirlerin malına el koymaları b)Bedir’de Ebu Leheb’in öldürülmesi
c)Müşriklerin intikam alma isteği d)Ebu Cehil’in müşrikleri kışkırtması

46- Müslümanların Uhud Savaşında galipken mağlup duruma düşmelerine sebep olan nedir?
a)Sayılarının az olması b)Savaşmaktan yorgun düşmeleri
c)Efendimiz(a.s.m)in öldü haberinin yayılması d)Allah Rasulü’nün verdiği talimatı okçuların yanlış yorumlaması

47- Peygamber Efendimiz’in(a.s.m) bir duasıyla hiç mücadele etmesine gerek kalmadan düşmanın hezimete uğraması kaçınılmazken Cenab ı Hakk’ın O’ndan savaşmasını murat etmesinin hikmeti hangisi olamaz?
a)İmtihan dünyasında sebeplere riayet etmek esastır.
b)Elde edilecek neticeden mü’minlerin belli oranda pay sahibi olmasını murat ederek gelecek nesillere tek kişiye mal edilmeyen başarının gerçek başarı olduğunu göstermiştir.
c)Külfetsiz nimetin olmadğınıEfendimiz’in (şahsında bize talim etmiştir.
d)Müşriklerin tehditlerine karşı kaçınılmaz tek çare bu olduğu için savaşmayı emretmiştir.

48- Ganimetlerin paylaşılmasıyla ilgili hüküm ilk defa hangi hadiseden sonra indirilmiştir?
a)Miraç Hadisesinden sonra b)Hicretten sonra
c)Bedir savaşından sonra d)Uhud savaşından sonra




49- Aşağıdakilerden hangisi Efendimiz’in(a.s.m) seriye ve gazve düzenlemesinin sebeplerinden birisi değildir?
a)Müşriklerin Medine’ye saldırı hazırlıkları karşısında önlem almak.
b)Elde edilen ganimetlerle Müslümanlarım ekonomik yönden güçlenmelerini sağlamak.
c)Müşriklere gözdağı vermek.
d)Müşriklerin düzenledikleri ticaret kervanlarıyla güçlenip, müslümanları tehdit eden bir unsur haline gelmelerine engel olmak.

50- Hicretin 16. ayı pazartesi günüydü. Efendimiz(a.s.m) ashabıyla birlikte öğle namazını kılıyordu. Üçüncü rek’atta idiler. Cibril-i Emin gelmiş ve Bakara Suresi 144. ayetini bildirerek Allah Rasulü’nden(s.a.v.) yönünü Mescid-i Aksa’danMescid-i Haram’a (Kabe) çevirmesini istemişti. Bu hadiseye ne ad verilir?
a)Mescid i Kıbleteyn b)Mescid i Nebevi
c)Tahvil i Kıble d)İstikbal i Kıble

51- Yahudiler Resûlullah (S.A.V)’e yaptıkları suikast girişiminden sonra Medine’den sürüldüler. Mekkeli müşriklerle anlaşarak onları savaşa teşvik ettiler. Müşrikler Ebu Süfyan komuta-sında 10.000 kişilik bir kuvvetle Hicri 5, miladi 24 Ocak 627 tarihinde Medine’ye hücum ettiler.Hangi savaş anlatılmaktadır?
a)Uhud b)Hendek
c)Bedir d)Mute

52- Hendek savaşında Arapların bilmediği şehrin etrafına hendek kazılması fikri aşağıdakilerden hangisine aittir?
a)Süheb b. Rumi b)Habbab b. Münzir
c)Salman-ı Farisi d)Abdullah ibn.übey

53- Umre maksadıyla Mekke’ye gelip kendilerine Kabe’nin olduğu yere sokulmayacakları haberini alan Allah Resulü’nün, Hz. Osman (R.A)’ı elçi olarak Mekke’ye gönderdi. Daha sonra Hz. Osman (R.A)’ın öldürüldüğüne dair yanlış haber gelince Efendimiz (S.A.V) elçiyi öldüren bu müşriklerle savaşmadan vazgeçmeyeceğiz diyerek etrafındaki sahabeleri savaş için biat etmeye davet etti. Sahabeler de ölünceye ka-dar savaşacaklarına dair biat ettiler. Semûre ağacının altında yapılan bu biate ne ad verilir?
a)Biat-ı Rıdvan b)I.AkabeBiatı
c)Biat-ı Kaza d)II.AkabeBiatı

54- Aşağıdakilerden hangisi İslam’ın Arap olmayan insanlar tarafından kabul edilmesi ile birlikte ortaya çıkan Kur’an’ı okuma güçlüklerini ortadan kaldırmak için başvurulan yöntemlerden biridir?
a)Kur’an’ın toplanması b)Harekeleme
c)Okullar açma d)Kur’an’ı farklı dillere tercümesi

55- Müfessirler tefsir yaparken farklı yaklaşımlar sergilemişlerdir. Aşağıdakilerden hangisi bu farklılıkların sebeplerinden biri olamaz?
a) Her müfessirin kendi fikri yapısını tefsirine yansıtması.
b) Her müfessirin İslam’a farklı açılardan yaklaşmış olması.
c) Müfessirlerin farklı uzmanlık sahalarındaki bilgilerini tefsirlerine yansıtmaları.
d) Kur’ân’ı yorumlamada her müfessirin kendi üstünlüğünü kanıtlama çabası.

56- Aşağıdakilerden hangisi Ferra ve tefsirine ait özellikleden biri değildir?
a) Ferra’nın tefsiri dil açısından tefsirlerin en güzel örneklerindendir.
c) Eserinin ismi Me’âni’l- Kur’ân’dır
b) Ayetleri açıklarken Arap şiirinden de örnekler getirmiştir.
d) Ferra tefsirinde bütün ayetleri açıklamıştır.

I. Taberî, tefsirinde ayetlere açıklama getirecek bütün rivayetleri bir araya toplamıştır.
II. Eserinin ismi Câmi’u’l-Beyan an Te’vili’l- Kur’ân’dır.
III. Eser tarih, fıkıh ve tefsir alanları için önemli bir kaynaktır.
IV. Eserin ismi Mefâtihu’l-Gayb’dır.
V. Eser eksiksiz olarak günümüze ulaşmıştır.
VI. Bu eserde hem dirayet hem de rivayet tefsirinin özelikleri görülmüştür.
57- Taberî ve tefsiri ile ilgili olarak yukarıdaki seçeneklerden hangileri doğrudur?
a) IV, V, VI b) II, III, V
c) I, II, V, VI d) I, II, III, VI

58- İtikadî açıdan Mutezilî görüşleri savunan, ayetleri ağırlıklı olarak dil açısından değerlendiren, fıkıh açısından Hanefi mezhebine yakın olan Keşşaf adlı eserin yazarı aşağıdakilerden hangisidir?
a)Zemahşerî b)Razi
c)Taberî d)Ferra

I. Hicri 6. yy’da yetişmiş önemli bilim adamlarından biridir.
II. Eserinde fıkıh, felsefe, kelam, matematik vb. ilimlerden faydalanmıştır.
III. Eserinde birçok bilim dalından faydalanması çok takdir almıştır.
IV. Eserinde Mutezile’nin görüşlerine cevap vermeyi amaçlamıştır.
V. Ayetlerin nüzul sebeplerine önem vermiştir.
59- Bu özellikler hangi tefsir âlimine ve eserine aittir?
a) Kurtubî – Câmi li Ahkami’l Kur’an b) Taberî- Câmi’u’l- Beyân an Te’vili’l Kur’an
c) Zemahşerî- Keşşaf d) Râzî- Mefâtihu’l-Gayb

“Ben sadece Gaziyyekabîlesindenim.
Eğer o yanılırsa ben de yanılırım
Eğer o doğruyu bulursa ben de bulurum.”
60- Bu mısralar bir Cahiliye şiirine aittir. Bu şiiri yazan şair, Arapların hangi özelliğine vurgu yapmıştır?
a)Kabilecilik b)Savurganlık
c)savaşçılık d) bilgelik

61- Aşağıdakilerden hangisi rivayet tefsirine dair yanlış bir bilgidir?
a) Peygamber ve sahabeden gelen haberleri esas almışlardır.
b) Tefsir ilmi başlangıçta tamamen rivayet tefsirinden ibaretti.
c) Rivayet tefsirleri müfessirin tercihini belli eder niteliktedir.
d) Taberî’nin tefsiri, önemli bir rivayet tefsiridir.

62- Kardeşliği bozan pek çok husus vardır. Kur’an-ı Kerim’de ve hadis-i şeriflerde bütün bu hususlar açık bir biçimde belirtilmektedir. Aşağıdakilerden hangisinin kardeşliği bozan bu hususlardan biri olduğu söylenemez?
a) Tefani b) Tecessüs
c) Gıybet etme d) Kötü zanda bulunma

63-Kulun himmet ve gayreti Allah’ın rızasını kazanmak olunca, Cenab-ı Hak onun kalbinde üç feyiz meydana getirir. Aşağıdakilerden hangisi bundan değildir?
a) İnsanlara eşit davranır,takva duygusu gelişir.
b) İmanı çok sevme duygusu geliştirir.
c) İman gönülde kökleşip, her şeyden daha cazip bir duruma gelir.
d) Küfür, fısk ve isyana karşı tiksinme hissi iyice belirir.

64-Allah tarafından yasaklanan kötü huy ve alışkanlıkların sıralanışı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
I.‘’Gerçek bilgi ve delile değil, tahmine dayalı hüküm’’
II.‘’İnsanların gizliliklerini araştırmak’’.
III.’’İnsanları arkalarında çekiştirmek’’
a) Zan–gıybet - tecessüs b)Zan–tecessüs – gıybet
c) Gıybet–tecessüs–zan d)Tecessüs–zan–gıybet

65- “Ey iman edenler söz ve hareketlerinizde ileri gidip Allah’ın ve Resûlü’nün önüne geçmeyin. Allah’a karşı gelmekten sakının. Allah her şeyi hakkıyla işitir ve bilir.” Yanda verilen ayetten aşağıdakilerden hangisini çıkaramayız?
a)Peygamberin huzurunda bir konu üzerinde Peygamberden önce bir fikir ve görüş beyan etmeyin
b)Kitap ve sünnete aykırı söz söylemeyin hüküm vermeyin.
c)‘Şu ve bu hususta ilâhiemirlen inseydi’ diye acele etmeyin.
d)Size bir fasık haber getirdiği zaman hemen acele hüküm vermeyin araştırın.

66- İslamiyet’i kabul eden milletler kutsal, kitaplarını okuyabilmek için Arap dilini ve alfabesini öğrenmeye başlamışlardır.
Aşağıdakilerden hangisi bu durumun sonuçlarından biri değildir?
a) Toplumlarda, İslamlaşmanın, Araplaşma şeklinde ortaya çıkması
b) İslamiyet’in İslam ülkeleri arasında farklı algılanması
c) İslamiyet’in kutsal kitabının, özgün biçimini koruması
d) Arap kültürünün,dlinin, sözçüklerinin diğer kültürleri etkilemesi

67- Dört Halife dönemine “Cumhuriyet Devri” de denilmesi bu devrin hangi özelliği ile ilgilidir?
a) Yöneticilerin halkın içinden çıkması b) Halifelerin seçimle işbaşına gelmesi
c) Herkese düşünce hürriyetinin tanınması d) Meclis niteliğinde divan teşkilâtının varlığı



68- Şiir ve edebiyat alanındaki gelişmesi hangi dönemde görülen özelliklerdendir.
a) Hz. Muhammed döneminde b)Cahiliyye döneminde
c) Emeviler döneminde d)Abbasile döneminde

69- "İnsanların en hayırlısı diğer insanlara faydalı olandır" sözü kime aittir?
a) Hz. Ali b)Yunus Emre
c)Mevlana d) Hz. Muhammed (s.a.s)

70- Kelamcıların bilgi tanımında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
a)Bilginin konusu olan nesne “malum” ve “mezkur” dur.
b)Özne nesne arsındaki ilişkidir.
c)Bilginin konusu olan şey, nesnenin kendisinde bulunan gerçekliktir.
d)Bilginin olguya uygunluğu şart değildir.

71- Bilgi kaynaklarımızdan biri de duyu organlarımızdır. Aşağıdakilerden hangisi duyu organlarından elde edilen bilgilerin özelliklerden değildir?
a)Apaçık ve inkarı mümkün olmayan bilgilerdir.
b)Bu bilgilerin akıl süzgecinden geçirilmeden doğru olduğu söylenemez.
c)Duyu organlarımız bizi yanıltabilirler.
d)Duyu organlarımız tek başına yeterli bir bilgi kaynağıdır.

72- İnsan akıl yürüterek de bilgi üretebilir. Bütün insanlarda ortak olan bilgilere “bedihî bilgiler” denir. Aşağıdakilerden hangisi bu tür bilgiye örnek değildir?
a)İki zıddın bir arada bulunması imkansızdır. b)Parça bütünden küçüktür.
c)Kur’an’ın vahyi 23 yılda tamamlanmıştır. d)Hırsızlık kötüdür.

-Doğru haberin kaynaklarından biridir.
-Yanlış üzerinde birleşmesi mümkün olmayacak sayıda bir topluluk tarafından nakledilen haberdir.
73 Aşağıdakilerden hangisi özellikleri verilen bilgi kaynağıdır?
a)Peygamber haberi b)Mütevâtir haber
c)Vahiy d) Sezgi

74- Aşağıdakilerden hangisi, insanın din içinde özgür olduğu ve hür iradesine göre şekillendirebileceği alanlardan değildir?
a)İnanç b)İbadet ve davranışlar
c)Tecrübe d)Var olmak veya olmamak

I. Allah’ın yeryüzünde gördüğü her şeyi gördüğü anlamına gelir.
II. Yok olan bir şeyi yokluktan varlığa çıkarmak ve var etmek demektir.
III. Allah’ın her şeyi bilmesi demektir.
75- Yukarıda numaralanmış subûti sıfatların eşleştirmelerinden hangisi doğrudur?
I II III I II III
a) Tekvin Basar Kudret b) İrade Tekvin Semi
c) Basar Semi Kudret d) Basar Tekvin İlim

76- Selbî sıfatlar, Allah’ın yaratılmış diğer varlıklar gibi olmadığını ifade eden sıfatlardır. Aşağıdakilerden hangisi selbî sıfatlardan değildir.
a)Kıdem b)Vahdaniyet
c) Kudret d) Kıyam biNefsihi

I. Varlığının başlangıcı bulunmamak demektir.
II. Allah’ın fiil ve sıfatlarında tek olmasıdır.
III. Sonradan olanlara benzememek demektir.
77- Yukarıda numaralandırılmış selbî sıfatların eşleştirmelerinden hangisi doğrudur?
I II III I II III
a) Vahdaniyet Beka Kıyam biNefsihi b) Kıdem Beka Vahdaniyet
c) Kıdem VahdaniyetMuhalefetünli’l-havadis d) Beka Vahdaniyet Muhalefetünli’l-havadis

78- Vakit namazları yanında düzenli olarak kılınan sünnet namazlar ne olarak ifade edilir?
a)Revâtib b)Rekâtib
c)Refâtib d)Regaib

79- Düzenli olmayarak çeşitli vesilelerle Allah'a yakınlaşmak ve sevap kazanmak maksadıyla ayrıca kılınan nafile namazlar ne olarak ifade edilir?
a)Regaib b)Revatib
c) Refâib d)Rekâtib

80-Başlanmış nâfile bir orucun bozulması durumunda bozulan orucun kazâ edilmesi gerekmez. Bu görüş hangi şıktaki mezheplere aittir?
a) Şâfiî ve Hambeli b)Şâfiî ve Mâlik
c)Şâfiî ve Hanefi d) Hambeli ve Maliki

Alıntı ile Cevapla
Alt 19 Temmuz 2013, 22:50   Mesaj No:9
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik T.: 04 Şubat 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:erkek
Yaş:32
Mesaj: 5.126
Konular: 931
Beğenildi:289
Beğendi:0
Takdirleri:61
Takdir Et:
Standart Cevap: 2012 yeterlilik sınavı deneme test soruları

cevaplar

1-D 2-A 3-D 4-A 5-C 6-D 7-D

8-B 9-D 10-B 11-B 12-B 13-B 14-D

15-A 16-A 17-B 18-C 19-B 20-B 21-C

22-B 23-A 24-D 25-C 26-A 27-B 28-C

29-C 30-A 31-D 32-B 33-D 34-C 35-D

36-C 37-A 38-B 39-A 40-C 41-D 42-D

43-C 44-A 45-C 46-D 47-D 48-C 49-B 50-C

51-B 52-C 53-A 54-B 55-D 56-D 57-C

58-A 59-D 60-A 61-C 62-A 63-A 64-B

65-D 66-B 67-B 68-B 69-D 70-D 71-D

72-C 73-B 74-D 75-D 76-C 77-C 78-A

79-A 80-B
Alıntı ile Cevapla
Alt 19 Temmuz 2013, 22:58   Mesaj No:10
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik T.: 04 Şubat 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:erkek
Yaş:32
Mesaj: 5.126
Konular: 931
Beğenildi:289
Beğendi:0
Takdirleri:61
Takdir Et:
Standart Cevap: 2013 yeterlilik sınavı deneme test soruları

DENEME TESTİ 1

1- Allah (c.c.)’ın dinini, Rasulüllah (s.a.v.)’in getirdigi tüm seyleri kalp ile kabuledip dil ile tasdik etmektir.Buna göre aşağıdakilerden hangisi bu tanıma uygundur?

a) İslam b) İman c) İtikad d) Salih Amel

2- Peygamberimiz (s.a.v.)’den sonraki dönemlerde bir meselenin dini hükmüüzerinde o devirde yaşayan müçtehitlerin birleşmesi ve ittifak etmesine ne ad verilir?

a) İcma-i Ümmet b) Kıyas c) İstihsan d) Fakih

3- İmam ve müçtehit olarak kabul edilen bir kişinin içtihat ve görüşlerinden oluşan, itikadi, fıkhi, dini veya şeri yola ne ad verilir?

a) Tarikat b) Tasavvuf c) Cemaat d) Mezhep

4- Allah (c.c)’ın Zati Sıfatlarından olup ,yaratıcının şekil ve şimal tasvir etmenin insanı dinden çıkaracağını bütün mükellefler bilmektedir.O’nun varlığı yaratılmışların hiç birine benzemez anlamına gelen sıfatı aşağıdakilerden hangisidir?

a) Kıyam bi nefsihi b) Kudret c) Muhalefetün Lil Havadis d) Kıdem

5-Peygamberimiz (s.a.v.)’in Miraç hadisesinde 7. Kat semada, Mescidi Haram ve Mescidi Aksa’dan sonra uğradığı, Meleklerin kıyamete kadar hayatlarında bir defa sıra gelerek tavaf ettikleri 7. Kattaki mescidin adı nedir?

a) Sitretül Münteha b) Beytül Ma’mur c) Beytül İzze d) Beytül Makdis

6- Aşağıdakilerden hangisi Subuti Sıfatlardandır?

a) Hayat b) Vücud c) Beka d)Kıyam binefsihi

7- İnanç bakımından insanların gösterildiği kategori hangisinde doğru verilmiştir?

a) Müslüman- Müşrik –Münafık b) Müslüman – Kafir- Münafık c) Mü’min- Münafık- Kafir d) Mü’min- Müşrik- Münafık

8- Allah (c.c.)’a çok yakın bulunan, mukarrebun melekleride denilen, son derece şerefli olan meleklerin diğer isimleri nedir?

a) Kiramen Katibin b) Malik c) Rıdvan d) İlliyyun Melekleri

9- Peygamberlerin kendilerine has sıfatları vardır.’’ Üstün akıl ve zekaya sahip olmak’’ anlamına gelen sıfat aşağıdakilerden hangisidir?

a) İsmet b) Fetanet c) Tebliğ d) Sıdk

10- Peygamber olacak şahsın henüz daha peygamber olmadan önce gösterdiği olağan üstü olaylara ne denir?

a) Mucize b)Keramet c)Meunet d) İrhas

11- Allah'a tam olarak itaat eden veya en azından iradelerini itaat yolunda azamî derecede kullanan kullar olduğu gibi; Allah'a isyanda, İslâm'a, dolayı-sıyla hakka, adalete, insaniyete, kısaca Allah'a kul olmaya karşı çıkışta ölçü tanımayan kişiler de vardır. Bu iki gruptan birinciler Allah'ın velilerini oluştururken, ikinci grubu ise, ins ve cin şeytanlarının kendilerine sürekli olarak İslâm'a ve müslümanlara karşı çıkmayı 'vahyettiği', gizli gizli fısıldadığı Şeytan'ın velileri oluşturmaktadır. Allah, velîlerine zaman zaman ikramlarda bulunur; Kâinatın işleyişinde kudretine perde yaptığı sebepleri onlar için bir derece ortadan kaldırıp, normal sıradan insanlara olağanüstü gelen bazı fiilleri veli kullarının elinde yaratır; bu tür ikramlara İslâmî terminolojide' kerâmet' denmektedir ki, en büyük kerâmet de Sırat-ı Müstakim üzerinde sapmadan gidebilmektir. Allah'a isyanda çok ileri giden insanların, Allah'ın kendilerine verdiği mal, başarı ve sıhhat gibi nimetlerle isyanların daha da artırmaları olarak ifade edilen ne anlama gelir?

a) İstidrac b) Keramet c) İhtiras d) İrhas

12 “Bir kimsenin kalbi imanla dolu olması durumunda, zorlama sonucu, dili ile ifade edeceği imana aykırı sözler hiçbir değer taşımaz.” ifadesi aşağıdaki ekollerden hangi-sinin düşüncesini yansıtmaktadır?

a) Eşariye Ekolü b) Maturidiye Ekolü c) Mutezile Ekolü d) Cebriye Ekolü

13- Kader açısından insanın, bir fiilin işlemesinde kullandığı irade aşağıdakilerden hangisidir?

a) Külli İrade b) Hür İrade c) Cüzi İrade b) İlahi İrade

14-Aşağıdaki peygamberlerden hangisine suhuf gelmiştir?

a) Hz.Musa b) Hz.Davud c) Hz. İsa d) Hz. Şit

15- “Peygamberimiz (a.s.)’in Allah tarafından tebliğ edip haber verdiği kesin olarak bilinen esas, hüküm ve haberlere……………..denir” cümlesini aşağıdakilerden han-gisi doğru olarak tamamlar?

a) Ahkamı İslamiyye b) Zaruratı Diniye c) Şeairi Diniye d) Mebadi-i Fıkhıyye

16- Kur’ân’ın bir bütün olarak indirildiği dünya semasında bulunan yerin adı aşağıda-kilerden hangisidir?

a) Beytül İzze b) Beytül Kalem c) Mescid- Haram d) Mescid-i Aksa

17- Namazın vaciplerinden birini kasden terk eden biri ne yapar?

a)Sehiv secdesi yapar b) Hiç bir şey yapmaz c) Namazı yeniden kılar d) Sadece terk ettiği vacibi yerine getirir.

18- Musalli namazda bir secdeyi sehven yapmasa ne olur?

a) Selamdan sonra secdeyi kaza eder. b) Olduğu gibi namazı bitirir c) Namazı yeniden kılar. d) Sehiv secdesi yapar.

19- Cuma namazı kadınlara farz değil,öyle olmasına rağmen sohbet,mukabele veya hutbe dinlemek için camiye gelen kadınlar o günkü öğle namazını nasıl kılarlar?

a) İmam’ın Cuma namazını kıldırmasını beklerler. b) İmam’a uyup Cuma namazlarını kılarlar o günkü vakit namazı üzerlerinden düşer.

c) İmam Cuma kılarken onlarda tek tek öğle namazı kılarlar. d) Kadınlar kendi aralarından birini imam seçip öğle namazını kılarlar. ,

20- Allah (c.c.)’ın Kur’an’ı Kerim’inde bildirdiği, Peygamber efendimiz (s.a.v.)’in tarif ettiği insanoğluna mahsus nefis yedi kısımdır.Aşağıdakilerden hangisi onlardan değildir?

a) Nefsi Raziye b) Nefsi Şaziye c) Nefsi Safiye ( Kamile) d) Nefsi Emare

21- Kur’an’ın cem’i ile görevlendirilen sahâbî aşağıdakilerden hangisidir?

a) Musab b. Umeyr b) Abdullah b. Mesud c) Zeyd b.Sabit d) Ali b. Ebi Talip

22- “Kur'an ayetleri arasında zahiren çelişkili gibi görünen, aslında çelişkili olmayanifadelerle ilgili ilme……denir."

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdaki ifadelerden hangisi getirilebilir?

a) Müşkilül Kur’an b) Emsalül Kur’an c)İrabül Kur’an d) Mübhematül Kur’an

23 -“Kur’an-ı Kerim’de birden çok kelimenin aynı manayı ifade etmesi” anlamında kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

a) Müşkil b) Mücmel c)Müteşabih d) Nezair

24 - Kur’an tefsirinde İsrailî rivayetler hususunda kendisine müracaat edilmekle şöhretbulan sahâbî aşağıdakilerden hangisidir?

a) Ka’bul Ahbar b)Ebu Hüreyye c)Abdullah b. Ömer d) Abdurrahman b.Avf

25 - Aşağıdakilerden hangisi Mekki sürelerin özelliklerinden değildir?

a) Allah’ın birliği başta olmak üzere , itikat ve ahretle ilgili iman esasarı işlenmiştir. b) Kısa ve vecizdir.

c) Şeriatın konulması ve uygulanmasına ilişkin esasları işlemiştir. d) Şirk ve putperestliğe karşı ve kesin tavır alınmıştır.

26 - Aşağıdakilerden hangisi Dini, Manevi üstünlüğü ve saygınlığı olan mukaddeslerden değildir?

a) Allah’ü Teala b) Kitaplar,Mabetler, Alimler c) Peygamberler,Sahabeler d) Cinler

27 - Kadınların özel günleri olan hayız müddeti en az ve en çok kaç gündür Şafii ve Hanefilere göre birlikte verilmiştir?

Hanefilerde Şafilerde

a) 6-10 gün 2-5 gün.

b) 3-10 gün 1-15 gün.

c) 3-11 gün 3-7 gün

d) 6-10 gün 3-10 gün

28 - Abdest’in Farz,vacib ve mendup olmak üzere üç çeşidi vardır; aşağıdakilerden hangisi Vacib olan abdest çeşididir?

a) Namaz kılmak için alınan abdest b) Kabe’yi tavaf etmek için alınan abdest

c) Kur’an-ı Kerim okumak ve el sürmek için alınan abdest d) Abdestli uyumak için alınan abdest

29 - Aşağıdakilerden hangisi Hutbenin şartlarından değildir?

a)Cemaat huzurunda okumak(en az1-2 kişi) b)Namazdan evvel okumak c) İki rekat farz olan Cuma namazı kılındıktan sonra okumak d)Hutbe niyeti ile okumak

30 – İnsanlar bu dünyadaki ömrünü bitirince ebedi istirahatgahına gidecek,tabii gitmeden önce bir takım hizmetler yapılacak bunlardan biriside gasliyeden sonra kefenlemek üç türlü kefen vardır.Kefeni Sünnet, kefeni Kifayet, Kefeni zaruret dir.Kefeni Kifayette erkek ve kadınasarılan kefenin kaç çeşittir?

a) Erkek için İzar-Lifafe olmak üzere 2 ; Kadın için İzar- Lifafe—Baş örtüsü olmak üzere 3tür. b) Erkek için İzar olmak üzere 1 ; Kadınlar için İzar – Lifafe olmak üzere 2 dir.

c) Erkekler için İzar- lifafe –Kamis ;Kadınlar için Kamis-İzar-Lifafe-Baş örtüsü-Göğüs örtüsü. d) Erkekler için Kamis 1 ; Kadınlar için Himar ve Dir 2 dir

31 - Beş vakit namazlardan evvel ve sonra kılınan namazlara verilen ad nedir?

a) Regaib b)Revatib c) Müstehap d) Mübah

32 - Cemaatla namaz kılarken İmamın abdestinin bozulması üzerine imamın yerine cemaatten birinin geçmesine ne ad verilir?

a) İstibdal b) Tevkil c) Tebdilk d) İstihlaf

33 – Akşam namazının son rükusunda imama yetişen kişi namazını tamamlarken nasıl kılması gerekir?

a) İki rekat tamamlar ve ilkinde tahiyyat yapmaz b İmamla birlikte selam verir. c) İki rekat kılar ve bu rekatların her birinde tahiyyata oturur. d) Bir rekat tamamlar

34 - Cuma namazı hicretin başlangıcında Peygamberimizin Mekkeden Medineye hicreti sırasında farz kılınmış Peygamberimizde ilk Cuma namazını o zaman kılmıştır.Neresidir ilk cumanın kılındığı yer?

a) Sevr Mağarasında b) Ben-i Kaynüka vadisinde c) Mescidi Nebevide d) Ranuna Vadisinde

35 – Üç aylar dan olan ve Mü’minlerin ayı olarak isimlendirilen bizden önceki ümmetlerede farz olmuş Biz Ümmet-i Muhammede Ramazan orucunun farz olması ne zaman gerçekleşmiştir?

a) Hicretten 1,5 yıl sonra şaban ayının 10 unda b) Hicretten bir yıl önce Şaban ayının 15.de

c)Hicretten 1,5 yıl sonra Şaban ayının 20 ıinde d) Hicretten 2 yıl sonra Şaban ayının 12 inde

36 - Kuranda geçen ‘Allah katındaki din İslam’ dır ‘’Hepiniz Allahın ipine sımsıkı sarılın parçalanıp ayrılmayın’’ayetleri hangi surededir.

a) Bakara b) Maide c) İbrahim d) Ali imran

37 - -Peygamberimiz hadisinde ümmetinin 73 fırkaya ayrılacağını bunlardan birinin kurtuluşta,diğerlerinin ateşte olacağını belirtmiştir. Bu kurtuluşa eren fırka hangisidir?

a) fırkai Hayriyye b) fırkayi Naciye c) fırkayı Kamiliyye d) fırkai Cemaliyye

38 - Akaid sahasında ayet ve hadislerle birlikte,aklıda dinin anlaşılması için gerekli bir temel kabul eden mezhep hangisidir?

a)mutezile b) maturidiyye c) şia d) eşariyye

39 - Büyük alim Hammad b.ebu Süleyman daha sonraları Cafer es Sadık ve Muhammed el Bakırdan ders alan mezhep imamı kimdir?

a) imamı azam b) imamı malik c) imamı şafi d) Ahmet b. Hambel

40 - “Yaklaşık yüz ayetten oluşan surelere …… denir.” Yandaki boşluğa aşağıdaki kavramlardan hangisi getirilmelidir?
a) Mufassal b) Mesâni c) Miun d) Zammı sure


41 - Aşağıdakilerden hangisi haccın müstakil vaciplerinden biridir?
a) Telbiye getirmek b) Arafat’ta güneş batıncaya kadar beklemek c) Müzdelife vakfesini yapmak d) Tavaf namazı kılmak


42 - Aşağıdakilerden hangisi hükmü itibariyle haccın çeşitlerinden biridir?

a) İfrad hacc b) Vacip olan hac c) Kıran haccı d) Temettu haccı

43 - Aşağıdakilerden hangisi ihramın sünnetlerinden biridir?
a) Niyet etmek b) Dil ile niyet etmek c) İhram yasaklarına riayet etmek d) İhrama girdikten sonra iki rekât namaz kılmak


44 - Aşağıdakilerden hangisi şeytan taşlamanın geçerlilik şartlarından biri değildir?
a) Taşları cemrelere el ile fırlatarak atmak b) Taşların her birini ayrı ayrı atmak c) Taşları sağ el ile atmak d) Mazereti bulunmayan kimsenin taşları bizzat kendisinin atması

45 - Aşağıdakilerden hangisi ihsar’ın tanımıdır?
a) Hac için ihrama giren bir kimsenin Arafat’ta vakfeye yetişememesi b) Hac veya umre için ihrama giren kimsenin elinde olmayan bir sebeple ibadetini tamamlamadan ihramdan çıkması
c) Mikat mahallini ihramsız olarak geçmesi d) Ziyaret tavafını yapmadan cinsel ilişkide bulunması


46 - Aşağıdakilerden hangisi Arafat vakfesinin geçerli olmasının şartlarından biridir?
a) Vakfeyi kıbleye yönelik olarak yapmak b) Vakfeyi arefe günü zeval vaktinden sonra yapmak c) Vakfeyi niyet ederek yapmak d) Öğle ve ikindi namazlarını cem-i takdim ile kılmak

47 - Aşağıdakilerden hangisi Müzdelife vakfesinin sünnetlerinden biridir?
a) Vakfeyi belirli zaman içinde yapmak b) Arafat vakfesini yapmış olmak c) Vakfeyi Müzdelife sınırları içinde yapmak d) Arefe gününü Bayrama bağlayan geceyi Müzdelife’de geçirmek


48 - Hac veya umreye niyet ederek mîkat mahallini dikişli elbise ile geçen kimsenin cezası nedir?
a) Dikişli elbiseyi bir gündüz veya bir geceden daha az bir süre giymiş ise sadaka-i fıtır gerekir b) Dem gerekir c) Mikat mahalline dönerek rida ve izara bürünmesi gerekir
d) Hatırlayınca elbiselerini çıkarması, rida ve izara bürünmesi gerekir, bu takdirde her hangi bir ceza gerekmez




49 - Cemreleri taşlama ile ilgili aşağıdaki cümlelerden hangisi doğrudur?
a) Bayramın birinci günü büyük, orta, küçük cemreler taşlanır b) Bayramın ikinci günü küçük, orta, büyük cemreler taşlanır
c) Bayramın üçüncü günü büyük, orta, küçük cemreler taşlanır d) Bayramın dördüncü günü büyük, küçük, orta cemreler taşlanır

50 - “Ravza-i Mutahhara”nın tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Babü’s-selam ile Peygamberimiz (a.s.)’in kabri arasındaki kısımdır b) Minber ile Peygamberimiz (a.s.)’in kabri arasındaki kısımdır
c) Mihrap ile Peygamberimiz (a.s.)’in kabri arasındaki kısımdır d) Babü’s-selam ile Minber arasındaki kısım




51 - Aşağıdaki hükümlerden hangisi yanlıştır?
a-hacca gidenin ergen olması şarttır. b-hacca gidecek kimse akıllı olmalıdır.
c- hacca gidecek kimse Müslüman olmalıdır. d-hacca gidecek kimsenin zengin olması şart değildir.

52 - Aşağıdakilerden hangisi hiçbir görüşe göre Müzdelife vakfesinin başlangıç zamanı değildir?
a) Arefe gününü Bayrama bağlayan gece yarısından itibaren b) Arefe günü akşamı güneşin batışından itibaren
c) Fecr-i sadıktan itibaren d) Yatsı vaktinin girmesinden itibaren

53 - Ziyaret tavafını yapmadan memleketine dönen kimse, bu eksikliği gidermek için aşağıda belirtilenlerden hangisini yapmalıdır?
a) Bedene kesmelidir b) Dem kesmelidir c) Birine vekâlet vererek bu tavafı yaptırmalıdır d) Bizzat Mekke’ye dönüp bu tavafı yapmalıdır


54 - Aşağıdaki kelimelerden hangisi “Arafat vakfesine yetişememeyi” ifade eder?
a) İhsar b) Mevat c) Fevat d) Taksir


55 - “Mültezem;….dir” cümlesini aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?
a-Kabe’nin kapısı ile hacerül esved arasındaki yer b-Hacın vaciplerinde c-Haccın sünnetlerinden d-Mescidi nebevide mihrapla minber arasındaki yer


56 - Hac zamanı Arafat’ta öğle ile ikindi namazları birlikte kılınırken iki farz arasındaki sünnetler, Müzdelife’de akşam ile yatsı namazları birlikte kılınırken iki farz arasındaki sünnetler kılınmaz.Arafatta öğle ile ikindinin birlikte kılınmasına ve akşam ile yatsı nın birlikte kılınmasına verilen adlar Arafat- Müzdelife sırasına doğru yazılmıştır?

a) Cem-i Muakkir- Cemi-i ahir b) Cemi-i Evvel- Cemi Ahir c) Cemii Takdim- Cemii Tehir d) Kanunu Evvel-Kanunu Ahir

57 - Cemaatle kılındığı zaman sabah, akşam, yatsı, Cuma ve bayram namazlarının birinci ve ikinci rekâtlarında teravih namazı ile ramazanda teravihten sonra kılınan vitir namazının her rekâtında imamın fatiha ve sureyi açıktan okumasının hükmü nedir?

a) Farz b) Sünnet c)Müstehap d) Vacib

58 - Üç ve dört rekatlı namazların ikinci rekatında “Ettehiyyatü” okuyacak kadar oturmak. Buna “Kade-i Ula = birinci oturuş” denir. Bu oturuşun hükmü nedir?

a) Sünnet-i Müekkede b) Vacib c) Farz d) Sünnet-i Gayri Müekkede

59 - Namazın iftitah tekbirinde, vitir namazının kunut tekbirinde, bayram namazlarının zevaid tekbirlerinde elleri kulakları hizasına kaldırmak(Kadınlar parmak uçları omuz hizasına gelecek şekilde ellerini kaldırırlar). Ellerin kulaklara yada omuz hizasına kaldırmanın hükmü nedir?

a) Sünnet b) Vacib c) Farz d) Farz-ı Kifaye

60 - . Namazda manası değişecek şekilde Kur’an-ı yanlış okumaya denir. Anlamı “Okuyanın dil sürçmesi” yani yanlış okuması demek olan kelime hangisidir?

a) Hadr b)Tertil c) Zelletü’l kari d) Garibül Kur’an

61 - Aşağıdakilerden hangisinde cennetin isimlerinden sayılamayacak bir kavram vardır?

a ) Cennet-i Kübra b) Cennet-i Adn c) Cennet-i Huld d) Cenneti’n Naim

62 - Asağıdakilerden hangisi "tefsir" kelimesinin anlamların­ dan biri değildir?


a) Tercüme etmek b) Açmak c) İzah etmek d) Beyan etmek

63 - Kuran'dan önce indirilen kutsal kitapların indirilme sıra­sı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

a) Tevrat- İncil- Zebur b) Zebur-Tevrat-İncil c) İncil-Tevrat Zebur d) Tevrat- Zebur-İncil

64 - Kur'ân'da ismi geçtiği halde peygamber mi yoksa veli mi oldukları konusunda âlimler arasında fikir ayrılığı bulunan­lar aşağıdakilerden hangileridir?

a) Üzeyir, İlyas, Lut b) Zülkifl, Lokman, Hud c) Zülkameyn, Elyesa, İdris d) Üzeyir, Lokman, Zülkarneyn

65 - Aşağıdakiierden hangisi en son nazil olduğu söylenen ayetlerden biridir?

a) Nisa, 4/176 b) Bakara, 2/219 c) Bakara, 2/222 d) Bakara, 2/2 İ 7

66 - "Sebu'l-Mesâni" aşağıdaki surelerden hangisinin diğer adıdır?

a) Felak b) İhlâs c) Al-i İmrân d) Fatiha

67 - Bedir Savaşında Müslümanların sancaktarları aşıdaki-lerden hangileridir?

a) Mus'ab b. Umeyr, Ali b. EbîTâlib b) Mus'ab b. Umeyr, Ali b. Ebî Tâlib ve Sa'd b. Muaz c) Ali b. Ebî Tâlib, Mus'ab b. Umeyr ve Abdullah b. Ömer d) Mus'ab b. Umeyr, Ali b. Ebî Tâlib ve Zeyd b. Sabit

68 – Müşriklerin toplandıkları evin adı da olur.peygamberimizi öldürme kararının alındığı ,müşriklerin hükümet konaklarının adı nedir?

a) Darul Erkam b) Darul ebu Süfyan c) Darun-Nedve d) Ebu cehil Evi

69 - Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hicret esnasında Medine yolunda değil Mekke’nin güney kısmına doğru yola çıkıp ve üç gün Mekke yakınlarında bir mağarada kalıp sonra hicretlerine (yollarına) devam ettiler. Ebu Bekir (r.a.) ile kaldıkları bu mağaranın adı nedir?

a) Sevr Mağarası b) Hira Mağarası c) Uhud Mağarası d) Ömer dağı

70 - Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in bizzat orduya komutan olarak ilk katıldığı savaşın, başka bir ifade ile ilk gazvenin adı nedir?

a) El-Ebva (Veddan) Gazvesi. b) Zûemer (Gatafân) Gazvesi c) Hamrâülesed Gazvesi d) Bedrü’l-mev‘id Gazvesi

71 - Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in gönderdiği ilk savaşlardan olan seriyyenin bir kaç özelliği vardır ki bunlar: İlk defa bir kafir öldürüldü, ilk defa esir alındı, ilk defa ganimet alındı, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu seriyyeye gizli bir yazıyla emir vermiştir. Bu özelliklere sahip olan seriyyenin komutanı kimdir?

a) Musab b. Umeyr b) Abdukllah b.Revaha c) Abdullah Bin Cahş d) Ali b. Ebu Talib

72 - Uhut harbinde Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’i öldürmek kastı ile atını onun üzerine süren ama Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in bir hamle ile öldürdüğü, Mekke döneminde Rasulüllah (s.a.v.)[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]e en çok işkence yapan ve ölümü Efendimizin elinden olan kafir kimdir?

a) Ebu Cehil, b) Utbe Bin Rabia c) Ubey Bin Halef d) Ümeyye Bin Halef

73 - Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in: “Eğer Zeyd Bin Harise şehit olursa yerine Cafer Bin Ebu Talip, oda şehit olursa komutanlığa Abdullah Bin Revaha geçsin, şayet oda şehit olursa müslümanlar içlerinden birini seçsin” diyerek orduyu gönderdiği ve bu tüm söyledikleri şeylerin gerçekleştiği savaş hangisidir?

a) Buvât Gazvesi b) Mute Gazvesi C) Tebük Gazvesi d) Beni Kurayza Gazvesi

74 - Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in vefatından sonra kendisini peygamber ilan eden ve sonra Yemame’de Vahşi tarafından öldürülen sahtekar kimdir?

a) Müseylemetül Kezzap b) Abdullah Bin Ubeyy Bin Selul c) Nadir b. Haris d) Ümeyyye b. Halef

75 - Yaşı yirmiyi geçmediği halde, aralarında büyük sahabelerin de bulunduğu, Bizanslılara karşı savaşan İslam ordusuna Rasulüllah (s.a.v.) tarafından atanan sahabedir. Bu atamayı dünyadan göç etmeden birkaç dakika evvel ve Azrail (a.s.)’ın yanında iken son sözleri nedir?

a) Ali b. Ebu Talip savaşa gitsin b) Hz.Halid b. Velid savaşa gitsin c) Ebû Ubeyde b. Cerrâh d) Üsame Bin Zeyd (r.a.) (Üsame’nin ordusu cihada gitsin)
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Forum Ana Kategori Başlıkları

Cevaplar Son Mesajlar
Yeterlilik Deneme Sınavı Medineweb Deneme Sınavlar/Paylaşımlar 8 10 Ekim 2018 19:37
yeterlilik deneme sınavı aslıı Deneme Sınavlar/Paylaşımlar 1 04 Nisan 2018 11:13
Yeterlilik Deneme Soruları-medineweb Mihrinaz Deneme Sınavlar/Paylaşımlar 0 05 Eylül 2017 19:32
Yeterlilik Deneme Sınavı Ravza'm Deneme Sınavlar/Paylaşımlar 1 03 Aralık 2016 16:32
Diyanetin Yeterlilik Deneme Sınavı Medineweb Deneme Sınavlar/Paylaşımlar 1 08 Şubat 2013 00:11

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

Medineweb Alemdarhost sunucularında barındırılmaktadır.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284