Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İLİTAM İLAHİYAT LİSANS TAMAMLAMA.::. > İLİTAM Bölümleri Ders/ Dökümanlar > SAKARYA İlitam

Konu Kimliği: Konu Sahibi Medine-web,Açılış Tarihi:  20 Aralık 2013 (04:16), Konuya Son Cevap : 20 Aralık 2013 (04:16). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı1Kez Beğenildi
  • 1 Beğenilen Medine-web
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 20 Aralık 2013, 04:16   Mesaj No:1
Medineweb Site Yöneticisi
Medine-web - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medine-web isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:7
Cinsiyet:Erkek
Yaş:49
Mesaj: 2.988
Konular: 339
Beğenildi:1171
Beğendi:346
Takdirleri:7784
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart DİN PSİKOLOJİSİ (1.Hafta Ders Notları)Sakarya İlitam

DİN PSİKOLOJİSİ (1.Hafta Ders Notları)Sakarya İlitam




DİN PSİKOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI
1. Psikoloji: “psyche” ve logos kelimelerinden oluşmuş bir kavramdır. “psyche” ruh, “logos” ise bilgi ya da bilim anlamında olup ikinin anlamı olarak “ruh bilgisi” anlamı ortaya çıkmaktadır. Psikoloji insan zihnini onun iç dünyasını bu dünyanın dışa yansıyan yönünü ve diğer insanlarla olan ilişkilerini bir bütün halinde araştıran bilim dalıdır.

2. Din: en önemli tanımlarından biri “mukaddes olanın içte yaşanması ve yüceltilmesi” şeklinde yapılan tanımdır. Diğer bir tanımı ise; fertlerin kendi gücünü aşan, görülmeyen ilahi kudretin varlığını gönülden kabul ve dille tasdik etmeleridir.

3. İnanç: İnanç, fertlerin duygu yoğunluğunu ön plana çıkararak değer verdikleri bazı güçlere yönelmeleri ve bağlanmaları şeklinde ifade edilebilir. İman, güvenmek, tasdik, boyun eğmek, yönelmek anlamlarına da gelmektedir.

4. Dini Duygu: Ruhun derinliklerine kök salmış dinle ilgili verilerin, yaşantının ya da dini anlamı olan objelerin insan ruhunda meydana getirdiği bir değişim olarak değerlendirilebilir. Dini duygu aynı zamanda W.James’e göre dindarlığın ilk ve en derin kaynağı olarak gösterilmektedir.

5. Dini Tasavvur: Beş duyu yoluyla zihne alınan dini obje kavram ve olayların zihinde yeniden canlandırılması ve şekillenmesine dini tasavvur denilmektedir. İnsan zihninin dini objelerle ilgili farklı tasvir ve tasavvurlar geliştirmesi insanların dini anlama ve yaşama konusunda farklılığını ve insanlarla olan ilişkilerindeki farklı etki derecesini ortaya koymaktadır.

6. Dini Düşünce: Dinle ilgili olarak zihne alınan bilgilerin dini olayların dini sembollerin ve motiflerin herhangi bir konuda birbirleriyle olan etkileşimi sonucunda ortaya çıkan yeni bir dini hükmündür.

7. Dini Pratikler: İbadetler, dinle ilgili fiiller, dini içerik taşıyan insanlar arası karşılıklı ilişkilerin hepsi dini pratikler olarak değerlendirilebilir.

8. Dini Algı: Bu kavramı iki şekilde ele almak söz konusudur. Öncelikle dini obje ve kutsalın olduğu gibi algılanıp zihne yerleştirilmesi anlaşılacağı gibi aynı zamanda algılanana farklı bir anlam yüklemede söz konusu olmaktadır. Kişiler arasında dindarlık farkına etki eden özelliklerinden biride dini algı farklılığıdır.

9. Dini Benlik: Kişinin içten gelen enerjisine karşı; aldığı dini eğitim, dini bilgi ve inanç düzeyinin yönlendirmesi neticesinde bu iç enerjinin dengelenmesiyle ortaya çıkan benliğe dini benlik adı verilmektedir.

10. Dini Kişilik: Ferdin doğuştan getirdiği (fıtrat) özelliklerin ve daha sonra çevrenin etkisiyle şekillenen karakter yapısının birbirini tamamlamasıyla oluşmaktadır.

11. Ruh: Ruh’a dair önceden beri birçok soru sorulmuştur. Bu sorulara bizzat Kur’an-ı Kerim cevap vermektedir. Kuran ruhun “emr-i rabbani” olduğunu bildirmektedir. “Sana ruhu sorarlar, de ki; ruh Rabbimin emri veya emri cümlesindendir.” Yani ruh ancak Allah’ın bileceği iştir. Ruhun hakikati aslı öyle şeydendir ki onun ilmini yalnız Allah kendisine tahsis etmiştir. Şu halde ruh Allah’ın bütün yaratıklar üzerindeki ilahi emrinden bir fiildir ki insana kendini ve rabbini tanıtır. Böylece Cenab-ı Hakk ruhun kendinin ilahi bir işi olduğunu söylemekle tabiat ötesi tartışmaları ve yanlış inanç ve kanaatleri ortadan kaldırmış oluyordu.

12. Nefs: Lügatte can, kan, ruh, su, ceset, hava, bir şeyin cevheri(özü) hakikati ve hududu, azameti ve yavuz (yaman) göz anlamına gelmektedir. Bilindiği üzere nefs kavramından genellikle iki anlam çıkmaktadır: 1)İnsanda gazap ve şehvet kuvvetlerini bir arada toplayan nefistir. 2)Ruh ve kalbin ikinci anlamı rabbani, ruhani latif olan idrak eden, bilen tanıyan, isteyen talep eden, inanan vb. olan nefistir.

13. Kalp: Gazali kalbi yürek ve gönül manasında iki şekilde değerlendirmektedir. 1.)çam kozalağı şeklinde olan bir et parçasıdır ve bu et parçası göğsün sol tarafına konulmuş özel bir et parçasıdır. İçinde oluğa benzer boşluklar vardır. O boşluklarda simsiyah bir kan bulunur. 2.) kalp rabbani ve ruhani bir latife içindedir. O latife insanoğlunun hakikatidir.

14. Akıl: Akıl insanoğlunun doğruyu yanlıştan ayırabilme ve anlam melekesidir. Gazali’ye göre akıl insanoğlunun bilinci ve idrak edici latifesidir.

15. Mistik: Akıl dışı, sır, Batıni tecrübe ve şuur hallerini ifade eden bir kavramdır.

16. Tutum: Bireylerin belirli bir kişiyi, bir grubu, kurumu veya bir düşünceyi kabul ya da reddetme şeklinde gözlenen duygusal bir hazır oluş hali veya eğilimdir.

17. Dini Davranış: Kutsalla ilgili ortaya konan fiiller aynı zamanda dini davranış olarak belirlenir. Dini davranışın ferdi yönü olduğu gibi sosyal yönü de bulunmaktadır. Ferdi yön dinin daha çok dua ve ibadetler şeklinde dışa yansıtılmasıdır. Sosyal davranışlar yönü ise; daha çok insanlara yardım etme onlar için bir şeyler yapabilme gayretini göstermektir.

18. Sezgi: Başkasında yaşanan bir halin belirlenen özellikleri doğrultusunda ve daha önce yaşadığımız oranda içte hissedilmesidir.
serkan çakır beğendi.
__________________

Büyükler fikirleri,Ortalar olayları,Küçükler kişileri tartışır.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Medine-web 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Mustafa İslamoğlu Sözler Medineweb.net Videolar Mihrinaz 2 203 30 Nisan 2023 15:51
Şirk Hakkında Kuran Ne Diyor? Medineweb.net Videolar Medine-web 0 162 29 Nisan 2023 17:52
DÜNYA KABE'NİN NERESİNDE Hacc-Umre-Kurban Medine-web 0 939 27 Nisan 2020 20:40
T.B.Teknolojileri-2 Vize Konuları Ozet(2017) Temel Bilgi Teknolojileri 2 Medine-web 3 2603 06 Ekim 2017 19:31

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Din Sosyolojisi Ders Notları (14 Hafta) enderhafızım İlitam 3.Sınıf Dersleri 19 17Haziran 2014 13:28
2.Hafta Ders Notları FELSEFE *sakarya ilitam* serpil SAKARYA İlitam 0 19 Aralık 2013 18:17
1.Hafta Ders Notları FELSEFE *sakarya ilitam* serpil SAKARYA İlitam 0 19 Aralık 2013 18:16
MANTIK (1.Hafta Ders Notları) f_kryln Mantık 0 25 Ekim 2013 15:22
Sakarya İlitam Hadis Tarihi ders notları Medine-web SAKARYA İlitam 2 20 Ekim 2013 11:31

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.