Medineweb Forum/Huzur Adresi
Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İLİTAM İLAHİYAT LİSANS TAMAMLAMA.::. > İLİTAM Bölümleri Ders/ Dökümanlar > Erzurum Atatürk İlitam

Konu Kimliği: Konu Sahibi EyMeN&TaLhA,Açılış Tarihi:  19 Şubat 2015 (21:18), Konuya Son Cevap : 19 Şubat 2015 (21:18). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 19 Şubat 2015, 21:18   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
EyMeN&TaLhA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:37
Cinsiyet:
Mesaj: 3.592
Konular: 807
Beğenildi:98
Beğendi:30
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Atauzem islam hukuku 6.ünite değerlendirme soru ve cevapları

Atauzem islam hukuku 6.ünite değerlendirme soru ve cevapları



Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

6.ünite

EVLENME EHLİYETİ

DEĞERLENDĠRME SORULARI


1. Evlilikte tam eda ehliyetine sahip olan kişi aşağıdakilerden hangisidir?
a) Ergin,akıllı hür kişi
b) Mümeyyiz çocuk
c) Ma’tuh
d) Akıllı ve ergin kız çocuğu
e) Çocuk


2. Medeni hakları kullanma ehliyetine aşağıdakilerden hangisi denir?

a) Vücup ehliyeti
b) Hak ehliyeti
c) Medeni haklardan yararlanma ehliyeti
d) İş ehliyeti
e) Eda ehliyeti

3. Fukaha ekseriyetine göre kızlarda büluğ çağının başlangıç yaşı kaçtır?

a) 8
b) 9
c) 12
d) 17
e) 15

4. Ergenlik çağına gelmiş,akıllı bir kızın nikahta taraf olabilmesi hangi mezhepte caizdir?

a) Zahiri
b) Maliki
c) Hanefi
d) Şafii
e) Hanbeli

5. Küçükken velisi tarafından evlendirilen çocuğun muhayyerlik hakkına aşağıdakilerden hangisi denir?

a) Hiyaru’l-Meclis
b) Hiyaru!l-Ayb
c) Hiyaru’l-Büluğ
d) Hiyaru’l-İfaka
e) Hiyar’r-Rü’ye

6. Aşağıdakilerden hangisi denklik(kefaet) aranan hususlardan birisi değildir?

a) Nesep
b) İş-meslek
c) Dindarlık
d) Ülke
e) Zenginlik

7. Hanefilere göre aşağıdakilerden hangisi babası ve dedesi Müslüman olan bir kıza denk değildir?

a) Babası ve dedesi Müslüman olan erkek
b) Ehli kitap erkek
c) Müslüman Arap erkek
d) Babası,dedesi,onun banbası Müslüman olan erkek
e) Beş nesil Müslüman olan erkek

8. Veliye,velayeti altındaki kişiyi rızasını almaksızın evlendirme yetkisi veren velayete aşağıdakilerden hangisi denir?

a) Velayeti icbar
b) Velayeti nedb
c) Velayeti ihtiyar
d) Zorlayıcı olmayan velayet
e) Velayeti Amme

9. Kefaet hakkı aşağıdakilerden hangisinde vardır?

a) Evlenecek erkek
b) Evlenecek kız
c) Erkeğin babası
d) Hakim
e) Erkeğin Anası

10. Akli melekesi yerinde ve ergenlik çağındaki bir kızın nikah akdinde vekil olarak bulunabilmesi hangi mezhebe göre caizdir?

a) Maliki
b) Şafii
c) Hanbeli
d) Hanefi
e) Eş’ari

11. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yanlıştır?

a) Velayeti altındaki kişiyi,rızasını almaksızın evlendirme yetkisine velayet-i icbar denir.
b) Zorlayıcı velayet, küçükler için söz konusudur.
c) Deliler için de velayet-i icbar söz konusudur.
d) Hanefilere göre akıllı yetişkin ve hür kadın için de velayet-i icbar söz konusudur.
e) Matuh için de zorlayıcı velayet söz konusudur.

12. ………..göre akıllı ve ergin kadın,evlenme akdinde doğrudan taraf olabilir.Çünkü onlara göre velinin bulunması,evliliğin ……şartlarından değildir.
Yukarıdaki metinde boş bırakılan yerlere hangi kelimeler in konması uygundur?

a) Şafiilere,nefaz
b) Hanefilere,sıhhat
c) Malikilere,lüzum
d) Hanbelilere,in’ikad
e) Şafiilere,sıhhat

13. Veli durumunda olan amcaoğlunun, amca kızını kendisine nikahlaması, aşağıdaki kategorilerden hangisine girer ?

a) Tek kişinin her iki tarafın vekili olması
b) Asıl ve vekil sıfatını taşıması
c) Her iki tarafın vekili olması
d) Asıl ve veli sıfatının bir kişide olması
e) Her iki tarafın velisi olması

14. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yanlıştır?

a) İmam Malik “kefaet”i nikah akdinde şart koşmamıştır.
b) Hanefilerden el-Kerhi “kefaet”i şart koşmamıştır.
c) Kefaet kriterlerini en geniş tutan fakihler,Hanbelilerdir.
d) Fukaha çoğunluğu evlilikte kefaeti şart koşar.
e) Kefaet hakkı kadın veya onun velilerine ait bir haktır.

15. Aşağıdaki cümlelerden hangisi doğrudur?

a) Alim bir erkek hangi soydan olursa olsun her kadına denk sayılır.
b) Gayri Müslim bir erkek Müslüman bir kadınla evlense, bu akit mevkuf olur.
c) Bütün Arap kabileleri Kureyş kabilesine denktir.
d) Ahlaklı ve dindar bir kız velisinden izinsiz fasık bir erkekle evlense, İmam Muhammed’e göre velilerin bu akdi feshetme hakkı doğar.
e) İmam Muhammed’e göre koca mehri ve bir aylık nafakayı temin edebiliyorsa babasının zenginliğine bakılmaksızın her kıza denk sayılır.

CEVAP ANAHTARI

1. A
2. E
3. B
4. C
5. C
6. D
7. B
8. A
9. B
10. D
11. D
12. B
13. D
14. C
15. A
__________________

Geminin tek kaptanı vardır, gerisi mürettebat... Kalbinde tek sahibi vardır, gerisi teferruat...
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi EyMeN&TaLhA 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 2363 14 Temmuz 2015 12:14
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 1798 14 Temmuz 2015 12:06
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme DİN... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 1883 14 Temmuz 2015 12:00
Ramazan-oruç ve çocuğa kazandırdıkları Çocuk ve Aile Sağlığı Allahın kulu_ 1 1361 14 Temmuz 2015 11:23
çocuk eğitiminde ceza hiç mi olmamalı? Çocuk ve Aile Sağlığı EyMeN&TaLhA 0 1060 14 Temmuz 2015 11:03

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Forum Ana Kategori Başlıkları

Cevaplar Son Mesajlar
Atauzem islam hukuku 10-14.ünite değerlendirme soruları EyMeN&TaLhA Erzurum Atatürk İlitam 2 10 Haziran 2015 09:47
Atauzem islam hukuku 8.ünite EyMeN&TaLhA Erzurum Atatürk İlitam 0 13 Nisan 2015 11:54
Atauzem islam tarihi ve medeniyeti 5.ünite değerlendirme soru ve cevapları EyMeN&TaLhA Erzurum Atatürk İlitam 0 19 Mart 2015 11:37
ATAUZEM =islam ahlak felsefesi= 5.ünite değerlendirme soru ve cevapları EyMeN&TaLhA Erzurum Atatürk İlitam 0 19 Mart 2015 11:25
Atauzem islam hukuku 1.ünite değerlendirme soru ve cevapları EyMeN&TaLhA Erzurum Atatürk İlitam 0 19 Şubat 2015 13:48

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

Medineweb Alemdarhost sunucularında barındırılmaktadır.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283