Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB MUTFAĞI.::. > Medineweb Mutfağı > Diğer Tarifler/ Bilgiler

Konu Kimliği: Konu Sahibi Esma_Nur,Açılış Tarihi:  18 Ağustos 2011 (23:38), Konuya Son Cevap : 03 Ekim 2023 (14:32). Konuya 3 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 18 Ağustos 2011, 23:38   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Esma_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Esma_Nur isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 4458
Üyelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:kadın
Memleket:sivas/istanbul/
Mesaj: 5.421
Konular: 575
Beğenildi:4491
Beğendi:6074
Takdirleri:23737
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart DOMATES KÜPLERİ

DOMATES KÜPLERİ

KIŞA HAZIRLANIYORUZ

DOMATES KÜPLERİ


[IMG][/IMG]



Bu mevsimde domates bol iken, akşamları boş vakitlerinizde domates rendeleyin.
Sonra domates rendelerini, dilerseniz küçük plastik saklama kaplarında, dilerseniz buz kalıplarında dondurun.
Donma işlemi tamamlanıca domates rendesini kalıptan çıkararak, buzdolabı poşeti içinde derin dondurucada saklamaya devam edin.
Kışın domates bulamadığınızda ya da fiyatlar yaz mevsiminin 10-15 katına çıktığında, bu küpleri derin dondurucunuzdan çıkararak yemeklerinizde kullanın...




Sebzeler derin dondurucu’da ‘ dipfriz’de ‘ derin dondurmak için doğrudan pişirilerek, haşlanarak veya şok haşlanarak dondurulur. Çok olgun, ham sebzeler, soğan, kırmızı turp, tere, kıvırcık salata gibi sebzeler derin dondurmaya uygun değildir. Sebzeler derin dondurucuya koymazdan önce temizlenip yıkandıktan sonra, küçük parçalar halinde doğranıp ambalajlanarak derin dondurucuya kaldırılır.
Derin dondurucuda ambalaj malzemesi olarak plastik kaplar, buzdolabı poşetleri ve plastik torbalar kullanılır. Sebzeler temizlenip doğrandıktan sonra ihtiyaç ölçüsünde ambalajlanarak derin dondurulabilir. Fakat, bazı sebzeler hacim olarak dondurucuda fazla yer kaplarlar, beyaz lahana, ıspanak, pırasa gibi sebzeler birer örnektir. Onun için bu veya benzeri sebzeleri şok haşlayarak derin dondurucuya kaldırmak dondurucu da diğer gıdalar için fazlasıyle yer açacaktır.

Şok Haşlama:
Bazı sebzelerin renk, koku, tad ve vitaminlerinin korunması için, dondurulmadan önce haşlanmasına şok haşlama diyoruz. Şok haşlama şöyle yapılır: Büyük bir tencere içerisine su konur kaynatılır. Haşlanacak sebzeler ‘temizlenmiş, doğranmış olarak’ bir süzgeç içerisine alınır ve kaynamakta olan su içerisine daldırılır, üzeri kapatılır. Sebzeler bu su içerisinde 2-8 dakika süre ile bırakılır ve süre bitiminde sebzeler doğrudan musluktan akan soğuk suya tutulur ve süzülmeye bırakılır. Tencerede bulunan suyu, her defasında kaynatarak bir çok kez kullanabilirsiniz. Süzgeç içerisine 0.5 kg. yani yarım kilodan fazla sebze koymamaya dikkat edin.

Domates:
Ağustos ayının ortalarından itibaren domatesler mevsimine uygun olgunluğa erişir. Tam bu dönemde domatesler derin dondurucuya kaldırılır. Market ve pazarlarda satılan domateslerin şekil olarak iki türü gözümüze çarpar, yuvarlak ve sivri domates. Bu iki domatesin kendi içinde o kadar çok çeşiti var ki, biz tüketiciler bu farkı fark edemeyiz.
Dondurucuya kaldırmak için, olgun domatesleri mutfak robotundan geçirerek veya kuşbaşı doğrayarak, poşetleyip dondurucuya kaldırın.
Kendim mevsiminde yuvarlak ince kabuklu ve sivri kalın kabuklu domateslerden 15 – 20 kg. civarında dondurucuda muhafaza ederim. Öncelikle domateslerin kabuğunu soyarım. Bu işlem için; tencerede kaynamakta olan su içerisinde, bıçak ile çizdiğim domatesleri 1-2 dakika tutar, kabuğunu soyarım. Bu soyulmuş domatesleri özellikle yemeklerde kullanmak için, iri kuşbaşı doğrar ve 2 ila 3 kepçe ölçüsünde poşetlerim. Robottan geçireceğim domateslerin ince kabuklu olanlarının kabuğunu soymam. Fakat, sivri domateslerin kalın kabuklarını mutlaka soyarım.
Bir de domateslerin sap yuvalarını ve çekirdek yuvalarındaki beyazlıkların alınması gerektiğini unutmamak lazım. Pazardan aldığınız domatesler eğer sert ise, bir kaç gün bekletip kullanırsanız daha iyi sonuç alırsınız. Domatesler donmuş veya çözdürerek kullanılır. Dondurucuda depolama süresi 12 aydır.

Sivri Biber:
Sivri biber veya çarliston fark etmez. Saplarını kesin, çekirdeklerini çıkardıktan sonra ihtiyacınız ölçüsünde poşetleyin dondurucuya kaldırın. Donmuş halde kullanılır. Depolama süresi 8-10 aydır.

Kırmızı Biber ‘Kapya Biberi’:
Ağustos ayı ortaları kırmızı biberin ‘kapya biber’ mevsimsel olgunluğa erişme zamanıdır. Bu ay içerisinde ihtiyacınız ölçüsünde kırmızı biberleri hazırlayarak dondurucuya kaldırabilirsiniz. Kendim ihtiyacım ölçüsünde ki kırmızı biberleri yıkar, bıçakla delerim ‘patlamasın diye’ fırın tepsisine dizer, önceden 200°C ‘de ısınmış fırın içerisinde közlerim. Biberleri soğuduktan sonra kabuğunu soyar, sapını keser ve çekirdeklerini çıkarırım. Temizlenmiş biberleri bir güzel yıkar, süzgece dizer süzerim. Sonrası ihtiyacım ölçüsünde poşetler ve üzerine ismini ve paketleme tarihini yazar dondurucuya kaldırım. Biberleri kullanmazdan önce çözdürür, sonra kullanırım. Depolama süresi 8-10 aydır.

Taze Fasulye:
Mevsiminde alınan taze fasulyeler ayıklanır, yıkanır ve ihtiyacınıza uygun olarak doğanır. 3 dakika süre ile şok haşlama yaptıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Veya doğranmış olarak ihtiyacınız ölçüsünde susuz olarak poşetleyin ve üzerine ambalajlama tarihini yazın, doğrudan dondurucuya kaldırın. Her iki yöntemi de denedim şok haşlanarak dondurmanızı tavsiye ederim. Her iki halde de fasulyeler donmuş halde kullanılır. Dondurucuda depolama süresi 10-12 aydır.

Salatalık:
Salatalık ‘hıyar’ dondurucuya doğrudan bütün olarak konulmaz. Konulduğu takdirde dondurucudan kuru buz parçası olarak alırsınız ve çözüldüğü vakit hiçbir işinize yaramaz. Çoğu zaman, yaz ve kış mevsimi farketmez dolapta bekleyen salatalıkları rendelerim, ya da küçük küp doğrar bir kase ölçüsünde buzdolabı poşetlerine koyar, dondurucuya kaldırrım. Dondurmuş olduğum salatalıkları sadece cacık yapmak için kullanırım. Dondurulmuş salatalığın nefis cacığı olur ve mis gibi de kokar mübarek. Cacık yapacağım vakit, dondurucudan salatalık poşetini çıkarır, oda sıcaklığında çözdürdükten sonra kullanırım. Acil durumlarada salatalığı mikrodalga’da çözdürrüm. Kendi deneyimim, dondurucuda -14°C de rendelenmiş salatalıklar 1 yıl özelliğini kaybetmiyor.

İç Barbunya Fasulyesi:
Mevsiminde alınan iç barbunya fasulyesini ayıklandıktan sonra ihtiyacınız ölçüsünde susuz olarak poşetleyin ve üzerine ambalajlama tarihini yazın, doğrudan dondurucuya kaldırın. Yemeğini yaparken 25 dakika süre ile haşlayın ve kara suyunu dökün. Haşlama yaptıktan sonra yemeğini yapın. İç barbunya fasulye dondurma ve depolama süresi kendi deneyimimdir. 8 ay’a kadar depoladım daha fazla bekletmedim, tükettim. Şok haşlama yaparak denemedim çünkü, yemeği yapmazdan önce mutlaka ön haşlama yapmam gerekiyor.

Ispanak:
Taze yumuşak yapraklı ıspanaklar temizlenir, yıkanır doğranır ve poşetlenerek doğrudan derin dondurucuya kaldırılır. Ispanaklar derin dondurucu da depolama süresi 9 aydır. Ispanağı şok haşlama yapacaksanız, 2 dakika süre ile kaynar su içerisine bırkatıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Kendim şoklarım.

Beyaz Lahana:
Taze ve sert lahanalar temizlenir, doğranır poşetlenerek doğrudan derin dondurucuya kaldırılır. Lahanaların derin dondurucu da depolama süresi 8 aydır. Lahanayı şok haşlama yapacaksanız, 2 dakika süre ile kaynar su içerisine bırkatıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Kendim şoklarım.

Brüksel Lahanası:
Brüksel lahanası temizlenir, iri olanları uzunlamasına ikiye bölünür. Diğer lahanalar 3-4 mm. derinlikte tepesinden bıçak ile ‘+’ işaretine benzer çizilir. Lahanaları 3 dakika süre ile şok haşlama yaptıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın Brüksel lahanalarının derin dondurucu da depolama süresi 9-12 aydır. Kendim şoklarım ve yemeklerde donmuş halde kullanırım. Brüksel lahanası nasıl şok haşlanır ve dondurulur? Buradan detaylı tarifine ulaşabilirsiniz.

Pırasa:
Pırasalar temizlenir, yıkanır ve uygun uzunlukta doğranır. Doğranmış lahanaları, 5 dakika süre ile şok haşlama yaptıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Pırasaların derin dondurucu da depolama süresi 8 aydır. Kendim şoklarım ve yemekler de donmuş halde kullanırım.

Havuç:
Taze havuçlar temizlenir, tercihinize göre dilimlenir ve poşetlenerek doğrudan derin dondurucuya kaldırılır. Havuçların derin dondurucu da depolama süresi 12 aydır. Havuçları şok haşlama yapacaksanız, 3 dakika süre ile kaynar su içerisine bırkatıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Kendim şoklarım ve yemekler de donmuş halde kullanırım.

Karnabahar:
Karnabahar temizlenir, dal olarak üçlü dörtlü gruplar halinde gövdeden ayrılır ve limonlu su içerisinde bekletilir. Süzülen karnabaharlar poşetlenerek doğrudan derin dondurucu’ya kaldırılır. Karnabaharların derin dondurucu da depolama süresi 10 aydır. Karnabaharı şok haşlama yapacaksanız, haşlama su’yu içerisine nohut büyüklüğünde bir parça limon tuzu ilave edin, 3-5 dakika süre ile kaynar su içerisine bırkatıktan sonra, musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Kendim şoklarım ve yemekler de donmuş halde kullanırım.

Maydanoz:
Temizlenir ve sap kısımlarından yaprakları ayıklanır. Bir güzel yıkanır, süzülür ve yaprakları doğranır. İhtiyacınız ölçüsünde poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Maydonozların derin dondurucu da depolama süresi 8 aydır. Donmuş halde kullanılır.

Kereviz:
Bir güzel yıkanır ve kabuğu soyulur. Yemekte kulanabileceğiniz ölçüde doğranır ve üzerine limon sıkılır. İhtiyacınız ölçüsünde poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Kerevizlerin derin dondurucu da depolama süresi 12 aydır. Donmuş halde kullanılır.

Kırmızı Lahana:
Buruşuk ve solgun üst yaprakları ayrılır, yıkanır. Lahananın iriliğine göre, 2 veya 4 parçaya bölünür. İhtiyacınıza uygun parçaların beyaz koçanı dışında ki yaprakları, ince ince doğrandıktan sonra sirkeli sıcak su içerisine daldırılır. 3 dakika süre ile kaynar su içerisine bırkatıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Kırmızı lahanaların derin dondurucu da depolama süresi 10 aydır. Donmuş halde kullanılır.

İç Bezelye:
Bezelyelerin içleri kabuklarından ayrılır ve yıkanır. 2 dakika süre ile kaynar su içerisine bırkatıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Kendim şoklarım ve yemekler de donmuş halde kullanırım. Veya şok haşlama yapmadan ihtiyacınız ölçüsünde poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. İç bezelye’nin derin dondurucu da depolama süresi 8-12 aydır. Donmuş halde kullanılır. Kendim bezelyeyi iki yöntemle de sakladım, şok yaptığım bezelyeden memnun kaldım. Tavsiye ederim.

Enginar:
Mevsiminde alınan enginarlar ayıklandıktan sonra kararmamaları için limonlu su içerisine alınır. Derin dondurucuya kaldırmak için enginarlar bütün veya doğranmış olarak ihtiyacınız ölçüsünde susuz olarak poşetleyin ve üzerine ambalajlama tarihini yazın, doğrudan dondurucuya kaldırın. Veya 2 dakika süre ile şok haşlama ‘haşlama suyu içerisine nohut büyüklüğünde limon tuzu ilave edin’ yaptıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Kendim iki yöntemi kullanarak enginarları sakladım. Uzun süre dondurucuda bekletilirse ilk lezzeti almanız mümkün olmuyor. 6 aydan fazla bekletilmemesini tavsiye ederim.

Patlıcan dondurucuda nasıl saklanır:
Yemeklik olarak hazırlayıp dondurucuya koyduğum patlıcanlardan memnun kalmadım. Onun için bu bilgiyi paylaşmıyorum. Karnıyarık ve kızartma yapmak için patlıcanları dondurucuda saklamak güzel oluyor. Karnıyarık için patlıcanları hazırlar, kızartır ve üçerli poşetler halinde dondurucuya koyarım. Oda sıcaklığında çözdürdükten sonra kullanırım. Depolama süresi 12 aydır.

Kabak dondurucuda nasıl saklanır:
Taze yemeklik sakız kabağı yemeklik olarak doğranır, 2 dakika süre ile şoklanır, soğutulur ve poşetlenerek dondurucuya konur. Yemek yaparken donmuş halde kullanılır. Depolama süresi 9 aydır.

Nohut dondurucuda nasıl saklanır:
Nohutu düdüklü tencerede doğrudan 30 dakika haşlar, süzer ve soğuttuktan sonra 1 su bardağı ölçüsünde poşetler dondurucuya koyarım. Su içerisinde çözdürdükten sonra, çorba ve pilav yapımında kullanırım.

Dövme ve yeşil mercimek dondurucuda nasıl saklanır:
Döveme ve yeşil mercimeği ayrı ayrı haşladıktan sonra, her ikisini birleştirir, soğutur ve çorbalık olarak poşetler dondurucuya koyarım. Eritmeden çorba suyu içerisinde doğrudan kullanırım. Her 3 veya 4 aylık sürelerde bu işlemi tekrarlarım.

Ekmek dondurucuda nasıl saklanır:
Mayalı köy ekmekleri, fırın ekmekleri, lavaş, yufka, bazlama gibi ekmekleri taze ve soğumuş olarak poşetler dondurucuya koyarım. Oda sıcaklığında ya da mikrodalgada çözdürdükten sonra kullanırım. Depolama süresi yufka 3 ay, diğerleri 4 aydır.

Tereyağı dondurucuda nasıl saklanır:
İhtiyacım ölçüsünde kahvaltılık tereyağını dilimlerim, streçe sarar ve dondurucuya koyarım. Depolama süresi 6 aydır.

Peynir dondurucuda nasıl saklanır:
Beyaz peynir hariç, sert salamura peynirleri ‘örgü peyniri, Urfa peyniri’ ve kaşar peyniri ihtiyacım ölçüsünde streçe sarar ve dondurucuya koyarım. Çözdürdükten sonra kullanırım. Depolama süresi 6 aydır.

Sarımsak dondurucuda nasıl saklanır:
Demet halinde kışlık aldığım sarımsakların bir bölümünü, şubat ayı içerisinde streçe sarar dondurucuya koyarım. Baharın ilk aylarında taze sarımsaklar çıkıncaya kadar sarımsak sıkıntısı çekmem. Sarımsağı su içerisinde çözdürdükten sonra kullanırım.

Tavuk eti dondurucuda nasıl saklanır:
Haşladığım tavuk etini ‘tavuk budu, göğsü’ küçük parçalara ayırır, bir kase ölçsünde poşetler dondurucuya koyarım. Oda sıcaklığında çözdürdükten sonra, nohutlu tavuklu pilav yapımında kullanırım. Bu işlemi 2 veya 3 aylık sürelerde tekrarlarım.
‘Kolay Gelsin’
__________________
Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...

Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Esma_Nur 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Ne söylerdin? Gündem/ Manşetler Kara Kartal 2 58 01 Mart 2024 09:31
Emine Aba Pazarda Videolar/Slaytlar Esma_Nur 8 338 04 Aralık 2023 18:23
Nehirden denize özgür Filistin 🇵🇸 Videolar/Slaytlar Kara Kartal 1 85 01 Aralık 2023 17:41
Hayallerimizi gerçekleşdirme bölümü Kişisel Gelişim ve Psikoloji Kara Kartal 12 338 01 Aralık 2023 17:29
Çok önemli tesbit Sağlık / Beslenme Esma_Nur 0 94 25 Kasım 2023 21:21

Alt 19 Ağustos 2011, 16:05   Mesaj No:2
Medineweb EDİTÖRÜ
su damlası - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: su damlası isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 13055
Üyelik T.: 18 Aralık 2010
Arkadaşları:18
Cinsiyet:-
Memleket:sivas
Mesaj: 10.549
Konular: 695
Beğenildi:8128
Beğendi:9303
Takdirleri:25516
Takdir Et:
Standart Cevap: Medineweb Mutfağı

Emeğine sağlık toprağım çok yararlı bilgiler...RAHMAN Razı olsun..
__________________

"Bir yαrım αklın kuyusundα öbür yαrım αşkın kuytusundα...
Cennet ve cehennem αrαsındα.Ucu sırαttαn geçen bir uçurum kenαrındα...
Â'râftα.....
Ârâfın dα αrαsındα...Ar ve αf yαrαsındα..."
Alıntı ile Cevapla
Alt 19 Ağustos 2011, 19:02   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
Esma_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Esma_Nur isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 4458
Üyelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:kadın
Memleket:sivas/istanbul/
Mesaj: 5.421
Konular: 575
Beğenildi:4491
Beğendi:6074
Takdirleri:23737
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Medineweb Mutfağı

amin can cümlemizden
__________________
Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...

Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....
Alıntı ile Cevapla
Alt 03 Ekim 2023, 14:32   Mesaj No:4
Medineweb EDİTÖRÜ
su damlası - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: su damlası isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 13055
Üyelik T.: 18 Aralık 2010
Arkadaşları:18
Cinsiyet:-
Memleket:sivas
Mesaj: 10.549
Konular: 695
Beğenildi:8128
Beğendi:9303
Takdirleri:25516
Takdir Et:
Standart

Tam zamanı tüm püf noktalar burda ,inceleyip yapalım inşaAllah...
__________________

"Bir yαrım αklın kuyusundα öbür yαrım αşkın kuytusundα...
Cennet ve cehennem αrαsındα.Ucu sırαttαn geçen bir uçurum kenαrındα...
Â'râftα.....
Ârâfın dα αrαsındα...Ar ve αf yαrαsındα..."
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Fırında Közlenmiş Domates Çorbası su damlası Çorbalar 0 02 Mayıs 2021 18:55
"Çok Pratik Domates Çorbası (Sütlü) "/medineweb mutfağı su damlası Çorbalar 0 29 Mayıs 2018 18:23
Domates Soslu Biber Turşusu-Medineweb Mutfağı Mihrinaz Turşular 4 08 Ekim 2017 00:19
Dondurucuda Kışlık Domates Püresi/medineweb mutfağı KardelenGül Salatalar 0 03 Ağustos 2015 15:10
domates Ketçap tarifi /medineweb mutfağı Esma_Nur Çorbalar 2 13 Ocak 2015 18:00

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.