Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KADIN AİLE ÇOCUK.::. > Kadın-Aile-Çocuk > Evlilik-Nikah Konuları

Konu Kimliği: Konu Sahibi Medineweb,Açılış Tarihi:  15 Ağustos 2012 (23:01), Konuya Son Cevap : 06 Mart 2013 (16:17). Konuya 6 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 15 Ağustos 2012, 23:01   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik T.: 04 Şubat 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:erkek
Yaş:37
Mesaj: 4.833
Konular: 926
Beğenildi:339
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Gelin Olan Kıza Verilen Öğüt

Gelin Olan Kıza Verilen Öğüt

Bu hikâye, çok meşhur, çok ibret dersi veren dinî bir hikâyedir. Akıllı kız annelerinin ve gelinlik kızların ibret dersi alacağı çok yararlı bir hikâyedir.

Bu hikâye, öyle bir kızın hikâyesi ki, babası kabile reisi, bütün insanlar onun emrindedir. Lider, başkan bir babanın kızı. Anası ise, çok akıllı, bilgili, hayatı çok iyi bilen bir İslâm anasıdır. Reis karısı, lider, başkan karısı. Köklü bir aileden gelen akıllı bir ana!

Bu kız öyle bir kız ki, zenginlik bunlarda makam, şöhret, rütbe, mevki hepsi bunlarda!
İşte böyle bir kıza annesi tarafından verilen 10 öğüdün hikâyesini okuyacaksınız.
Yazmak bizden, okuyup ibret dersi almak sizden, tesir halketmek Cenâb-ı Hak'tandır.
Meşhur rivayete göre, haris'in kızı Esma, gelin olup kocaya gideceği gün annesi Ümmame tarafından kendisine şu şekilde nasihat (öğüt) verilir:

"Bak yavrum, sevgili kızım beni çok iyi dinle. Nasihat herkese lazımdır. Öğüt, herkes için yararlıdır.
Eğer bir kimsenin edepli ve terbiyeli olması veya büyük adam evladı olmasıyla herkesin yanında saygılı ve itibarlı bulunmasıyla öğüt ve nasihate ihtiyacı olmasaydı; senin de nasihate hiç ihtiyacın olmazdı.
Lakin öyle değildir. Nasihat herkese lazımdır. Nasihat bilmeyene öğretir. Bilene de hatırladır."
Din nasihatle ayakta durur. Nasihat dinleyenler, dinlerini çok iyi öğrenirler. Nasihat dinleyip de tutanlar dünyada mesut ve mutlu bir hayat yaşarlar.

"Sevgili kızım! Eğer bir ana ve babasının zengin olmasından dolayı bir kocaya varamayacak olsaydı, sen hiçbir zaman kocaya varmaya muhtaç olmazdım. Çünkü baban çok zengin, çok şöhret sahibi, makam ve itibar sahibidir. Sen de böyle olan büyük bir adamın kızısın!
Lakin hayat öyle değildir. Allah, bizleri yaratmış ve bizim için hayat kanunları koymuştur. Her yaşam ve bizim için hayat kanunları koymuştur. Her yaşam Allah'ın koyduğu kanunlar çerçevesinde hayatını (yaşamını) sürdürür.

Allah'ın koyduğu kanuna göre, hayata atılma çağına gelen her kadın bir kocaya, her koca da bir kadına muhtaçtır. Erkekler kadınlar için, kadınlar da erkekler için, yani; bir kadın bir erkekle, bir erkek de bir kadınla müşterek (ortak) bir yuva kurmaya muhtaç bir şekilde yaratılmıştır. Bu Allah'ın kanunundur. Bu kanunu hiç kimse bozamaz. Bu kıyâmete kadar böyle olacaktır.
Bu sebeple kızım artık sen, doğup büyüdüğün ve yetişmiş olduğun yuvadan, gezip dolaştığın, yürüyüp koştuğun yerden çıkıp bilmediğin bir yuvaya gireceksin. Şimdiye kadar görüşüp konuşmadığın bir hayat arkadaşının evine, senin olacak bir eve gidiyorsun."

Ey benim ciğer-parem, biricik kızım, gözümün nuru yavrum! Şimdi sana derim! Sen O zâta (kocana) hizmetçi ol ki, o da sana kul köle olsun. Sen ona yer ol ki, o sana gök olsun. Sen kocana ev ol ki, o sana direk olsun.

Sevgili kızım! Şimdi beni çok iyi dinle. Sana bazı ölçüler vereceğim. Bu ölçüleri çok iyi belleyip ezberleyeceksin. Bunları hiçbir zaman aklından çıkarmayacaksın. Bu ölçüleri zamanı geldikçe gayet itinalı bir şekilde gereği gibi yerine getirip yapacaksın.

Bu dediklerimi yaparsan kocanla güzel bir şekilde mesut bir hayat geçirir. Mutlu ve bahtiyar olursunuz. Bizler de (her iki ailede de hem kocanın ailesi hem bizim aile) huzur içinde sizlerle mutlu oluruz. Aksi halde (yani, dediklerimi, öğütlerimi dinlemez; kendi haline gidersen) her iki aile de huzursuz olur. Sen de Cehennem hayatı yaşarsın.

Kızım! Şimdi sana vereceğim şu 10 öğüde iyi kulak ver. Bunları hiç aklından çıkarma:
1 Kanaât sahibi ol. Kendi haline şükret.
Yani, kocan, eve her ne alıp getirirse, yiyecek olsun, giyecek olsun onu en güzel bir şekilde kabul et.

2 Kocana teşekkür ederek hoşnutluk göster. Zira mutlu bir hayat yaşamanın tek yolu, haline şükretmektir. Haline şükretmeyen, kendi kazancını beğenmeyen gönül huzuru, kalp rahatlığı bulamaz.

3 Kocana itaat et, yap dediklerini yap, yapma dediklerini yapma.
Yani, kocanla sohbet ederken ve konuşurken, ona karşı itaatli olduğunu, onun dediklerini güzel bir şekilde dinleyip yerine getirdiğini, senin konuşma ve dinleme şeklinden anlasın. Bu şekilde hareket edersen Allah-ü Teâlâ senden hoşnut olur ve eviniz saâdetle dolar.
Kocanın göreceği yerlere çok dikkat et.

Yani evinin, içini, dışını çok temiz tut. Sakın kocanın gözüne çirkin bir şey görünmesin.
4 Kokusu alınacak (kokusu gelecek) yerle çok dikkat et. O yerleri iyi araştır.
Yani; kocanın burnuna kokusu gelebilecek yerleri çok iyi temizle. Üstünü başını temiz tut. Kokusu olabilecek yerleri iyi kolla, oraları temiz tut. Kocanın burnuna daima temiz kokular gelsin, kötü bir koku duymasın. Çünkü kötü kokular seni kocanın gözünden düşürür. Senden iğrenmesine neden olur. Şunu iyi bilesin ki, temizlik ve zarifliğin, en iyisi, insanın gözüne en hoş geleni su ile olanıdır.

5 Yemek zamanını iyi kolla.
Yani; yemek yiyeceği zaman hiçbir dakika bile geçirme. Alışkanlığı, yemek saati, ne zamanlar ise, o zaman yemeğini hazır bulundur. Gelince hemen sofrayı kur. Şunu iyi bil ki, açlık insanı ateşlendirip sinirlerini gerginleştirir.

6 Uyku vaktini, uyuyacağı zamanı iyi belle.
Yani, hangi saatte uykuya yatma zamanıysa o saatte yatığını hazırla. Zira uykusuzluk insanı öfkelendirir. Sinirleri bozuk olan öfkeli asabiyetli (asap bozukluğu) olan bir adamda sevgi yavaş yavaş yok olur.

7 Kocanın malını ve eşyasını çok dikkat eyle.
Yani; kocanın malını çok iyi koru. Eşyasını da çok iyi muhafaza eyle. Çünkü onun malı senin malındır. İşte onun için kocanın malını israf etmeden yerli yerince kullanıp muhafaza etmelisin ki, bu da iş bilmek ve kıymet bilmek demektir.

8. Kocanın akraba ve yakınlarına karşı hürmetli ol.
Yani; kocanın akrabaları ve yakınlarına karşı saygılı olman, kocanın itibârını gözetmen demektir. Onlara hürmet göstermen kocana hürmet göstermen demektir. Bu ise, kıymet ve itibar bilmek demektir.

9. Kocanın sırrını kimseye söyleme.
Yani, kocanın bazı sırlarını öğrendiğin zaman sakın ki, bu bildiğin sırrı kimseye söylemeyesin. Eğer söylersen, onu gücendirmiş ve sana olan güvenini kaybetmiş olursun. Böylece aile düzeniniz bozulmuş olur.

10. Kocanın dine uygun her emrini yerine getir.
Yani; kocanın dine uygun bir şekilde sana söylediği her emrini yerine getirmekte tembellik etmeyesin. Hele hele karşı gelmek gibi bir hareketin olmasın. Eğer böyle bir hareketin olursa sana karşı kin besleyip sonunda sana düşmanlık eder. Sana düşmanlık ederse senin zararın çok büyük olur. Ve senin elinden de hiçbir şey gelmez.

Şunu da iyi bilesin ki, kocan kederli olduğu zaman sen neşeli olmaktan; o neşeli olduğu zaman, sen kederli görünmekten son derece sakınasın. Çünkü Onun kederli ve sıkıntılı olduğu zaman senin neşeli görünmen, onun neşeli olduğu zamanlarda da senin üzüntülü görünmen onun dertlerine ortak olamamak gibi bir kusur ve eksiklik ortaya koyar. Bu ise anlayışı kıt olan, terbiyesi eksik bulunan kimselerin yapacağı bir harekettir. Bu senin gibi yüksek bir terbiye görmüş akıllı ve anlayışlı kadınlara yakışmaz.
Hülasa: Yavrum! Kocana ne kadar çok saygı ve hürmet gösterirsen, kendini o kadar sevdirirsin. Ne kadar dediklerini yapa; sözlerini dinlersen, o derece ondan sevgi ve hürmet görürsün.
Yavrum! Bir de şunu çok iyi bilesin ki, bu öğütlerimi yerine getirip gereği gibi hareket edebilmen için, kendi şahsi istek ve arzularını bırakıp kocanın isteklerini yerine getirmen gereklidir. Kocanın isteklerini kendi isteklerinden önce yaparsan o vakit bu öğütlerimi yapmış olursun.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Medineweb 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Medinewebli önlisans İlahiyat 1.sınıf öğrencileri... İlahiyat Öğrencileri İçin Genel Paylaşımlar nurşen35 87 29559 23 Mayıs 2015 20:53
Gülmek isteyenler tıklasın :))) Videolar/Slaytlar Kara Kartal 3 3915 10 Mayıs 2015 15:16
Cumartesi Anneleri’nin ahı/Can Dündar İslami Haberler Medineweb 0 2576 10 Mayıs 2015 15:13
Ayın Üyesi ''zeynepnm'' Ayın Üyesi 9Esra 13 8264 30 Nisan 2015 13:29
Müzemmil suresi bize ne anlatıyor Tefsir Çalışmaları Medineweb 0 3087 19 Nisan 2015 14:45

Alt 17 Ağustos 2012, 17:21   Mesaj No:2
Avatar Otomotik
Durumu:turhallı musa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 19181
Üyelik T.: 31 Mayıs 2012
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 5
Konular: 0
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: Gelin Olan Kıza Verilen Öğüt

Çok mükemmel ölçüler...Allah her müslüman kadın ve erkeğe böyle islami prensiplere haiz ve onunla amil birer eş nasip eylesin.Amin...Paylaşım için teşekkürler...
Alıntı ile Cevapla
Alt 17 Ağustos 2012, 20:58   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik T.: 04 Şubat 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:erkek
Yaş:37
Mesaj: 4.833
Konular: 926
Beğenildi:339
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Gelin Olan Kıza Verilen Öğüt

Alıntı:
turhallı musa Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Çok mükemmel ölçüler...Allah her müslüman kadın ve erkeğe böyle islami prensiplere haiz ve onunla amil birer eş nasip eylesin.Amin...Paylaşım için teşekkürler...

okuyup yorum yaptğınız için ben teşekkür ederim..saolon

amin inşaAllah
Alıntı ile Cevapla
Alt 07 Aralık 2012, 20:03   Mesaj No:4
Medineweb Emekdarı
enderhafızım - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:enderhafızım isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5879
Üyelik T.: 28 Aralık 2008
Arkadaşları:32
Cinsiyet:Bay
Memleket:İst
Yaş:38
Mesaj: 3.185
Konular: 1383
Beğenildi:166
Beğendi:17
Takdirleri:216
Takdir Et:
evtx Cevap: Gelin Olan Kıza Verilen Öğüt



Bir Annenin* Kızına Tavsiyeleri
Şimdi sana on öğüt vereceğim. Bunları aklında tutar, yeri geldikçe tatbik edersin. Böylece güzel geçinir, mesut olursun; aksi halde saadet senin için hayal olur.


1.Kızım haline razı ol! Yani kocan, her ne getirirse kabul et. Zira kalp rahatlığının ilk şartı, kanaat ve haline razı olmaktır.

2.Kocana itaat ederek konuş, itiraz ve isyan ederek değil. Şunu iyi bil ki, itaat ile yapılan sohbetlerden hem ALLAH, hem de kocan razı olur.

3.Efendinin göreceği yerlere dikkat et, sakın çirkin bir şey gözüne çarpmasın. Ev ve eşyanın her yanı tertemiz olsun.

4.Kokusu olabilecek yerleri kolla, hassasiyet göster, daima güzel kokulu durmasını temin et, burnuna kötü koku gitmesin. Güzellik ve temizlik için en güzel nesne sudur.

5. İslam davasına hizmet ederken yemek yapmayı ve ev işlerini de ihmal etme.

6. Kocan sinirli olduğunda, haklı da olsan lafı uzatıp tartışmaya girme. Böyle olursan kocanın gözünde değerin artar.

7.Mal ve eşyasını muhafaza etmekte titizlik göster. Çünkü mal muhafaza etmek, kıymet bilmekten ileri gelir.

8.Akraba ve yakınlara hürmette kusur etme. Bu anlayışlı ve tedbirli olmaktan ileri gelir.

9.Kocanın sırrını sakın kimseye duyurma. Eğer duyuracak olursan itimadını kaybedersin.

10.O,kederli olduğu zaman neşeli olmaktan; neşeli olduğu zaman da kederli olmaktan çekin. O zaman onun sevgisini kazanırsın.

Bu nasihatleri yerine getirirsen mutlu olursun. Bu da onun isteklerini kendi isteklerine tercih etmenle mümkün olur.

Bir anne, kızına böyle nasihat etmişti. Ya günümüz anneleri gelin olacak kızlarına nasıl nasihat veriyorlar?

-Bu annenin verdiği öğütler gibi mi; yoksa bu öğütlerden farklı şeyler mi? Düşünmemiz gerekir.

Bu nasihatleri veren anneler, bu öğütleri yerine getiren kızlar olmak ümidiyle…

*Ümmü Kays’ın kızına tavsiyelerinden alınmıştır. (Bu yazı Furkan Nesli Dergisinde Yayınlanmıştır)
Alıntı ile Cevapla
Alt 08 Aralık 2012, 14:12   Mesaj No:5
Medineweb Sadık Üyesi
gün ışığı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:gün ışığı isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 20319
Üyelik T.: 18 Eylül 2012
Arkadaşları:22
Cinsiyet:Byn
Yaş:35
Mesaj: 603
Konular: 44
Beğenildi:172
Beğendi:199
Takdirleri:1717
Takdir Et:
Standart Cevap: Gelin Olan Kıza Verilen Öğüt

Herşey karşılıklı olmalı ...
__________________
💛💙
Alıntı ile Cevapla
Alt 08 Aralık 2012, 14:30   Mesaj No:6
Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Emekdarı
Nesli_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Nesli_Nur isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 20510
Üyelik T.: 01 Ekim 2012
Arkadaşları:24
Cinsiyet:
Mesaj: 1.012
Konular: 166
Beğenildi:76
Beğendi:1
Takdirleri:187
Takdir Et:
Standart Cevap: Gelin Olan Kıza Verilen Öğüt

bunun erkek versiyonunuda görsek hafız evlenecek erkeğe edilen nasihatler başlığı altında
__________________
Derdi dünya olanin dünya kadar derdi olur...
Alıntı ile Cevapla
Alt 06 Mart 2013, 16:17   Mesaj No:7
Medineweb Emekdarı
enderhafızım - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:enderhafızım isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5879
Üyelik T.: 28 Aralık 2008
Arkadaşları:32
Cinsiyet:Bay
Memleket:İst
Yaş:38
Mesaj: 3.185
Konular: 1383
Beğenildi:166
Beğendi:17
Takdirleri:216
Takdir Et:
Standart Cevap: Gelin Olan Kıza Verilen Öğüt

Alıntı:
Nesli_Nur Üyemizden Alıntı Mesajı göster
bunun erkek versiyonunuda görsek hafız evlenecek erkeğe edilen nasihatler başlığı altında

Burada Kız babalarına tavsiye var sonra erkeklerede tavsiyeler ekleri daha merak etmeyin..


[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
bir teseddürlü kıza aşık olunca=) aslıı Tesettür Konuları 4 18 Temmuz 2022 13:56
...bir cariye ve bin öğüt.... Nesli_Nur Makale ve Köşe Yazıları 1 25 Nisan 2014 01:48
Allah ım kıza bak ya seb-i aruz Videolar/Slaytlar 6 11 Mayıs 2013 12:10
Başörtülü Kıza Mektup Medineweb Tesettür Konuları 0 12Haziran 2012 22:08
Bir baba, kızını gelin ederken şöyle öğüt verdi MERVE DEMİR Evlilik-Nikah Konuları 0 14 Nisan 2009 00:07

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.