Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KADIN AİLE ÇOCUK.::. > Kadın-Aile-Çocuk > Evlilik-Nikah Konuları

Konu Kimliği: Konu Sahibi enderhafızım,Açılış Tarihi:  17 Ocak 2013 (12:21), Konuya Son Cevap : 17 Ocak 2013 (12:21). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 17 Ocak 2013, 12:21   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
enderhafızım - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:enderhafızım isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5879
Üyelik T.: 28 Aralık 2008
Arkadaşları:32
Cinsiyet:Bay
Memleket:İst
Yaş:38
Mesaj: 3.185
Konular: 1383
Beğenildi:166
Beğendi:17
Takdirleri:216
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
evtx Ey Anneler Âdemleri Âlemlere Verelim...

Ey Anneler Âdemleri Âlemlere Verelim...


Ey Anneler Âdemleri Âlemlere Verelim...

Hafize Çorak


Allah[cc]a hamd ve Resulüne salât ve selam ile…
Günümüz toplumunda kadın ve aile konusunda yavaş yavaş bir bilinç oluşmakla birlikte genele bakıldığında, örf, adet, medya [bazılarını tenzih ederim] gibi uyutucu ve uyuşturucu dış etkilerin de tesiri ve yönlendirmesiyle kadınlarımız maalesef ciddi bir bilinçsizlik içinde. Peki, bunlara karşı alınabilecek önlemler, yapılabilecek bir şeyler yok mu? Tabiî ki var. Her zaman olduğu gibi çözümü yine sorunun içinde aramak lazım. Peki, sorun ne? Sorun; bilinçsiz anne babalar, bilinçsiz eşler ve hoyratça kullanılarak tüketilen koca ömürler. Ömürler tükenir ama bu arada çocuklar dünyaya gelir anneler babalar en iyiyi almak, en güzeli giydirmek, yedirmek konusunda gösterdikleri hassasiyeti maalesef çocuklarıyla ilgilenme, bir birey olarak onlara değer verme konusunda göstermemektedirler. Zaten bu hassasiyeti gösterebilmek için önce iyi yetişmiş bir birey, sonra birbiriyle uyum içinde olan birbirine saygı duyan bir aile olabilmeyi başarabilmek gerekir. Daha aile olmayı bile başaramamış, sürekli hırgür içinde olan bir ailedeki bireylerden de bu hassasiyeti beklemek komiklik olur. Bizler önce karı-koca olarak eş olmayı, birbirini anlamayı, sevmeyi birbirine destek olmayı ve evimizin içindeki negatifleri atabilmeyi başarabilirsek ancak iyi bir anne baba olma anlamında güzel adımlar atabilmişiz demektir. İletişim uzmanı Salih Erdim’in çok güzel bir sözü vardır. “Bir annenin çocuğu için yapacağı en güzel şey babasını sevmesi ve sayması. Bir babanın çocuğu için yapacağı en büyük iyilik çocuğun annesini sevmesi ve saymasıdır.” der.

İnsanlarımızın çocuğa bakış açısı maalesef çok basit. Çocuk doğar, anne bin bir emekle iki yaşına getirir ama ondan sonra çocuklar televizyonların karşısında sihirli dizilere veya bilgisayarların karşısına emanet edilerek anneler komşu oturmalarında, günlerde, ya da sözüm ona birtakım faydalı faaliyetlerde bulunurlar. Bu arada çocuklarının kaybettikleri değerlerden ya da alamadıkları aile eğitimlerinden habersizdirler. Çocuklarımıza tatlı dilli, güler yüzlü, onlarla konuşan, sohbet eden, bunu yaparken de bundan zevk alan anneler olamazsak, bu çocuklar neden bizden uzaklaştı diye bir ömür hayıflanmakla geçirmekten başka çaremiz yoktur.

Onlardan beklentilerimiz her zaman aynıdır. Okuyun iyi bir meslek sahibi olun, kendinizi kurtarın biz yaşlanınca da bize bakarsınız. Yahu biz akıbetimizin ne olacağını bile bilmediğimiz yaşlılığımız için mi çocuklar dünyaya getiriyoruz. Bu kadar basit mi yani… Bu kadar basit olmamalı, bizler çocuklarımızı dünyaya getirirken insanlığa nimet olsunlar, Efendimizin ifadesiyle “İnsanların efendisi insanlara hizmet edendir” buyurmuşlardır. Bu hadis çerçevesinde çocuklarımız insanların hizmetçisi olsun, onların dostu, yardımcısı, tabi bu arada ailelerinin de en iyi yardımcıları olsunlar. Allah’a kul olsunlar, dünyanın amacını anlayıp bu istikamette yaşayan Salihler, salihalar olsunlar diye dünyaya getirmeliyiz. Ancak o zaman bizim için ve çocuklarımız için dünyanın amacı tam olarak anlaşılmış olur. İşte ben bu yüzden “ey anneler âdemleri âlemlere verelim” diye bir başlık attım. Yoksa bu âlemde bizim evladımızın insanlar adına, onların iyiliği ve iyi yaşaması adına bir payı, çabası yoksa olmayacaksa aslında biz pek de iyi evlatlar yetiştirememişiz demektir. Çocuklara bu bilinç bu şuur nasıl verilir. Ancak ve ancak bu bilinçte anne-babalar olarak insanlara değer vererek, insanların işlerini kolaylaştırıp her türlü ihtiyaçlarında yanlarında olarak, çocuklarımıza Müslüman kardeş olabilme yolunda model olarak bunu zevkle yapıp bu hazzı çocukla paylaşarak öğretebiliriz. Yoksa çocuklara bir şeyleri öğretirken karşımıza alarak öğüt tarzı sohbetler ederek aslında kendimizin yapmadığı şeyleri onlara teorik olarak vererek hiçbir yere varamayız. Çünkü çocukların hiçbiri pratiğe yansıyamamış sıkıcı öğütlerden hoşlanmazlar.

Çocuklarımıza ve diğer insanlara muamelelerimizde her zaman yumuşaklığı kendimize şiar edinmeliyiz. Hz. Aişe’den rivayet edilen bir hadis-i şerif’te Resulullah [sav] şöyle buyurmaktadır: “Yumuşaklık bulunduğu şeyi güzelleştirir, yumuşaklığın olmaması ise o şeyi çirkinleştirir.” [1] Yine Cerir b. Abdillah [ra] Resulullah’dan [sav] şu hadisi işittiğini söylemiştir. “Yumuşaklıktan mahrum olan kimse, bütün hayırdan mahrum olur.” [2] Görüldüğü gibi hadis-i şeriflerde yumuşaklık tavsiye edilmiştir. Ama biz çocuklarımıza tam tersini yaparak bağırmak için fırsat kolluyoruz. Onların evdeki tüm hayatlarına ambargo koyuyoruz. Onu oynama, orda zıplama, oyuncak dağıtma vs. Bizim kanepelerimiz, koltuklarımız çocuklarımızdan daha değerli hale geldi. Çünkü dünyanın parasını vererek alıyoruz ve ömrümüzü onların borçlarını ödemekle geçiriyoruz. Bu yüzden çocuklara o odaya girme, kanepede zıplama, bağırma, şunu yapma, bunu yapma diyerek kendimizi ve çocuğumuzu sinir hastası yapmaktan başka bir şey yapmıyoruz. Birazcık çocuğumuza zaman ayırsak, oturup onlarla oyun oynasak, ilgimize olan ihtiyaçlarını karşılasak onlar zaten bu tür şeyleri yapmaya gerek duymayacaklar. Buna rağmen gene de yapabilirler, bunlar çocuktur. Bizler hoşgörülü olup bu kanepede varsın hoplansın, yavrum enerjisini atsın ‘on beş sene kullanmam da on sene kullanırım, sağlık olsun’ demeyi de bilmeliyiz.

Böylece geniş, her şeyi kafasına takmayan, ruhsal yönden sağlıklı ebeveynler oluruz ve sağlıklı, kendisine ve ailesine güvenen çocuklar yetiştirebiliriz. Onlar birer yetişkin olduklarında da Allah’ın izniyle onlarla gurur duyan, fikrimizi sorduklarında onlara yardımcı olan kendi ayakları üzerinde durabilen sendelediklerini hissettiğimizde her zaman onların arkalarında olan bir anne baba oluruz ve böyle bir hayat bize bilinçsizce yetiştirdiğimiz bir çocukla yaşamaktan çok daha güzel gelecektir. Bizim yetiştirdiğimiz çocuğun insanlar için bir nimet olduğunu gördüğümüzde onunla gurur duymanın yanında Allah’a vereceğimiz hesabın biraz hafiflemesi düşüncesi bizi az da olsa rahatlatacaktır. Allah anne babalık konusunda hepimizin yar ve yardımcısı olsun. Gerçekten ihmal edilen bir konu olduğu için bu konuda bir şeyler yazmak istedim. Umarım bu konuda birilerine az da olsa bir farkındalık oluşmasında yardımcı olabilmişimdir. Selam ve dua ile...


[1]Müslim, Birr,78-ebu Davut, cihat,1-Ahmet b. Hanbel,6,58

[2]Müslim, Birr,74,76-İbn Mace, edep,9-Ahmet b. Hanbel 4,362
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi enderhafızım 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
En Pratik Sağlık Bilgileri Pratik / Faydalı Bilgiler enderhafızım 0 80 14 Ekim 2023 12:10
Kur'an Güzel Konuşun Diyor, Konuşuyor... Serbest Kürsü su damlası 3 2328 24 Kasım 2016 13:16
Geeflow - Diriliş (15 Temmuz Darbe Rap Şarkısı) İlahiler/Ezgiler enderhafızım 0 1927 23 Kasım 2016 11:06
Otuz Kuş & Dursun Ali Erzincanlı (Şehit Ömer... İlahiler/Ezgiler Esma_Nur 1 2673 23 Kasım 2016 10:44
15 Temmuz Demokrasi Marşı (İndir) İlahiler/Ezgiler enderhafızım 0 2235 23 Kasım 2016 10:10

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Anket:Astronotlarımıza Hangi İsmi verelim medineweb Mihrinaz Anket'ler-Röportaj'lar 12 13 Şubat 2021 13:13
Zekâtı Mutlaka Bizim Cemaate Verelim FECR Muhtelif Konular 0 22 Mayıs 2019 16:55
Hz. Muhammedin (asm.) alemlere rahmet oluşu ne demektir? _bülbül_ Soru Cevap Arşivi 1 14Haziran 2015 14:05
birbirimize sadaka verelim mi yahyadogan Forum Oyunları 2 26 Ocak 2014 14:39
Dursun Çolak - Alemlere Rahmet Hz Muhammed 2013 enderhafızım İlahiler/Ezgiler 0 15 Mart 2013 21:52

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.