Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İLİTAM İLAHİYAT LİSANS TAMAMLAMA.::. > İLİTAM Bölümleri Ders/ Dökümanlar > FIRAT İlitam

Konu Kimliği: Konu Sahibi Medineweb,Açılış Tarihi:  20 Aralık 2013 (15:08), Konuya Son Cevap : 20 Aralık 2013 (15:08). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 20 Aralık 2013, 15:08   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik T.: 04 Şubat 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:erkek
Yaş:34
Mesaj: 4.865
Konular: 929
Beğenildi:316
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart FIRAT İLİTAM OSMANLI TÜRKÇESİ 3.ÜNİTE ÖZET ve SORULAR

FIRAT İLİTAM OSMANLI TÜRKÇESİ 3.ÜNİTE ÖZET ve SORULAR

OSMANLI TÜRKÇESİ 3.ÜNİTE ÖZET ve SORULAR

Muhtesaran;
Türkçe kelimelerde uzun sesli harf ve hece olmaz. Bütün sesli harfler kısadır ve hareke ile değil harfle (elif, vav, ye) gösterilir.
“A” sesi için (ا ) elif; “u, ü, o, ö” sesleri için (و ) vav; “ı, i” sesleri için (ى ) ye kullanılır. Türkçe’de uzun sesli yoktur. Hepsi kısa olan seslilerin umumiyetle büyük bir kısmı yazılır, bir kısmı da yazılmaz. Bunun kesin bir ölçüsü olmadığı için aynı kelimenin iki üç türlü yazıldığı da görülmektedir. Örnek, dede a) دد b) دده c) د ه د ه
gibi. Kelime başında bütün sesliler yazılır. Kelime içinde “e” seslisi hariç bütün sesliler yazılır.
“ım, ım, im, um, üm” şekilleri “م” ile gösterilir.
“ın,- in,- un,- ün” şekilleri “ك” ile yazılır.
“ı,- i,- u,- ü” şekilleri “ى” ile; “sı,-si,-su,- sü” şeklleri “سى ” ile yazılır.
“ımız,- imiz,- umuz,- ümüz ve mız,- miz,- muz,- müz” “مز ” şeklinde yazılır.
“ınız,- iniz,- unuz,- ünüz, ve nız,- niz,- nuz,- nüz” ekleri “كز ” şeklinde yazılır.
DEĞERLENDİRME SORULARI
1- Aşağıdakilerden hangisi (و ) vav harfi için kullanılan seslerden birisi değildir?
a) u b) ü c) a d) o e) ö
2- ايليق kelimesinin doğru okunuşu aşağıdakilerden hangisidir?
a) ilk b) ılık c) ilîk d) îlîk e) lik
3- Yükleme hali (akkuzatif) hangi harf ile gösterilir?
a) ث b) و c) ه d) ى e) ة
4- İkinci tekil şahıs eki hangi harflerle gösterilir?
a) سك b) م c) سكز d) ز e) لر
5- Çokluk birinci şahıs iyelik eki aşağıdakilerden hangisidir?
a) كز b) لرى c) مز d) لر e) سكز
6- Geniş zaman eki aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?
a) لرى b) ار c) را d) كز e) سكز
7) “ñ” harfinin karşılığı tranipsiyon alfabesinde aşağıdakilerden hangisidir?
a) ك b) ن c) ڭ d) ک e) کن
8) Şart ekinin yazılışı aşağıdakilerden hangisidir?
a) سي b) سا c) س d) سو e) سل
9) Bulunma hali (Lokatif) aşağıdakilerden hangisi ile gösterilir?
a) ث b) دلر c) دن d) يو e) ده
10) Ayrılma hali (Ablatif) aşağıdakilerden hangisi ile gösterilir?
a) دى b) دلر c) دن d) يو e) ده
CEVAP ANAHTARI
1-C
2-B
3-D
4-A
5-C
6-B
7-C
8-D
9-E
10-C
hazırlayan :Murat Özkan
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Medineweb 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Medinewebli önlisans İlahiyat 1.sınıf öğrencileri... İlahiyat Öğrencileri İçin Genel Paylaşımlar nurşen35 87 13965 23 Mayıs 2015 21:53
Gülmek isteyenler tıklasın :))) Videolar/Slaytlar sms 2 2701 10 Mayıs 2015 16:16
Cumartesi Anneleri’nin ahı/Can Dündar İslami Haberler Medineweb 0 1667 10 Mayıs 2015 16:13
Ayın Üyesi ''zeynepnm'' Ayın Üyesi 9Esra 13 4832 30 Nisan 2015 14:29
Müzemmil suresi bize ne anlatıyor Tefsir Çalışmaları Medineweb 0 2033 19 Nisan 2015 15:45

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Forum Ana Kategori Başlıkları

Cevaplar Son Mesajlar
FIRAT İLİTAM OSMANLI TÜRKÇESİ 1.ÜNİTE özet Medineweb FIRAT İlitam 3 25 Temmuz 2019 00:28
mantık ünite 5 özet(FIRAT İLİTAM ) Medineweb FIRAT İlitam 1 24 Aralık 2015 00:54
MANTIK soru ve cevapları(FIRAT İLİTAM) Medineweb FIRAT İlitam 1 20 Aralık 2013 15:24
Kur'an okuma ve tecvid sorular(FIRAT İLİTAM) Medineweb FIRAT İlitam 0 20 Aralık 2013 15:05
FIRAT İLİTAM KELAM 4. ünite özet Medineweb FIRAT İlitam 0 20 Aralık 2013 14:58

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

Medineweb alemdarhost.com sunucularında barındırılmaktadır.

Pencereyi Kapat



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286