Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.PEYGAMBERLER-ASHAB-I KİRAM-ALİMLER.::. > Peygamberler-Ashab-ı Kiram-Alimler > Hadis-i Şerif

Konu Kimliği: Konu Sahibi kamer34,Açılış Tarihi:  01 Mayıs 2011 (16:59), Konuya Son Cevap : 01 Mayıs 2011 (16:59). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 01 Mayıs 2011, 16:59   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
kamer34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:kamer34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13038
Üyelik T.: 14 Aralık 2010
Arkadaşları:9
Cinsiyet:
Memleket:istanbul
Yaş:53
Mesaj: 871
Konular: 41
Beğenildi:6
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Hadis nakil etmedeki usul ne olmalı

Hadis nakil etmedeki usul ne olmalı

İslam dini toplumların milletlerin devletlerin bireylerin hayatını ikame eder ve düzenler. İslam dini parçacı bir yaklaşımı asla kabul etmez. Birinci öncelikli yada ikinci öncelikli gibi yaklaşımları sahabiler asla benimsemedikleri gibi bunu başkalarınada tavsiye etmemişlerdir.

Hz. Aişe annemize Allah’ın Rasulunun hayatının ne olduğu sorusuna karşılık onun hayatı kuran idi siz hiç kuran okumuyorsunuz diye cevap vermiştir.
Kişi Kurana müracaat ettiğinde kuranın kişiyi Allahın rasulüneyönlendirdiğini görmesi gerekmektedir. Kuranın pratikteki halini simgeleyen Allah’ın rasulunu ikncil olarak görmek yada konuyu böyle değerlendirmek sağlıklı bir anlayıştan bizleri uzaklaştıracağı kesindir. Bu sebeple Allahın rızası peygambere itatten geçtiği gerçeğini müslüman bilir. Kuranı okurken kurandaki hükümleri peygamberin nasul uyguladığını bilme zorunluluğu söz konusudur.

Bu öylesine bir denge içerisinde analiz edelimelidirki Allah ile peygamberin arasını ayırma gibi itikad bir sapma yapmamızı eneglellemelidir. Kuranın karşısına adeta sünneti rakipmiş gibi koymak islam dininin kabul etmediği bir hakikattır.

İBNİ abdilber Camiü beyanil ilmi ve fadlihi KİTABINDA ZİKRETTİĞİ SENEDLERLE,Şunu rivayet etmiştir....

cabir ,abdullah bin yesadan şöyle dediğini rivayet etmiştir..Aliyi şöyle derken işittim kendisinde kitab bulunan herkese ,gidip kitabını imha etmeye kararlıyım kendisi kitabından rucu ve imha edenler müstesna,çünkü insanlar rablerinin kitabını bırakıp alimlerinin kitabına tabi olduğu için HELAK OLMUŞLARDIR..
Kur an ilimlerini öğrenip anlama hususunda yeterli bilgiden sonra SÜNNETLERİ DOĞRU OLARAK ANLAMAK GELİR,sünnetleri anlamamış kimse dilini tutması ve anlamadığı hadisi rivayet etmemesi onun için daha hayırlıdır.Rivayet etteiği hadisin VURUDUNU YANİ RESULULLAHIN HANGİ OLAY ÜZERİNE KONUŞTUĞUNU bilmesi ve onun geniş araştırma yaparak sunması ve özelliklede kuranla çakıştırılmadan aktarılması gerekir ki faydalı olsun...
Alıntı

Bu kural aynı kuran içinde geçerlidir. Örneğin kuranda müşrikleri nerde bulursanız onları öldürün diye bildirmektedir. Şimdi sünneti bilmeyen merhaleyi bilmeyen nuzül sebebini bilmeyen kişi bu ayetin hükmünü nasıl uygulayacak bana söyleyebilirmi? Buna benzer birçok mesele vardır. İşte islam dinine parçacı bir mantıkla yaklaşmak açığını kapatmak değil açığını gedik haline getirmektir.

Yukarıdaki alıntıda zikir edilen Hz.Alinin sözüne gelince.
Bakın hiçbir sahabi yada islam dini dini kitaplar yazılmasına karşı çıkmamıştır. Bizim müslüman kabul ettiğimiz müslüman alimlerimizin hepsi de kitaplar yazmışlardır. Bizler konuları analiz ederken doğru bir metod takip etmediğimizde hata yapma oranımızda bir o kadar fazladır. Hiçbir müslüman kendi kitabını Allah’ın kitabının önüne koymaz hiçbir müslüman insanlar tarafından neşr edilmiş bir kitabı Allah’ın kitabının önüne koymaz.
Şunu hep unutuyoruz ilim...ilim...ilim.. işte bu kelimenin manasının kuranda araştırılıp çıkarılması gerekmektedir.
Alim..alim..alim... işte kelimenin manasının kuranda araştırılıp çıkarılması gerekmektedir.

Miade/44- Gerçekten Tevrat'ı biz indirdik; bu kitap doğru yol kılavuzluğu ve ışık içerir. Gerek İslâm'a bağlı peygamberler ve gerekse Allah'a bağlı bilginler ile din adamları Allah'ın bu kitabının görevli koruyucuları ve doğruluğunun şahitleri sıfatı ile yahudiler arasında buna göre hüküm verirler.


Din adamları bilginler alimler ilim sahipleri Allah’ın kitabını biz ilmi olmayan insanlardan daha önde kabul edilmiş ve onlara olan önem allahın kitabında vurgulanmıştır. Mesele olan şu

Allahın kitabına tabi olmayan sözde alimler
Allahın kitabını insanların heva ve hevesine göre yorumlayan sözde alimler
Allahın kitabının bir kısmını gizleyip bir kısmını anlatan sözde alimler
Allahın kitabıyla alakası olmayan aşk meşk gibi kitaplar yazan sözde alimler.
Allahın kitabını tahrif eden sözde alimler
Allahın kitabını gelir kaynağı olarak gören sözde deyyuz alimler.

Şimdi bunlarla Allah’ın yolunda şehit olmuş alimleri karıştırmamak lazımdır. Onlar bizim din kardeşlerimiz ve önderlerimizdirler. Kuran mahluktur demeyenleri mutezile sultanı Memun falakaya yatırdı. Daha sonra bu fikri benimsemeyenleri öldürmeye başladı. Sıra Ahmet bin hambele geldi Ona sordular sen fikrinden dönüyormusun dönmüyormusun.Oda sağlam bir duruş sergilemiş ve düşüncelerinden taviz vermemiştir.

Bunun üzerine Ahmet bin hanbel mutezile sultanı Mem’un hükümdarı kendisinin Tarsusa huzuruna getirilmesi talimatını vermiştir. Muhtemelen Ahmet bin Hambel görüşünden vaz geçmeyecek ve Mem’un hükümdarı tarafından şehit edilecekti.

Fakat ilahi takdir Ahmet bin Hambel Tarsusa götürülmek üzereyken yolda Mem’un hükümdarının ölüm haberi gelir. Ve Ahmet bin Ahmbel (Allah ondan razı olsun) Allah’ın yardımı ile ölümden kurtulmuştur. Rabbim beni o düşüncelerden korusun inşAllah.


İşte Seyyid Kutub kral nasıra karşı sağlam bir duruş sergilemiş ve şehit olmuştur.İbn-i teymiyyede öyle imam Azamda öyle Allah hepsine rahmet eylesin inşallah.

Bunları bilmek lazım. Müslüman alimleri ile hıristıyan keşişlerini karıştırmamak lazım.

İlet bizi yarabbim nimet verdilklrinin yoluna” bizim hergün namazda duamız budur.
Allaha emanet olunuz Allahın kulları
__________________
Kimin Ne Dediği Değil / Allah'ın Ne Dediği Önemli.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi kamer34 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
“..Allah’ın velileri kimlerdir..?” Allah(c.c) Kara Kartal 14 6030 17 Mart 2012 01:37
“İbn-i Teymiyye/ve/vahdeti-vücut “ Tevhid Ve Şirk Konuları Esadullah 6 3193 16 Mart 2012 19:24
""Velayet..Şirki"" Tevhid Ve Şirk Konuları kamer34 0 1779 06 Mart 2012 18:05
"Seyyid Kutub kimidir...?" Alimler(Rh) bilinmez 42 14464 20 Şubat 2012 22:31
""Tasavvuf/Büyüklerinin/Şirkleri""... Tasavvuf-Tarikat hiranur86 52 18514 08 Şubat 2012 20:11

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
MUHAMMED as mı ANLAMADAKİ USUL NE OLMALI\Zülküf Arslan ZÜLKÜF ARSLAN Zülküf Arslan 0 20 Mart 2014 20:56
Fırat ilitam usul-ü fıkıh ünite 5 özet Medineweb FIRAT İlitam 0 20 Aralık 2013 13:59
Kur’an’ı Açıklamada Usul Ene Garip Kur'ân-ı Kerim Genel 2 12 Aralık 2012 22:40
Hadis Istılahları, Hadis Tedvini ve Talebu'l-Hadis İçin Yapılan Seyahatler BİLAL HATTAB Makale ve Köşe Yazıları 0 11 Mart 2011 22:26
Usul-ü Fıkıh Veya Fıkıh İlmi Mitodolojisi _bülbül_ Ölüm-Ahiret-Sırat-Mizan-Kader 0 11 Nisan 2009 22:13

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.