Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.PEYGAMBERLER-ASHAB-I KİRAM-ALİMLER.::. > Peygamberler-Ashab-ı Kiram-Alimler > Hadis-i Şerif

Konu Kimliği: Konu Sahibi Huzurİslam,Açılış Tarihi:  24Haziran 2008 (13:05), Konuya Son Cevap : 25Haziran 2008 (11:43). Konuya 4 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 24Haziran 2008, 13:05   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
Huzurİslam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Huzurİslam isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 9
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 762
Konular: 392
Beğenildi:19
Beğendi:0
Takdirleri:87
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Unutkanlığın Sebebleri

Unutkanlığın Sebebleri

"Bakılması haram olan şeylere
karşı gözlerinizi koruyunuz.
Pislik ve kötülüklerden
uzak durunuz. Cehennemliklerin
işlerinden sakınınız"(1)


Günümüz insanlarının en önemli problemlerinden biri de hafıza zayıflığı. Yani günümüz insanları okuyup dinlediklerini aklında tutamayıp kısa sürede unutuyor veya kolay öğrenemiyor.
Yaşadığımız çağda insanın göz ve kulak hafızasına giren lüzumsuz şeyler çok olduğu için insan dimağı çok hırpalanıyor, dolayısıyla da fazla verim alınamıyor. Açıkçası kitle iletişim araçları, sokak, çarşı- pazar ilim aşkını köreltip öğrenmeyi, hafızayı etkiliyor.
İmam Şafi'ye hocası: "Oğlum! İlim Allah (c.c.)'ın nurudur, o nuru, kirli kalplere koymaz. Onun için kalbi karartan günahlardan uzak dur." tavsiyesini yapmıştır.
İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü hocalarından merhum Mahir İz Hocaefendi'ye:
"Hocam! Mâşâallah, çok keskin bir zekanız, muazzam bir hafızanız var. Elli, altmış sene öncesini dün gibi hatırlayıp söyleyebiliyorsunuz! Bunu nasıl başarıyorsunuz? Bunun sırrı nedir?" diye sorduklarında bu değerli âlim, şu ilginç cevabı veriyor:
"Oğlum! Biz Osmanlı'nın ilk mektebine gittik. Bize ilk gün yolda nasıl yürünür, bunun kuralını öğrettiler. Göz, ayağın ucunda olacak yolda yürürken! Gözümüz hep ayağımızın uçundaydı. Hep önümüze bakardık. Sizler boyuna etrafına bakıyorsunuz. Ona bak, şuna bak. Siz de hafıza olmaz. Günahı göz işlerse de belâsını bütün vücut çeker. Gözler bakar, gönül rahatsız olur ve hafıza zayıflar."
Öyleyse hafızamıza güzel ve faydalı şeyler doldurmalı, yanlış şeylere yer vermemeliyiz. Gözümüze, kulağımıza sahip çıkmalıyız. Ekran köleliğinden, haram şeylere bakmaktan koruyalım ki, hafızamız sağlam kalsın. Hem gözlerimizi bakılması haram olan şeylerden korumak Rabbimizin emridir. (24 Nur, 30-31)
Sevgili Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:
"Bakmak, İblisin zehirli oklarından bir oktur. Her kim onu benden korktuğu için terk ederse, kalbinde zevkine varacağı bir imanı ona nasip ederim." (2)
"Şu altı şeyi kabul edin, garantileyin; ben de cennete girmenize vesile olmayı garanti edeyim: Konuştuğunuz zaman yalan söylemeyin. Söz verdiğiniz zaman sözünüzü yerine getirin. Size bir şey emanet edilince onu yerine getirin, ihanet etmeyin. Gözlerinizi harama dikmeyin. Namusunuzu (iffetinizi) koruyun. Ellerinizi kötülüklerden uzaktutun." (3)
Öyleyse her türlü haramı tehlikeli bir yılan ve akrep gibi görelim. Helâl olmayan şeylerden gözlerimizi koruyalım.
Kaynaklar:
1-MUnavî, Feyzu'l- Kadir 4 / 403 (5769). 2-Münzirî, et- Terğib vet- Terhib 3/ 34. 3-Ahmed, Müsned 5/ 323. Münavî, age. 3/ 264.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Huzurİslam 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Yüreğimden Nağme-i Ç/alıntılar Şiirler ve Şairler HakikaT 3 2198 13 Ocak 2010 21:19
Sabr-ı Sükut/ medineweb.net Şiirler ve Şairler Mihrinaz 2 2411 13 Ocak 2010 21:12
Sen Bilme Beni, Ey Ebed Güzeli! Makale ve Köşe Yazıları dua dilencisi 3 2196 13 Ocak 2010 20:56
54.Haftanın Misafiri ''kocaklar'' Hafta'nın Misafiri Emekdar Üye 26 10379 10 Ocak 2010 19:32
Yâr Kucağı Makale ve Köşe Yazıları dua dilencisi 1 1932 08 Ocak 2010 23:08

Alt 24Haziran 2008, 17:57   Mesaj No:2
Medineweb Kıdemli Üyesi
Muhteşem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Muhteşem isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2004
Üyelik T.: 25 Mayıs 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Memleket:ürgüp..
Yaş:41
Mesaj: 303
Konular: 99
Beğenildi:8
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: Unutkanlığın Sebebleri

olaya bilimsel olarak yaklaşmak gerekirse nasıl bir pc nekadar resim video alırsa hard diski çabuk dolarsa insanda tv ... pc ... ve çarşı pazardaki acube şahıslara bakarsa beyninde kopyalar ve beyin yavaşlar sonunda kazmayı vurur bir yere toslar haramlardan sakınmak gerek...
__________________
Bende 1 yumurta var, sende 1 yumurta var. Ben sana 1 yumurta versem, sen bana bir yumurta versen, bende 1 yumurta sende 1 yumurta olur.Bende 1 bilgi var, sende 1 bilgi var. Ben sana 1 bilgi versem, sen bana 1 bilgi versen, bende 2 bilgi, sende de 2 bilgi olur.
Alıntı ile Cevapla
Alt 24Haziran 2008, 22:15   Mesaj No:3
Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:antivirüs isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2797
Üyelik T.: 27 Temmuz 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 218
Konular: 66
Beğenildi:4
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: Unutkanlığın Sebebleri

Ehlullah, harama nazarın nisyan sebebi olduğu hususunda ısrarla durmuşlardır. Gözlerine hâkim olamayan ve daimî surette şehevî duyguları kamçılayan manzaralara bakan bir insanın hâfızasının yavaş yavaş köreleceğini belirtmişlerdir. Nitekim, İmam Şafii Hazretleri, hocası Vekî' bin Cerrâh'a hâfızasının zaafından şikayette bulununca, o büyük zat, İmam Şafii'yi en küçük günahlardan bile uzak durmaya çağırmış ve ona şöyle demiştir: "İlim, ilâhî bir nurdur; Cenâb-ı Allah, devamlı günahlara dalan kimseye nurunu lutfetmez." Kaldı ki, İmam Şafii muhtemelen bir metni ilk defada değil de ikinci veya üçüncü kerede ezberleme durumuna düşünce hâfızasından şikayet etmiştir. Ayrıca, İmam Şafii gibi bir ruh insanının bilerek günaha girmesi de zaten hiç düşünülemez.
Üstad Hazretleri de yaşadığımız asırda oldukça yaygınlaşan açık saçıklığın unutkanlık hastalığını daha da azgınlaştırdığını dile getirmiştir. Harama nazardan sakınmayan insanların Kur'an'dan öğrendiklerini de unutacaklarını ve "Âhir zamanda, hâfızların göğsünden Kur'an nez'edilecek" mealindeki hadis-i şerifin te'vilinin bu hastalığın dehşetli neticelerinde aranması gerektiğini belirtmiştir.



Hâfızayı Takviye Eden Âmiller

Hâfızayı zayıf düşüren illetlere mukabil, onu kuvvetlendirecek âmiller de mevcuttur. Bunların başında düzenli bir hayat, prensipli bir çalışma, sistemli bir düşünce ve zihni daimî çalıştırma gibi hususlar gelir. Uzmanlara göre, "Beyin çok çalışırsa yorulur" kanaati yanlıştır. Beynin yorulmasının sebebi onu çok çalıştırmak değil, yanlış kullanmak ya da onu âtıl bırakmaktan kaynaklanan hantallaşmadır. Evet, beyin çok çalışmaktan dolayı yorulmaz; aksine çalıştıkça gelişir, daha verimli hale gelir. Beyni yoran ve körelten çalışmak değil, boş durmak, düşünmemek, tefekkür etmemek ve iş yapmamaktır. Kullanılmayan organların köreldiği gibi hâfıza da doğru bir şekilde sürekli işletilmezse dumura uğrar.
Alıntı ile Cevapla
Alt 25Haziran 2008, 11:19   Mesaj No:4
Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:47
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:48
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart Cvp: Unutkanlığın Sebebleri

Allah razı olsun Huzurİslam bizde eklemeler yapalım




Risale-i Nur talebelerinden bir genç hâfız, pek çok adamların dedikleri gibi dedi: "Bende unutkanlık hastalığı tezayüt ediyor, ne yapayım?"


Ben de dedim: "Mümkün oldukça nâmahreme nazar etme. Çünkü rivayet var: İmam-ı Şâfiî'nin (r.a.) dediği gibi, Haram-ı nazar, nisyan verir."Evet, ehl-i İslamda, nazar-ı haram ziyadeleştikçe, hevesat-ı nefsaniye heyecana gelip, vücudunda su-i istimalâtla israfa girer. Haftada birkaç defa gusle mecbur olur. Ondan, tıbben kuvve-i hâfızasına zaaf gelir.


Evet, bu asırda açık saçıklık yüzünden, hususan bu memalik-i harrede o su-i nazardan su-i istimalât, umumî bir unutkanlık hastalığını netice vermeye başlıyor. Herkes, cüz'î, küllî o şekvâdadır.

İşte, bu umumî hastalığın tezayüdüyle, hadis-i şerifin verdiği müthiş bir haberin tevili ucunda görünüyor. Ferman etmiş ki: "Âhir zamanda, hâfızların göğsünden Kur'an nez'ediliyor, çıkıyor, unutuluyor. Demek bu hastalık dehşetlenecek, hıfz-ı Kur'an'a bu sû-i nazarla bazılarda set çekilecek; o hadisin tevilini gösterecek...

Bediüzzaman Said Nursi
Kastamonu Lahikası
Alıntı ile Cevapla
Alt 25Haziran 2008, 11:43   Mesaj No:5
Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:47
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:48
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart Cvp: Unutkanlığın Sebebleri

İşte, bu umumî hastalığın tezayüdüyle, hadis-i şerifin verdiği müthiş bir haberin tevili ucunda görünüyor.

İşte bu genel hastalığın artması ile hadisi şerifin verdiği müthiş bir haberin başka bir anlamla yorumlanması ve ya değiştirilmesi bu haberin hemen başında görünüyor.


Ferman etmiş ki: "Âhir zamanda, hâfızların göğsünden Kur'an nez'ediliyor, çıkıyor, unutuluyor. Demek bu hastalık dehşetlenecek, hıfz-ı Kur'an'a bu sû-i nazarla bazılarda set çekilecek; o hadisin tevilini gösterecek...
Bu cümle zaten gayet açık.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Akrabadan soğuma sebebleri Kara Kartal Çocuk ve Aile Sağlığı 1 03 Mayıs 2022 22:47
Bosanmalarin Sebebleri... Esma_Nur Anket'ler-Röportaj'lar 8 04 Mayıs 2011 08:26

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.