Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.PEYGAMBERLER-ASHAB-I KİRAM-ALİMLER.::. > Peygamberler-Ashab-ı Kiram-Alimler > Hadis-i Şerif

Konu Kimliği: Konu Sahibi EcelBekcisi,Açılış Tarihi:  24 Kasım 2008 (14:02), Konuya Son Cevap : 24 Kasım 2008 (14:02). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 24 Kasım 2008, 14:02   Mesaj No:1
Medineweb Usta Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:EcelBekcisi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1109
Üyelik T.: 29 Mart 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 285
Konular: 144
Beğenildi:2
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Kur`an`ın Tertibi Ve Cem`i

Kur`an`ın Tertibi Ve Cem`i

Fasil : KUR`AN`IN TERTİBİ BÖLÜMÜ
Konu : Kur`an`ın Tertibi Ve Cem`i
Ravi : Zeyd İbnu Sabit
Hadis : Hz. Ebu Bekir (ra), (irtidad edenlere karşı yapılan) Yemame Savaşı sırasında beni çağırttı. Gittim. Yanında Hz. Ömer (ra) oturuyordu. Ebu Bekir bana: "Bak! Ömer bana gelip: "Kurra`nın da katılmış bulunduğu Yemame savaşları şiddetlendi. Ben her yerde kurraları tüketeceğinden, onlarla birlikte Kur`an`nın da çokça zayi olacağından korkuyorum. Bu sebeple Kur`an`ın cemedilmesini emretmeni uygun görüyorum!" dedi. Ben kendisine: "Resulullah`ın yapmadığı bir şeyi nasıl yaparım?" diye cevap verdim. Ancak Ömer (ra): "Bunda hayır var!" diye ısrar etti. Ben her ne kadar bu meseleye yanaşmak istemedi isem de Ömer, taleb ve müracaatlarının peşini bırakmadı. Sonunda Allah, Ömer`de aklını yatırdığı şeye benim de aklımı yatırdı. Ben de meselenin gereğine aynen Ömer gibi inanmaya başladım." Zeyd devamla der ki: "Ebu Bekir (ra) bana yönelerek şunu söyledi: "Sen genç, akıllı bir kimsesin, hiç bir hususta sana karşı bir itimadsızlığımız yok. Üstelik sen Resulullah (sav)`ın vahiy katipliği yaptın, nazil olan vahiyleri yazdın. Şimdi Kur`an`ın peşine düş ve onu cemet!" Zeyd (ra) der ki: "Allah`a yemin olsun, Ebu Bekir bana dağlardan birini taşıma vazifesi verse bu teklif ettiği işten daha ağır gelmezdi. Kendisine itiraz ettim: "Siz, Resulullah (sav)`ın yapmadığı bir şeyi nasıl yaparsınız?" dedim. Ebu Bekir (ra) beni ikna için: "Vallahi bu, hayırlı bir iştir!" dedi, taleb ve müracaatlarının peşini bırakmadı, öyle ki, sonunda Allah, Hz. Ebu Bekr`in aklını yatırdığı gibi bu işe benim aklımı da yatırdı. Artık Kur`an`ın peşine düştüm. Onu kumaş parçaları, hurma yaprakları, düz taş parçaları ve ezberlemiş olanların hafızalarından toplamaya başladım. Tevbe süresinin son kısmını Huzeyme -veya Ebu Huzeyme el-Ensari`nin yanında buldum. Bu kısmı ondan başkasının yanında bulamamıştım. (Cem ettiğim) sahifeler Hz. Ebu Bekir (ra)`in yanında idi. Vefat edinceye kadar da orada kaldı. Sonra Hz. Ömer (ra)`e intikal etti. Allah ruhunu kabzedinceye kadar onun yanında kaldı. Sonra Resulullah`ın zevce-i pakleri Hafsa Bintu Ömer İbni`l-Hattab (ra)`a intikal etti ve onun yanında kaldı."
HadisNo : 944


Fasil : KUR`AN`IN TERTİBİ BÖLÜMÜ
Konu : Kur`an`ın Tertibi Ve Cem`i
Ravi : Enes
Hadis : Zühri, Hz. Enes (ra)`den rivayet ediyor: "Huzeyfe (ra) Hz. Osman (ra)`ın yanına geldi ve: "Ey Emirül-Mü`minin! Yahudiler ve Hıristiyanlar gibi, kitapları hakkında ihtilafa düşmeden, bu ümmetin imdadına yetiş!" dedi, Hz. Osman (ra) derhal Hz. Hafsa (ra)`ya birisini yollayarak: "Sendeki Suhufu bize gönder, istinsah edip sana tekrar iade edeceğiz" diye haber saldı. Hz. Hafsa (ra) da gönderdi. Hz. Osman (ra) Kur`an`ın istinsahı için Zeyd İbnu Sabit, Abdullah İbnu`z-Zübeyr, Said İbnu`l-As ve Abdullah İbnu`l-Haris İbni Hişam (ra)`a emretti: Onlar da bunu istinsah ettiler. Hz. Osman Kureyşli gruba: "Kur`an-ı Kerim`le ilgili olarak herhangi bir hususta siz ve Zeyd İbnu Sabit ihtilaf edecek olursanız, onu Kureyş lisanına uygun olarak yazın. Çünkü Kur`an onların lisanı üzere indi" dedi. Çalışma esnasında heybet bu minval üzere hareket ettiler. Suhufu mushaflar halinde ortaya koyma işi bitince, Hz. Osman (ra) her diyara bir mushaf gönderdi. Ayrıca bunun haricinde kalan bir sahife veya mushafın yakılmasmı emretti. Zeyd (ra) der ki: "Resulullah (sav)`dan işitmiş olduğum, Ahzab süresine ait bir ayet(e ait yazılı parça bana gelmemişti), eksikti. Onu araştırdım. Sonunda Huzeyme İbnu Sabit el-Ensari (ra)`de çıktı. Resulullah (sav) onun şahitliğini iki kişinin şahitliğine denk tutmuştu. Bu ayet şu idi: (Mealen): "Mü`minlerden Allah`a verdiği ahdi yerine getiren kimseler vardır. Kimi, bu uğurda canını vermiş, kimi de beklemektedir. Ahdlerini hiç değiştirmemişlerdir" (Ahzab 23).
HadisNo : 945


Fasil : KUR`AN`IN TERTİBİ BÖLÜMÜ
Konu : Kur`an`ın Tertibi Ve Cem`i
Ravi : İbnu Şihab
Hadis : O gün ... kelimesinde ihtilaf ettiler. Zeyd İbnu Sabit ... dedi. İbnu`z-Zübeyr ve Said İbnu`l-As ... dediler. Anlaşamayıp, ihtilafı Hz. Osman`a arzettiler. Hz. Osman: "... yazın, çünkü o Kureyş lisanıyla (inmiş)tir" dedi."
HadisNo : 946


Fasil : KUR`AN`IN TERTİBİ BÖLÜMÜ
Konu : Kur`an`ın Tertibi Ve Cem`i
Ravi : Enes
Hadis : Resulullah (sav) zamanında Kur`an-ı Kerim`i dört kişi cem`etmiştir ve hepsi de Ensari`dir: Übey İbnu Ka`b, Muaz İbnu Cebel, Zeyd İbnu Sabit, Ebu Zeyd (ra). Enes`e: "Ebu Zeyd de kim?" diye sorunca: "Amcalarımdan biri" dedi."
HadisNo : 947


Fasil : KUR`AN`IN TERTİBİ BÖLÜMÜ
Konu : Kur`an`ın Tertibi Ve Cem`i
Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Buhari`nin bir diğer rivayetinde İbnu Abbas (ra): "Resulullah (sav) zamanında Muhkem`i cem`ettim" demiştir. Yanındakiler kendisinden: "Muhkemle neyi kastediyorsun?" diye sorunca: "Muhkem, mufassal (sureler)dir" diye cevap vermiştir.
HadisNo : 948
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi EcelBekcisi 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
100 Sünnet Hadis-i Şerif dua dilencisi 2 1991 11 Temmuz 2009 01:07
Efendimiz s.a.v Kimler Zehirlemişti Hz.Muhammed(s.a.v) EcelBekcisi 0 2061 29 Aralık 2008 20:44
Ben Kim,Dünya Kim Peygamberler(a.s) su damlası 2 2118 05 Aralık 2008 19:53
ZİNET BÖLÜMÜ Hadis-i Şerif EcelBekcisi 0 1883 03 Aralık 2008 13:33
ZÜHD VE FAKR BÖLÜMÜ Hadis-i Şerif EcelBekcisi 0 1875 03 Aralık 2008 13:29

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Kur’ân metninin tertibi Medineweb Tefsir Dersi 0 26Haziran 2014 21:20

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.