Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.PEYGAMBERLER-ASHAB-I KİRAM-ALİMLER.::. > Peygamberler-Ashab-ı Kiram-Alimler > Hadis-i Şerif

Konu Kimliği: Konu Sahibi EcelBekcisi,Açılış Tarihi:  24 Kasım 2008 (14:09), Konuya Son Cevap : 24 Kasım 2008 (14:09). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 24 Kasım 2008, 14:09   Mesaj No:1
Medineweb Usta Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:EcelBekcisi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1109
Üyelik T.: 29 Mart 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 285
Konular: 144
Beğenildi:2
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Kıtal Ve Gazve Ahkamı

Kıtal Ve Gazve Ahkamı

Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Kıtal Ve Gazve Ahkamı
Ravi : Büreyde
Hadis : Resulullah (sav) bir ordunun veya seriyyenin başıa komutan tayin ettiği zaman, -hassaten komutana- Allah`a karşı muttaki olmasını, beraberindeki Müslümanlara da hayır tavsiye eder ve sonra şunları söylerdi: "Allah`ın adıyla ve Allah`ın rızası için savaşın. Allah`ı inkar eden kafirlerle çarpışın. Gaza edin fakat ganimete hıyanet etmeyin, haksızlıkda bulunmayın, ölülerin vücudlarına sataşıp burun ve kulaklarını kesmeyin, (önünüze çıkan) çocukları öldürmeyin! Müşrik düşmanlarla karşılaşınca onları önce üç şeyden birine çağır: Bunlardan birine cevap verirlerse onlardan bunu kabul et ve artık dokunma! Önce İslam`a davet et. İcabet ederlerse hemen kabul et ve elini onlardan çek. Sonra onları yurtlarından muhacirler diyarına hicrete davet et ve onlara haber ver ki, eğer bunu yapacak olurlarsa Muhacirleri va`dedilen bütün mükafaat ve vecibeler aynen onlara da terettüp edecektir. Hicretten imtina edecek olurlarsa bilsinler ki, Müslüman bedeviler hükmündedirler ve Allah`ın mü`minler üzerine cari olan hükmü onlara icra edilecektir; ganimet ve fey`den kendilerine hiçbir pay ayrılmayacaktır. Müslümanlarla birlikte cihada katılırlarsa o hariç, (o zaman ganimete iştirak ederler.) Bu şartlarda Müslüman olma teklifini kabul etmezlerse, onlardan cizye iste, müsbet cevap verirlerse hemen kabul et ve onları serbest bırak. Bundan da imtina ederlerse, onlara karşı Allah`tan yardım dile ve onlarla savaş. Bu durumda bir kale ahalisini muhasara ettiğinde onlar senden Allah ve Resulü`nün ahd ve emanını talep ederlerse kabul etme; onlar için, kendine ve ashabına ait bir eman tanı. Zira sizin kendi akdinizi veya arkadaşlarınızın ahdini bozmanız, Allah`ın ve Resulü`nün ahdini bozmaktan ehvendir. Eğer bir kale ahalisini kuşattığında onlar, senden Allah`ın hükmünü tatbik etmeni isterlerse sakın onlara Allah`ın hükmünü tatbik etme, lakin kendi hükmünü tatbik et. Zira Allah`ın onlar hakkındaki hükmüne isabet edip etmeyeceğini bilemezsin."
HadisNo : 1045


Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Kıtal Ve Gazve Ahkamı
Ravi : Abdullah İbnu Avn
Hadis : Nafi`ye yazarak savaştan önce (müşrikleri İslam`a) davet etme hususunda sordum. Şu cevabı verdi: Bu İslam`ın başında idi. Resulullah (sav) Beni Müstalik`e ani baskın yaptı. Adamları gafildi, hayvanları su kenarında sulanmakta idi. Savaşabilecekleri öldürdü, kadın ve çocuklarını da esir etti. O gün Cüveyriye (ra) validemizi esir almıştı. Bunu bana Abdullah İbnu Ömer (ra) rivayet etti. Abdullah bu orduya asker olarak katılmıştır.
HadisNo : 1046


Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Kıtal Ve Gazve Ahkamı
Ravi : Ebu Musa
Hadis : Resulullah (sav) ashabından birini herhangi bir iş için gönderince şu tenbihte bulunurdu: "Müjdeleyin. nefret ettirmeyin; kolaylaştırın, zorlaştırmayın."
HadisNo : 1047


Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Kıtal Ve Gazve Ahkamı
Ravi : Semure İbnu Cündeb
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Müşriklerin yaşlılarını öldürün, fakat tıfıllarına (şerh) yani henüz tüyü çıkmayanlara dokunmayın."
HadisNo : 1048


Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Kıtal Ve Gazve Ahkamı
Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Resulullah (sav)`in katıldığı gazvelerden birinde öldürülmüş bir kadın bulundu. Resulullah (sav) bunun üzerine kadınları ve çocukları öldürmeyi yasakladı."
HadisNo : 1049


Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Kıtal Ve Gazve Ahkamı
Ravi : Nu`man İbnu Mukarrin
Hadis : Resulullah (sav) ile birçok gazvelere katıldım. (Şunu gördüm): Resulullah (sav), şafak sökünce, güneş doğuncaya kadar mukateleyi durdururdu. Güneş doğunca öğle vaktine kadar tekrar mukateleye geçerdi. Tam öğle vaktinde mukateleyi durdurur, güneş batıya meyledinceye kadar ara verirdi. Meyledince, ikindi vaktine kadar mukatele eder, ikindi vaktinde ikindi namazını kılıncaya kadar ara verir, sonra tekrar mukateleye geçerdi. (Ashab) derdi ki: "Bu vakitte (yani güneşin zevali vaktinde) yardım rüzgarları eser, mü`minler namazlarında orduları için dua ederler."
HadisNo : 1050


Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Kıtal Ve Gazve Ahkamı
Ravi : Enes
Hadis : Resulullah (sav), sabah vakti baskın yapardı. (Yaklaştığı yerleşim bölgesine) kulak kabartır, (ezan okunup okunmadığını kontrol eder) ezan sesi işitecek olursa durur, işitmezse saldırıya geçerdi.
HadisNo : 1051


Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Kıtal Ve Gazve Ahkamı
Ravi : İsam el-Müzeni
Hadis : Resulullah (sav) bir ordu veya seriyye yola çıkardığı zaman, askerlere şunu tenbihlerdi: "Bir mecsid görür veya müezzini işitirseniz, orada kimseyi öldürmeyin."
HadisNo : 1052


Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Kıtal Ve Gazve Ahkamı
Ravi : El-Haris İbnu Müslim İbni`l-Haris
Hadis : El-Haris İbnu Müslim İbni`l-Haris babasından Müslim İbnül-Haris (ra)`den naklediyor: Resulullah (a.s) bizi bir seriyye ile gazveye gönderdi. Baskın mahalline vardığımız zaman, atımı hızlandırdım ve arkadaşlarımı geçtim. Köy halkı beni imdat çığlıklarıyla karşıladı. Ben onlara: Lailahe illallah deyip kendinizi koruyun dedim. Öyle yaptılar. Arkadaşlarım beni bu davranışım sebebiyle "Ganimeti bize haram ettin" diyerek ayıpladılar. Resulullah (sav)`ın yanına dönünce, yaptığımı ona haber verdiler. Resulullah (sav) beni çağırttı. Yanına varınca davranışımdan dolayı takdir etti ve: "Bilesin, Allah (cc) senin için, o kurtardığın insanlardan her birisi sebebiyle şu şu kadar sevab yazmıştır" buyurdu. Sonra Resulullah (sav) bana: "Sana kendimden sonra bir tavsiye yazacağım" dedi ve yazıp, üzerini mühürleyip bana verdi."
HadisNo : 1053


Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Kıtal Ve Gazve Ahkamı
Ravi : Cündeb İbnu Mekis
Hadis : Resulullah (sav) benim de katıldığım bir seriyye gönderdi. Orduya Benu`l-Mülevvah kabilesine baskın yapılması talimatını verdi. Yola çıktık. Kedid nam mevkiye geldiğimiz zaman el-Haris İbnu`l-Bersa el-Leysi ile karşılaştık. Onu yakaladık. Bize: "Ben Müslüman olmak arzusuyla geliyordum. Memleketten de Resulullah (sav)`a gitmek düşüncesiyle ayrılmıştım" dedi. Kendisine: "Eğer Müslümansan bizim sana bir gün bir gecelik bağımız zarar vermez, dediğin gibi değilsen sana karşı tedbirimizi tam yapmış oluruz" dedik ve bağlarını daha bir sıkıladık."
HadisNo : 1054



Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Kıtal Ve Gazve Ahkamı
Ravi : Ebu Said
Hadis : Resulullah (sav) Beni Lihyan kabilesine bir askeri birlik gönder(meye karar ver)mişti: "Her iki kişiden biri atılsın, sevapta ortak olacaklar" buyurdu.
HadisNo : 1055


Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Kıtal Ve Gazve Ahkamı
Ravi : Ebu Said
Hadis : Ebu Said (ra)`in bu rivayeti bir başka vecihte şöyledir: "Resulullah (sav) Beni Lihyan`a bir müfreze gönderdi. (Bunu tertiplerken) şöyle demişti: "Her iki kişiden biri (orduya katılmak üzere) çıksın!" Resulullah (sav), sonra oturanlara: "Sizden kim, gidenin ailesine ve malına iyi şekilde nezaret eder, hami olursa, ona gidenin sevabının yarısı eksiksiz verilir" buyurdu.
HadisNo : 1056


Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Kıtal Ve Gazve Ahkamı
Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Ben bir seriyyeye katılmıştım. Askerler (bir ara) bir firarda bulundu, ben de onlar arasında idim . Oradan uzaklaşınca: "Şimdi ne yapacağız, cihaddan kaçtık, Allah`ın gazabıyla dönüyoruz" diye müzakere ettik. Sonunda: "Medine`ye girelim, bizi kimse görmez" diye düşündük. Ancak Medine`ye varınca: "Resulullah (sav)`a gidip, kendimizi arzederek, bizim için bir tevbe imkanı varsa onu yerine getirsek, yoksa geri gitsek" diye kararlaştırdık. Resulullah (sav)`a uğrayıp "Biz firarileriz!" dedik. Bize yaklaşarak: "Hayır, siz, firariler değil, savaşa tekrar dönmek üzere manevra yapmış kişilersiniz" buyurdu. Kendisine yaklaştık, mübarek ellerinden öptük. Bize: "Ben Müslümanların ilticagahıyım" dedi."
HadisNo : 1057


Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Kıtal Ve Gazve Ahkamı
Ravi : Necdet İbnu Amir el-Haruri
Hadis : Necdet İbnu Amir el-Haruri`den rivayet edildiğine göre, İbnu Abbas (ra)`a yazarak beş haslet hakkında sormuştur. 1- Resulullah (sav) gazveye çıkarken kadınları da alır mıydı? 2- Kadınlara ganimetten pay ayırır mıydı? 3- Savaş sırasında çocukları öldürür müydü? 4- Yetimin yetimliği ne zaman kalkar? 5- Hums (ganimetin beşte biri) kimler içindi? (Kavilerden Yezid İbnu Hürmüz der ki İbnu Abbas (ra), (mektubu yazarken şöyle) dedi: "Bir ilmi gizleme durumuna düşmüş olmasaydım asla cevap vermezdim." Sonra şu cevabı yazdı: "Bana yazıp "Resulullah (sav)`ın gazveye kadınları da götürüp götürmediğini" sordun. Evet, kadınları gazveye götürürdü. Onlar yaralıları tedavi ederlerdi. Kendilerine de ganimetten bir şeyler verilirdi. Hisseye gelince, kadınlara belli bir hisse ayırmazdı. Resulullah (sav) gazve sırasında çocukları öldürmezdi. Öyle ise onları sen de öldürme. Yine sen bana yazıp: "Yetimin yetimliği ne zaman kalkar?" diye soruyorsun. Kasem olsun kişi vardır, sakalı çıktığı (buluğa erdiği) halde hakkını almaktan hala acizdir.Öyle ise kendisi için, başkalarının aldığının iyisinden alan kimseden yetimlik kalkar. Yine sen bana yazıp "humstan kimlere verileceğini" soruyorsun. Ben: "Bu bize aittir" demiştim. Ancak kavmimiz bunu bize vermekten imtina etti."
HadisNo : 1058


Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Kıtal Ve Gazve Ahkamı
Ravi : Ümmü Atiyye
Hadis : Ben Resulullah (sav) ile birlikte yedi ayrı gazveye çıktım. Ordugahlarda ben geride kalır, askerlere yemek yapar, yaralıları tedavi eder, hastalara bakardım.
HadisNo : 1059


Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Kıtal Ve Gazve Ahkamı
Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) bizi (bir tecziye vazifesi ile Mekke`ye) gönderdi ve (Kureyş`ten iki kişinin ismini vererek) : "falanca ve falancayı yakalayabilirseniz onları ateşte yakın" dedi. (Hazırlıkları bitirip) tam Medine`den ayrılacağımız sırada (bizi çağırtarak): "Ben size falan ve falanı yakmanızı emretmiştim. (Sonra düşündüm ki) ateşle yakma cezasını vermek Allah`a aittir. Onları yakalarsanız öldürün"
HadisNo : 1060


Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Kıtal Ve Gazve Ahkamı
Ravi : Urve
Hadis : Urve, Hz. Üsame İbnu Zeyd (ra)`den naklen anlatıyor: "Resulullah (sav) bana: "Übna`ya sabahleyin baskın yap ve yak" dedi." Ebu Müshir`e soruldu. Übna nedir? "Evet, haklısınız" dedi, "bunu biz daha iyi biliriz. O, (bildiğimiz) Filistin`deki Yübna`dır." Übna veya Yübna, Filistin`de, Askalan ile Ramle arasında bir yerin adıdır."
HadisNo : 1061


Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Kıtal Ve Gazve Ahkamı
Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav): "Sizden iki kişi kavga edecek otursa, yüze vurmaktan kaçınsınlar" buyurdu.
HadisNo : 1062


Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Kıtal Ve Gazve Ahkamı
Ravi : İbnu Ya`la
Hadis : Abdurrahman İbnu Halid İbnu Velid ile birlikte gazveye çıktık. Bize, düşmandan, ızbandut gibi dört tanesini yakalayıp getirdiler.Derhal öldürülmelerini emretti ve hemen ok atılarak öldürüldüler." Bu haber Ebu Eyyub el-Ensari (ra)`e ulaştı. O şunu söyledi: "Resulullah (sav) bu çeşit öldürmeyi yasakladı. Nefsimi kudret elinde tutan Zat-ı Zülcelal`e kasem olsun, (değil insan) bir tavuk bile olsa onu öldürücü atışlar için hedef kılmayız." Ebu Eyyub`un bu sözü Abdurrahman`a ulaşınca dört köle azad etti."
HadisNo : 1063


Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Kıtal Ve Gazve Ahkamı
Ravi : İbnu Mes`ud
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Öldürme hususunda insanların en iffetlisi iman ehlidir."
HadisNo : 1064

Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Kıtal Ve Gazve Ahkamı
Ravi : Abdullah İbnu Yezid el`Ensari
Hadis : Resulullah (sav) nühba (arsızlıkla alma) ve müsle`yi yasakladı."
HadisNo : 1065


Fasil : CİHAD BÖLÜMÜ
Konu : Kıtal Ve Gazve Ahkamı
Ravi : İbnu Abbas
Hadis : "Müşrikler, Hz. Peygamber (sav) ve mü`minler karşısında iki kısımdı. Ehl-i harb olan müşrikler, ki Resulullah (sav) kendileriyle savaş halinde idi. Bir de ehl-i ahd yani aralarında antlaşma yapılmış olan müşrikler vardı. Onlarla savaşılmıyordu. Onlar da Resulullah (sav)`a, karşı savaşmıyorlardı. Ehl-i harb`ten bir kadın hicretle geldiği zaman, hayız olup temizleninceye kadar evlenmek üzere istetilmiyordu. Temizlenince onun nikahlanması helal oluyordu. Şayet nikahtan önce, kadının kocası da hicret ederek gelecek olsa, kadın kendisine veriliyordu. Ehl-i harbten bir köle veya cariye hicret edecek olsa bunlar hür olur ve Muhacirlerin bütün haklarını elde ederler." Sonra İbnu Abbas (ra), -Mücahidin rivayetinde olduğu şekilde- Ehl-i ahdia ilgili olarak rivayete devam etti: "...kendileriyle antlaşma yapılmış müşriklere ait bir köle veya cariye hicret edecek olsa, bunlar da iade edilmezlerdir ancak değerleri ne ise o ödenirdi." İbnu Abbas devamla der ki: "Kureybe Bintu Ebi Umeyye Hz. Ömer`in yanında idi, boşadı. Kadınla, Muaviye İbnu Ebi Süfyan evlendi. Ümmül-Hakem Bintü Ebi Süfyan da Iyaz İbnu Ganem el-Fıhri`nin nikahı altında idi. O da bunu boşadı. Ümmül-Hakem`le de Abdullah İbnu Osman es-Sakafi evlendi."
HadisNo : 1066
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi EcelBekcisi 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
100 Sünnet Hadis-i Şerif dua dilencisi 2 1991 11 Temmuz 2009 01:07
Efendimiz s.a.v Kimler Zehirlemişti Hz.Muhammed(s.a.v) EcelBekcisi 0 2061 29 Aralık 2008 20:44
Ben Kim,Dünya Kim Peygamberler(a.s) su damlası 2 2118 05 Aralık 2008 19:53
ZİNET BÖLÜMÜ Hadis-i Şerif EcelBekcisi 0 1883 03 Aralık 2008 13:33
ZÜHD VE FAKR BÖLÜMÜ Hadis-i Şerif EcelBekcisi 0 1874 03 Aralık 2008 13:29

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Sadakanın Ahkamı Belgin Hadis-i Şerif 1 02 Aralık 2008 09:26
Mehrin Ahkamı Huzurİslam Hadis-i Şerif 0 26 Kasım 2008 02:33
Suların Ahkamı Belgin Hadis-i Şerif 1 24 Kasım 2008 12:29
Biat Ahkamı Verda_Naz Hadis-i Şerif 0 24 Kasım 2008 01:51
Feraizin Ahkamı Ve Varisler Huzurİslam Hadis-i Şerif 3 24 Kasım 2008 01:17

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.