Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > İlmihal Bölümü

Konu Kimliği: Konu Sahibi MusabBinumeyr,Açılış Tarihi:  21 Ocak 2012 (20:53), Konuya Son Cevap : 21 Ocak 2012 (20:53). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 21 Ocak 2012, 20:53   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
MusabBinumeyr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:MusabBinumeyr isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13855
Üyelik T.: 22 Mayıs 2011
Arkadaşları:3
Cinsiyet:
Memleket:Güneşin Doğduğu YerdeN..
Yaş:37
Mesaj: 745
Konular: 254
Beğenildi:50
Beğendi:0
Takdirleri:160
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Islamda Mut’anın Hükmü

Islamda Mut’anın Hükmü

Cabir ibn Abdillah ile Selemetu’bnul Ekva(r.a): ikisi şöyle demişlerdir: Bizlerbir ordu içinde bulunduk. Resululla h(s.a.v)’in elçisi bize geldi de: size mut’a suretiyle nikaha ve evlenmeye izin verildi. Muvakkat bir zaman için evlenebil irsiniz dedi.

İbn Ebi Zib’de şöyle dedi: Bana Seleme İbnu’l Ekva’nın oğlu İyas babasından; O da Resululla h(S.Av)’den olmak üzere şöyle tahdis etti: Her hangi bir erkekle bir kadın sözleşip, müddet tayin etmeyerek evlenmekt e mutabık kalsalar, bunların birlikte yaşamaları müddeti üç gecedir. Üç geceden sonra bu çiftler bu müddeti arttırmak isteseler arttırırlar, yahut ayrılmak isterlers e birbirler ini terk edip ayrılırlar.
( Buhari : 11.c / 5209.s” “Müslim : 4.c / 1405.n )

..... Sebre el-Cüheni şöyle demiştir: Resululla h(S.A.v) bize mut’a nikahına izin vermişti. Ben ve yanımda başka bir erkek olduğu halde beraberce Benu Amir’den bir kadına gittik. Kadın güzel endamlı, uzun boylu, genç ve kuvvetli haliyle sanki uzun gerdanlı, genç bir deve gibiydi. Nefisleri mizi kadına arz ettik. Kadın: -Ne verirsini z diye sordu. Ben: ridamı veririm dedim. Arkadaşımda: ridamı veririm dedi. Arkadaşımın ridası benim ridamdan daha yeni bir halde bulunuyor du. Fakat ben arkadaşım olan zattan daha genç idim. Kadın arkadaşımın ridasına bakınca, rida onun hoşuna gitti. Bana baktığı zamanda ben kadının hoşuna gittim. Bu bakışlardan sonra kadın bana hitaben: - Sen ve senin ridan bana yetişir dedi. Artık ben üç gün o kadınla beraber kaldım. Sonra Resululla h(s.a.v): Her kimin yanında mut’a nikahı ile alıpta cinsi münasebet suretiyle faydalanm akta bulunduğu kadınlardan bir kadın varsa, artık o kadının yolunu tahliye etsin buyurdu.
( Müslim : 4.c / 1406.n )

... Ebu Emre oğlu da: Hiç şüphe yoktur ki mut’a , islamın evvelinde ona muztar kalan kimseler için, ölmüş hayvan, kan ve domuz etinde olduğu gibi bir ruhsat olmak üzere meşru kılınmıştır. Sonra Allahu Teala dinini muhkemleştirdi ve mut’adan nehy buyurdu, dedi.
( Müslim : 4.c /s. 299 )

..... Kays dedi ki: Ben Abdullah (ibn Mes’ud)’dan işettim şöyle diyordu: biz Resululla h(s.a.v) ile beraber gazveye giderdik. Bizim yanımızda kadınlar bulunmazdı. Bunun üzerine: Erkeklik yumurtala rımızı çıkartıp hadım olalım mı? diye sorduk. Resululla h(s.a.v) bizi hadım olmaktan nehy etti. Sonra bize muhayyen bir müddete kadar elbise mukabbili nde eş almamıza ruhsat verdi....
( Müslim : 4.c / 1404. )

... İyas ibn Seleme’nin babası Seleme şöyle demiştir: Resululla h(s.a.v) evtas yılında üç defa mut’a nikahı hususunda ruhsat verdi. Sonra bundan nehy etti.
( Müslim : 4.c / 294.s – 18.n )

MUT’ANIN NESHİ VE KIYAMETE KADAR HARAMLILIĞI

... İbnu Uyeyne. Ez-Zuhri’den şöyle derken işitmiştir: Bana el-Hasan İbnu Muhammed İbnu ali ile kardeşi Abdullah ibn Muhammed, babaları Muhammed ibnu’l Hanefiyye’den haber verdiler ki, Ali ibnu Ebi Talip(r.a), ibn Abbas’a: Peygamber(s.a.v), hayber gazvesi zamanında mut’a nikahını ve evcil eşeklerin etinin yenmesini yasak etti demiştir. ( Buhari : 11.c / 5208.s, Müslim : 4.c / 1407.n, Tirmizi : 2.c / 1129.n, İ. Mace : 5.c / 1961.n, Nesei : 6.c / 3350.n )

.... Sebre el- Cüheni şöyle demiştir: Resululla h(s.a.v) bize mut’a nikahına izin vermişti... Sonra Resululla h(s.a.v) : Her kimin yanında mut’a nikahı ile alıp da cinsi münasebet suretiyle faydalanm akta bulunduğu kadınlardan bir kadın varsa, artık o kadının yolunu tahliye etsin buyurdu. ( Müslim : 4.c / 1406.n )

... İyas ibnu Seleme’nin babası şöyle demiştir: Resululla h(s.a.v) Evtas yılında üç defa mut’a hususunda ruhsat verdi, sonra bundan nehy etti.
(Müslim : 4.c / 294.s)

... İbn Ömer(r.a)’dan: Babam halife olunca halka bir hutbe vererek şöyle dedi: Resululla h(s.a.v)’in şüphesiz mut’a nikahı için bize üç gün izin verdi. Sonra bunu haram kıldı. Resululla h(s.a.v)’in mut’a nikahını haram kıldıktan sonra helal kıldığına şahitlik edecek dört şahidi bana getirmedi kçe, evli iken mut’a suretiyle bir kadınla birleştiğini bileceğim herhangi birini Allah’a yemin ederim ki recm ederim.
( İbn Mace : 5.c / 1963.n )

... Sebre (bin ma bet) Resullull ah (s..a.v) Kabe’nin kapısı ile rüknü arsında ayakta şöyle buyuruyor du: Ey insanlar! ben gerçekten mut’ a suretiyle evlenmek için sizlere izin vermiştim. Bilmiş olunuz ki: Şüphesiz Allah Teala bunu kıyamet gününe kadar haram kıldı. Artık kimin yanında mut’a suretiyle evlendiği kadınlardan varsa derhal ona yol versin, ve onlara verdiğiniz şeylerden de hiçbir şey almayınız.
( İbnu Mace : 5.c / 1962.n )

... Ebu Hureyre(r.a)’dan: Resululla h(s.a.v) Mut’ayı, Talak, iddet ve miras haram kılmıştır buyurdu.
( D. Kutni : 3.c / 259.n )

... Er-Rabi ibn Sebre tahdis etti. O da babası Sebre el-Cüheni’den tahdis etti ki kendisi Resululla h(s.a.v) ile beraberke n Resululla h(s.a.v) şöyle buyurmuştur: Ey insanlar! Ben kadınlarla mut’a suretiyle faydalanm anıza izin vermiştim. Şimdi iyi biliniz ki Allahu Azze ve Celle mut’a suretiyle kadınlardan faydalanm anızı kıyamet gününe kadar haram kılmıştır. Artık her kimin yanında böyle bir kadın varsa yolunu tahliye etsin. Ve bu kadınlara vermiş olduğunuz şeylerden de hiçbir şeyi geriye almayınız.
( Müslim : 4.c / 296.s, İ. Mace : 5.c / 1962.n )

... Resululla h(s.a.v) şöyle buyurdu: Kadınlarla mut’a yapmak haramdır. Ben Allah’a düşmanlıkta, Allah’ın haramlarını helal addedende n ve katilinde n başkasını öldürenden daha ileri birini tanımıyorum.
(Kenzul Umman : 16. / 328.)

... Abdullah ibn Ömer(r.a)’dan: Kendisine biri mut’a hakkında soru sorar. Abdullah(r.a)’da haramdır der. Soruyu soran: Ama falan insan bunu caiz görüyor, der. Abdullah(r.a) : - Allah’a yemin olsun ki herkes bilir ki Resululla h(s.a.v) hayber gazvesi sırasında mut’ayı haram etti. Artık zaniler değiliz der.
( Tahavi : 3.c / 25.n)
... İbn Ömer(r.a) : bir erkeğe sadece islam nikahı ile evlendiği karısı helaldir. Bu nikahta mehir vardır. Erkeğin kadına, kadının erkeğe miras hakkı vardır. Kadını muayyen bir müddetle (yani mut’ayla) alamaz. Aldı mı artık o hanımıdır. İkisinden birisi ölürse diğeri ona varis olur buyurmuştur
.( Beyhaki : 3.c / 207.n )

... Ömer ibnu Abdulaziz şöyle dedi: Bize er-Rabi ibn Sebre el-Cüheni, babasından tahdis etti ki, Resululla h(s.a.v) mut’a nikahından nehiy buyurmuştur. Ömer ibn Abdulaziz ilave ederek şöyle dedi: Haberiniz olsun ki mut’a nikahı şu günümüzden itibaren kıyamet gününe kadar haramdır. Her kim bir atiyye vermiş ise onu geriye almasın.
(Müslim : 4.c / 300.s)


İBNU ABBAS’IN BU KONUDAKİ HATASI VE TÖVBESİ

Ebu Cemre şöyle demiştir: Ben ibn Abbas’tan işittim ona kadına mut’a yapmak soruldu da, o bana ruhsat verdi. Bunun üzerine ibn Abbas’ın bir kölesi, ibn Abbas’a: Bu ruhsat, ancak kadın ihtiyacının şiddeti ve kadınların azlığı yahut buna benzer bir ibare zamanlarına ait değil miydi? Dedi. İbn Abbas’ta :- Evet öyledir diye onu tasdik etti.
(Buhari : 11.c / 5208.s )

Ali İbn Ebi Talib, İbn Abbas’tan kadınlarla mut’a nikahı yapmak konusunda kolaylık gösterdiğini işitti. Bunun üzerine: Yavaş ol ey Abbas oğlu! Çünkü Resululla h(s.a.v) Hayber günü mut’a suretiyle nikahtan ve ehli eşek etlerinde n nehyetti dedi.
( Müslim : 4.c / 301.s )

İbn Şihab dedi ki: Bana Urvetu’bnu Zubeyr şöyle haber verdi: Abdullah ibn Zubeyr Mekke’de ayağa kalktı ve ( Mut’a nikahını tezviz ettiğinden dolayı ibn Abbas’tan tar’iz ederek) bir takım insanlar var ki Allah onların gözlerini kör ettiği gibi, kalplerini de körleştirmiştir. Bunlar mut’a nikahına fetva
vermektedirler dedi ve bununla bir kimseyi ta’riz ediyordu. O ta’riz edilen zat (ibn Abbas) o zaman halife bulunan ibn Zubeyre karşı nida edip: -Muhakkak ki sen kuru ve katı bir kimsesin. Hayatım elinde olana yemin ediyorum ki muttakilerin imamı olan Resululla h(s.a.v) zamanında mut’a yapılıyor idi dedi. O’na cevaben ibn Zubeyr de: Öyle ise sen kendi nefsinle tercüme et. Allah’a yemin ediyorum ki eğer sen mut’a nikahı yaparsan, ben seni muhakkak ki recm yapılan taşlarınla taşlar recm ederim. Dedi.
İbn Şihab dedi ki: Bana Allah’ın kılıcı olan Muhacir Halid ibn Velid’in oğlu halid haber verdi ki, kendisi bir zatın yanında oturuyordu. O zatın yanına başka birisi gelip ondan mut’a nikahı konusunda fetva istemiştir. Beriki zatta gelen kimseye mut’a nikahı yapmasını emretmiş. Orada bulunan Ebu Amre el-Ensarinin oğlu da hemen bu fetvaya karşı o zata: Yavaş ol, acele etme! Deyince bu sefer o kimse: - O nedir? Allah’a yemin ediyorum ki mut’a nikahı bütün muttakilerin imamı olan Resululla h(s.a.v) zamanında yapılmıştır dedi. Ebu Amre oğluda : Hiç şüphe yok ki mut’a islamın evvelinde ona muztar kalan kimseler için, ölmüş hayvan, kan ve domuz etinde olduğu gibi bir ruhsat olmak üzere meşru kılınmıştı. Sonra Allah’u Teala dinini muhkemleştirdi ve mut’adan nehiy buyurdu dedi.
( Müslim :4.c / 27.n )

... Abdullah ibn Ömer(r.a)’ya biri gelerek ibn Abbas’ın mut’a konusunda cevaz verdiğini söyler, İbn Ömer ise :
- Subhanallah! İbn Abbas’ın böyle bir fetva vereceğini zannetmiyorum der. Ancak oradakiler haberi te’yid edince ibn Ömer: Resululla h(s.a.v) hayatta iken ibn Abbas küçük çocuk idi. Der ve ilave eder. Resulullah mut’ayı bize yasakladı artık zaniler değiliz.
( Haysemi M. Zevaid : 4.c / 265. )
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi MusabBinumeyr 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Bİr fİrakın ardından Makale ve Köşe Yazıları YaŞuHa 1 2450 09 Aralık 2013 21:01
Hikaye okumakta fayda var Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler GÖKCEN_AZRA 2 2343 25 Kasım 2013 13:27
Köle Olabilmek Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler mehmet akif2 2 2406 17 Kasım 2013 12:01
Nereye atıyorsun adımlarını /medineweb Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler su damlası 3 2522 17 Kasım 2013 11:50
Suriyeli Kardeşimizin Feryadı Videolar/Slaytlar YaŞuHa 1 1837 10 Kasım 2013 12:57

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
AMERİKA’YI ’’TEKÂSÜR’’ KRİZİ HELAKE SÜRÜKLEYECEK Mustafa İslamoğlu sevginin_bedeli Serbest Kürsü 1 19 Nisan 2014 00:34
Kur'anın adaletini doğru anlayabilmek.... HALUK GÜMÜŞTABAK Makale ve Köşe Yazıları 21 22 Şubat 2012 00:27
Kur'anın Evrensel oluşu..... HALUK GÜMÜŞTABAK Makale ve Köşe Yazıları 5 19 Ocak 2011 11:43
Haram ve helal konusunda kur'anın önerdiği yol. HALUK GÜMÜŞTABAK Makale ve Köşe Yazıları 2 13 Ağustos 2010 10:33
Kur’an nelerden bahsediyor? [Kur'anın içeriği] Hazan Mevsimi Kur'ân-ı Kerim Genel 0 03 Şubat 2010 23:52

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.