Medineweb Forum/Huzur Adresi
Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İLAHİYAT-ÖNLİSANS -AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ.::. > 1.SINIF*Bahar Dönemi* > İslam Kurumları ve Medeniyeti

Konu Kimliği: Konu Sahibi mehmet akif2,Açılış Tarihi:  25 Şubat 2013 (19:54), Konuya Son Cevap : 23 Mayıs 2013 (23:14). Konuya 14 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı2Kez Beğenildi
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme: Değerlendirme: Toplam 1 oy almıştır,  ortalama Değerlendirmesi 5,00 puandır.
Alt 25 Şubat 2013, 19:54   Mesaj No:1
Medineweb EDİTÖRÜ
Medineweb Emekdarı
mehmet akif2 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: mehmet akif2 isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 13402
Üyelik T.: 25 Şubat 2011
Arkadaşları:11
Cinsiyet:bayan
Yaş:39
Mesaj: 7.673
Konular: 426
Beğenildi:2184
Beğendi:4750
Takdirleri:2825
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart islam kurumları ve medeniyeti notlarımız

islam kurumları ve medeniyeti notlarımız

konunuz hayırlı olsunevet000
ans beğendi.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi mehmet akif2 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Sevgililer Günü Serbest Kürsü gün ışığı 3 162 15 Şubat 2019 09:19
Azılı bir müşrik "Nadr bin Hâris" Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler mehmet akif2 0 201 06 Ekim 2018 20:18
EBU FÜKEYHE (R.A.) KİMDİR? Ashab-Kiram(r.a) mehmet akif2 0 211 05 Ekim 2018 19:42
Sayın Mustafa Cilasun için yapılacak hatim :(((((( Taziye-İlan-Düğün-Doğum-Selamlaşma nurşen35 28 1055 05 Ekim 2018 17:00
TEVHİDİN DELİLLERİ Akaid mehmet akif2 5 270 01 Ekim 2018 11:18

Alt 26 Şubat 2013, 10:30   Mesaj No:2
Medineweb Özel Üyesi
muuskem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:muuskem isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21263
Üyelik T.: 02 Kasım 2012
Arkadaşları:9
Cinsiyet:-
Memleket:-
Mesaj: 735
Konular: 38
Beğenildi:30
Beğendi:6
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: islam kurumları ve medeniyeti notlarımız

İSLAM KURUMLARI VE MEDENİYETİ 1. ÜNİTE SORULARI

1.İnsan davranışlarını hem hürriyete kavuşturan hem de sınırlandıran gruplaşmalara ve bölünmelere yol açan değişken sosyal örgüte ne denir
Toplum
Düzen
Kurum
A




2.Varlıkların birbiriyle haberleşmeden varlık bilincine ermeden kurdukları ilişki nedir
Sosyal
Fiziki
Sözsüz
B






3.Eşyaların karşılıklı haberleşme ilişkisine dayanan ilişki
Sosyal
Fiziki
Sözsüz
A




4.Bilgisayarla masa arasında dünya ve güneş arasında ateşle duman arasındaki ilişki
Sosyal
Fiziki
Sözsüz
B



5.Seçmenin adayla annenin çocukla işçinin işverenle ilişkisi bu ilişki tipine ne denir
Sosyal
Fiziki
Sözsüz
A



6.Sosyal ilişki örneği olmayan
Zıt
İktisadi
Kurumsal
C




7.Konferansçı ile dinleyici arasındaki ilişki
Sahsi
Sosyo kültürel
İktisadi
B



8.İlk defa kültürü insan zekasının oluşumu ve gelişimi manasında kim kullanmıştır.
Voltair
Ziya Gökalp
Aristo
A




9.Türkçede kültürü ifade etmek için hangi kelime kullanılır
Güç
İrfan
Medeniyet
b




10.Batı dilindeki karşılığı Civilisation olanın Türkçe karşılığı nedir
Kültür
İrfan
Medeniyet
C




11. kültürü İman bilgi sanat ahlak örf ve adetleri insanın maharet ve alışkanlıklarını ifade eden karmaşık kavramdır diyen
E.B.Taylor
Ziya Gökalp
E.Sapir
A



12. kültürü Bir milletin dini ahlaki hukuki iktisadi lisani akli vs. bir bütünüdür diyen
E.B.Taylor
Ziya Gökalp
E.Sapir
B


13. kültürü Varlığımızın yapısını belirleyen maddi- manevi unsurlar birliğidir diye tanımlayan
E.B.Taylor
Ziya Gökalp
E.Sapir
C



14. kültürü Halkın yaşam tarzıdır diye tanımlayan
E.B.Taylor
Ziya Gökalp
C.Wissler
C



15. kültürü İnsanın bizzat meydana getirdiği eserlerdir diye tanımlayan
A.Young
Ziya Gökalp
C.Wissler
A



16. Milli kültürü bozulmuş milletlere ne denir
Gelişmiş
dejenere milletler
bozulmuş milletler
b



17. Manevi kültür unsurlarının en önemlisi nedir
Dil
Örf
Ahlak
A



18. Batı Medeniyetinde ne öne çıkmıştır
Akılcı
Materyalist
Mistik
B



19. Eski Yunan Medeniyetinde ne öne çıkmıştır
Akılcı
Materyalist
Mistik
A



20. Hint Medeniyetinde ne öne çıkmıştır
Akılcı
Materyalist
Mistik
C



21. ihtiyaçları zaruri/tabii hâci ve kemâli/tahsini olmak üzere 3’e ayıran filezof
İbn Hldun
Kınalızade
İbn rüşt
A



22.islam kültürünün en önemli kaynağı nedir

kuran
hadis
arap medeniyeti
A



23.medeniyet kavramını ilk hangi ülke kullanmış..

ingiltere
almanya
fransa
C



24.ihtiyaçları zaruri/tabii hâci ve kemâli/tahsini olmak üzere 3’e ayıran filezof
İbn Haldun
Kınalızade
İbn rüşt
A



25.maddi kültürde dikkat çeken en önemli unsur

el emeği

ekonomik değer
teknoloji..
C

ıSLAM KURUMLARI VE MEDENıYETı ÜNıTE 1

1) bir menfaat birliği içinde olan bireylerin bu birliği yürütebilmek,fonksiyonlarını yerine getirmeküzere kurdukları veya kurulu olarak buldukları usullere ne denir?
a)toplum
b)kurum
c)sosyal ilişki
d)uygarlık
e)sosyal ilişki

2) Hangisi ''kültür'' kelimesinin karşılığıdır?
a) et temeddün
b) el hadare
c) es sekafe
d) civilisation
e) umran

3) hangisi '' Kültür,bir milletin dini,ahlaki,hukuki,akli,bedii,lisani, iktisadi,fenni hayatlarının akli bir bütünüdür'' tarifini kullanarak '' milli kültür '' ü ön planda utmuştur?
a)E.B.Taylor
b)Sadık rıfat paşa
c)Ziya Gökalp
d)Maclver
e)A.Young

4) Hangisi kültür ile medeniyet arasındaki farklardan değildir?
a)kültür milli , medeniyet milletlerarasıdır.
b)kültür duygulardan,medeniyet bilgilerden oluşur.
c)kültür ilham vasıtasıyla , medeniyet ferdi iradelerle oluşur.
d)kültür kullanılan araçların tümü , medeniyet ise kendi başına amaç olan şeylerdir.
e)kültür dini ahlaki estedik duyguların bütünü , medeniyet ise bunların fikirleridir

5) '' teknoloji'' hangi kültür çeşidine girer?
a) maddi kültür
b) manevi kültür
c) estetik kültür
d) iktisadi kültür
e) sosyal kültür

6) evrimci bir yaklaşımla oluşturulmuştur.biyolojik evrimin kültüre uygulanmasını ifade eder.medeniyet,vahşet devirlerinden günümüze kadar ilerleme gösteren insan kültürünün eseridir....bu yaklaşımın adı nedir?
a) yayılma teorisi
b) biyolojik teori
c) vahye dayalı teori
d) doğuş teorisi
e) gelişme teorisi

7) Hangisi kültürün özelliklerinden değildir?
a) aldığı unsurlar konusunda seçicidir.
b) sürekli değişme gösterir.
c) oluşumu için toplumun gerekliliğine ihtiyaç duymaz.
d) tarihidir
e) öğrenilmiş davranışlar topluluğudur.

8) Hangisi medeniyet kelimesinin karşılığı değildir?
a) umran
b) hadariyet
c) sivilizasyon
d) irfan
e) temeddün

9-'' hars '' kelimesini kültür kelimesine karşılık kullanan kimdir ?
a) Sadık Rıfat Paşa
b) Tozzer
c) ibn haldun
d) Ziya Gökalp
e) E.B.Taylor


cvp anahtarı 1)B 2)C 3)C 4)D 5)A 6)E 7)C 8)D 9)D


1.Hangisi kültürün özelliklerinden değildir?
a) aldığı unsurlar konusunda seçicidir.
b) sürekli değişme gösterir.
c) oluşumu için toplumun gerekliliğine ihtiyaç duymaz. CEVAP BU
d) tarihidir


2.bir menfaat birliği içinde olan bireylerin bu birliği yürütebilmek, fonksiyonlarını yerine getirmek üzere kurdukları veya kurulu olarak buldukları usullere ne denir?
a)toplum
b)kurum CEVAP BU
c)sosyal ilişki
d)uygarlık


3.nehir tipi ,yayla tipi ,takımada tipi gibi faktörlerin ortaya çıkmasında kültürü ne etikiler
a)insan
b)toplumsal çevre
c)coğrafi çevre CEVAP BU

4. Hangisi ''kültür'' kelimesinin karşılığıdır?
a) et temeddün
b) el hadare
c) es sekafeCEVAP BU
d) civilisation
e) umran





Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur.
Alıntı ile Cevapla
Alt 04 Mart 2013, 15:09   Mesaj No:3
Medineweb Özel Üyesi
muuskem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:muuskem isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21263
Üyelik T.: 02 Kasım 2012
Arkadaşları:9
Cinsiyet:-
Memleket:-
Mesaj: 735
Konular: 38
Beğenildi:30
Beğendi:6
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: islam kurumları ve medeniyeti notlarımız

ÜNİTE 2 İSLAM MEDENİYETİNİN DOĞUŞU VE KAYNAKLARI

1.medeniyet batı dillerinde şehir ve şehircilik anlamına gelen ………………………..den türetilmiştir.
Cultura
Hars
Civilsation

2. hangisi kültür ile ilgili yanlış bir ifadedir ?
kültür toplumsaldır
değişkendir
kalıtsaldır

c) oluşumu için toplumun gerekliliğine ihtiyaç duymaz. CEVAP BU



3.umran ve hadaret kelimeleri hangi kavramın karşılığıdır ?
Medeniyet
Aile
Kültür

4. hangisi medeniyetin doğuşunu etkileyen faktörlerden değildir ?
insan
bireysellik
coğrafya

5.hangisi İslam medeniyetinin uzak arka planını teşkil eden dört unsurdan biri değildir ?
Uzak doğu terkibi
Avrupa terkibi
Latin Amerika terkibi

6.hangisi cahiliye dönemi Mekkelilerin inançlarından değildir ?
Putperestlik
Buduzim
Mecusilik

7.islam medeniyetinin iki temel kaynağı hangisidir ?
Vahiy ictihad
Kur an sünnet
Sünnet tevhid

8.hangisinin İslam medeniyetlerinin oluşum ve gelişiminde katkısı olmamıştır ?
Hindu terkibi
Arap medeniyeti
Afrika medeniyeti

9.hangisi İslam medeniyetinin özel anlamda özüdür ?
Tevhid
Kur an
Sünnet

10.kur an a göre hangisi insan eşya ilişkisinin temel ilkelerinden değildir ?
İnsan eşyayı amaç olarak görmemelidir
İnsan eşyayı araç olmaktan çıkarmalıdır
İnsan eşyayı varediliş amacına uygun kullanmalıdır

11. hangisi islamın özünü oluşturan kavramlardan değildir ?
ahlak
islam
kıssalar

12. hangisi islamdan önce medinede yaşayan milletlerdendir ?
hristiyan -yahudi
yahudi- arap
arap-süryani

İslâmın insanlığa sunduğu en büyük projesi nedir
Medeniyet
Kültür
Tarih

Günümüz Türkçesinde medeniyet yerine daha çok hangi kelime kullanılmaya başlanmıştır
Kültür
Sanat
Uygarlık

umrâna uygarlık ve sosyal kalkınma, sosyal ilerleme diyen
ibn rüşt
ibn kesir
ibn Haldun

Medeniyet kavramı ne zaman kullanılmaya başlandı
On sekizinci yüzyılın ikinci yarısından sonra
On sekizinci yy da
On dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısından sonra

Medeniyete politik malzeme olarak bakan
Samuel P. Huntington
Aristo
İbn Haldun

Medeniyetlerin doğuşunda etkili olan faktörlerden ikincisi nedir
İnsan
Coğrafya
Sanat

Upanişadlar nerededir
Hindistan
Mısır
Çin

Sasanilerin dini nedir
Hristiyanlık
Budist
Zerdüşlük

Hz. Peygamber’in mektubunu yırtan kim
Husrev Perviz
Samuel P. Huntington
Sâsânî imparatoru I. Şapur

Hangisi sasanilerde yok
Din adamları
Bürokratlar askerler
Sanatçılar

Kişisel duygu ve istekleri yok etmeyi veya bunlara boyun eğmeyi en aza indirmeyi öncül amaçları haline getiren nedir
Jainizim
Brahmanizm
Zerdüşlük

Mekke’nin ismi, ilâhî kitaplarda ne olarak geçiyor
Berke
Bekke
berva

cahiliye döneminde hangi inanç yoktur
putpereslik
ateizm
Yahudilik
Budizm

Mekke’de sosyal yapının temeli nedir
Kabile
Aile
Milliyetçilik

toplum dışı bırakma ve kanun dışı sayma nedir
eşnak
tard ve hal
kasame

tazminat belirleme nedir
eşnak
tard ve hal
kasame

medenî topluluğu, insan neslinin devamı için zorunlu gören kimdir
mark
hegel
ibn Haldun

Medeniyetler kendilerini meydana getiren etkilerin bütününün katkılarıyla oluşur diyen
Toynbee
İbn Haldun
Mark

Nil’den Amuderya’ya kadar uzanan ne denir
Bereketli Toprak
Bereketli Hilâl
Bereketli devlet

hangisi medeniyetin anlamlarından biri değildir?
Yerleşik hayat, şehirlilik, iyi yaşamaktır.
İnsanın maddî ve manevî eserlerinin bütünüdür.
Hayat tarzı, yaşama biçimidir.
Millî olan değerlerin tamamıdır.

İslâm medeniyetinin özü ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
İslâm medeniyetinin, bilinebilir ve analiz edilebilir veya tarif edilebilir
özü tevhiddir.
Tevhid, İslâm medeniyetinin ilk belirleyici prensibidir.
İslâm medeniyeti özünde medeniyetçiliği de barındırır.

İslâm medeniyetinin kaynaklarıile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi
yanlıştır?
İslâm medeniyeti doğuş sürecinde hiçbir kaynağa sahip değildi, kaynaklarını sonradan kendisi oluşturdu.
İslâm medeniyetinin kaynaklarından biri vahiydi.
İslâm medeniyetinin kaynaklarından diğeri Hz. Peygamber’di.

Hangisi diğerlerinden etkilenerek kendi karakteristiğini kazandırır
Hukuk
Din
Ahlak

Medeniyet kavramını ilk hangi ülke kullanmış
İngiltere
Fransa
Almanya

Kültürü insan zekasının oluşumu gelişimi ve geliştirilmesi diye tanımlayan
Ziya Gökalp
Taylor
Voltair

Askerler ve asiller kast sisteminin hangi kolunda yer alır
Kşatriyalar
Paryalar
Sudalar

Hangisi halifenin terim anlamı
Mekkeye devlet başkanı olma
Peygamberin risaletine mirasçı olma
Peygamber Medine dışına çıkınca vekalet etme

ıSLAM KURUMLARI VE MEDENıYETı 2.ÜNıTE

9) Beytül Hikme nerede kurulmuştur?
a) Mekke
b) Medine
c) Bağdat
d) Yemen
e) Mısır

8) hicaz bölgesi ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?
a)islam öncesi dönemde putperestlik hakimdi.
b)sosyal yapının temelini kabile oluştururdu.
c)hukuki yapı geleneğin yaptırım gücüne bağlıdır.
d)hazır bulduğu eski medeniyetleri tamamen reddetmiştir.
e)ekonomik faaliyetleri ticaret üzerineydi.

7) hangisi Mekkenin diğer isimlerinden değildir?
a) Ümmül kura
b) Bekke
c) Beledül haram
d) Beledül emin
e) yesrib

6) islam medeniyeti kaç medeni tekibten oluşmuştur?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
e) hiçbiri

5) hangisi medeniyetlerin doğuşu ile ilgili ifadelerden değildir?
a)medeniyetin doğuşunda temel unsur insandır.
b)kontrol edilebilir bir coğrafya medeniyetin doğuşunu etkilemiştir.
c)kurumsal ve güçlü bir ekonomik yapı etkili olm uştur.
d)diğer medeniyetlere kapalı olmuştur.
e)göç,hicret,yer gibi faktörleretkili olmuştur.

4) hangisi '' umran '' kelimesinin anlamlarından değildir?
a) ikamet etmek
b) yapı yapmak
c) mamur etmek
d) şehir
e) iskan

3) '' Medeniyetlerin çatışması '' tezi kime aittir?
a) şinasi
b) samuel P.hungtington
c) ziya gökalp
d) E.B.Taylor
e) A.young

2) bir neslin sonraki nesillere miras bıraktığı dini,siyasi,sosyal ve iktisadi kurumlar,faaliyetler,teknolojiler gibi maddi unsurlarla,anlayış,düşünce,değer gibi manevi unsurların toplamına ne ad verilir?
a) toplum
b) kültür
c) medeniyet
d) hayat tarzı
e) irfan


1)Medeniyet sözcüğü ilk nerede kullanıldı?
a)ingiltere
b)fransa
c)osmanlı
d)amerika
e)Rusya

cvp anahtarı 1)B 2)C 3)B 4)D 5)D 6)D 7)E 8)D 9)C



Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur.
Alıntı ile Cevapla
Alt 11 Mart 2013, 13:13   Mesaj No:4
Medineweb Özel Üyesi
muuskem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:muuskem isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21263
Üyelik T.: 02 Kasım 2012
Arkadaşları:9
Cinsiyet:-
Memleket:-
Mesaj: 735
Konular: 38
Beğenildi:30
Beğendi:6
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: islam kurumları ve medeniyeti notlarımız

Ünite 3 İSLÂM MEDENİYETİNİN ÖZELLİKLERİ

İslam Doğuşu ve gelişmesi esnasında hangi kültür ile karşılaşmamış
İran
Irak
Hint
Çin

İslam medeniyetinin gelişmesinde Türkler ile hangi milletin katkısı olmuştur
İran
Irak
Hint
Çin

İslâmî anlayışa göre birbirinden ayrılmayan iki unsur nedir
ilim ve gayret
ilim ve sabır
ilim ve ibadet

batı âleminin İslâm dünyasına karşı beslediği kin ve garezi kim söylemiş
Montgomery Watt
Mukbilzâde Mümin
W. Barthold

10. asırda İslâm medeniyetine ne deniliyor
gül açma çağı
Çiçek açma çağı

Meyve verme çağı

Medreseler ne zaman sistemli hale gelmiş
10.yy
11.yy
12.yy

Osmanlı döneminin XV ve XVI.yy oluşturulan eserlerden dolayı bu yy ne denir
Türk Asırları
osmanlı Asırları
ilim Asırları

iktidar ve devamlılığın bir şartı nedir
öğrenme
ahlak
adalet


hoşgörü nün kelime karşılığı
güvenme
adalet
görmezliğe gelme

Hıristiyanlık ilâhiyatının dili nedir
Latince
Grekçe
İbranice
Müslümanlar hangi senede İslâmiyet’i İspanya’ya sokmuşlar
611
711
811

Günümüzde kaç medeniyet bölgesi bulunmaktadır?
1
2
3

İslâm medeniyeti aşağıdakilerin hangisi tarafından kurulmuştur?
Türkler
Araplar, İranlılar ve Türkler
Müslüman olan her millet

ortodoks balkan halkını katolik baskısından kurtaran devlet
osmanlı
iran
ingiltere

hangisi adaletin karşılığı değildir
doğru olmak
taraf tutmak
eşit davranmak

İSLAM KURUMLARI VE MEDNıYETı (ÜNıTE -3-)

1-Hangisi günümüzde hakim olan iki medeniyet bölgesidir?
A) Çin-Hint
B)Yahudi –ıslam
C)Batı-ıran
D)Hırıstiyan-ıran
E)Batı-ıslam


2-ıslamın doğuşu ve gelişimi aşamasında kaç farklı kültür ve medeniyet alanı ile karşılaşılmıştır?
A)1
B)2
C)3
D)4
E)5

3-Hangisi Mezalim in karşılığı olabilecek bir terim değildir?
A)Ceza Mahkemesi
B)Temyiz
C)Danıştay
D)Anayasa
E)Adalet Bakanlığı

4-ıslam medeniyetinin değerleri hangisi için geçerlidir?
A)Müslüman Araplar
B)Bütün Müslümanlar
C)ıslam ülkesi vatandaşları
D)Müslüman olmayanlar
E)Herkes

5- 1 Araplar
II.ıranlılar
III.Türkler
Hangilerinin ıslam medeniyetine büyük katkıları vardır?
A)1 ,II,III
B)I ,II
C)I,III
D)II,III
E)II

6-Günümüzde kaç medeniyet bölgesi bulunmaktadır?
A)1 -B)2- C)3 D)4 E)5

7-ıslamiyet geldiği zaman kaç kültür ve medeniyet alanı ile karşılaştı?
A)1 - B)2 - C) 3- D)4 - E)5

7-ıslam medeniyeti hangisi tarafından kurulmuştur?
A)Araplar
B)ıranlılar
C)Türkler
D)Araplar,ıranlılar ve Türkler
E)Müslüman olan her millet

8-ıslam medeniyetinin başlangıcı dönemlerin hangisine kadar uzanır?
A) Hulefa-i Raşidin
B) Hz Peygamber
C) Emevi Devleti
D) Abbasi Devleti
E) Osmanlı Devleti
(Doğru cevap -B- şıkkıdır)

9- Hangisi hoşgörü kelimesinin manalarından değildir?
A)Müsamaha
B)Tolerans
C)Tarafsızlık
D)Bağışlama
E)Görmezden gelme

1E 2D 3D 4E 5A 6A 7E 8B 9C



Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur.
Alıntı ile Cevapla
Alt 18 Mart 2013, 12:57   Mesaj No:5
Medineweb Özel Üyesi
muuskem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:muuskem isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21263
Üyelik T.: 02 Kasım 2012
Arkadaşları:9
Cinsiyet:-
Memleket:-
Mesaj: 735
Konular: 38
Beğenildi:30
Beğendi:6
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: islam kurumları ve medeniyeti notlarımız

4.ÜNİTE SORU CEVAP BÖLÜMÜİSLÂM MEDENİYETİNİN DÜNYA MEDENİYET VE BİLİMİNE KATKISI

1) Müslüman milletlerin kendi milli-kültürel özellikleri ile Kur’an ve Sünnet ışığında kendi medeniyetlerini birleştirerek oluşturduğu medeniyete ne denir?
a)islam medeniyeti (cevap)
b)islam medeniyetinin kaynakları
c)islam medeniyetinin özü

2)aşağıdakilerden hangisi ilk ilmi faaliyetler arasındaki ülkelerden değildir?
a)iran
b)ırak (cevap)
c)afganistan

3)islam medeniyetinde ilmi faaliyetler ne zaman başladı?
a.3 halife dönemi
b.emeviler dönemi (cevap)
c.abbasiler dönemi

4).ilmi faliyetlerin yapıldığı yerler arasında ilk olarak nereler vardır?
a)mescitler
b)külliyeler

5) bilgiyi elde etmeye sevk eden etkenlerden biridir?
a.beceri ve şeçme
b.merak ve öğrenme (cevap)
c.çalışma ve hırs

6)Abbasilerin ve ıslam Tarihinin ALTIN DEVRı sayılan tarih hangisidir?
a.750-1258 (cevap)
b.750-847
c.833-847
d.786-809

7) Beytü’l-Hikme nin başkanı kimdir?
a)hubeyş
b )sabit bin kurre
c)huneyn b.ıshak (cevap)

8)Fârâbi nin en önemli eseri hangisidir?
a)hâce-ı evvel
b)Kitabü’l- Mûsîki (cevap)
c)ıhsânü’l- Ulûm

9)-ebul abbas'tan sonra abbasilerin gerçek kurucusu kimdir?
a.harun reşid
b.mehdi
c.memun
d. mansur (cevap)

10)- hangi savaştan sonra semerkanta imal edilen kağıt islam dünyasına yayıldı?
a.malazgirt savaşı
b.sıffın savaşı
c.yermük savaşı
d.talas savaşı (cevap)

11)islamın ilk filozofu sayılan bilgin kimdir?
a.el vakıdı
b.farabi
c.ebu nuvas
d.kindi (cevap)

12)karahanlılar zamanında ilim ve kültürmerkezi hangisi?
a.balasagun kaşgar(cevap)
b.cundişapur
c.bağdat
d.babil grek

13)aşağidakileden hangisi karahanlıların en önemli eserleri arasında yer almaz?
a)Kutadgu Bilig
b.Divânü Lügati’t- Türk
c.Târih-i Kaşgârı
d.Tâhdidu Nihayeti’l- Emâkin (cevap)

14)-kutadgu bilig adlı eserin hangi mahiyetttedir?
a.tıp
b.astronomi
c.seyahatname
d.siyasetname

15)ılk Selçuklu medresesi kimin döneminde ve nereye kurulmuştur?
a.Sultan Mahmud-bağdat
b)Tuğrul Bey-Nişabur (cevap)
c. Alp Arslan-semerkant

16)Anadolu’da kurulan ilk eğitim müessesesi kimin dönemindedir?
a.2.kılç arslan (cevap)
b.tuğrul bey
c.alparslan

17.Yazar eser eleştirmenlerinden hangisi yanlıştır?
A)Firdevsi = şehname
B)Utbi = Tarihul Yemini
C)Firdevsi=Divanı Hikmet
D)el Biruni =TahkikuMali’l Hind
E)el Birüni= Kitab’s Saydala(Doğru cevap C şıkkıdır)

1.İslam tarihinde ilmi faliyetler ne zaman başlamıştır
emeviler döneminde

ilk fetihlerden sonra
abbasiler döneminde
osmanlı döneminde

2.hangisi Abbasilerin önemli ilim merkezleri arasında yer almaz
İskenderiyye
Harran
Cündişapur
amid

3.hangisinin eseri kutubi sittede yer almaz
İmam malik
İmam maturidi
Buhari
Nesei

4.kitabul musiki kimin eseri
Gazali
İbn rüşt
Farabi
İbni sina

Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur.
Alıntı ile Cevapla
Alt 25 Mart 2013, 10:33   Mesaj No:6
Medineweb Sadık Üyesi
Ene Garip - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Ene Garip isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 20682
Üyelik T.: 07 Ekim 2012
Arkadaşları:7
Cinsiyet:
Yaş:32
Mesaj: 596
Konular: 26
Beğenildi:5
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: islam kurumları ve medeniyeti notlarımız

1. ünite
1-kültür kelimesini İlk defa insan zekasının oluşumu ve gelişimi manasında kullanan kişi kimdir?
a-voltair (cevap)
b-taylor
c- A. young

2-ordunun düşmanla ilişkisi ne tür ilişkidir?
a-sosyal ilişki
b-zıt ilişki (cevap)
c-siyasi ilişki

3-kültürü Varlığımızın yapısını belirleyen maddi- manevi unsurlar birliğidir. Olarak tanımlayan kişi?
a-E.Sapir (cevap)
b-voltair
c-tozzer

4-kaç tür sosyal ilişki vardır.
a-2 cevap
b-3
c-4

5-kime göre kültür:İman bilgi sanat ahlak örf ve adetleri insanın maharet ve alışkanlıklarını ifade eden karmaşık kavramdır.
a-e.sapir
b-c.wissler
c-taylor (cevap
__________________
Hüzünle titreyen gönüle ince bir âh dokunur,

Kalbi kırık olanın kalbine Allah dokunur...
Alıntı ile Cevapla
Alt 01 Nisan 2013, 16:44   Mesaj No:7
Medineweb Özel Üyesi
muuskem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:muuskem isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21263
Üyelik T.: 02 Kasım 2012
Arkadaşları:9
Cinsiyet:-
Memleket:-
Mesaj: 735
Konular: 38
Beğenildi:30
Beğendi:6
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: islam kurumları ve medeniyeti notlarımız

5.ÜNİTE İDARİ VE SİYASİ KURUMLAR
1.vezirlik ilk olarak ne zaman kurulmuştur
Ebil Abbas Abdullah es seffah
Muaviye
Harun reşit
Ömer

2.sadrazam ismi ilk hangi dönemde denilmiş
Fatih
Harun reşit
Kanuni
Ömer

3.Asrı saadette devlet yönetimine hangisi verilmemiş
Cumhuriyet
Teokrasi
Aristokrasi
Monarşi

4.hz.hasan ile muaviye arasındaki anlaşıldığı yıla ne denir
Dirlik
Birlik
İkilik
Saadet

5.muavile kendisinden sonra kimi halife tayin etmiş
Osman
ali
Memun
Yezid

6.emrimil müminun yerine halifatullah diyen
Ali
memun
Muaviye
Yezid

7.günümüzda icracı bakanlıklara benzetilen vezirlik nedir
Tenfiz
Tefviz
Veziri eazam
Sadrazam

8.abbasilerden sonra 3 yıl halifesiz kalan İslam devletinde halifeliği kim devam ettirmiş
Memlukler
Tulunoğulları
Osmanlılar

9.hangisi döneminde vezirlik kurumsal kimliğine kavuşmuş..
Osmanlı
Emevi
Abbasi
Selçuklui

10.hangisi Abbasi döneminde yerleşen halifelik alameti değildir
Asa
Mühür
Tuğ
Bürde

11.osmanlı sultanları halife ünvanını resmi olarak kim tarafından kullanmış
Kanuni
Fatih
3.ahmed
3.selim

12.osmanlının ilk veziri kim
Barbaros hayrettin paşa
Ahmet paşa
Halil paşa
Alaattin paşa

13.selçuklularda devletin mali işlerini yürütene ne denir
Divanı arz
Divanı inşa
Divanı istifa
Divanı berid

14.hangisi Osmanlıda elçi kabulü için yapılan divandır
Galabe
cuma
Ayak
arz

Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur.
Alıntı ile Cevapla
Alt 10 Nisan 2013, 15:11   Mesaj No:8
Medineweb Paylaşımcı Üyesi
"Tebessüm" - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:"Tebessüm" isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 24494
Üyelik T.: 05 Ocak 2013
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Mesaj: 350
Konular: 1
Beğenildi:5
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: islam kurumları ve medeniyeti notlarımız

-----Çıkmış Sorular-----

Asiller ve askerler kast sisteminde hangi sınıfta yer alır?
vaisyalar
paryalar
kşatriyalar
brahmanlar
sudralar

hangisi Kuran ın indirilen ilk ayetidir?
okumak
yazmak
namaz kılmak
oruç tutmak
insanları sevmek

Günümüz hukuk anlayışa göre istinaf mahkemesi temyiz danıştay veya ağır ceza mahkemesi gibi terimlerin karşılığı olarak kabul ediline kelime hangisidir?

manzume
iltizam
mültezim
mezalim
menkıbe

Hangisi kutubi sitte de yer almaz?
imam maliki
nesai
buharı
imam maturidi
tirmizi

hangisi kültür anlamında kullanılan kelimelerden değildir?
es sekafe
irfan
hars
ekin
temeddün

islam medeniyetinde ilmi faaliyetlerin yapıldığı yerler arasında ilk olarak hangisi görülmektedir?
mescitler
medreseler
kıraathaneler
okuma salonları
sohbet odaları

maddi kültür unsurları arasında dikkat çeken en önemli unsur hangisidir?
ekonomik değer
el emeği
fiziki yapı
kullanışlılık
teknoloji

İslam medeniyetinin en önemli kaynağı hangisidir?
Kuran
sünnet
hint medeniyeti
roma medeniyeti
farzlar

Celali takimi hangi hükümdar zamanında hazırlanmıştır?
halife memun
sultan alpaslan
sultan melikşah
cengiz han
sultan tuğrul bey

osmanlı siyasi düşüncesinde varılması hedeflenen en önemli gaye hangisidir?
adalet
ticaret
kalkınma
fetih
ilerlemek

ortodoks balkan halkını katolik baskısından kurtaran devlet hangisidir?
osmanlı
ingiltere
avusturya
italya
Rusya

Kitabul musiki kime aittir?
kaşgarlı mahmud
farabi
ibn rüşd
buhari
ibni sina

hangisi sosyal ilişkidir?
doktor hasta
ateş duman
havuz su
masa sandalye
sınıf yazı tahtası

batı medeniyetinin gelişmesi hangisinin sayesinde olmuştur?
hint
islam
eski mısır
roma
çin

Türk islam edebiyatının ilk ürünleri hangi dönemde ortaya çıkmış ve hangi dilde yazılmıştır?
göktürkler uyfurca
seçuklular farsça
gazneli arapça
karahanlı türkçe
abbasi Arapça

islamın ilk döneminde yazı yazmanın öğretildiği yer anlamındaki mekteb kelimesinden daha çok kullanılan tabir hangisidir?

beytül ilim
darul ilim
medrese
beytül hikme
küttab

islam medeniyetinde ilk selçuklu medresesi hangi hükümdar döneminde yapılmıştır?
melikşah
süleyman şah
alparslan
sultan sancar
tuğrul bey

hangisi islam medeniyet tarihinde sağlık kurumlarına veya hastanelere verilen isimlerden değildir?
darul afiye
bimarhane
darul sıhha
maristan
beytül hikme
__________________
....Tebessüm sadakadır....
Alıntı ile Cevapla
Alt 16 Mayıs 2013, 14:50   Mesaj No:9
Medineweb Aktif Üyesi
hiranur86 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:hiranur86 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 27674
Üyelik T.: 25 Nisan 2013
Arkadaşları:2
Cinsiyet:bayan
Yaş:32
Mesaj: 162
Konular: 6
Beğenildi:2
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: islam kurumları ve medeniyeti notlarımız

7. ünite iktisadi kurumlar

1-Hangisi kelime sözlükte ziyadelik temizlik ve güzel fikir anlamına gelir?
A-zekat *
b-tezayüd
c-bereket
2-HANGİSİ CİZYE VERGİSİNDEN MUAF DEĞİLDİR?
A-kadınlar
b-çocuklar
c-erkeler *

3-osmanlılarda kadının (hakim-yargıç) yardımcısı plarak vazife gören görevli?
a-muhtesip *
b-nazır
c-müftü

4-hisbe hangi dönemde tam teşkilatlı bi müessese haline gelmiştir.?
a-Hz. Ebu bekir
b-Hz ömer *
c-Hz Ali

5-devlet hangi teşkilatlar aracılığıylavakıfların yönetimini denetim ve kontrol (murakabe ve taftiş) ederdi?
a-ihtisap
b-defterdarlık
c-nakiblik *

6-Ahilik taşkilatı ilk defa hangi şehirde kurulmuştur?
a-eskişehir
b-yenişehir
c-kırşehir *

7- murat döneminde vakıflarla ilgili işlerin umumi nazırlığına ne ad verilirdi?
a-evkaf nazırı
b-kadıasker *
c-müfettiş_i ahkamı şeriyye

8-selçuklularda divanı istifa adındaki divandan sorumlu olan devlet adamına ne ad verilir?
a-nezaret
b-defterdar
c-müstevfi *

9-osmanlı devletin ilk evkaf nazırı kimdir?
a-sinan paşa *
b-Alaaddin bey
c-süleyman bey

10-hangisi fütüvvetnamelere göre ahilik teşkilatından atılmayı gerektiren vasıflardan değildir?
a-zina
b-yalan
c-diğergamlık *
d-gıybet
__________________
Müslüman olmak bütün otoriteleri reddedip sadece Allah'ın otoritesini kabul etmektir..
Alıntı ile Cevapla
Alt 16 Mayıs 2013, 14:53   Mesaj No:10
Medineweb Aktif Üyesi
güll - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:güll isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 22954
Üyelik T.: 14 Aralık 2012
Arkadaşları:11
Cinsiyet:Bayan
Yaş:32
Mesaj: 211
Konular: 0
Beğenildi:2
Beğendi:4
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: islam kurumları ve medeniyeti notlarımız

ÜNİTE -7

1-hangisi müslüman olmayanlardan alınan vergi değildir?
öşür
harac
cizye

2-defterdarlık müessesi maliye nezareti adını ne zaman aldı
1843
1841
1941

3-osmanlı devlet teşkilatında ki köklü değişmeler ne zaman yapılmıştır
hz. ömer
2.mahmut
fatih sultan mehmet

4-ilk evkaf nazırı kimdir
2. mahmut
muaz b. cebel
sinan paşa

5-hangisi evkaf nezaretinden önce ki nezaretlerden dğildir?
tophane ümaresi
haremeyn
fütüvvetname
şeyhülislam


6-fütüvvetname ye göre teşkilat mensupların da bulunması gereken vasıf değildir?
tevbe
cesaret
doğruluk
nasihat

7-insanların islama girmesini sağlamak amacıyla anadolu selçukluları zamanında meşhur olan vakıf?
altun-aba
ahilik
iktisap

8-şehrameneti, ihtisab nezareti nin yerini hangi tarihte almış?
19 ağustos 1955
16 ağustos 1855
16 ağustos 1655
fatmabalci19 beğendi.
__________________
Güçlük kolaylıkla beraberdir, kendine gel, ümidi bırakma!
Akıllı insan bilir ki, ölümün arkasında bile daha güçlü bir hayat beklemektedir. (Hz. Mevlana)


Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Forum Ana Kategori Başlıkları

Cevaplar Son Mesajlar
Islam kurumları ve medeniyeti test-2- EyMeN&TaLhA İslam Kurumları ve Medeniyeti 0 27 Mayıs 2013 19:28
Islam kurumları ve medeniyeti test-1- EyMeN&TaLhA İslam Kurumları ve Medeniyeti 0 27 Mayıs 2013 19:15
islam kurumları ve medeniyeti 6. ünite deneme sınavı mehmet akif2 İslam Kurumları ve Medeniyeti 2 28 Mayıs 2012 23:53
islam kurumları ve medeniyeti 7. ve 8. ünite soruları JAZARİ İslam Kurumları ve Medeniyeti 0 27 Nisan 2012 15:33
islam kurumları ve medeniyeti sınavları-özetleri mehmet akif2 İslam Kurumları ve Medeniyeti 10 03 Nisan 2012 10:23

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

Medineweb Alemdarhost sunucularında barındırılmaktadır.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285