Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KADIN AİLE ÇOCUK.::. > Kadın-Aile-Çocuk > İslamda Kadın ve Erkek

Konu Kimliği: Konu Sahibi NİSAREYYAN,Açılış Tarihi:  28Haziran 2013 (14:50), Konuya Son Cevap : 28Haziran 2013 (14:50). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 28Haziran 2013, 14:50   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
NİSAREYYAN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:NİSAREYYAN isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 22593
Üyelik T.: 07 Aralık 2012
Arkadaşları:26
Cinsiyet:
Memleket:İstanbul
Mesaj: 579
Konular: 29
Beğenildi:15
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart AŞK, Herşeyi Meşru Kılar mı?

AŞK, Herşeyi Meşru Kılar mı?



"el-Vedûd" olan Rabbimiz, muhabbetin kaynağı, sevene ve sevilene sevgiyi lutfeden, hakiki sevgiyi kendi Zâtına hak eden biricik sevgili... Her şey, herkes sevgisini O'ndan almış; bir akrep, bir yılan yavrusunu severken, onu diğer varlıklardan farklı bir konuma yerleştirirken de sevgiyi, "O İlâhî Rahmet Menbaı"ndan almış. O hâlde aşk, muhabbet ilâhî...

İnsanlara da lutfetmiş Rabbimiz sevgisini... Şefkatin, merhametin, muhabbetin temsili kabul edilen anneler, sevdikleri yavruları uğruna canlarını fedâ ederler, hiç gözlerini kırpmadan... Kitaplar, tarihler, birbiri uğruna kendini fedâ eden âşıkları anlatır; aşk acısıyla kıvrananları, hayatı zindana dönenleri, sevdiği uğruna dağları delenleri... O hâlde aşk, insanı baştan çıkaran büyük bir güç...

Aşk, siparişle gelmez. Bir insan, kendisini zorlasa da birisini sevmek ya da birisinden nefret etmek gücünü çoğunlukla elinde bulunduramaz. Çünkü kalp, ferman dinlemez.

Öyleyse insan, her gözünün gördüğünü, gönlünün kaydığını sevmeli, ona âşık olmalı mıdır? Aşkın bir usûlü, bir âdâbı, bir sınırı, bir yolu yok mudur? Elbette vardır. Akıl ve irâde sahibi insanı, diğer varlıklardan ayıran en büyük özellik de budur. O, aşkını, aklının süzgecinden geçirir. Her sevdiğinin peşine düşmez. Aklının ve iradesinin de hakkını verir, vermelidir.

Rabbimiz, kullarına çeşit çeşit lütuflarda bulunmuştur. O'nun nimetlerini saymaya kalksak, gücümüz yetmez. Göz, kulak, el, ayak vb. organlarımız dünyayla irtibatımızı sağlayan en önemli organlarımız; âdeta dış dünyaya açılan pencerelerimiz gibidir. Akıl, irade, gönül ve vicdan ise dışarıdan aldığımız intibaları değerlendirdiğimiz idrâk merkezlerimizdir. Eğer biz, bazı hâdiselerde idrâk merkezlerimizi kontrol edemiyorsak, o hâlde onların dünyaya açılan vasıtaları olan organlarımızı kontrol altında tutmalıyız. Daha açık bir ifadeyle eğer kalbimize söz geçiremiyorsak, kalbimize o ilk sinyalleri göndermemeli, suyu baştan kesmeliyiz. Kur'ân-ı Kerim'in ifâdesiyle, "Zinâya yaklaşmamalı"yız. (el-İsrâ, 32) Çünkü kaygan bir zeminde sürüklenmeye başladıktan sonra fren yapmaya çalışmak, çoğu kez beyhûdedir.

Rabbimiz, sırasıyla Peygamberleri ve Peygamber Efendimizi yapmaları gerekenlerden, yaptıklarından ve ümmetlerinden hesâba çektikten sonra her bir ümmeti, her bir ferdi de ayrı ayrı hesâba çekecektir. Hattâ bu hesap o kadar çetin ve teferruatlıdır ki, insanların bedenleri, elleri, ayakları, gözleri, kulakları, derileri ve bütün âzâları dile gelecek ve her biri bildiklerini tek tek anlatacaktır. Yâsîn Sûresi'nde bu manzara şöyle hatırlatılır:

"O gün onların ağızlarını mühürleriz; yaptıklarını bize elleri anlatır, ayakları da şâhitlik eder." (Yâsîn, 65)

Öyleyse insan, her an bu çetin hesap gününün şuurunda olmalıdır. Bugün etrafımızdaki herkesi, hattâ bazen kendimizi de kandırabiliriz. Ama o gün, mazeretler, bahaneler tükenir ve her şeyin gerçek yüzü ortaya çıkar.

Bu ana prensiplerin ardından, başlığa çektiğimiz soruyu merkeze alırsak şöyle bir cevap verebiliriz:

Elbette aşkın kaynağı ilâhîdir ve insan, çoğu kere seveceği kişiyi kendisi seçemez. Ama insan, sevdiği ile de imtihan edilir. Bazen sevdiğine kavuşarak, bazen de ondan ayrı kalarak... Sonuçta bu dünya, bir imtihan âlemidir.

Sevdiğine kavuşan insan, sevdiğine ne kadar lâyık olduğunu kanıtlamakla imtihan olunur. Seven de, sevilen de bu "sevgi sağanağı" ile imtihandan geçer. Eğer insan, en değerli olan muhabbet hazinesini, son kuruşuna kadar sadece mecâzî sevgilerde tüketirse, kendisine de, muhabbetine de, sevdiğine de zarar vermiş olur. Bazen sevdiği, iyi bir tercih değilse, insan bu sevgi uğrunda da iki dünyada katlanacağı ağır bedeller öder.

Sevdiğinden mahrum olan insan da imtihandadır. Kaderin kendisine nasibi başka ise, hem onunla, hem de sevdiğiyle imtihan edilir. Kalbini, bedenini, duygu ve düşüncelerini hangi limanlarda gezdirdiğinden... Eğer ilâhî takdire boyun eğip teslim olmuşsa, başka... Aksi hâlde kalbi, her an pır pır atmakta, şeytan ve nefis her an zihninde ve gönlünde tuzak kurmaktadır. Böyle bir insan, "Kulak, göz ve gönlün yaptığı her şeyden mesûl olduğunu" (el-İsrâ, 36) hiçbir zaman unutmamalıdır.

Kavuşulan sevgili, eğer insanın gönlünde sadece bir basamak olur ve son durağa dönüşmezse, insanı Allâh'a yaklaştırır.

Ayrı kalınan sevgili de, sabır ve teslimiyet imtihanından başarı ile çıkanların, hasretle kazanmasına yol açar. Çünkü insan, hasretle kazandığını vuslatla tüketir. O hâlde hasret ateşinde kavrulup duran, fakat Allâh'ın cezâsından korktuğu için helâl dâiresinden çıkmayan iffetli insanlara hem bu dünyada, hem de âhiret âleminde büyük mükâfâtlar vardır. Peygamber Efendimiz, Cenâb-ı Hakk'ın böyle iffet sahibi erkek ve kadınlara, "dâimî bir şekilde hissedecekleri" îman lezzeti nasip edeceğini haber vermiştir.

Rabbimiz, insanı da, ona vesvese veren nefis ve şeytanı da çok iyi bilmektedir. Çünkü her birini O yaratmıştır. İnsanın kalbinde geçen anlık duygu ve düşünceleri dahî bilen Rabbimiz, onun kalbindeki sevgi tomurcuklarından da haberdardır. Kendi rızâsı için, bu yasak sevgi çiçeklerini dermeyen bir kula, o çiçeklerden daha güzelini de lutfedecektir.

Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:

"Aşkını gizleyip, iffetini muhafaza ederek, sabredenin günahlarını, Allah Teâlâ affedip Cennetine koyar." (İbni Asâkîr)

"Aşkını gizleyip, iffetini muhafaza ederek ölen şehiddir." (Hakim, Hatib)

"Ümmetimin üstün olan kimseleri, aşk belâsına mâruz kalınca iffetini muhafaza edenlerdir." (Deylemî)

Gelin, ellerimizi açıp Rabbimize şöyle duâ edelim:

Ey sevgiyi var eden Rabbimiz;

Ey bizi seven, sevgisinden bizlere de lutfeden Rabbimiz!..

Bizi, Seni sevdirecek sevgilere ulaştır. Bizi Sana erdirecek, sevdiğin, râzı olduğun, söz, iş ve amellere ulaştır. Bize, Senin sevgini bitip tükenmez bir rızık kıl. Bizi, Senin sevginden mahrum edecek, söz, iş ve amellerden uzaklaştır. Bizi, sevdiğin, sevmemizi seveceğin sevgili kullarının sevgisi ile donat. Onların nûrunu kalbimizde parlat. Bizi, sevdiğin kulların ile yaşat, onlarla haşret. Sevginden mahrum ettiğin, kalbi kara, yüzü kara, ameli kara kullarından da, onların karanlık âkıbetlerinden de bizleri koru. Âmin, yâ Muîn...
alıntıdır
__________________
Allah’ım! Senden; Seni sevmeyi, Seni sevenleri sevmeyi ve Senin sevgine ulaştıracak amelleri sevmeyi dilerim. Allah’ım! Senin sevgini bana canımdan, ailemden ve soğuk sudan daha sevimli kıl!
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi NİSAREYYAN 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Amerika nın Yeni Malcom X i Türkiye de Duyurular/Öneriler/Şikayetler Fatıma-i Zehra 4 1933 17 Mayıs 2014 19:09
Yetişkinlerin yüreklerindeki zehirli hançerler Çocuk ve Aile Sağlığı NİSAREYYAN 0 1694 16 Mayıs 2014 22:17
Limonlu Cheesecake Pastalar Allahın kulu_ 6 2514 12 Mayıs 2014 13:52
Tesettür Güzellemesi Tesettür Konuları NİSAREYYAN 0 1570 09 Mayıs 2014 22:04
MERYEM Suresini Sorularla Tanıyalım Sorularla Sureleri Tanıyalım bilinmez 62 21413 05 Mayıs 2014 10:20

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
duâ bilmeyen ve öğrenemeyen nasıl namaz kılar? Belgin Soru Cevap Arşivi 1 17 Mayıs 2020 23:07
Sıla Gayrı Meşru Nebevi Sevda Evlilik-Nikah Konuları 1 04 Kasım 2018 19:52
MEDİNEWEB HAFTANIN HUTBESi-01.06.2018-MEŞRU OLMAYAN KAZANÇ: FAİZ alperkara Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 31 Mayıs 2018 02:29
·:*Herşey sensen, herşeyi seviyorum*:·. KuM TaNeSi Şiirler ve Şairler 2 23 Eylül 2009 11:46
Hanefi mezhebinde orucun meşru olmasındaki hikmet MERVE DEMİR Oruç-Ramazan 0 11 Nisan 2009 20:17

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.