Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Sağlık-Yaşam/ Beslenme-Spor-Diyet > Kişisel Gelişim ve Psikoloji

Konu Kimliği: Konu Sahibi Esma_Nur,Açılış Tarihi:  23 Nisan 2013 (17:45), Konuya Son Cevap : 14 Nisan 2014 (23:06). Konuya 5 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 23 Nisan 2013, 17:45   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Esma_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Esma_Nur isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 4458
Üyelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:kadın
Memleket:sivas/istanbul/
Mesaj: 5.421
Konular: 575
Beğenildi:4494
Beğendi:6074
Takdirleri:23787
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Toplumsal Özgüven ve Özgüven Eksikliği

Toplumsal Özgüven ve Özgüven Eksikliği

İmam Humeyni'nin düşüncesine baktığımızda ve yaşamını incelediğimizde şu gerçeği görmekteyiz ki İmam, peygamberlerin yolunu izlemekle yetinmeyip, davranış, cesaret, tedbir, sevgi ve sade yaşamak bakımından da kendinden sonraki insanlara bu konuda örnek olmayı başarmıştır. Bu büyük şahsiyet, bir asıra yakın sürekli ve yorgunluk bilmeyen bir mücadele sürdürmüştür.

İmam, insanların kurtuluşunun gerçek öncüsüydü ve süper güçlerin heybet ve yenilmezlikleri düşüncesini ayaklar altına alarak her şeyden önce Müslümanlar arasında büyük bir devrim gerçekleştirdi. İmam milletlerde “özgüven” duygusu, “direniş” ve “cesaret hissi” yarattı, kendilerini ecnebilere karşı hor gören gençlere güç verdi. İmam uyanış ıslahatçısı, siyaseti bilen bir âlim,” yeni düşüncelere” sahip bir bilgin ve “cesur” bir arifin en somut örneğiydi. Rahmetli İmam Humeyni toplum yönetimini başarıyla uyguladığı gibi kalplerin yolunu çok iyi belin bir insandı.

İmam Humeyni (ra) başta gençler olmak üzere halkaözgüven ve güçlü iradeli olmayı hep tavsiye ediyordu. Ama siyonist, sömürgeci ve istismarcı güçlerin en etkili yöntemlerinden biri insanların gerçek şahsiyetlerini değiştirmek, egemenlikleri ve sulta altındaki toplumların hüviyetlerini hiçe saymaktır. Her millet veya ideoloji mensupları hüviyetini ve sahip olduğu gerçek konumunu tanımazsa şahsiyet bunalımına müptela olur ve mukavemetini kaybederek değerlerden yoksun bir duruma düşer.

Hz. İmam (r.a) uzman bir doktor gibi batının kurduğu gizli ve aşikâr tuzağın İslam âlemine dâhili uşakları yoluyla nüfuzunu zamanında teşhis ederek bu hastalığı İslam ümmetine bildirdiği gibi şifa verici ilaçlarını da sunmuştur.

Hz. İmam‘ın (r.a) üzerinde durduğu mühim ve hassas noktalardan biri „özgüven eksikliği” dir. İmam bu konuda şöyle buyurmaktadır: “Önemli hususlardan biri, her milletin kendi derdini, problemlerini tespit etmesi, tanıması ve ilacı ve tedavisini de bulmasıdır. Batılıların bizi kendimize yabancı kıldıklarını ve bizim hiç bir şey olmadığımızı, her ne varsa batılıların olduğuna inandırmışlardır.

İmam(ra) başka bir konuşmasında şöyle diyor: “Özgüven eksikliği hastalığıönceden planlanmış bir programdır, batılılar bizi kendimize yabancılaştırmak ve apayrı bir varlığa dönüştürmek için bu konuda kafa yormuşlardır.”

Hz. İmam (r.a) bu hastalığın tedavisi hakkında şöyle buyuruyor: “Biz benliğimizi, hüviyetimizi kaybetmişiz, kendimizi bulmamız gerekir. Biz ne idik, bizim birçok bilim dalında büyük bilim adamlarımız vardı. Gelecek nesillerimizi de düşünmemiz gerekir. Eğer bu özgüven eksikliğimizi tedavi etmezsek bir çok tehlikelerle karşı karşıya kalacağımızı bilmemiz gerekir. Eğer özgür ve hür olmak istiyorsak hiç bir tarafa ve yöne yönelmeden ilk önce fikrimizi özgür kılmamız gerekir.”

Muasır tarihe baktığımızda Müslüman halkların en büyük hastalıklarından birinin “özgüven eksikliği” olduğunu görmekteyiz. Bu hastalığın meydana geliş sebebine bakıldığında birçok faktörün olduğunu görebilmekteyiz. Bu faktör ve etkenlerden en mühimi “şüphe” ve “diğerlerine karşı hayranlıktır”.

“Özgüven eksikliğini” meydana getiren önemli sebeplerden ilki sayılacak kadar önemli bir konuma sahip olan “kültür” ve “inanc” hakkında “gaflette” bulunmak ve “cahil” kalmaktır. Müstekbirler ve sömürücü güçlerin saldırısı ve hücumu karşısında direnecek ve mukavemet gösterecek sağlam bir ideolojiye ve kültüre sahip olmadığından dolayı dayanacak bir takati kalmayacaktır ve ardından “özgüven yenilgisi” meydana gelecektir. İslam düşmanlarının insanlar üzerinde hassas bir şekilde durdukları ve uğraşı verdikleri mühim yöntemlerden biri onları “kendilerine yabancı” ve “gaflette” bulunmaya sevketmektir. Kendisine yabancı olan şahıs düşman kültürüne karşı o kadar hayranlık duyar ki kendi hayat tarzını ve düşüncelerini düşmanın ona biçtiği ölçü ve ayarla tatbik etmeye çalışır. Her şeyi düşmanının önerdiği bilgilerle tarif etmeye çaba gösterir. Bu aşamadan sonra eğitimine, giyim kuşamına ve hayatın tüm aşamalarına bu kültürü hâkim kılmaya ve diğerlerini de kendisine benzetmeye uğraşı verir.

Bu aşamalardan sonra yavaş yavaş sahip olduğu kendi kültürünü küçümsemeye ve hor görmeye başlar. Sonunda kendisini düşmanın saldırısı karşısında sığınaksız ve tenha görür. “öz güvenini” yitirmiş insanlar hakkında Kuran şöyle buyurmaktadır:“Melekler kendi nefislerine zulmedenlerin hayatına son verecekleri zaman derler ki: "Nerede idiniz?" Onlar: "Biz, yeryüzünde zayıf bırakılmışlar (müstaz'aflar) idik." derler. (Melekler de "Hicret etmeniz için Allah'ın arzı geniş değil miydi?" derler. İşte onların barınma yeri cehennemdir. Ne kötü yataktır o?” (Nisa:97)

Özgüven eksikliğinin oluşmasındaki etkenleri:

1-Gaflet: Bilinmelidir ki “özgüven eksikliğinin” kaynağı ve kökeni “kendine yabancı” olmaktır. Bunun sebebi ise kendi değerini ve yüceliğini unutmak ve kaybetmekten, hava ve hevese ve şeytani vesveselere teslim olmaktan kaynaklanır.Kendileri Allah'ı unutmuş, böylece O da onlara kendi nefislerini unutturmuş olanlar gibi olmayın.(Haşr:19)

2-İrade Zayıflığı: Sonu “teslimiyetle” ve“yenilgiyle” sonuçlanacak olan bir uçurumdur. Bu tür görüş zayıflılığı düşmanın ilk yok edeceği ve teslimiyetle sonuçlanacağı insanlardır.

3-Korku: Birçok insan düşmanın içi boş heybeti ve propagandası karşısında korkarak mukavemet gösteremez.

4-İman Zayıflığı: Bu özelliğe sahip insanlar Allah’ın gaybi yardımları karşısında tereddütlerinin olduğunu gösterir. Hak Teala’ya olmaları gereken tevekkül ve inayette kusurlarının olduğu bir gerçektir.

5-Dünyaya Bağlılık: Bu belaçoğu insanları kendisine müptela kılan en mühim unsurlardan biridir. “Böylelikle kendi ihtişamlı-süsü içinde kavminin karşısına çıktı. Dünya hayatını istemekte olanlar: ‘Ah keşke, Karun'a verilenin bir benzeri bizim de olsaydı. Gerçekten o, büyük bir pay sahibidir’ dediler.”(Kasas:79)

İslam düşmanları geçmişteki dünya perestlerin, zevk düşkünlerinin yönteminin aynısını daha modern bir tarzla insanları, özellikle de kariyeri olan kişileri avlamak için her türlü hileye başvururular.

BÜLENT AYYILDIZ
__________________
Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...

Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Esma_Nur 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Ne söylerdin? Gündem/ Manşetler Kara Kartal 2 58 01 Mart 2024 09:31
Emine Aba Pazarda Videolar/Slaytlar Esma_Nur 8 338 04 Aralık 2023 18:23
Nehirden denize özgür Filistin 🇵🇸 Videolar/Slaytlar Kara Kartal 1 86 01 Aralık 2023 17:41
Hayallerimizi gerçekleşdirme bölümü Kişisel Gelişim ve Psikoloji Kara Kartal 12 338 01 Aralık 2023 17:29
Çok önemli tesbit Sağlık / Beslenme Esma_Nur 0 94 25 Kasım 2023 21:21

Alt 29 Nisan 2013, 00:20   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
YaŞuHa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:YaŞuHa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13867
Üyelik T.: 24 Mayıs 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:
Yaş:31
Mesaj: 1.005
Konular: 399
Beğenildi:29
Beğendi:5
Takdirleri:53
Takdir Et:
Standart Cevap: Toplumsal Özgüven ve Özgüven Eksikliği





Senin için aplacım
Alıntı ile Cevapla
Alt 29 Nisan 2013, 00:45   Mesaj No:3
Medineweb Sadık Üyesi
muallime - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:muallime isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14876
Üyelik T.: 01 Aralık 2011
Arkadaşları:13
Cinsiyet:Anne
Mesaj: 874
Konular: 134
Beğenildi:137
Beğendi:67
Takdirleri:484
Takdir Et:
Standart Cevap: Toplumsal Özgüven ve Özgüven Eksikliği

''Batılıların bizi kendimize yabancı kıldıklarını ve bizim hiç bir şey olmadığımızı, her ne varsa batılıların olduğuna inandırmışlardır.''Alıntı..

Bizim bir hiç olduğumuzu batılılar mı bize aşıladı gerçekten.Yoksa biz iman zayıflığından dolayı korkuya ve acizliğe mi düştük?

Bize aşağılık kompleksini batılılar değil ,zamanın rejimleri aşıladı inandırdı.Devlet eliyle buna inandırıldık.Ne yaptıysa müslüman müslümana yaptı.Şimdi de devam ettiği gibi...En büyük sıkıntı Müslümanın kendisi...Eğer Müslüman kendi güçlü olsaydı.Düşman bize tesiri olmazdı.

Viyana kapılarına gelen Kara Musafa Paşa(idam edilen)nın başarısız olup Avusturya askerleri çadıra geldiği zaman çadırın içindeki depdebeye ve ihtişam karşısında şaşırırlar.O atlas kumaşlar..Mücevherler...

Yani Müslümanların gerilemesinin sebebi olarak avrupa yı amerikayı görmekte bir aşağılık kompleksinin ürünü bir cümledir ne yazık ki....

Muasır tarihe baktığımızda Müslüman halkların en büyük hastalıklarından birinin “özgüven eksikliği” olduğunu görmekteyiz. Bu hastalığın meydana geliş sebebine bakıldığında birçok faktörün olduğunu görebilmekteyiz. Bu faktör ve etkenlerden en mühimi “şüphe” ve “diğerlerine karşı hayranlıktır”.Alıntı

Muasır tarihimiz müslümanların özgüven eksikleriyle mi doludur.?Tam tersine 1850lere kadar tarihimiz şanlı kahramanlıklarla doludur.Ne olduysa aşağıya doğru düşüş son 150 yılık bir zaman diliminde olmadı mı?Cumhuriyet rejımı de eksik parçayı tamamladı.

Bundan sonra ne olacak ona bakmak lazım..


__________________


Alıntı ile Cevapla
Alt 29 Nisan 2013, 08:25   Mesaj No:4
Medineweb Emekdarı
Esma_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Esma_Nur isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 4458
Üyelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:kadın
Memleket:sivas/istanbul/
Mesaj: 5.421
Konular: 575
Beğenildi:4494
Beğendi:6074
Takdirleri:23787
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Toplumsal Özgüven ve Özgüven Eksikliği

Alıntı:
YaŞuHa Üyemizden Alıntı Mesajı göster




Senin için aplacım
Arada birde olsa sonra seni aramizda gormek guzel...hediyen icin tsk ederim çok nziksin))))
__________________
Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...

Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....
Alıntı ile Cevapla
Alt 15 Şubat 2014, 00:19   Mesaj No:5
Medineweb Emekdarı
Tuba_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Tuba_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 20781
Üyelik T.: 10 Ekim 2012
Arkadaşları:13
Cinsiyet:
Yaş:38
Mesaj: 1.326
Konular: 73
Beğenildi:17
Beğendi:6
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: Toplumsal Özgüven ve Özgüven Eksikliği

allah razı olsun editörüm güzel paylaşı...
Alıntı ile Cevapla
Alt 14 Nisan 2014, 23:06   Mesaj No:6
Medineweb Emekdarı
İslaminesil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:İslaminesil isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 40187
Üyelik T.: 20 Mart 2014
Arkadaşları:0
Cinsiyet:Erkek
Memleket:Wan
Yaş:42
Mesaj: 2.709
Konular: 316
Beğenildi:1404
Beğendi:590
Takdirleri:533
Takdir Et:
Standart Cevap: Toplumsal Özgüven ve Özgüven Eksikliği

Eywallah kardeşim....
İmamın bu sözü Asırlara şahandır...
Muasır tarihe baktığımızda Müslüman halkların en büyük hastalıklarından birinin “özgüven eksikliği” olduğunu görmekteyiz. Bu hastalığın meydana geliş sebebine bakıldığında birçok faktörün olduğunu görebilmekteyiz. Bu faktör ve etkenlerden en mühimi “şüphe” ve “diğerlerine karşı hayranlıktır”.
__________________
Ben sizi Allah’ın kitabına ve Resulü’nün sünnetine çağırıyorum: Gerçekten sünnet öldürülmüş ve bidat diriltilmiştir.Hz.Huseyin
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
7 Madde ile Özgüven Eksikliği Mihrinaz Kişisel Gelişim ve Psikoloji 2 05 Ocak 2017 15:55
40 Kere Söyleyince Oluyor! (Özgüven nasıl kazanılır?) mehmet akif2 Çocuk ve Aile Sağlığı 3 23Haziran 2014 02:08
özgüven nasıl kazanılır? Tuba_ Kişisel Gelişim ve Psikoloji 1 31 Mart 2014 13:00
Özgüven Çizgi Film enderhafızım Videolar/Slaytlar 0 03 Ocak 2013 18:53
Çocuklara özgüven kazandırın sessiz23 Çocuk ve Aile Sağlığı 0 14 Nisan 2009 01:41

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.